Miralem Pjanić

Kratke informacije

Ime i prezimeMiralem Pjanić
Datum rođenja2. april 1990.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteTorino
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni

Biografija

Miralem Pjanić je bosanskohercegovački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u italijanskom Juventusu i reprezentaciji Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 2. aprila 1990. godine u Tuzli.

Juniorsku karijeru je započeo 2004. godine u francuskom Mecu gde je prošao sve omladinske selekcije. Tokom jedne sezone nastupao je sa A timom francuskog kluba, a nakon toga prešao u Lion. Njegov talentat uočili su skauti Rome, te je 2011. godine potpisao ugovor s italijanskim prvoligašem. Nakon pet godina, 159 mečeva i 27 postignutih golova, prešao je u Juventus, s kojim je do jula 2018. godine osvojio dve titule prvaka Italije i dva Kupa Italije.

Pre nego što je postao reprezentativac Bosne i Hercegovine, Pjanić je igrao u mlađim selekcijama Luksemburga. Godine 2008. se pridružio seniorskom timu BiH s kojim je do jula 2018. godine zabeležio više od 70 nastupa. Predstavljao je svoju zemlju na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Britanski list „The Guardian“ mu je 2015. godine dodelio 55. mesto na listi „Stotinu najboljih fudbalera na svetu“.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Pjanić je napravio na stadionu Fudbalskog kluba Šiflandž 95 u Luksemburgu gde se s porodicom preselio početkom rata u BiH. Već kao desetogodišnjak privukao je pažnju mnogih evropskih klubova, ali je porodica odlučila da 2004. godine pređe u omladinsku školu francuskog fudbalskog kluba Mec.

Mec

U omladinskoj školi francuskog prvoligaša proveo je tri godine. Tokom sezone 2005/2006 nastupao je sa U-16 timom, te osvojio Državno prvenstvo za igrače mlađe od 16 godina. Naredne sezone je potpisao petogodišnji ugovor s klubom.

Posle jedne sezone sa U-18 timom, uvršten je u tim koji je nastupao na Francuskom Amaterskom Prvenstvu (Championnat de France amateur). U sezoni 2007/2008 zabeležio je samo dva nastupa pre nego što je dobio poziv da se pridruži seniorskom timu koji je u tom momentu vodio trener Fransis de Tadeo (Francis De Taddeo).

Zvanični debi je doživeo 18. avgusta 2007. godine u prvoligaškom susretu sa Pari Sen Žermenom (PSŽ). Tada je imao samo 17 godina, a ušao je kao zamena u drugom poluvremenu duela koji je završen bez pogodaka. Nedelju dana kasnije je bio član startne jedanaestorke koja je poražena od Rena rezultatom 2:0.

Posle nekoliko odličnih nastupa, 30. novembra 2007. godine je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor s Mecom u trajanju od tri godine. Zadužio je dres sa brojem 15.

Prvi pogodak postigao je 15. decembra 2007. godine kada su poraženi od Sošoa rezultaom 2:1. Pošto je postigao gol sa „bele tačke“ postao je jedan od najmlađih strelaca u istoriji Prve lige Francuske. Na isti način je savladao i golmana Nice, a poslednji pogodak u sezoni postigao je tokom susreta sa Le Manom koji je završen rezultatom 4:3 u korist njegovog kluba.

Zabeležio je i nekoliko dobrih nastupa na mečevima Kupa Francuske, te asistirao za par golova u pobedi Meca nad Vesoom od 6:1. Nakon toga je zatresao mrežu Strasbura, te su proslavili trijumf od 3:0. Odigrao je svih 90 minuta duela sa Lorenom u osmini finala Kupa Francuske, te su pobedom od 1:0 konačno pošli u četvrtfinale gde ih je eliminisala ekipa Liona.

Tokom debitantske sezone zabeležio je 38 nastupa i postigao pet golova, te je nominovan za najboljeg mladog igrača Prve lige Francuske. Uprkos tome Mec je ispao iz Prve lige, a mnogi klubovi poput Čelsija, Arsenala, Barselone, Real Madrida, Milana, Intera i Liona poželeli su da ga vide u svojim redovima.

Lion

Bez obzira na brojne i velikodušne ponude evropskih giganata, Pjanić je 6. juna 2008. godine potpisao petogodišnji ugovor vredan 7,5 miliona evra sa Olimpikom iz Liona. Zadužio je dres sa brojem 12, ali je kasnije zamenio za dres sa brojem 18. Prvi nastup je zabeležio tokom poraza njegovog novog tima od Bordoa u borbi za Trofej Šampiona (Trophée des Champions).

Debi u Prvoj ligi je zabeležio na prvom meču nove sezone kada su se sastali sa Tuluzom. Pjanić je odigrao svih 90 minuta susreta, a Lion je zabeležio pobedu od 3:0. U oktobru 2008. godine je na utakmici sa Sošoom doživeo povredu zbog koje je dva meseca proveo van terena.

Vratio se 3. januara 2009. godine kada su „demolirali“ amaterski klub Konkarno u Kupu Francuske. Miralem je odigrao 66 minuta meča, a njegov tim je slavio pobedu od 6:0.

Pred početak sezone 2009/2010 preuzeo je dres sa brojem osam, koji je pre njega nosio Brazilac Žuninjo (Antônio Augusto Ribeiro Reis Júnior). Sezonu je otvorio pogotkom iz slobodnog udarca u plej of-u Lige šampiona kada se njegov tim sastao s belgijskim Ajtrahtom. Francuzi su proslavili ubedljivu pobedu od 5:1. Nekoliko dana kasnije savladao je golmana Oksera, pa su upisali novu pobedu od 3:0.

Nastavio je sa dobrim partijama u Ligi prvaka, te postigao jedini gol u susretu s italijanskom Fiorentinom. U drugom meču grupne faze dočekali su mađarski Debrecin, a Pjanić je ponovo iz slobodnog udarca „zatresao mrežu“ protivnika. Nakon toga je asistirao za još dva gola, a OL je upisao pobedu od 4:0.

10. marta 2010. godine je postigao gol za izjednačenje na utakmici s Real Madridom u drugom susretu nok-aut faze Lige šampiona. Taj susret je završen rezultatom 1:1, a pošto su na domaćem terenu pre toga slavili pobedu od 1:0, plasirali su se u četvrtfinale elitnog evropskog takmičenja.

Na prvim mečevima sezone 2010/2011 bio je član startne jedanaestorke. Međutim, dolaskom Joana Gurkufa (Yoann Miguel Gourcuff) stvari su se promenile. Pjanić je sve češće bio rezervni igrač, te se kao zamena pojavio na samo sedam mečeva u Prvoj ligi.

29. septembra 2010. godine je postigao svoj prvi gol sezone savladavši golmana izraelskog Apoela u susretu Lige šampiona. Njegov tim je zabeležio pobedu od 3:1 Pjanićeva i Gurkufova odlična forma „naterala“ je trenera Kloda Puela (Claude Puel) da „eksperimentiše“ sa obojicom na sredini terena. Ipak, na susretima s Benfikom u Ligi prvaka, te Renom u domaćoj ligi, ova taktika nije pokazala dobar rezultat.

Uprkos tome, Pjanić je proglašen jednim od najperspektivnijih veznih igrača u svojoj generaciji, te uvršten među 100 najboljih mladih igrača na svetu u 2010. godini.

Roma

31. avgusta 2011. godine Pjanić je potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 11 miliona evra s italijanskim prvoligašem Romom. Prvi gol je postigao na susretu s Lečeom.

Prve mečeve sezone 2012/2013 je uglavnom provodio na klupi, a šansu da zaigra dobio je na gradskom derbiju s Lacijom kada je „zatresavši mrežu“ protivnika oduševio igrače i navijače svog kluba. Od tog meča postao je redovan član startne jedanaestorke. Savladao je golmana Torina kada su zabeležili pobedu od 2:0, te Atalante u Kupu Italije.

Pred početak nove sezone klub je preuzeo francuski stručnjak Rudi Garsija (Rudi García). Roma je igrala u formaciji 4-3-3, a jednu od ključnih uloga odigrao je bosanskohercegovački vezista. Zabeležili su rekordnih deset pobeda u isto toliko mečeva Serije A. Pjanić je zabeležio šest golova i desetine asistencija.

25. aprila 2014. godine zadivio je fudbalsku javnost predivnim pogotkom na meču s Milanom. Naime, Miralem je prodriblao Muntarija (Sulley Muntari), Montoliva (Riccardo Montolivo) i Ramija (Adil Rami), te snažno „zatresao mrežu“ protivnika.

Petnaestak dana kasnije je potpisao novi četvorogodišnji ugovor s rimskim klubom. Roma se na prijateljskom turniru u Denveru sastala s Mančester Junajtedom, a Pjanić je postigao sjajan gol sa svoje polovice terena. Uprkos tome pretrpeli su poraz od 3:2.

Upisavši pet pogodaka i deset asistencija, ne samo da je postao ključni igrač „Đalorosija“, nego su ga mnogi italijanski mediji nazvali „fudbalskom zvezdom u usponu“.

30. avgusta 2015. godine je iz slobodnog udarca savladao golmana Juventusa, a brojni fudbalski stručnjaci su ovaj pogodak ocenili kao jedan od najlepših ikada. Međutim, mladi vezista nije stao na tome, nego je postigao još nekoliko sličnih golova, uključujući i onaj Bajer Leverkuzenu u meču Lige šampiona.

Do januarske pauze zabeležio je sedam golova i asistirao za njih još pet, pa je postao meta Barselone i Real Madrida u zimskom prelaznom roku. Kako se sezona primicala kraju sve su glasniji bili oni koji su tvrdili da će Pjanić da napusti klub. Najčešće pominjano ime je velikog Rominog rivala Juventusa.

Sezonu 2015/2016 je priveo kraju sa 10 golova u ligi, odnosno 12 u svim takmičenjima, te zajedno sa Polom Pogbom (Paul Labile Pogba) proglašen najboljim asistentom Serije A. U Romi je dobio nadimak „Mali princ“.

Juventus

13. jula 2016. godine potpisao je petogodišnji ugovor sa Juventusom vredan 32 miliona evra, te zadužio dres sa brojem pet. Debitovao je 10. septembra na susretu sa Sasuolom, te postigao svoj prvi pogodak u dresu „Stare dame“. Juventus je zabeležio pobedu od 3:1 na domaćem terenu.

Tokom debitantske sezone sa novim klubom je osvojio Seriju A i Kup Italije, ali su u finalu izgubili od Real Madrida, te propustili da osvoje i treću titulu – pehar Lige šampiona.

Novu sezonu su započeli porazom od Lacija u Superkupu Italije. Prvi gol je postigao 23. septembra na gradskom derbiju sa Torinom, nakon koga je Juventus slavio pobedu od 4:0.

28. februara 2018. godine je postigao ključni pogodak sa „bele tačke“ na utakmici s Atalantom, te pomogao svom timu da se plasira u finale Kupa Italije. U finalu su savladali Milan, a Pjanić je bio zaslužan za jedan od golova. 13. maja su ponovo postali šampioni Italije savladavši Romu, te drugi put zaredom osvojili „duplu krunu“. Te sezone je zabeležio ukupno 44 nastupa i postigao sedam golova.

Reprezentativna karijera

Luksemburg

S obzirom da je odrastao u Luksemburgu, Miralem Pjanić je do 2008. godine predstavljao ovu zemlju na međunarodnim takmičenjima. Bio je član tima koji je 2006. godine predstavljao Luksemburg na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 17 godine. Postigao jedini gol za svoj tim na ovom turniru.

Iste godine je postigao četiri gola na susretu s Belgijom koji je završen rezultatom 5:5. Sa mlađim selekcijama Luksemurga zabeležio je ukupno sedam nastupa i postigao šest golova, pre nego što je poželeo da preuzme dres Bosne i Hercegovine u kojoj je rođen.

Bosna i Hercegovina

Njegove odlične partije u evropskim klubovima privukle su pažnju i medija u BiH, te je u jednom intervjuu bosanskohercegovačkom listu Pjanić priznao kako bi voleo da igra u reprezentaciji BiH. Nakon toga je rukovodstvo Fudbalskog/nogometnog saveza BiH objavilo da je mladi vezista pozvan da nastupa sa U-21 selekcijom BiH.

Međutim, s obzirom da nije imao dokumente BiH, trebao je dozvolu FIFA-e da promeni selekciju u kojoj će da nastupi. Sve to otežalo je ulazak u tim “Zmajeva“, pa je konačno nakon osam meseci, 2008. godine preuzeo pasoš Bosne i Hercegovine.

Debitovao je 20. avgusta 2008. godine kada su poraženi od Bugarske rezultatom 1:2. Prvi gol u dresu reprezentacije BiH postigao je 3. marta 2010. godine kada je savladao golmana Gane. BiH je na domaćem terenu proslavila pobedu od 2:1.

Bio je jedan od ključnih igrača kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine. Zajedno sa svojim timom obezbedio je istorijsko učešće na velikoj fudbalskoj smotri, pa ga je selektor uvrstio u tim koji je u Brazilu predstavljao BiH.

Bio je član startne jedanaestorke koja je poražena na prvom meču grupne faze od Argentine. Prvi gol na turniru je postigao 25. juna kada je BiH savladala Iran i ostvarila svoju prvu pobedu na nekom svetskom takmičenju.

Titule

Klupske titule

  • 2016/2017. Serija A sa Juventusom
  • 2016/2017. Kup Italije sa Juventusom
  • 2017/2018. Serija A sa Juventusom
  • 2017/2018. Kup Italije sa Juventusom

Pojedinačne titule

  • 2014/2015. proglašen najboljim asistentom Serije A
  • 2015/2016. proglašen najboljim asistentom Serije A
  • 2015/2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Serije A
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Serije A
  • 2016/2017. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona

Privatni život

Miralem Pjanić je rođen 1990. godine u Tuzli, u bivšoj Jugoslaviji. Njegov otac, Fahrudin Pjanić je u to vreme bio golman Fudbalskog kluba Drina iz Zvornika. Živeli su u Kalesiji kada je Fahrudin dobio prvi poziv da igra u jednom klubu u Luksemburgu. Predosećajući da će se u Bosni i Hercegovini dogoditi nešto loše, porodica Pjanić je pred sam početak rata odselila u malu evropsku kneževinu.

Pošto je Miralemova majka Fatima morala da radi, on je vrlo često išao na treninge sa ocem. Tada je zavoleo fudbal, a kada mu je bilo sedam godina Fahrudin je uočio njegov ogroman talenat. Pošto je uspeo da upiše omladinsku školu fudbala u Mecu, skoro svakodnevno su putovali u pedesetak kilometara udaljen grad u Francuskoj.

Njihov trud se isplatio pa je iz Meca prešao u Lion, a odatle u Italiju, te postao jedna od najvećih bosanskohercegovačkih fudbalskih zvezda. U nameri da postane fudbaler podržavali su ga i brat Mirza i sestra Emina.

Miralem je nakon dugogodišnje veze s Francuskinjom Josefom 2013. godine dobio sina Edina. Par je ovu informaciju dugo skrivao od očiju medija.

Italijanski mediji su krajem 2013. godine objavili informaciju da je fudbaler u vezi s italijanskom novinarkom i TV voditeljkom Đorđom Rosi (Giorgia Rossi). On nije ni potvrdio ni demantovao tu informaciju, a slike sa Josefom sa letovanja na Ibici, a kasnije i rođenje sina, potvrdili su da je veza sa Francuskinjom prilično stabilna.

Krajem 2016. godine u medijima se pojavila informacija da je Pjanić započeo vezu sa lepom Italijankom Frančeskom (Franceska R.). Ona je agent za nekretnine i ima dvoje dece. U februaru 2017. godine Frančeska je na svom Instagram profilu postavila sliku na kojoj se vidi kako razmenjuje nežnosti sa bosanskohercegovačkim fudbalerom. Ni na ove novinske napise Juventusov vezista nije odgovarao.

Pjanić, osim maternjeg govori još pet jezika – luksemburški, francuski, engleski, nemački i italijanski. Student je Fakulteta za sport i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Sarajevu.

Tokom sezone 2017/2018 je zajedno sa saigračima učestvovao u snimanju „Netfliksovog“ („Netflix“) dokumentarnog serija „Prvi tim: Juventus“ („First team: Juventus“).

Miralem Pjanić na društvenim mrežama

FacebookMiralem @ Facebook
InstagramMiralem @ Instagram
TwitterMiralem @ Twitter