Baki B3 (Andrija Đogani)

Kratke informacije

Ime i prezimeBaki B3 (Andrija Đogani)
Datum rođenja28. novembar 1971.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteZemun
ZanimanjePevač
ŽanrPop, pop-folk

Biografija

Andrija Đogani, poznatiji kao Baki B3, je srpski pevač i igrač. Rođen je 28. novembra 1971. godine u Beogradu. Živi na relaciji Beograd – Banjaluka.

Porodica i odrastanje

Andrija Đogani je rođen 28. novembra 1978. godine u Beogradu. Andrija Đogani je rođen 28. novembra 1978. godine u Beogradu. Sa roditeljima, bratom i sestrom je do osme godine živeo u naselju Mirijevo, a potom su se preselili u Zemun.

Bakijev otac Isidor je radio u fabrici, ali počeo je previše da konzumira alkohol zbog čega su u kući stalno izbijale svađe. Voleo je da lumpuje po kafanama što se majci nikako nije sviđalo pa je odlazila kod svojih roditelja dok joj se muž ne otrezni.

Da bi pobegla iz takvog okruženja, Andrijina sestra se rano udala, brat je otišao svojim putem, a majka ih je napustila. Baki je jedini ostao, ali je često odlazio od kuće jer nije mogao da trpi oca. Nekada je to trajalo par dana i spavao je u pokvarenim kolima ili u podrumu, gde su mu društvo pravila deca čiji su roditelji takođe razvedeni.

Kako je jednom prilikom rekao, nekoliko puta ga je policija vodila u Zvečansku, a zapamtili su ga i po sitnim krađama koje su se gomilale u njegovom dosijeu.

Od škole je završio tri razreda nakon čega je izbačen. Njegov stric Đole Đogani i njegova majka su počeli da se brinu o Bakiju i upisali su ga u večernju školu. Ipak, on je nastavio po starom i ubrzo je završio u zatvoru.

Sa 15 godina je proveo tri meseca u Centralnom zatvoru, a nakon toga je prebačen u vaspitno-popravni dom u Kruševcu, gde je ostao dve i po godine.

Tamo je završio školu, a u posetu mu je dolazio Đole koji je nastavio da ga savetuje i da priča sa njim. U domu je imao prilike svašta da vidi i da upozna različite ljude. Sa nekima od njih je oraganizovao bekstvo, koje im je pooštrilo kaznu.

Posle doma, robijao je u valjevskom zatvoru u kome su mu društvo pravili ozbiljni kriminalci i ubice. Kratko je bio i u Padinskoj skeli zbog telesnih povreda koje je nekome naneo. Priznaje da je često razmišljao kako je samoubistvo jedini izlaz iz njegove situacije, ali razum ga je sprečavao da tu suludu ideju sprovede u delo.

Bakijevo pravo ime glasi Bajrus što u prevodu znači cvet. Pošto mu se ranije nije dopadalo i stvaralo mu je probleme prilikom prelaska granice, promenio ga je u Andrija.

Karijera

Andrija je počeo da igra u plesnoj školi Đogani Fantastiko koju je vodio njegov stric Đole, pa se njih dvojica smatraju začetnicima densa na ovim prostorima. Pojavio se u spotovima Ivana Gavrilovića, Funky G-ja, itd.

U tome je nalazio veliku utehu i zadovoljstvo, a stvari su krenule na bolje kada je upoznao Ivanu koja mu je pomogla da svoj život dovede u red. Baki je 1996. godine od nje pozajmio hiljadu maraka i snimio je pesmu „5 minuta“, dok mu je Đole Đogani pomogao oko ostalih pesama.

Album je izašao u izdanju Produkcijske kuće „Centro Scena“. Na njemu su se našle pesme „5 minuta“, „Nema pravde“, „Intro“, „Ti voliš me“, „Ljubav mi daj“, „Zbog nje“, „Dobro izgleda“, „Odlazim, bežim“ i „Ti voliš me“. Nekoliko numera se posebno izdvojilo i Bakiju je obezbedilo veliki broj obožavalaca. Za prve dve je uradio spotove.

Naredne godine je objavio drugi album pod nazivom „Govorim o ljubavi“ za „Centro Scenu“. Na njemu su bile pesme“Govorim o ljubavi“, „Ljut sam kao pit“, „Nebo spušta se“, „Ja sam lud“, „Sudar“, „Olovna ruka“, „Život si ti“ i „Aktuelan stan“. Najveći hit je postala numera „Olovna ruka“ za koju je snimio spot.

Baki je 1999. godine započeo saradnju sa Produkcijskom kućom „City records“ snimivši album „Blokada“ na kome su bile numere „Blokada“, „Keš“, „Mrak“, „Daću sve“, „Koga ljubiš“, „Nikad više“, „Hajde“ i „Modro oko“.

Dve godine kasnije je ponovo za „City records“ izdao album pod nazivom „Da nema me“ na kome se, pored naslovne pesme koja je postala najveći hit, nalazile i numere „Potonuo sam skroz“, „Jednom se voli“, „7, 8 puta“, „Tanana“, „Mislio sam“, „Ostaću sam“, „100 srca“, „Ljubav za ljubav“.

Đogani je 2007. godine, nakon višegodišnje pauze, za „VIP records“ objavio peti album „Kao grom“ sa pesmama „Halo, halo“, „Ne da mi mira“, „Reci mi da znam“, „Ljubavna mašina“, „Kao grom“, „Luda, glava pijana“, „Čovek koji trag ne ostavlja“.

Tri godine kasnije obnovio je saradnju sa „City recordsom“, koji je objavio njegov CD „Pazi“ sa pesmama „Tvorza“, „Molim se Bogu“, „Pazi“, „Dekodiraj“, „Daleko si“, „Malena“, „Kad-tad“ i „Gori vatra“. Za naslovnu numeru je uradio spot.

2011. godine je izdao album „Plavi led“ sa pesmama: „Jedini čovek“, „Plavi led“, „Vrag“, „Zovi“, „Frka mi je za njom“, „Bojana“, „Mala“, „Poslednji poziv“. Za numere „Zovi“ i „Bojana“ je snimio spotove.

Baki je naredne godine objavio singlove „Poslednji poziv“, „Kopakabana“ i „Ravaq“ (duet sa Đoletom Đoganijem i Lepim). Osim ovog dueta, u karijeri je, devedesetih godina, snimio još dva. Prvi je „Kažeš da me voliš“ sa Vesnom Vukelić Vendi, a drugi je „Ljubomora“ sa Romanom Panić.

Tokom 2016. godine snimio je album „Otrov u medu“ i singl „Sve bi to ti“.

Na svom zvaničnom „Ju Tjub“ („YouTube“) kanalu, gde ga redovno prati preko 17 hiljada ljudi, Baki objavljuje snimke koncerata u zemlji i regionu, akustične verzije vlastitih i tuđih pesama, te informiše publiku o svemu što mu se u karijeri dešava.

Upravo je na tom internet servisu početkom oktobra 2020. godine objavio singl „Poligraf“, na kome je sarađivao sa muzičarima iz Banjaluke.

Rijaliti karijera

Baki je 2010. godine prvi put učestvovao u rijaliti šou programu „Farma“, tokom koga se zainteresovao za jednu od učesnica, Katarinu Živković. Tu se našla i Vendi sa kojom je, ako je verovati žutoj štampi, imao avanturu devedesetih godina. Izjavio je da mu je nudila seks, ali da mu više nije zanimljiva. Farmeri su tvrdili da je bio intiman sa Sanjom Stojanović koja je to negirala.

Domaći mediji su objavili da je 2010. godine kratko bio u vezi sa koleginicom Nelom Bijanić i da su dobili poziv da učestvuju u rijaliti programu „Parovi“.

Baki je 2015. godine drugi put ušao na „Farmu“ maskiran u starletu koje je, na taj način, isprozivao.

Tri godine kasnije Andrija je ulašao u rijaliti šou program „Parovi“. Produkcija mu je dozvolila da nakon par dana nakratko napusti vilu „Parova“, jer se njegova partnerka Bojana porodila. Baki u rijalitiju nije ostao do samog finala, a pobeda je pripala Mladenu Vuletiću.

Privatni život

Andrija je 1996. godine oženio Ivanu i njihov brak je trajao četiri godine. Ćerku Anđelu su dobili 1999. godine i zbog nje su ostali u dobrim odnosima. Ivani je zahvalan jer je vodila računa o njenu i njegovoj karijeri, ali smatra da su bili suviše mladi i da nisu znali šta žele u životu.

Tvrdi da za ćerku uvek ima vremena i da se trudi da joj pruži sve ono što nije dobio od svojih roditelja. Prema njoj je iskren i ne krije svoju prošlost, već je savetuje kako ne bi ponovila njegove greške.

Uprkos teškom životu, Baki se trudi da bude pozitivan i da ostane vedrog duha zbog kog se oseća.

Sa suprugom Bojanom kasnije je dobio sinove Mateja i Manuela. Pošto se 2018. godine zbližio sa Dinom Galorini u rijalitiju „Parovi“ tabloidi su danima pisali da je Bojana pokrenula postupak za razvod braka.

S obzirom na to da se nakon izlaska iz tog rijaliti retko pojavljivao u javnosti, nije poznato da li su Baki i njegova supruga ostali zajedno.

Diskografija

  • 1997. Govorim o ljubavi
  • 1997. 5 Minuta
  • 2000. Blokada
  • 2001. Da nema me
  • 2007. Kao grom
  • 2016. Otrov u medu

Baki B3 (Andrija Đogani) na društvenim mrežama

FacebookBaki B3 @ Facebook
InstagramBaki B3 @ Instagram
YoutubeBaki B3 @ YouTube