Muhamed Bešić

Kratke informacije

Ime i prezimeMuhamed Bešić
Datum rođenja10. septembar 1992.
Mesto rođenjaBerlin
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteMidlsbro
ZanimanjeFudbaler
PozicijaDefanzivni vezni
Visina177 cm

Biografija

Muhamed Bešić je bosanskohercegovački profesionalni fubaler koji trenutno nastupa na poziciji odbrambenog igrača u engleskom premijerligašu Evertonu i reprezentaciji Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 10. septembra 1992. godine u Berlinu.

Karijeru je započeo u mlađim selekcijama HSV-a, a 2010. godine je postao član B tima s kojim je odigrao 38 mečeva, pre nego što je promovisan u prvi tim. Godine 2012. je potpisao ugovor s mađarskim Fudbalskim klubom Ferencvaroš, s kojim je 2013. godine osvojio Liga Kup. 2014. godine je potpisao ugovor vredan četiri miliona funti sa engleskim Evertonom, a 2018. godine je poslat na šestomesečnu pozajmicu u Midlsbro.

U seniorskom timu Bosne i Hercegovine debitovao je 2010. godine, kao najmlađi igrač u istoriji nacionalne selekcije. Bio je deo ekipe koja je predstavljala BiH na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Bešić je napravio u Fudbalskom klubu Tirgarten, a nakon toga je prešao u Rajnkendorfer Foš. Sa 14 godine se pridružio omladinskom timu klub TB Berlin, sa kojim je trenirao dve godine. Nakon toga je primljen u omladinsku školu HSV-a. 4. novembra 2010. godine je potpisao novi ugovor sa HSV-om kojim se „zakleo na vernost“ do jula 2013. godine.

Tokom sezone 2010/2011 uglavnom je u igru ulazio kao zamena, a u Bundesligi je debitovao 12. novembra kada se njegov tim sastao s Borusijom iz Dortmunda. Bešić je ušao kao zamena u 80. minutu susreta, a njegov tim je pretrpeo poraz od 2:0. Nakon toga su se sastali s Hanoverom, a Bešić je odigrao svih 90 minuta susreta koji je završen rezultatom 3:2 u korist protivničkog tima.

U martu 2012. godine je suspendovan iz prvog tima zbog „nedostatka discipline“. Mediji u BiH su objavili informaciju da je trener Torsten Fink (Thorsten Fink) davio Bešlića i izbacio ga iz svlačionice. Tokom dve godine u A i B timu HSV-a, mladi defanzivac je odigrao 41 meč, ali nije postizao golove.

Ferencvaroš

Pred početak sezone 2012/2013 potpisao je ugovor sa mađarskim klubom Ferencvaroš. Tokom prve sezone pomogao je svom novom timu da u finalu savlada Videoton, te osvoji titulu Liga kupa. U julu 2013. godine je produžio saradnju sa mađarskim klubom do 2016. godine. Tokom dve sezone upisao je ukupno 60 nastupa i postigao jedan pogodak.

Everton

28. jula 2014. godine je potpisao petogodišnji ugovor vredan četiri miliona funti s Evertonom. Na prva dva meča nove sezone bio je neiskorištena rezerva, a debitovao je 30. avgusta tokom susreta sa Čelsijem. Bešić je u 89. minutu meča istrčao na teren umesto Lukakua (Romelu Lukaku). Međutim, već tada je napravio grešku u odbrani pa je Dijego Kosta (Diego da Silva Costa) postigao pogodak i postavio konačan rezultat od 3:6 u korist Čelsija.

Kao član startne jedanaestorke prvi put je istrčao na teren 27. septembra kada se njegov tim sastao sa Liverpulom. Odigrao je 80 minuta susreta pre nego što ga je zamenio Samjuel Eto (Samuel Eto). Susret je završen rezultatom 1:1.

Tokom druge sezone se mučio sa povredama, te je igrao vrlo malo. Uprkos tome, u februaru 2016. godine je proglašen Evertonovim igračem meseca januara, a uprava mu je ponudila produženje ugovora do 2021. godine.

U avgustu 2016. se ponovo povredio, a ovog puta morao je da pauzira šest meseci. Još se oporavljao od povrede kada je polovinom aprila 2017. godine nastupio sa U-23 timom Evertona. Propustio je celu sezonu 2016/2017, ne odigravši niti jedan minut u prvom timu. Na teren se vratio 9. juna ušavši kao zamena u 77. minutu susreta.

Naredni nastup u Premijer ligi, nakon skoro 16 meseci van terena, zabeležio je 21. avgusta 2017. godine tokom susreta s Mančester Sitijem koji je završen rezultatom 1:1.

Midlsbro

Povrede su ga sprečile da dobije veću minutažu i postigne kontinuitet u igri koji mu je bio preko potreban. Zato je u januaru 2018. godine prešao na pozajmicu u Midlsbro koji igra u engleskom Čempionšipu. Debitovao je 17. februara na meču sa Kardifom. Prvi gol u dresu novog kluba, ali i prvi gol u više od četiri godine, postigao je 21. aprila savladavši golmana Derbija. Za šest meseci zabeležio je ukupno 15 nastupa i postigao jedan pogodak.

U avgustu 2018. Midlzbro je otkupio njegov ugovor od Evertona za 6 miliona funti.

Reprezentativna karijera

U jednom intervjuu Bešić je potvrdio da je odbijao selektore mlađih timova reprezentacije Nemačke, jer je želeo da na međunarodnoj sceni nastupa u dresu Bosne i Hercegovine. Ta želja mu se ostvarila u septembru 2010. godine kada je sa U-21 timom BiH odigrao prijateljski meč s Italijom.

Prvi poziv da zaigra u seniorskom timu stigao je u novembru iste godine, kada ga je tadašnji selektor Safet Sušić pozvao da nastupi na prijateljskom meču sa Slovačkom. Debitovao je 5. novembra, te postao najmlađi igrač u istoriji reprezentacije BiH, oborivši rekord koji je pre njega postavio Miralem Pjanić.

U junu 2014. godine je sa „Zmajevima“ nastupio na Svetskom prvenstvu koje je održano u Brazilu. Odigrao je sva tri susreta grupne faze, protiv Argentine, Irana i Nigerije, ali je BiH eliminisana iz daljeg kruga takmičenja. Uprkos tome, plasman na Mundijal bio je veliki uspeh te generacije, koja je prvi put u istoriji reprezentacije nastupila na nekom velikom takmičenju.

6. novembra 2015. godine „zaradio“ je direktan žuti karton jer je ispljunuo žvakaću gumu na Viktora Rodrigeza (Víctor Rodríguez). Naime, BiH se u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. goidne sastala sa Andorom, te uprkos Bešićevom potezu ostvarila pobedu od 3:0. Sa „Zmajevima“ je do jula 2018. godine zabeležio ukupno 31 nastup, bez postignutih pogodaka.

Tutule

Klupske titule

  • 2012/2013. Liga kup s Ferencvarošem

Pojedinačne titule

  • 2016. proglašen Evertonovim igračem meseca januara

Privatni život

Muhamed Bešić je rođen 1992. godine u Berlinu. Njegov otac Meho Bešić je poreklom iz sela Felešića, a majka Mirsada iz Doborovaca kod Srebrenika. U Nemačku su odselili početkom rata u BiH, a u Felešiću imaju porodičnu kuću.

Muhamed se od detinjstva bavi fudbalom. Juniorsku karijeru je započeo u lokalnom klubu, a nakon kraće „selidbe“ u Mađarsku, svoju poziciju obezbedio je u engleskom klubu Everton. Trenutno je na pozajmici u Midlsbrou.

Njegova porodica došla je u žižu bh. javnosti u junu 2013. godine kada je njegov otac Meho napravio udes, terencem izguravši nekoliko parkiranih automobila i „zabivši“ se u policijsko vozilo. U tom udesu povređene su četiri osobe.

U avgustu 2017. godine Meho je ponovo „osvanuo“ u rubrici „crna hronika“ mnogih bosanskohercegovačkih listova. Naime, u jednoj tuči koja se desila u Felešiću ranjen je u ruku i nogu. Prema rečima očevidaca, Meho je vidno pijan provocirao članove porodice Suljanović koji žive nedaleko od njegove kuće.

Problem sa Suljanovićima traje već nekoliko godina, a navodno su uzrok Bešićeve sumnje da mu komšije seku šumu. Sve je eskaliralo tog avgustovskog dana kada je sa nekoliko mladića sedeo preko puta njihovog dvorišta i pio. Deca su se igrala u dvorištu, a kada im je lopta pobegla na ulicu, Bešić je počeo da psuje i preti. Nakon toga se potukao s nekoliko starijih članova porodice, pa ga je pištoljem ranio Samir Suljanović. Meho je prevezen u bolnicu, kao i nekoliko rođaka porodice Suljanović koji su zadobili lakše povrede.

S druge strane, Bešić je jednom dnevnom listu ispričao da su Suljanovići ljubomorni na njega jer je organizovao turnir u Felešiću koji je te godine nosio njegovo ime. Od sina je dobio 500 funti da ćevapima i sokovima počasti decu iz kraja, a kada su počeli da pripremaju gozbu jedan od Suljanovića ga je namamio u svoju baštu i počeo da puca u njega. Kaže da su ga još trojica tukla, te da je slušaj prijavio policiji, Tužilaštvu i SIPA-i.

Kako tvrde meštani Felešića, Bešić već nekoliko godina ruši dobre odnose u selu. Mnogi kažu da je uzrok tome alkohol, jer je, kako kažu, kada ne pije „normalan čovek“. Ni Muhamed, niti drugi članovi porodice nisu se oglašavali u medijima povodom ovog slučaja.

Igrač tvrdi da je za njega porodica i privatni život svetinja, te da o tome ne govori u javnosti. Pojedini mediji u BiH objavili su informaciju da je u dugogodišnjoj vezi s Nemicom poljskog porekla koja je po zanimanju fitnes instruktorka, a koja ima svoj salon lepote u Berlinu. Nije poznato da li su se verili i venčali, a decembru 2016. godine su dobili drugu ćerku. U jednom intervjuu priznao je da živi za trenutke kada posle napornih treninga i utakmica dođe kući i zagrli svoju decu.

Ima nekoliko tetovaža na telu. Prvu je uradio još dok je igrao u HSV-u, a na njoj piše „Bosanac“. Osim te, ima još nekoliko od kojih su samo neke posvećene roditeljima i bratu.

Osim po velikoj borbenosti na terenu, Muhamed je poznat i po svojoj humanosti. 4. jula 2013. godine je postao bosanskohercegovački ambasador Humanitarne organizacije „Emmaus“ koja se bavi suzbijanjem siromaštva.

Muhamed Bešić na društvenim mrežama

InstagramMuhamed @ Instagram