Nikol Šerzinger (Nicole Scherzinger)

Kratke informacije

Ime i prezimeNikol Šerzinger (Nicole Scherzinger)
Datum rođenja29. jun 1978.
Mesto rođenjaHonolulu
DržavaSAD
PrebivališteLondon
ZanimanjePevačica, glumica
ŽanrPop
Visina165 cm
Težina54 kg

Biografija

Nicole Scherzinger je američka pop pevačica. Rođena je 29. juna 1978. godine, na Havajima. Živi i radi u Londonu.

Već za vreme srednje škole nastupala je u predstavama, a od studija na Wright State univerzitetu je odustala kako bi ostvarila karijeru u muzici. Započela je u bendu po imenu Days of the New, zatim je nastupala u emisiji „Popstars“, a posle toga je kratko bila u grupi Eden’s Crush. Proslavila je se nakon što je postala vođa grupe The Pussycat Dolls. Uspeh su postigle sa već prvim albumom po imenu PCD, dok je drugi, Doll Domination, postao jedan od najprodavanijih albuma na svetu. Iako je izgradila ime, njen pokušaj da se ostvari kao solo umetnik je neslavno propao sa albumom Her Name Is Nicole.

Nicole se okrenula radu na televiziji. Pobedila je u desetoj sezoni emisije „Ples sa zvezdama“, nakon čega je postala sudija u „The Sing-Off“, te britanskom i američkom „Iks faktoru“. Njen samostalni album Killer Love doživeo je osrednji uspeh, nakon čega je 2014. godine objavila i Big Fat Lie.

Iste godine je glumila u obradi mjuzikla „Mačke“ za koji je dobila Laurence Oliver nominaciju za „Najbolju glumicu u sporednoj ulozi“. Nakon toga, nastavila je da radi na televiziji, pobedivši u „I Can Do That“ te radeći kao voditeljka u  „Best Time Ever with Neil Patrick Harris“. Iste godine se pojavila i u „Bring the Noise“, a glumila je i u filmu po imenu „Dirty Dancing“.

U toku karijere prodala je više od 16 miliona singlova kao solo umetnik, te oko 55 miliona sa grupom The Pussycat Dolls. Bavi se još i dizajniranjem odeće, parfema i dobrotvornim radom. Član je UNICEF Velika Britanija organizacije, kao i Special Olympics.

Detinjstvo

Scherzinger je rođena na Havajima, na otoku Oahu, u katoličkoj porodici. Njen otac Alfonso Valiente (Alfonso Valijente) je filipinskog porekla, dok je njena majka Rosemary Elikolani (Rozmeri Elikolani) jednim delom havajskih korena, a drugim ukrajinskih.

Njeni roditelji su se razišli dok je Nicole još bila beba. Kada je imala šest godina, njena porodica sa mamine strane se preselila u Luisvil u Kentaki. Živela je sa majkom, sestrom Keala i očuhom Gary Scherzingerom (Geri Šerzinger). Nicole je preuzela očuhovo prezime, nakon što ju je on usvojio.

Pohađala je Bowen i Meyzeek osnovnu školu, nakon čega je krenula u duPont Manual srednju školu, gde je nastupala u pozorištu, opredelivši se za umetnički smer. Nakon što je dobila stipendiju, nastavila je studije na Wright State univerzitetu, studirajući umetnost pozorišta i ples. U tom periodu dobila je prve glavne uloge u mjuziklima „Čikago“, „Momci i lutke“ i „Show Boat“. Njena porodica se često suočavala sa siromaštvom što je na pevačicu uticalo kasnije u životu.

Karijera

1999. godine, vođa grupe Days of the New, Travis Meeks (Trevis Miks) je pozvao Nicole da da svoje vokale za njegov drugi album, nakon čega je ona napustila fakultet kako bi išla na turneju po Americi sa bendom, i promovisala album.

Dve godine kasnije, na nagovor majke je otišla iz benda kako bi učestvovala u audiciji TV emisije „Popstars“. Sa ciljem da zabeleži formiranje grupe i snimanje njihovog prvog studijskog albuma, producentska kuća London-Sire Records je ponudila članovima grupe ugovore, iako ona još nije imala ni ime ni stalnu postavku.

Nicole je oklevala, ali je na kraju potpisala ugovor jer je smatrala da je on dobra prilika da proputuje po Los Anđelesu. Na audiciji je pevala pesmu Whitney Houston (Vitni Hjuston) po imenu „I Will Always Love You“, uz Malie Misajon, Ivette Sosa (Ivet Sosa), Rosanne Tavarez (Rozen Tavarez) i Ana Maria Lombo (Ana Marija Lombo), sa kojim je osnovala grupu Eden’s Crush.

Prvi singl grupe je objavljen u martu 2001. godine. Zvao se „Get Over Yourself“, te je postigao odličan uspeh, dospevši na osmo mesto Billboard Hot 100 lestvice. Pesma je postala prva pesma ženske grupe koja je dospela na prvo mesto Hot 100 Singles Sales lestvice.

Njihov prvi studijski album, po imenu Popstars, plasirao se na šesto mesto Billboard 200 lestvice. Grupa je krenula na turneju sa ’N Sync i Jessicom Simpson (Džesika Simson), ali je njena izdavačka kuća krajem godine bankrotirala, nakon čega se grupa raspala. Uvidevši potencijal Nicole, član grupe The Black Eyed Peas, will.i.am (Vil Aj Em), je ponudio pevačici mesto u njegovoj grupi, ali ga je ona odbila jer joj se tadašnji momak nije slagao sa tom idejom.

U decembru 2002. godine, Nicole je radila sa Yoshiki (Jošiki), članom japanske hevi metal grupe X Japan, te je pevala englesku verziju pesme „I’ll Be Your Love“ uživo sa simfonijskim orkestrom Tokija.

U avgustu 2003. godine, nadajući se da će dobiti ugovor kao solo umetnik, Nicole je otputovala u sedište izdavačke kuće Artista Record, u Nju Jorku, gde je predstavila demo CD na kojem je sama radila, pod porodičnim imenom Nicole Kea. Njen nastup prekinuo je nestanak struje u čitavom gradu nakon čega je bila primorana da ode.

Iste godine se na kratko oprobala i u glumačkim vodama, nakon što je glumila u ljubavnoj komediji „Love Don’t Cost a Thing“. U međuvremenu, kreator grupe The Pussycat Dolls je napravio dogovor sa Interscope Records izdavačkom kućom, te je sa producentima Jimmy Iovine (Džimi Ajovin) i Ron Fairom (Ron Fer) održao otvorenu audiciju za članice grupe.

Nakon što je will.i.am predložio Nicole producentu, uspešno je održala audiciju sa Melody Thornton (Melodi Tornton), Carmit Bachar (Karmit Bakar), Ashley Roberts (Ešli Roberts) i Kimberly Wyatt (Kimberli Vajat). Kao glavna pevačica, Nicole je pevala većinu vokala, te je bila jedina članica grupe koja je učestvovala i u pisanju pesama za njihov prvi studijski album po imenu PCD. On je objavljen u septembru 2005. godine.

Album je usledio nakon objave singla „Don’t Cha“ koji je postao internacionalno poznat, dospevši na drugo mesto Billboard Hot 100 lestvice. Pored njega, singlovima su proglašeni i „Stickwitu“ i „Buttons“. Treći singl je naknadno nominovan za Gremi nagradu u kategoriji „Najbolji pop nastup grupe sa vokalima“.

U februaru 2006. godine, Nicole je potpisala ugovor sa Universal Music Publishing Group koja joj je omogućila rad na daljem pisanju pesama. Budući da je bila glavna pevačica u grupi, njena popularnost je sve više rasla zbog čega je započela rad na solo karijeri. Njena prva samostalna pesma u saradnji sa Avant, zvala se „Lie About Us“, te je objavljena u julu 2006. godine.

Nakon toga, Nicole je sarađivala sa Diddyem (Didi) na pesmi „Come to Me“, koja je postala njena prva solo pesma koja je dospela u top 10 na američkoj Billboard Hot 100 lestvici. U martu 2007. godine, Scherzinger je objavila da će se njen solo album zvati Her Name Is Nicole, a njegovo objavljivanje je bilo predviđeno za leto.

Četiri singla su objavljena sa albuma: „Whatever U Like“ u saradnji sa reperom T.I, „Baby Love“ u saradnji sa will.i.am, „Supervillain“ i „Puakenikeni“. Ipak, album nije postigao zapažen uspeh na Billboard lestvicama, te je posle mnogobrojnih odgađanja objave istog, pevačica odlučila da ne objavljuje ni nove singlove sa njega kao ni sam album. Nicole se posle toga fokusirala na rad sa grupom.

Drugi i poslednji album The Pussycat Dolls, po imenu Doll Domination izašao je 23. septembra 2008. godine. Odmah po objavljivanju dospeo je na prvo mesto Billboard 200 lestvice. Singlovi „When I Grow Up“ i „I Hate This Part“ su dospeli na deveto i jedanaesto mesto Billboard Hot 100 lestvice. Obe pesme su prvobitno bile napisane za solo album pevačice.

Naredne godine, grupa je krenula na svetsku turneju po imenu „Doll Domination Tour“. Dok je bila na turneju, Nicole je uradila obradu pesme „Jai Ho“ iz filma „Milioner iz blata“. Pesma je nazvana „Jai Ho! (You Are My Destiny)“. Potpisali su je A.R Rahman (Ar Er Raman) i The Pussycat Dolls, a Scherzinger je naznačena kao izvođač, što je izazvalo nezadovoljstvo u grupi.

Pesma je dospela na prvo mesto u 17 zemalja, dok je u Americi dosegla petnaesto mesto na Billboard Hot 100 lestvici. Nakon završetka turneje, u avgustu 2009. godine, grupa je objavila da uzimaju pauzu kako bi se fokusirale na solo karijere. U decembru iste godine, Scherzinger je najavljena kao treći sudija, pored Ben Foldsa (Ben Folds) i Shawn Stockmana (Šon Stokmana) u prvoj sezoni emisije „The Sing-Off. Radila je i na drugoj sezoni, nakon čega ju je zamenila Sara Bareilles (Sara Bareliz).

U aprilu 2010. godine, napravila je saradnju sa lancem odeće C&A kako bi napravila svoju kolekciju donjeg veša, cipela, torbi i nakita. Samo mesec dana kasnije, sa plesnim partnerom Derek Hough (Derek Hou) pobedila je desetoj sezoni emisije „Ples sa zvezdama“. U avgustu iste godine, glumila je Maureen u  produkciju Hollywood Bowl rok mjuzikla po imenu „Rent“ koji je režirao Neil Patrick Harris (Nil Petrik Haris). Za nastup u mjuziklu, Nicole je dobila pozitivne kritike. U međuvremenu, nakon raspada grupe, Nicole je objavila da će se ponovno fokusirati na solo karijeru.

Njen prvi studijski album po imenu Killer Love, objavljen je 21. marta 2011. godine u Velikoj Britaniji. Album je postigao umeren uspeh, dospevši na osmo mesto britanske muzičke lestvice. Prodat je u 140 hiljada kopija. Njen singl „Don’t Hold Your Breath“ postao je prvi broj jedan singl pevačice kao solo umetnice. Singlovi poput „Poison“ i „Right There“ su dospeli na treće mesto u Engleskoj.

„Right There“ je obradio 50 Cent (Fifti Sent), te je trebao biti glavni singl američkog izdanja albuma, ali album nikada nije objavljen. Singl je dospeo na 39. mesto Billboard Hot 100 lestvice, što do danas ostaje njen najbolje plasirani singl kao solo umetnice.

Iako je originalno trebala biti član žirija američke emisije „Iks faktor“, Nicole je trpela kritike publike jer je oduzela mesto britanskoj pevačici Cheryl Cole (Šeril Kol). Kasnije je dobijala pretnje smrću jer je učestvovala u eliminaciji Rachel Crow (Rečel Krou). U decembru 2011. godine, na 25. godišnjicu „Fantoma opere“, Scherzinger je nastupala istoimenu pesmu na Royal Variety Performance nastupu. U međuvremenu, Killer Love je ponovno objavljen, ovog puta sa četiri nove pesme, uključujući peti singl po imenu „Try with Me“. Nicole je krenula na prvu solo turneju u februaru 2012. godine.

U maju 2012. godine, glumila je u trećem nastavku filma „Ljudi u crnom“. Mesec dana kasnije, izabrana je za devetu sezonu emisije „Iks faktor“ u Velikoj Britaniji, navodno bivši plaćena 1,17 miliona dolara. Njen takmičar je odneo pobedu u emisiji. U martu 2013. godine, Nicole je objavila pesmu „Boomerang“, koja je dospela na šesto mesto Singles lestvice u Velikoj Britaniji. Iako je trebala objaviti i album uz singl, to se nije dogodilo. Scherzinger se vratila kao sudija u desetu sezonu „Iks faktora“ uz platu od 2.3 miliona dolara.

U januaru 2014. godine, Scherzinger je potpisala ugovor sa Sony Music Entertainment izdavačkom kućom u vrednosti od 4.5 miliona dolara. Narednog meseca, objavila je kako je potpisala ugovor za nekoliko albuma sa RCA Records. U saradnji sa prodavnicom odeće, Missguided, dizajnirala je 30 komada odeće koji su objavljeni u martu 2014. godine. Njena saradnja sa brendom podigla im je prodaju za 70%.

Pevačicin drugi studijski album, po imenu Big Fat Lie, je izašao u oktobru, te je na britanskoj muzičkoj lestvici proveo dve sedmice, dospevši na 17. mesto. Loša prodaja albuma dovela je do raskida ugovora sa RCA Records kućom. Album su pratili singlovi poput „Your Love“, „Run“ i „On the Rocks“.

U decembru iste godine, Nicole je glumila Grizabella u mjuziklu „Mačke“, gde je igrala ulogu 12 puta, do 8. februara 2015. godine. Dobila je odlične kritike, naročito za izvođenje pesme „Memory“, za koju je dobila i nominaciju za Laurence Oliver nagradu u kategoriji „Najbolja glumica sporedne uloge u mjuziklu“. Trebala je da nastupa i na reprizi u Brodveju, ali je samo sedam dana pre prikazivanja odustala jer nije dobila odgovarajuću sumu novca za nastup.

U junu 2015. godine, Nicole je pobedila u takmičenju „I Can Do That“. Naredni mesec izvela je američku himnu na koncertu u Vašingtonu, te za vreme otvaranja Letnih olimpijskih igara. Iste godine je bila voditeljka emisije „Best Time Ever with Neil Patrick Harris“ koja je otkazana nakon prve sezone prikazivanja zbog male gledanosti. Nakon trogodišnje pauze od „Iks faktora“, Nicole se vratila kao sudija 13. i 14. sezone, u kojim su pobedili njeni takmičari.

Dala je glas za animirani film „Moana“, koji je objavljen u novembru 2016. godine. Nicole je glumila i kao Penny u obradi filma „Dirty Dancing“ koji je prikazan 24. maja 2017. godine. Iako je film dobio negativne kritike, kritičari su njen nastup ocenili pozitivno. Krajem iste godine, pevačica je izdala i svoj parfem, po imenu „Chosen“. U 2018. godini, Nicole je dala glas za projekat „Ralph Breaks the Internet“. U januaru naredne godine pojaviće se u emisiji „The Masked Singer“.

Kao uticaje u svojoj karijeri, Nicole navodi Whitney Houston i Tina Turner (Tina Tarner). Za nastupe inspiraciju posuđuje od Beyonce (Bjonse) i pevačica poput Jennifer Lopez (Dženifer Lopez), Janet Jackson (Dženet Džekson) kao i Mike Jaggera (Majk Džergera).

Magazin The New York Post smestio ju je na drugo mesto liste „5 Najboljih pevačica/plesačica“, dok ju je Rolling Stone proglasio devetom „Omiljenom plesnom muzičarkom“.

Nicole se zalaže za prava LGBTQ populacije kao i sprečavanje vršnjačkog i svih drugih oblika nasilja. Pesme poput „I Don’t Need a Men“ su posvećene i gej populaciji kao i svim ženama koje se osećaju nesamostalno bez muškarca. U njenim pesmama ima mnogo feminizma.

Nicole je tokom karijere zaradila mnoge titule. Neke od njih su „Princeza popa“, „Havajska božica popa“, „Seks simbol“ i „Najbolji izvođač ikada“. U februaru 2013. godine, dobila je nagradu od Harvard organizacije kao „Umetnik godine“, za zalaganje u umetnosti, podržavanju istraživanja leka protiv raka dojke i pomaganju deci i ljudima sa govornim manama. Iste godine, magazin „Fuse“ ju je uvrstio u listu „50 devojaka koje pokreću svet“.

Privatni život

Scherzinger je bila zaručena za glavnog pevača grupe 311, Nick Hexuma (Nik Heksum), sa kojim je bila u vezi od 2000. do 2004. godine. Nakon toga, započela je vezu sa vozačem formule jedan, svetskim prvakom Lewis Hamiltonom (Luis Hamilton). Par se upoznao na MTV evropskim muzičkim nagradama u Minhenu, 2007. godine. Njihova veza je bila ispunjena prekidima i pomirenjima, prateći ih budno oko britanskih medija. Vezu su konačno okončali u februaru 2015. godine. Naredne godine započela je vezu sa bugarskim teniserom, Grigor Dimitrovom (Grigor Dimitrov).

Nicole je priznala da je osam godina patila od bulimije, koja se razvila zbog pritiska javnosti da izgleda savršeno. Zalaže se za pomoć deci i odraslima sa govornim manama, kao i paraplegičarima i ljudima sa Daunovim sindromom, budući da njena tetka boluje od tog poremećaja.

Učestvuje i u kampanjama za spašavanje okoliša, a od 2014. godine je i član britanskog UNICEF programa.

Diskografija

 • Killer Love (2011.)
 • Big Fat Lie (2014.)

Filmografija

 • Chasing Papi (2003.)
 • Love Don’t Cost a Thing (2003.)
 • Men in Black 3 (2012.)
 • Moana (2016.)
 • Dirty Dancing (2017.)
 • Ralph Breaks the Internet (2018.)

Televizija

 • Popstars (2001.)
 • My Wife and Kids (2002.)
 • Half & Half (2002.)
 • Wanda at Large (2003.)
 • The Pussycat Dolls Present (2007.–08.)
 • Iks faktor Velika Britanija  (2007., 2010., 2012.–13., 2016.–17.)
 • Ples sa zvezdama (2010.)
 • How I Met Your Mother (2011.)
 • Iks faktor Amerika (2011.)
 • I Can Do That (2015.)
 • Best Time Ever with Neil Patrick Harris (2015.)
 • Bring the Noise (2015.)
 • The Masked Singer (2019.)

Izvori

Nikol Šerzinger (Nicole Scherzinger) na društvenim mrežama

FacebookNicole @ Facebook
InstagramNicole @ Instagram
TwitterNicole @ Twitter
YoutubeNicole @ YouTube
IMDBNicole @ IMDB