Oskar Duarte

Kratke informacije

Ime i prezimeOskar Duarte
Datum rođenja3. jun 1989.
Mesto rođenjaKatarina (Nikaragva)
DržavaKostarika
PrebivališteBarselona
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina186 cm

Biografija

Oskar Duarte (Óscar Esaú Duarte Gaitán) je kostarikanski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa kao odbrambeni igrač u španskom Fudbalskom klubu Espanjol i reprezentaciji Kostarike. Rođen je 3. juna 1989. godine gradiću Katarina u Nikaragvi.

Karijeru je započeo u kostarikanskoj Saprisi gde je tokom pet godina zabeležio 52 nastupa. Godine 2013. prešao je u belgijski Klub Briž, a tri godine posle potpisao ugovor sa španskim Espanjolom.

U dresu Kostarike nastupa od 2010. godine, a selektor Oskar Ramirez (Óscar Antonio Ramírez Hernández) ga je pozvao u tim za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Klupska karijera

Juniorsku karijeru Duarte je započeo u klubu Deportivo Saprisa. Prvi profesionalni ugovor potpisao je 2008. godine, a za pet godina u klubu zabeležio je 52 nastupa i postigao dva pogotka. Sa Saprisom je osvojio i dva Prvenstva Kostarike 2007. i 2008. godine.

2010. godine je potpisao ugovor o pozajmici s kostarikanskim drugoligašem Puntarenasom, gde je za tri sezone upisao 15 nastupa i postigao jedan gol.

Tri godine kasnije prešao je u Klub Briž. U belgijskom prvoligašu nastupao je tri sezone, upisao 117 nastupa i postigao devet golova. Sezonu 2014/2015 su priveli kraju osvojivši Kup Belgije. Duarte je dobio priliku da se na terenu bori protiv velikih fudbalskih imena poput Ronalda (Cristiano Ronaldo) i Mesija (Lionel Messi).

U januaru 2016. godine potpisao je trogodišnji ugovor vredan 1,15 miliona evra sa španskim Espanjolom. Do juna 2018. godine odigrao je 40 mečeva i postigao jedan pogodak. Na jednoj konferenciji za novinare je izjavio da svoju budućnost vidi u klubu iz Barselone, ali s obzirom da se uprava kluba još nije oglasila, njegov ostanak u Espanjolu je posle 30. juna 2019. godine neizvesan.

Reprezentativna karijera

Oskar Duarte od 2010. godine igra u reprezentaciji Kostarike. Prvi put je nastupio 17. novembra 2010. kada se njegov tim sastao s Hondurasom u finalu Kupa Centralne Amerike. „Los Tikosi“ su poraženi, a titula prvaka Centralne Amerike pripala je Hondurasu.

U junu 2014. godine je predstavljao svoju zemlju na Svetskom prvenstvu u Brazilu, te postao prvi igrač rođen u Nikaragvi koji je nastupio na Mondijalu. U prvom meču „Los Tikosi“ su se sastali s Urugvajem i pretrpeli težak poraz od 3:1. Gol utehe postigao je upravo Duarte.

Tokom drugog meča uspeli su da sačuvaju svoju mrežu od napadača reprezentacije Italije, te da slave pobedu od 1:0. Ova pobeda donela im je plasman u dalji krug takmičenja.

Nakon toga sastali su se s Engleskom s kojom su odigrali bez golova. 29. juna Kostarika je igrala protiv Grčke, a Duarte je nakon drugog žutog kartona morao da napusti igru. Prvi put u svojoj istoriji reprezentacija je prošla u četvrtfinale Svetskog prvenstva gde su poraženi od Holandije nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca.

U maju 2018. godine selektor Ramirez ga je izabrao da brani boje svoje zemlje na Svetskom prvenstvu u Rusiji, gde su ih dočekali neugodni protivnici – Srbija, Brazil i Švajcarska. U dresu reprezentacije je do juna 2018. godine nastupio 31 put i postigao dva gola.

Titule

Klupske titule

  • 2007/2008. Prvenstvo Kostarike sa Saprisom
  • 2008/2009. Prvenstvo Kostarike sa Saprisom
  • 2014/2015. Kup Belgije sa Klub Brižom

Privatni život

Oskar Duarte je rođen 1989. godine u Nikaragvi odakle potiču njegovi roditelji Oskar Ramirez Duarte (Oscar Ramírez Duarte) i Valkirija Gaitan (Walkiria Gaitán Duarte). Kada je bio mali roditelji su preselili u Kostariku gde je i zavoleo fudbal.

Pred nastupe s Kostarikom uvek ističe da igra za obe zemlje – zemlju u kojoj je rođen i zemlju u kojoj je odrastao i koja mu je pružila priliku da radi ono što voli. Najveća podrška na putu ka uspehu bili su mu roditelji i sestra Sintija (Cinthia Duarte).

Na ispraćaju reprezentacije Kostarike na Svetsko prvenstvo u Rusiji pojavila se njegova uža porodica, ali i rođaci iz Nikaragve koji ponosno ističu da Oskar predstavlja i njihovu malu zemlju na najvećem fudbalskom takmičenju na svetu.

Oskar Duarte na društvenim mrežama

FacebookOscar @ Facebook
InstagramOscar @ Instagram
TwitterOscar @ Twitter