Saša Radulović

Kratke informacije

Ime i prezimeSaša Radulović
Datum rođenja7. jun 1965.
Mesto rođenjaBihać (BiH)
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičar
Visina200 cm
Težina-

Biografija

Saša Radulović je srpski političar. Predsednik je pokreta „Dosta je bilo“. Kandidat je za predsednika Srbije na aprilskim izborima 2017. godine, a bio je i ministar privrede Republike Srbije. Rođen je 7. juna 1965. godine u Bihaću u Bosni i Hercegovini.

Privatni život

Odrastao je u Sarajevu gde je stekao obrazovanje. Majka Danica je po profesiji ekonomista, a otac Budimir je bio lekar i načelnik saniteta druge armijske oblasti. Ubijen je 1992. godine u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici tokom povlačenja JNA.

Saša je završio Srednju muzičku školu, odsek violina. 1989. godine je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, smer automatika i elektronika.

Saša je oženjen Tatjanom Radulović i ima dvoje dece.

Kao razlog za povratak u otadžbinu, naveo je to što su njegova deca zaboravila srpski jezik. Nameravao je da ostane godinu dana, ali njegovi planovi su se promenili.

Izjašnjava se kao ateista.

Karijera

1990. godine se odselio u Nemačku i narednie četiri godine je radio u Simensu.

1994. godine se zaposlio u Antares-EDS-Amdahl-u u Torontu. Bio je rukovodilac razvojnog tima relacione baze podataka.

Od 1996. do 1998. godine je imao nekoliko funkcija u Interpra Medical Network-u.

1997. godine je u kompaniji True Spectre izabran za generalnog direktora. Na ovoj funkciji je ostao naredne četiri godine.

2005. godine se vratio u Republiku Srbiju. Postao je konsultant i stečajni upravnik u sledećim preduzećima: „Braća Karić“, „Vršačka pivara“, „Delta Legal“, „Lune Milovanović“, itd.

2011. godine protiv njega je podneta krivična prijava da je zloupotrebio položaj i ovlašćenja zbog čega ga je proveravala Agencija za borbu protiv korupcije.

U septembru 2013. godine je izabran za ministra privrede u Vladi Ivice Dačića. Nasledio je Mlađana Dinkića. Bio je vlasnik firme „eMarket Capital“, ali zbog nove funkcije, upravljanje je poverio supruzi.

Tokom mandata je u časopisu Nedeljnik kritikovao ekonomsku politiku u Srbiji.

Pošto nisu prošli reformski Zakoni, ispunio je obećanje i u januaru 2014. godine je podneo ostavku na mesto ministra. Sa saradnicima Dušanom Pavlovićem i Aleksandrem Stevanovićem je osnovao politički pokret pod nazivom „Dosta je bilo“.

Skupili su 10.000 potpisa i učestvovali su na parlamentarnim izborima koji su održani 2014. godine. Ipak, nisu prešli cenzus od 5 % koji im je bio potreban da uđu u Skupštinu. Bolje rezultate su zabeležili u većim gradovima Srbije što su objasnili pritiskom vlasti na medije koji su glavno sredstvo informisanja u manjim sredinama.

Ostali su aktivni i borili su se protiv kampanja vlasti za koje su smatrali da su štetne. Pokrenuli su sledeće akcije:

  • „Ne damo penzije parazitima“ – protiv smanjenja plata i penzija;
  • „Ne damo zemlju ispod žita“ – protiv prodaje obradivog zemljišta Arapima;
  • „Koliko nas koštaju tajni ugovori?“ – protiv netransparentnih ugovora;
  • „Poslednji voz. Tvoja zemlja ili njihova država“ – protiv prodaje Telekoma, infrastrukture i prirodnih resursa.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine, pokret je osvojio 227.626 glasova, tj. 16 mandata. Radulović je optužen da u Americi duguje Americi duguje 1.069.670 dolara za porez, ali Američka poreska uprava (IRS) je dostavila izvode koji potvrđuju da to nije tačno.

Krajem godine je u hodniku parlamenta svirao gitaru i pevao Bajaginu pesmu „Pada vlada“.

Početkom 2017. godine je izjavio da će pokret „Dosta je bilo“ prerasti u stranku.

Saša Radulović je savetnik OEBS-a, Saveta Evrope, Američke ambasade, Američkog Ministarstva pravde, GIZ-a (German international cooperation), NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), Asocijacije za mala i srednja preduzeća za poreski sistem. Državnim organima drži treninge na temu privrednog kriminala i zloupotreba u stečaju. Piše tekstove na sajtu: blog.b92.net .

 

Aktivan je na društvenim mrežama, naročito na Twitteru, gde ima više od 50.000 pratilaca.

Govori engleski i nemački jezik.

Visok je 2 m i važi za jednog od najviših srpskih političara.

Saša Radulović na društvenim mrežama

FacebookSaša @ Facebook
TwitterSaša @ Twitter