Saša Radulović

Kratke informacije

Ime i prezimeSaša Radulović
Datum rođenja7. jun 1965.
Mesto rođenjaBihać (BiH)
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičar
Visina200 cm

Biografija

Saša Radulović je srpski političar. Predsednik je pokreta „Dosta je bilo“. Bio je jedan od predsedničkih kandidata na izborima 2017. godine, a bio je i ministar privrede Republike Srbije. Rođen je 7. juna 1965. godine u Bihaću u Bosni i Hercegovini. Živi i radi u Beogradu.

Privatni život

Odrastao je u Sarajevu gde je stekao obrazovanje. Majka Danica je po profesiji ekonomista, a otac Budimir je bio lekar i načelnik saniteta druge armijske oblasti. Ubijen je 1992. godine u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici tokom povlačenja JNA.

Saša je završio Srednju muzičku školu, odsek violina. 1989. godine je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, smer automatika i elektronika.

Do 2020. godine je bio u braku sa Tatjanom Radulović sa kojom ima dvoje dece.

Kao razlog za povratak u otadžbinu, naveo je to što su njegova deca zaboravila srpski jezik. Nameravao je da ostane godinu dana, ali njegovi planovi su se promenili.

Izjašnjava se kao ateista.

Saša Radulović je aktivan na društvenim mrežama, naročito na Twitteru, gde ima više od 100 000 pratilaca.

Govori engleski i nemački jezik.

Visok je dva metra i važi za jednog od najviših srpskih političara.

Karijera

Saša Radulović je 1990. godine odselio u Nemačku i naredne četiri godine je radio u Simensu.

1994. godine se zaposlio u Antares-EDS-Amdahl-u u Torontu. Bio je rukovodilac razvojnog tima relacione baze podataka. Od 1996. do 1998. godine je imao nekoliko funkcija u kompaniji „Interpra Medical Network“.

Radulović je 1997. godine u kompaniji „True Spectre“ izabran za generalnog direktora. Na ovoj funkciji je ostao naredne četiri godine.

U Srbiju se vratio 2005. godine. Bio je onsultant i stečajni upravnik preduzeća „Braća Karić“, „Vršačka pivara“, „Delta Legal“, „Lune Milovanović“ i drugima.

Protiv njega je 2011. godine podnesena krivična prijava zbog zloupotrebe položaj i ovlašćenja zbog čega ga je proveravala Agencija za borbu protiv korupcije.

U septembru 2013. godine je izabran za ministra privrede u Vladi Ivice Dačića. Nasledio je Mlađana Dinkića. Bio je vlasnik firme „eMarket Capital“, ali zbog nove funkcije, upravljanje je poverio supruzi.

Tokom mandata je u časopisu“ Nedeljnik“ kritikovao ekonomsku politiku u Srbiji.

Pošto nisu prošli reformski zakoni, ispunio je obećanje i u januaru 2014. godine je podneo ostavku na mesto ministra.

Sa saradnicima Dušanom Pavlovićem i Aleksandrom Stevanovićem je osnovao politički pokret pod nazivom „Dosta je bilo“.

Skupili su 10 000 potpisa i učestvovali su na parlamentarnim izborima koji su održani 2014. godine. Ipak, nisu prešli cenzus od pet odsto koji im je bio potreban da uđu u Skupštinu. Bolje rezultate su zabeležili u većim gradovima Srbije što su objasnili pritiskom vlasti na medije koji su,  po njihovim rečima „glavno sredstvo informisanja u manjim sredinama“.

Ostali su aktivni i borili su se protiv kampanja vlasti za koje su smatrali da su štetne. Pokrenuli su akcije:

  • „Ne damo penzije parazitima“ – protiv smanjenja plata i penzija;
  • „Ne damo zemlju ispod žita“ – protiv prodaje obradivog zemljišta Arapima;
  • „Koliko nas koštaju tajni ugovori?“ – protiv netransparentnih ugovora;
  • „Poslednji voz. Tvoja zemlja ili njihova država“ – protiv prodaje Telekoma, infrastrukture i prirodnih resursa.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine, pokret je osvojio 227 626 glasova, tj. 16 mandata. Radulović je optužen da u Americi duguje duguje 1 069 670 dolara na ime poreza, ali Američka poreska uprava (IRS) je dostavila izvode koji potvrđuju da to nije tačno.

Krajem 2016. godine je u hodniku parlamenta svirao gitaru i pevao Bajaginu pesmu „Pada vlada“.

Početkom 2017. godine je izjavio da će pokret „Dosta je bilo“ prerasti u stranku.

Saša Radulović je savetnik OEBS-a, Saveta Evrope, Američke ambasade, Američkog Ministarstva pravde, GIZ-a (German international cooperation), NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), Asocijacije za mala i srednja preduzeća za poreski sistem.

Državnim organima drži treninge na temu privrednog kriminala i zloupotreba u stečaju. Piše tekstove na sajtu blog.b92.net .

Opšti izbori 2022. godine

Na izborima 2022. godine stranka Dosta je bilo je nastupila zajedno sa strankom Zdrava Srbija i Živim za Srbiju.

Njihova lista je nosila naziv Suverenisti, a nosilac liste je bio Saša Radulović. On je tokom kampanje podržao suverenističku politiku i protivljenje obaveznoj vakcinaciji.

Podržali su razvoj blokčejn tehnologije i besplatne udžbenike za obdaništa i osnovne škole. Ipak, sa 86 362, tj. 2.34 odsto glasova nisu uspeli da pređu cenzus i zasednu u poslaničke klupe.

Saša Radulović na društvenim mrežama

FacebookSaša @ Facebook
InstagramSaša @ Instagram
TwitterSaša @ Twitter