Samir Memišević

Kratke informacije

Ime i prezimeSamir Memišević
Datum rođenja13. avgust 1993.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteGroningen
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina185 cm

Biografija

Samir Memišević je bosanskohercegovački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji štopera u holandskom Groningenu i reprezentaciji Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 13. avgusta 1993. godine u Tuzli.

Juniorsku karijeru je započeo u Fudbalskom klubu Slaven iz Živinica, a seniorsku u Slobodi iz Tuzle. Jedno vreme je proveo u Teleoptiku i Bežaniji, a 2014. godine se vratio u BiH i potpisao ugovor sa Radnikom iz Bijeljine. Tokom dve sezone zabeležio je 50 nastupa i postigao tri gola, te privukao pažnju nekih većih evropskih klubova. U avgustu 2016. godine je potpisao ugovor s Groningenom koji se takmiči u Prvoj ligi Holandije.

U dresu Bosne i Hercegovine prvi put je nastupio 2016. godine. Do juna 2018. godine zabeležio je dva nastupa, a mnogi ga vide kao dostojnog naslednika trenutnih bh. reprezentativaca.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Memišević je napravio u Slavenu iz Živinica. U seniorskom dresu počeo je da nastupa tokom sezone 2011/2012. U leto 2012. godine je prešao u Slobodu iz Tuzle s kojom je nastupio deset puta i postigao jedan gol, a nakon toga je u zimskom prelaznom roku 2013. godine prešao u beogradski Teleoptik. Posle devet nastupa i jednog gola pridružio se ekipi Bežanije, ali pošto nije upeo da „zaradi“ dobru minutažu, vratio se u Teleoptik.

Polovinom 2014. godine se vratio u BiH, te se pridružio premijerligašu Radnik iz Bijeljine. Do polovine 2016. godine je sa Radnikom odigrao 50 mečeva i postigao jedan gol, te pomogao svom timu da osvoji Kup BiH.

U avgustu 2016. godine je potpisao trogodišnji ugovor sa holandskim prvoligašem Groningenom. Debitovao je na svoj 23. rođendan odigravši meč Prve lige Holandije. Devet puta je uvršten u idealnu jedanaestorku kola, a pet puta od strane navijača i komentatora proglašavan igračem meča.

Trebalo mu je skoro dve godine da postigne prvi gol u novom klubu, a to se konačno desilo 29. aprila 2018. godine kada je savladao golmana Ekselsiora. Do jula 2018. godine je zabeležio 58 nastupa i postigao jedan pogodak, a dobrim partijama privukao pažnju drugih evropskih klubova. Jedan od njih koji se najčešće pominjao u medijima u BiH je i AZ Alkmar, ali uprava Groningena nije pristala na uslove koji su na nijhovu adresu stigli. Holandski mediji su objavili da će mladi štoper karijeru verovatno da nastavi u nemačkoj Bundesligi.

Reprezentativna karijera

Prvi poziv da zaigra u seniorskom dresu reprezentacije BiH stigao je u maju 2016. godine. Debitovao je tokom duela sa Španijom u „Kirin Kupu“ iste godine. Ušao je kao zamena na poluvremenu, a njegov tim je tog 29. maja 2016. godine poražen rezultatom 1:3.

Do juna 2018. godine zabeležio je tek dva nastupa, ali dolaskom Roberta Prosinečkog na klupu „Zmajeva“ Memić može očekivati i veću minutažu u nacionalnom dresu.

Titule

Klupske titule

  • 2015/2016. Kup BiH sa Radnikom iz Bijeljine

Privatni život

Samir Memišević je rođen 1993. godine u Tuzli. Pre nego što je zaigrao u inostranstvu sa porodicom je živeo u Živinicama. Njegov otac Midhat Memišević je bivši fudbaler i trenutni fudbalski trener. Memišević stariji je legenda tuzlanske Slobode, a u julu 2017. godine je preuzeo klupu Slavena iz Živinica. Kao trener je otkrio mnoge igrače poput Borisa Živkovića, Mirsada Bešlije i Elvira Rahimića. Ranije je predvodio juniorsku ekipu Radnika iz Bijeljine.

Samir ima sestru Sabinu koja radi u Televiziji Živinice. U jednom intervjuu je rekao da je veoma srećan i ponosan na svoje roditelje, ali da ne voli kada ga upoređuju sa slavnim ocem, jer, kako kaže, svako gradi svoj put.

Na pitanje novinara da li zamera selektorima BiH koji ga nisu baš često pozivali da igra u reprezentaciji, Senad je diplomatski odgovorio da bi voleo da više nastupa u dresu „Zmajeva“, ali da nijednom selektoru ništa ne zamera. Ističe da je za ulazak u startnu jedanaestorku nacionalne selekcije važna dobra igra, te da se nada da će je dodatno usavršiti nastupima sa Groningenom.

Osim uspeha koji se trudi da postigne sa holandskim klubom i, kada mu se pruži prilika sa reprezentacijom BiH, Memišević kaže da prati svoj bivši klub Radnik, te da mu želi mnogo sreće u daljim takmičenjima.

Samir Memišević na društvenim mrežama

FacebookSamir @ Facebook
InstagramSamir @ Instagram