Toni Šunjić

Kratke informacije

Ime i prezimeToni Šunjić
Datum rođenja15. decembar 1988.
Mesto rođenjaMostar
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteMoskva
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina193 cm

Biografija

Toni Šunjić je bosanskohercegovački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji centralnog beka u ruskom premijerligašu Dinamu iz Moskve i reprezentaciji Bosne i Hercegovine (BiH). Rođen je 15. decembra 1988. godine u Mostaru.

Seniorsku karijeru je započeo 2007. godine u Zrinjskom iz Mostara, a nastavio u ukrajinskom Fudbalskom klubu Zorja Lugansk. Jednu sezonu je proveo u ruskom Kubanu iz Krasnodara, a od 2015. do 2017. godine igrao je u Štutgartu. Nakon pozajmice u italijanskom Palermu, vratio se u Rusiju i potpisao ugovor s Dinamom iz Moskve.

Šunjić je 2008. godine postao član U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine, a u seniorskom timu je debitovao 2012. godine. Bio je deo ekipe koja je predstavljala BiH na Svetskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Brazilu.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Šunjić je napravio 1995. godine u Fudbalskom klubu Branitelj iz rodnog Mostara. Tri godine kasnije primljen je u omladinsku školu Zrinjskog, a 2007. godine preuzeo seniorski dres. Debitovao je u meču kvalifikacija za Ligu Evropa kada su u Beogradu poraženi od Partizana rezultatom 5:0.

U periodu od 2007. do 2012. godine je sa Zrinjskim odigrao 10 5mečeva i postigao pet golova. Sezonu 2007/2008 priveli su kraju kao osvajači Kupa BiH, a sledeću kao prvaci BiH.

U avgustu 2010. godine je potpisao ugovor o jednosezonskoj pozajmici sa belgijski Kortrijkom. S obzirom da nije uspeo da se nametne treneru i postale stalni član startne jedanaestorke, uprava kluba je ipak odlučila da ne kupi mladog bosanskohercegovačkog igrača, pa se Šunjić vratio u Zrinjski. U Belgiji je odigrao 16 mečeva, ali nije postizao golove.

Zorja Lugansk

U februaru 2012. godine je potpisao ugovor s ukrajinskim klubom Zorja iz Luganska. Tokom jedne i po sezone zabeležio je ukupno 66 nastupa, bez postignutih pogodaka.

Kuban Krasnodar

9. jula 2014. godine je potpisao trogodišnji ugovor s ruskim premijerligašem Kubanom iz Krasnodara. Tu je proveo jednu sezonu, te odigrao 32 meča i postigao tri gola.

Štutgart

U avgustu 2015. godine je potpisao trogodišnji ugovor sa Štugartom. U nemačkom bundesligašu debitovao je 12. septembra tokom duela sa Hertom. Ipak, pred kraj sezone Štutgart je ispao iz Bundeslige. Uprkos tome, Šunjić je odlučio da ostane u klubu, ali pošto nije dobijao dovoljno prilike da igra, pozajmljen je italijanskom Palermu do kraja sezone.

U Štutgartu je odigrao 34 mečeva i postigao četiri gola, dok je u dresu Palerma zabeležio sedam nastupa.

Dinamo Moskva

U junu 2017. godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa Dinamom iz Moskve. Debitovao je na susretu sa gradskim rivalom Spartakom koji je održan 18. jula. Prvi gol je postigao 3. novembra savladavši golmana Urala.

Do jula 2018. godine je u dresu Dinama zabeležio ukupno 28 nastupa i postigao tri gola.

Reprezentativna karijera

Toni Šunjić je 2008. godine postao član omladinske selekcije Bosne i Hercegovine sa kojom je odigrao deset mečeva, bez postignutih golova.

Prvi poziv da zaigra u seniorskom timu stigao je pred prijateljski susret s Velsom na kome je ušao kao zamena u drugom poluvremenu.

U junu 2014. godine selektor ga je uvrstio u tim koji će predstavljati BiH na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. Debitovao je 22. juna kada je njegov tim poražen rezultatom 0:1 od Nigerije. „Zmajevi“ su zabeležili istorijski uspeh samim plasmanom na Mundijal, ali su takmičenje završili već u grupnoj fazi.

Prvi gol u nacionalnom dresu postigao je 31. avgusta „zatresavši mrežu“ Kipra. Uprkos tome poraženi su rezultatom 2:3 u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Uprkos tome BiH nije uspela da se plasira na ovo veliko takmičenje. Do jula 2018. godine je sa reprezentacijom odigao 33 meča i postigao jedan pogodak.

Titule

Klupske titule

  • 2007/2008. Kup BiH sa Zrinjskim
  • 2008/2009. Premijer liga BiH sa Zrinjskim

Privatni život

Toni Šunjić je rođen 1988. godine u Mostaru. Njegov otac Tadija Šunjić je bivši zapovednik Hrvatske vojske obrane (HVO) koji je 2014. godine optužen da je 1993. godine rafalom usmrtio ratnog zarobljenika Ibrahima Hodžića. Sud je podigao optužnicu, ali se Šunjić nije pojavio na ročištu. Mediji u BiH su objavili da je navodno pobegao u Hrvatsku odakle se javio samo porodici, ali ne i advokatu.

Ni Toni, ni ostatak porodice nisu komentarisali ove napise u medijima, iako su pojedine grupe navijača insistirale da zbog „greha svog oca“ bude izbačen iz reprezentacije BiH. To se nije desilo, pa je Šunjić nastavio da nastupa sa „Zmajevima“.

Jedan je od retkih fudbalera koji redovno učestvuje u humanitarnim akcijama za pomoć onima kojima je najpotrebnija. Poklanjao je svoje dresove, koji su kasnije prodavani kako bi se skupio novac za razne pojedince ili porodice koje zbog bolesti ili siromaštva ne mogu da opstanu.

Donirao je sportsku opremu ženskom rukometnom klubu Zrinjski iz Mostara, pomogao izgradnju kuće porodici Suljić iz Sanskog Mosta, te prodao svoj dres na aukciji kako bi se prikupila sredstva za asfaltiranje puta u selu Potočani kod Zvornika, kako bi se olakšao dolazak u školu deci iz tog mesta.

U jednom intervjuu je priznao da uživa kada igra u inostranstvu, ali da mu je ipak najlepše kada se vrati kući na pripreme s reprezentacijom. Tom prilikom je rekao da su mu omiljeni igrači Tijago Silva (Thiago Emiliano da Silva), Serhio Ramos (Sergio Ramos García) i Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro).

Toni Šunjić na društvenim mrežama

FacebookToni @ Facebook
InstagramToni @ Instagram