Žarko Jokanović

Kratke informacije

Ime i prezimeŽarko Jokanović
Datum rođenja7. maj 1967.
Mesto rođenjaUžice
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeScenarista, publicista, glumac

Biografija

Žarko Jokanović je srpski scenarista, publicista i glumac. Rođen je 7. maja 1967. godine u Užicu. Živi i radi u Beogradu.

Privatni život

Odrastao je sa majkom Slobodankom i bakom Jelom Đurđić. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a u Beogradu je upisao psihologiju na Filozofskom fakultetu.

Žarko je oženjen glumicom Milicom Milšom. Sa njom ima sina Antonija. On studira istoriju i 2012. godine je odlučio da se odvoji od roditelja i da počne sam da živi.

1999. godine se par venčao, a Žarko je glumicu zaprosio na Svetosavskom balu.

Bio je član Saveza socijalističke omladine i jugoslovenske komisije za saradnju sa UNICEF-om. 1990. godine je bio portparol političke stranke Nova demokratija, a godinu dana kasnije je predvodio „Plišanu revoluciju“, prvi veliki miting opozicije režima Slobodana Miloševića.

Karijera

1974. godine se pojavio u filmu „Užička republika“ i izgovorio je čuvenu rečenicu: „Čiko, jel’ sav ovaj ‘lebac tvoj?“.

Bio je scenarista raznih TV projekata kao što su: „Oralno doba“, „Zvezde pevaju za njih“, „Večera kod Laneta“, itd. Autor je sledećih TV serija: „Džet-set“, „Tajna narandžaste kuće“, „Mileusnići“ i „Scena na sceni“. Pisao je drame koje su igrane u pozorištima u Srbiji, kao i kolumne u listovima: „On“, „Blic“, „Politika“, itd.

Autor je monografije o Siniši Paviću i knjige ispovesti Jovanke Broz.

 

Žarko Jokanović na društvenim mrežama

FacebookŽarko @ Facebook
TwitterŽarko @ Twitter