Vedad Ibišević

Kratke informacije

Ime i prezimeVedad Ibišević
Datum rođenja6. avgust 1984.
Mesto rođenjaVlasenica
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBerlin
ZanimanjeFudbaler
PozicijaNapadač
Visina188 cm

Biografija

Vedad Ibišević je bosanskohercegovački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji napadača u nemačkom bundesligašu Herti. Bivši je reprezentacije Bosne i Hercegovine (BiH) koji je postigao prvi gol u istoriji za ovu zemlju na jednom svetskom prvenstvu. Rođen je 6. avgusta 1984. godine u Vlasenici.

Juniorsku karijeru je započeo u švajcarskom Badenu, odakle je otišao u Sjedinjene Američke Države. Igrao za Sent Luis Bilikense, Sent Luis Strajkerse, te u timu Čikago Fire Premijer. Godine 2004. trener Vahid Halihodžić ga je pozvao da pređe u Pari Sen Žermen (PSŽ).

Zbog male minutaže iz Pariza je prešao na pozajmicu u Dižon. Nakon 33 nastupa i deset postignutih golova, potpisao je ugovor s nemačkom Alemanijom. Godine 2007. prešao je u Hofenhajm, a nakon pet godina u Štutgart. Sa nemačkim klubom je nastupio 86 puta i postigao 13 golova, a 2016. godine je potpisao ugovor sa Hertom i postao kapiten.

U seniorskom dresu reprezentacije BiH prvi put je zaigrao 2007. godine. Zabeležio je više od 80 nastupa u nacionalnoj selekciji, te nastupao na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu. Bio je prvi igrač koji je dao gol u dresu BiH na jednom velikom takmičenju.

Nakon neuspešnog pokušaja da se plasiraju na Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, Ibišević je objavio da se povlači iz reprezentacije.

Klupska karijera

Vedad Ibišević je rođen 1984. godine u Vlasenici. Sa porodicom se 2000. preselio u Švajcarsku, te počeo da trenira sa omladinskim timom Fudbalskog kluba Baden. Međutim, nakon samo deset meseci odlučili su da se odsele u grad Sent Luis, u američkoj saveznoj državi Mizuri.

Tu je postao jedan od najperspektivnijih mladih igrača, a nakon završetka seniorske sezone uvršten je u 25 najboljih debitanata u Americi. Nakon toga igrao je u timu srednje škole „Ruzvelt“ („Roosevelt High School“) u Sent Luisu.

Već na prvoj godini koledža koji je pohađao na Univerzitetu Sent Luis (Saint Louis University) zabeležio je 18 golova u 22 nastupa sa svojim timom. Proglašen je debitantom godine u svojoj ligi, te uvršten u idealnu jedanaestorku. Sa SL Strajkersima i Čikago Fajer Premijerom nastupao je u američkoj Premijer ligi (Premier Development League).

Na jednom od nastupa uočio ga je Vahid Halihodžić, tadašnji trener Pari Sen Žermena koji ga je pozvao da igra u njegovom klubu. Međutim, zbog male minutaže ubrzo je pozajmljen francuskom drugoligašu Dižonu.

Dižon i Alemanija

Uspeo je da se nametne kao najbolji napadač u Dižonu, pa je tokom jedne sezone zabeležio 33 nastupa i postigao deset golova. Njegove dobre partije videli su skauti nemačke Alemanije iz Ahena, koja je u to vreme konačno uspela da se plasira u Bundesligu.

Sa nemačkim klubom je odigrao 24 meča i postigao šest golova, ali nisu uspeli da opstanu u najjačoj nemačkoj ligi.

Hofenhajm

12. jula 2007. godine je prešao u Hofenhajm 1899 koji se u to vreme takmičio u Drugoj ligi Nemačke. Pred kraj prve sezone uspeli su da se plasiraju u Bundesligu, prvi put u istoriji kluba.

Sezonu 2008/2009 je započeo postigavši dva gola na susretu sa Enerdži Kotbusom. Prvi meč nove sezone u Bundesligi je završio rezultatom 3:0 u korist Hofenhajma. Već na drugoj utakmici u dresu novog kluba je ponovo „zatresao mrežu“ protivnika, te doneo Hofenhajmu pobedu nad Borusijom iz Menhengladbaha.

Uspešno je savladao golmana Bajer Leverkuzena, ali je njegov tim pretrpeo poraz od 5:2. Dao je dva gola Borusiji iz Dortmunta, pa su slavili ubedljivu pobedu od 4:1. Nakon toga je „zatresao mrežu“ velikog Bajern Minhena na „Alijans Areni“ („Allianz Arena“), ali su uprkos tome poraženi rezultatom 1:2.

Tokom debitantske sezone u Hofenhajmu zabeležio je 17 nastupa, 18 golova i sedam asistencija, te je postao najbolji strelac Bundeslige. U oktobru 2008. godine je proglašen igračem meseca u prvoj nemačkoj ligi.

Polovinom januara 2009. godine se na treningu pred susret sa HSV-om se povredio, te je morao da propusti sve mečeve do kraja sezone.

Vratio se pred početak sezone 2009/2010, ali dugo nije uspeo da postigne pogodak, sve dok se nisu sastali sa Hertom kada je postigao het trik. Bio je to tek drugi najbrži het trik u istoriji Bundeslige. Njegov gol u 47. sekundu meča bio je najbrži pogodak te sezone.

Nakon toga je ponovo ušao u fazu bez golova, pa je novi usledio tek 25. aprila 2010. kada su se ponovo sastali sa HSV-om. Na kraju sezone je potpisao novi trogodišnji ugovor s nemačkim klubom. Treću sezonu je započeo jednim golom i jednom asistencijom na duelu sa Verderom iz Bremena. Nakon toga je dva puta „zatresao mrežu“ Ajntrahta iz Frankfurta.

Zbog povrede koju je zadobio u julu 2011. godine morao je da propusti sedam prvih mečeva naredne sezone. Pre zimskog prelaznog roka je u dresu Hofenhajma upisao 11 nastupa i postigao šest golova.

Štutgart

25. januara 2012. godine prešao je u Štutgart. Debitovao je 11. februara na susretu sa Hertom. Ibišević je odigrao svih 90 minuta te postigao prvi gol na meču, a njegov novi tim je zabeležio pobedu od 5:0. Posle toga je dao još dva gola svom bivšem klubu Hofenhajmu, te doneo Štutgartu pobedu od 2:1. Dva gola koja je postigao na meču s Majncom, kada je njegov tim upisao pobedu od 4:1, dovela su ih na korak bliže plasmanu u Evropu.

Prvi gol u drugoj sezoni postigao je 29. septembra 2012. godine „zatresavši mrežu“ Nirnberga. Hofenhajm je zabeležio važnu pobedu od 2:0 na početku sezone. 8. decembra je postigao svoj prvi het trik u dresu Štutgart, kada je tri puta savladao golmana Šalkea.

1.septembra 2013. godine je ponovo postigao het trik tokom duela sa svojim bivšim klubom Hofenhajmom. Štutgart je na domaćem terenu zabeležio pobedu od 6:2. Početkom avgusta 2014. godine je potpisao novi trogodišnji ugovor s nemačkim Bundesligašem.

Zbog preloma stopala u oktobru 2014. godine morao je da propusti devet mečeva, pa se na teren vratio tek krajem januara 2015. godine.

Herta

30. avgusta 2015. godine je potpisao ugovor o pozajmici sa Fudbalskim klubom Herta, a godinu dana kasnije ponuđen mu je trajni ugovor koji je Ibišević prihvatio. Debitovao je 12. septembra 2015. godine na susretu sa Štutgartom.

Deset dana kasnije je postigao dva gola na meču sa Kelnom, a nakon toga i dva gola na susretu sa HSV-om. Zbog crvenog kartona koji je dobio u 18. minutu duela sa Šalkeom, morao je da propusti četiri utakmice. Treći gol u novom dresu postigao je 12. decembra „zatresavši mrežu“ Darmštada. U prvoj sezoni postigao je ukupno šest golova.

18. avgusta 2016. godine je preuzeo kapitensku traku Herte, a do jula 2018. godine je u njihovom dresu nastupio ukupno stotinu puta i postigao 33 gola.

Reprezentativna karijera

Vedad Ibišević je 2004. godine postao član U-21 selekcije Bosne i Hercegovine s kojom je zabeležio pet nastupa i jedan pogodak.

24. marta 2007. godine je debitovao u seniorskom dresu na susretu s Norveškom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Prvi gol u seniorskom dresu postigao je 13. oktobra iste godine savladavši golmana Grčke. BiH je u Atini poražena rezultatom 3:2.

7. septembra 2012. godine je postigao prvi het trik tokom duela sa Lihtenštajnom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine. Asistirao je Edinu Džeki za drugi pogodak na meču, a nakon toga „zatresao mrežu“ Litvanije te doneo svom timu pobedu od 3:0.

Skoro godinu dana kasnije su se ponovo sastali s istim protivnikom, a Ibišević je postigao jedini gol na meču, te doneo reprezentaciji plasman na Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

15. juna 2014. godine je postigao prvi gol za BiH na jednom svetskom prvenstvu, savladavši golmana Argentine. Reprezentacija je pretrpela poraz od 2:1, ali je njegovo ime upisano u istoriju bosanskohercegovačkog fudbala.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine BiH se sastala sa Velsom. Ibišević je u 90. minutu susreta postigao gol, te probudio nadu da će njegov tim zaigrati na velikoj evropskoj smotri. To se ipak nije desilo.

Nakon neuspešnih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine Ibišević je objavio da se povlači iz reprezentacije. U maju 2018. godine je poslednji put istrčao na teren u dresu „Zmajeva“ na prijateljskom susretu sa Crnom Gorom. Odigrao je uvodnih 20. minuta meča, a publika ga je ispratila ovacijama.

Titule

Pojedinačne titule

2003. proglašen najboljim mladim igračen u C-USA takmičenju (Conference USA)

2008. proglašen najbojim igračem u Bosni i Hercegovini

2008/2009. uvršten u idealnu jedanaestorku po izboru evropskih sportskih medija

Privatni život

Vedad Ibišević je rođen 1984. godine u Vlasenici. Početkom rata se sa ocem Šabanom, majkom Mirsadom i tri godine mlađom sestrom preselio u Tuzlu. Zbog teških uslova života u posleratnoj Bosni i Hercegovini, poput mnogih drugih porodica su 2000. godine odselili u Švajcarsku.

Vedad je počeo da trenira fudbal u Badenu, ali su deset meseci nakon dolaska u zemlju, odlučili da se presele u Ameriku. Tu je završio osnovnu, srednju školu i koledž, a sa 19 godina se vratio u Evropu. Prvo je igrao u Francuskoj, a posle u Nemačkoj, gde nosi kapitensku traku fudbalskog kluba Herta.

Godine 2010. oženio je dugogodišnju devojku Zerinu. Godinu dana kasnije dobili su sina Ismaila, a 2016. godine i ćerku Zejnu. Sa porodicom živi u Berlinu.

Ibišević je 2012. godine promovisao dokumentarni film „Ovo je moja priča“ u produkciji „BAZA Media“ iz Ljubljane i „Red Bull Media House“ iz Salcburga. U njemu govori o detinjstvu u Vlasenici, odrastanju u Švajcarskoj i Americi, te uspehu u nemačkim klubovima i reprezentaciji BiH.

Vedad Ibišević na društvenim mrežama

FacebookVedad @ Facebook
InstagramVedad @ Instagram
TwitterVedad @ Twitter