Bakir Karasalihović BAKE

Kratke informacije

Ime i prezimeBakir Karasalihović BAKE
Datum rođenja29. oktobar 2003.
Mesto rođenjaTravnik
DržavaBosna I Hercegovina
PrebivališteKiseljak
ZanimanjeJutjuber, influenser i gejmer

Biografija

Bakir Karasalihović je bosanskohercegovački jutjuber, influenser i gejmer čiji „Ju Tjub“ („You Tube“) kanal pod nazivom „BAKE“ u oktobru 2021. godine broji preko 517 hiljada pretplatnika. Rođen je 29. oktobra 2003. godine u Travniku. Živi u Kiseljaku.

Po uzoru na neke strane jutjubere sa snimanjem je počeo još 2014. godine na svom kanalu „Master Zim“. Međutim, pošto je naišao na mnogo negativnih komentara odlučio je da odustane.

Na „Ju Tjub“ se ponovo vratio početkom 2015. godine kada je otvorio kanal „Bake“. Razlog za to je bio višak slobodnog vremena, s obzirom na to da su mu lekari savetovali da se iz zdravstvenih razloga prestane baviti fudbalom.

Na samom početku se snimao kako igra popularnu igricu „Minecraft“, a tek kasnije je kanal „obogatio“ drugim zabavnim sadržajima.

Do prvih 100 hiljada pretplatnika je stigao polovinom 2017. godine i od tada je njegov kanal konstantno „rastao“. Prelomna godina je bila 2018. kada je uspeo da udvostruči broj pretplatnika na svom kanalu i snimio pesmu „Gledaj me sad“.

Reakcije njegove publike su bile dobre pa je Bake snimio još dva singla – „Broj“ i „Zbog tebe“. Danas je jedan od najpraćenijih bosanskohercegovačkih jutjubera.

Učestvovao je na „Balkan Tube Fest-u“ i drugim skupovima devojaka i mladića kojima je takođe hobi „Ju Tjub“. Organizuje i druženja s obožavaocima, a svoje pratioce nazive „Bake Squad“.

U oktobru 2021. godine na svom kanalu ima oko 517hiljada pretplatnika, a njegovi klipovi su pregledani više od 45.7 miliona puta. Ima mnogo pratilaca i na društvenim mrežama, a samo na „Instagramu“ ga „prati“ oko 303 hiljade dečaka i devojčica iz celog regiona.

Detinjstvo i obrazovanje

Bakir Karasalihović je rođen 2003. godine u Travniku. Sa roditeljima i starijom sestrom Ilmom živi u Kiseljaku. Još kao trogodišnjak je pokazao talenat i želju za snimanje. Najviše je voleo da ga snimaju dok radi izazove i dok peva.

Omiljeni pevač mu je bio makedonska pop zvezda Toše Proeski koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2007. godine. Baketa je to mnogo pogodilo, te je kada je čuo tu vest izašao iz kuće i počeo na sav glas i kroz plač da peva njegove pesme.

Od četvrte godine mu je glavna preokupacija bila fudbal. Sanjao je da će jednog dana igrati u nekom velikom klubu, pa je 2011. godine počeo da trenira u lokalnom klubu. Uvek se trudio da bude odličan učenik, pa je ponekad bilo teško uskladiti treninge, utakmice i ostale obaveze s onima koje su mu najavažnije, a to su bili školski zadaci.

Srednju školu je završio u junu 2019. godine, a u jednom intervjuu je kazao da mu je želja da se bavi programiranjem.

Put od najmlađeg do jednog od najuspešnijih jutjubera na bosanskohercegovačkoj sceni

Želja da snima klipove za „Ju Tjub“ prvi put se pojavila u maju 2014. godine kada je na televiziji gledao prilog o balkanskim jutjuberima. To mu se veoma dopalo, te je istog dana otvorio svoj „Ju Tjub“ kanal po imenu „Master Zim“. Naziv kanala nema neko značenje, ali se mladi jutjuber potrudio da bude zanimljivo i jedinstveno.

Poput većine novih jutjubera počeo je tako što je „strimovao“ kako igra popularni „Minecraft“. U tom momentu je „Ju Tjub“ shvatao kao mesto na kome može da pokaže svoju kreativnost.

Na žalost, naišao je na vrlo loše reakcije gledalaca, te je bilo više negativnih nego pozitivnih komentara na njegov sadržaj. Zato je prestao da snima.

Na zimu 2014. godine je imao utakmicu sa svojom ekipom i tada je osetio zabrinjavajuće simptome. Njegovo zdravstveno stanje se dosta pogoršalo, pa je morao da pauzira sa treninzima i utakmicama.

Pošto nije mogao da igra fudbal u januaru 2015. godine je odlučio da se vrati na „Ju Tjub“. Zato je 20. januara 2015. godine pokrenuo kanal „BAKE“. Tokom prvih šest meseci je krio čime se bavi, jer nije želeo da drugi saznaju da snima za „Ju Tjub“. Bio je svestan da mnogi neće imati razumevanja za njegov hobi.

Na njegovu žalost, mnogi drugari iz škole su saznali da snima za „Ju Tjub“, te su krenula zadirkivanja. To mu je jako teško padalo i često je pomišljao na to da odustane. Pravio je velike pauze između novih klipova i dvoumio se da li da nastavi da radi to što voli ili da se zbog drugih odrekne svog sna.

Krajem 2015. godine je stigao do prvih hiljadu pretplatnika. Tada je odlučio da pokuša da se i pojavljuje u videima jer je do tada snimao samo svoj glas. Tokom naredne godine broj pregleda i pretplatnika je rastao, ali ne onom brzinom kako je on to želeo. Ipak, nije hteo da odustane i strpljivo je čekao svojih „pet minuta“.

Kanal je počeo da raste tek početkom 2017. godine kada je dobijao sve veći broj pregleda i pretplatnika na kanalu „BAKE“. Polovinom godine je zahvaljujući zanimljivim sadržajima uspeo da broj pretplatnika na „Ju Tjubu“ utrostruči – sa četrdesetak hiljada je za samo tri meseca stigao do 120 hiljada pretplatnika.

Iako je bio srećan zbog broja pratilaca i „Silver Play Buttona“ koji mu je „Ju Tjub“ dodelio izgubio je motivaciju da snima. Zbog toga je prestao da objavljuje nove klipove i ponovo poželeo da nastavi da trenira fudbal.

Međutim, na lekarskom pregledu je ustanovljeno da mu srce kuca brže nego što je to normalno, te su mu lekari savetovali da ne nastavlja sa treninzima.

Zbog viška slobodnog vremena ponovo se vratio snimanju, ali su njegovi videi imali mnogo manje pregleda nego ranije. Sve se promenilo kada je snimao vlogove iz Turske. Svojim pratiocima je prikazao sve lepote turske prestonice, te su mnogi dobili šansu da vide Istanbul, onako kako ga je video Bake.

To je ponovo „podiglo“ njegov kanal, pa je početkom 2018. godine dosegao cifu od oko 150 hiljada pratilaca. Do polovine iste godine ta brojka je prešla 320 hiljada pretplatnika. Ovu godinu mladi jutjuber smatra najuspešnijoj u svojoj dosadašnjoj ju tjub karijeri.

Iste godine se pojavio u filmu „You Tube ratovi“ čiji je idejni tvorac njegov kolega Omer Nadarević Omčo.

Objavio je prvu pesmu, nastupio na Balkan Tube Fest-u pred više od dve hiljade ljudi, održao nekoliko druženja sa svojim pratiocima, te upoznao brojne jutjubere sa područja bivše Jugoslavije.

Osim toga, počeli su da mu se javljaju i brojni sponzori, te je pored zarade od monetizacije, mogao da uživa i u „džeparcu“ koji su mu davale domaće i strane kompanije.

Do novembra 2019. godine Bake je objavio tri pesme. Prvi singl je snimio u martu 2018. godine. Reč je o pesmi „Gledaj me sad“ koju je uradio sa muzičarem Mehdijem Zigom. Bake je napisao tekst dok je za muziku i aranžman bio zadužen Mehdi.

Pesma je dospela na prvo mesto na „Ju Tjub trendingu“ u BiH i Hrvatskoj, te na šesto mesto u Srbiji. Do oktobra 2021. godine je pregledana više od 2.8 miliona puta.

U februaru 2019. godine objavio je pesmu „Broj“. Ovog puta su mu saradnici bili Amar Topalović, poznatiji kao Fraktalovski, Stepan Jelica Albino i mostarski reper Mak Mehić. Za osam meseci singl je na „Ju Tjubu“ pogledalo i poslušalo 800 hiljada korisnika te platforme.

Krajem avgusta iste godine Bake je promovisao singl „Zbog tebe“ koji je njegova publika dočekala s velikim oduševljenjem. Za manje od dva meseca pesma je poslušana 620 hiljada puta.

Sarađuje i sa drugim jutjuberima poput Omče, Mece i drugih mladića i devojaka koji „žare i pale“ balkanskom „Ju Tjub“ scenom. Njegov uticaj na mlađu populaciju su primetile i domaće i strane firme, te na društvenim mrežama aktivno promoviše bezalkoholna pića „Fanta“ i „Pepsi“.

Svojim pratiocima često poručuje da rade na sebi, jer smatra da što čovek više radi, više će i da dobije. Osim toga, svima koji ga prate savetuje da budu strpljivi i istrajni i da samo tako mogu da ostvare svoje planove, ciljeve i snove.

Polovinom 2020. godine Bake je objavio singl „Tražim te“ koji je takođe pisao sami, dok je na aranžmanu sarađivao sa Dinom Hegićem. Za nešto više od godinu dana spot je na „Ju Tjubu“ zaradio preko 2.3 miliona pregleda.

Njegov najgledaniji video na ovoj internet platformi je „PRANKAM CURU OD PRIJATELJA!! Lyrics Prank“ koji je za pet godina skupio preko milion pregleda.

Tokom 2020. godine u klipovima je počela da se pojavljuje i njegova starija sestra, a sudeći po broju pozitivnih komentara i pregledima Baketovo publici se takve vrste videa dopadaju.

Pesme:

  • 2018. Gledaj me sad (ft. Mehdi)
  • 2019. Broj
  • 2019. Zbog tebe
  • 2020. Tražim te

Filmovi:

  • You Tube Ratovi

Bakir Karasalihović BAKE na društvenim mrežama

FacebookBakir @ Facebook
InstagramBakir @ Instagram
YoutubeBakir @ YouTube