Aleksandar Lazić

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Lazić
Datum rođenja10. jun 1996.
Mesto rođenjaMilići
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivalištePodgorica
ZanimanjeKošarkaš
Visina201 cm
Težina91 kg

Biografija

Aleksandar Lazić je bosanskohercegovački profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) igra na poziciji krila u Košarkaškom klubu Budućnost VOLI iz Podgorice. Rođen je 10. juna 1996. godine u Milićima, a odrastao u Vlasenici.

Lazić je počeo da trenira košarku sa 11 godina, a prvi profesionalni ugovor je potpisao 2012. godine sa ljubljanskom Olimpijom. Sezonu 2013/14 je proveo na pozajmici u ljubljanskom Slovanu, a sezonu 2014/15 u klubu Škofja Loka.

Nakon toga je jednu sezonu proveo u beogradskom Dinamiku, da bi polovinom 2017. godine „zadužio“ opremu Mege. Prosečno je u ABA ligi te sezone beležio 7.5 poena i 5.7 skokova.

To nije promaklo njegovom starom klubu, te mu je polovinom 2018. godine Olimpija ponudila da se vrati u Ljubljanu.

Posle jedne sezone potpisao je ugovor sa klubom Koper Primorska, sa kojim je beležio sjajne rezultate. Osvojili su nacionalni kup, a Lazić je proglašen najkorisnijim igračem.

Krajem aprila 2020. godine je potpisao dvogodišnji ugovor sa Košarkaškim klubom Mornar iz Bara. Iz Bara je 2022. godine prešao u podgoričku Budućnost.

Klupska karijera

Aleksandar Lazić je rođen 1996. godine u Milićima, a odrastao je u Vlasenici, gde je sa 11 godina počeo da trenira košarku u lokalnom klubu.

Njegov talenat primetili su čelnici ljubljanskog kluba Olimpija, koji su mu 2012. godine ponudili prvi profesionalni ugovor.

Nedostatak iskustva igranja na velikim regionalnim takmičenjima, te potreba da još nadograđuje nesporan talenat, „poslali“ su ga u Slovan, a odatle na pozajmicu u Škofja Loku.

Skauti beogradskog Dinamika su ga primetili, te je sezonu 2016/2017 proveo u njihovom timu.

Premda se u junu 2017. godine uveliko pričalo da će Aleksandar Lazić, zajedno sa Andrejom Stevanovićem i Strahinjom Gavrilovićem biti novo pojačanje beogradskog Partizana, to se nije dogodilo.

Trener Mega Bemaxa Dejan Milojević ga je pozvao u svoj tim, pa je Aleksandar postao deo nove, podmlađene ekipe beogradskog kluba.

Megi se pridružio početkom septembra 2017. godine tokom pripremnih mečeva za novu sezonu. Na susretu sa Beroom slavili su rezultatom 83:71, a Lazić je tome doprineo sa 18 poena i devet skokova.

Pokazao je solidnu igru nekoliko dana kasnije tokom Mega Bemax kupa, kada je sa dva poena pomogao svom timu da u polufinalu savlada Antverpen sa 85:83 i tako se plasira u finale ovog turnira.

Sa 12 poena, sedam skokova i tri asistencije Aleksandar Lazić je doprineo pobedi svog tima nad Igokeom u četvrtfinalu Superkupa ABA lige koji je održan polovinom septembra 2017. godine u Baru.

Ipak, u polufinalu ih je savladala Cedevita rezultatom 99:96. Premda je u prvoj deonici Mega stalno vodila, Zagrepčani su uspeli da se vrate, a uzbudljiv meč je završen u korist Cedevite. Lazić je zabeležio 16 poena i 13 skokova.

U 11. kolu ABA lige su u gostima savladali Igokeu rezultatom 82:89, a Aleksandar je postigao devet poena uz pet skokova. Sličan učinak je imao i na susretu sa Partizanom, u meču 19. kola ABA lige, ali je Mega poražena rezultatom 89:73.

Tokom sezone 2017/18 Lazić je u Meginom dresu beležio prosečno 7.5 poena i 5.7 skokova u ABA ligi, te 9.5 poena i 4.9 skokova u Superligi Srbije.

U junu 2018. godine je učestvovao na NBA kampu u Trevizu, koji je okupio brojne evropske talente. Premda su se mnogi nadali da će ga neki NBA klub draftovati, to se nije dogodilo.

Po isteku jednogodišnjeg ugovora sa Megom mladi reprezentativac BiH je prešao u ljubljansku Olimpiju. Tada je objavio saopštenje u kome se zahvalio saigračima, stručnom štabu i upravi kluba na svemu što su mu pružili u prethodnih godinu dana.

Istakao je da mu je posebno značila podrška koju je dobijao, jer je tako napredovao ne samo kao igrač, nego i kao čovek. Poželeo je svom bivšem klubu sreću i uspeh, te izrazio nadu da će Mega nastaviti da radi sa mladim igračima kao i do sada.

Da se slovenačkom klubu isplatilo što je doveo mladog bh. reprezentativca, pokazalo se 16. novembra tokom duela s Igokeom.

Premda je Olimpija poražena rezultatom 115:105, Lazić je postigao 11 poena, uz osam skokova, dve asistencije i dve ukradene lopte.

Oduševio je publiku polovinom treće čertvrtine kada je prvo asistirao, a dvadesetak sekundi kasnije ukrao loptu protivnicima i sjajno zakucao.

Nakon što je jednogodišnji ugovor sa „Zmajčekima“ istekao, Aleksandar se preselio u Kopar gde je zadužio dres Košarkaškog kluba Primorska.

Već na prvom “ozbiljnijem“ testu nije razočarao navijače. Naime, u četvrtfinalu ABA Superkupa koji je u septembru 2019. godine održan u Zagrebu, Primorska se sastala sa beogradskom Crvenom zvezdom.

U nekom momentu imali su i 17 poena prednosti, a krajnji rezultat je bio 88:71 u korist slovenačkog tima. Mladi Lazić je toj pobedi doprineo sa devet poena i pet skokova.

Za tim iz Kopra je tokom sezone odigrao 21 meč u ABA ligi, a posebno se izdvojila utakmica protiv Mornara kada je upisao 23 poena, osam skokova i četiri asistencije.

Sa Primorskom  je 2020. godine osvojio Kup Slovenije, te je proglašen najkorisnijim igračem finala tog takmičenja.

Krajem aprila 2020. godine njegov menadžer Miodrag Ražnatović je saopštio da je Lazić potpisao dvogodišnji ugovor sa Mornarom iz Bara.

U sezoni 2020/21 u ABA ligi Lazić je odigrao 22 utakmice, a u proseku je na terenu provodio 13 minuta. Po meču je prosečno beležio 4.8 poena i 2.5 skokova.

U Evrokupu je u istoj sezoni odigrao šest utakmica, na kojima je u proseku postizao dva poena i dva skoka.

Jedan od najboljih mečeva odigrao je 15. marta 2021. godine kada je postigao 18 koševa i doprineo pobedi svog tima nad Košarkaškim klubom Split.

Aleksandar je 2022. godine „zadužio“ dres najtrofejnijeg crnogorskog kluba Budućnost VOLI.

Reprezentativna karijera

Aleksandar Lazić je uporedo sa klupskom, gradio i reprezentativnu karijeru. Bio je juniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine, a u seniroskom timu je debitovao tokom pretkvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

„Zmajevi“ su pobedili Jermeniju u gostima, pretrpeli poraz u Švedskoj, a potom na domaćem terenu savladali Slovačku.

Pred uzvratni duel sa Jermenijom u sarajevskoj „Skenderiji“ Lazić je obećao bosanskohercegovačkim navijačima da će ostaviti srce na terenu kako bi došli do pobede. To obećanje su ispunili, međutim, nisu obezbedili plasman na Mundobasket.

Naime, polovinom septembra 2018. godine su na domaćem terenu pretrpeli poraz od Češke, te tako izgubili šansu da se nađu na najvećoj košarkaškoj smotri u Kini.

Titule

Klupske titule

  • 2020. Kup Slovenije sa Primorskom

Pojedinačne titule

  • 2020. proglašen najkorisnijim igračem Kupa Slovenije