Amar Gegić

Kratke informacije

Ime i prezimeAmar Gegić
Datum rođenja14. februar 1998.
Mesto rođenjaŠtutgart
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivalištePariz
ZanimanjeKošarkaš

Biografija

Amar Gegić je bosanskohercegovački profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) igra na poziciji beka francuskom Košarkaškom klubu Pariz. Od 2017. godine je stalni član košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Rođen je 14. februara 1998. godine u Štutgartu, u Nemačkoj. Živi u Parizu

Karijeru je započeo u sarajevskom klubu Spars, a potom je u septembru 2016. godine potpisao ugovor sa Bajernom iz Minhena. Dve godine kasnije je potpisao trogodišnji ugovor sa beogradskim Partizanom sa kojim je 2019. godine osvojio Kup Radivoja Koraća.

U avgustu iste godine je raskinuo ugovor sa „Crno-belima“ i prešao u tuzlansku Slobodu. Posle jedne sezone u Tuzli, prešao je u sarajevske Sparse. Tokom sezone 2020/21 u ABA 2 ligi prosečno je beležio 15.8 poena, 6.4 skokova i 4.2 asistencije.

Gegić je početkom juna 2021. godine potpisao trogodišnji ugovor sa zagrebačkom Cibonom. Sa Cibonom je 2022. godine osvojio domaću ligu i kup, a nakon toga je potpisao ugovor sa Parizom.

Nastupao je u mlađim selekcijama Bosne i Hercegovine. U seniorskom dresu je prvi put zaigrao 2017. godine tokom pretkvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Nastupio je i na Evropskom prvenstvu 2022. godine.

 

View this post on Instagram

 

Listening to the wind of change #maestro👌🏽😃💆‍♂️

A post shared by Amar Gegić (@gegatron23) on

Klupska karijera

Premda je rođen u Štutgartu, Amar Gegić je prve košarkaške korake napravio u Košarkaškom klubu Spars iz Sarajeva. Tu je 2012. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

Za prvi tim je igrao sve do septembra 2016. godine kada je postigao dogovor sa minhenskim Bajernom, te zadužio dres bavarskog kluba.

Prva sezona u Bajernu je protekla u privikavanju na sistem, saigrače i publiku. Tokom svoje druge sezone u dresu Bajerna odigrao je samo pet utakmica domaćeg šampionata i Evrokupa, pa je bilo logično da će doći do promene.

Domaći mediji su 1. avgusta 2018. godine objavili vest da je dvadesetogodišnji bek potpisao ugovor sa Partizanom u trajanju od tri godine.

U toku prve i, kako se kasnije ispostavilo, jedine sezone u crno-belom dresu, Gegić je odigrao 16 mečeva ABA lige, te u proseku beležio 2.6 poena, 1.1 skok i 0.4 asistencije.

Mladi defanzivac nije uspeo da izbori veću minutažu na regionalnim turnirima, a s obzirom na to da se vodio kao stranac, nije bio licenciran za igranje mečeva domaćeg prvenstva.

Ipak, uspeo je da se okiti trofejom Kupa Radivoja Koraća, koji je osmi put u istoriji ovog takmičenja dospeo u ruke igrača Partizana.

Beogradski klub je početkom jula 2019. godine objavio da bosanskohercegovački reprezentativac više nije igrač Partizana, te da je ugovor između njega i kluba raskinut sporazumno.

Rukovodstvo beogradskog kluba se zahvalilo Gegiću na pomoći koju je pružio ekipi tokom proteklog perioda.

Amar je početkom avgusta 2019. godine potpisao ugovor sa Slobodom iz Tuzle, klubom u kome igra dosta reprezentativaca BiH. Gegić koji obično igra na pozicijama 1 i 2 je zadužio dres sa brojem 9.

 

View this post on Instagram

 

Bačena je da uđe ! #maestro ⚪️⚫️

A post shared by Amar Gegić (@gegatron23) on

U sarajevske Sparse se vratio pred početak sezone 2020/21. Tokom takmičenja u 2. ABA ligi bosanskohercegovački reprezentativac je bležio dobru minutažu. Za 29 minuta provedenih na terenu postizao je 15.8 poena, 6.4 kokova i 4.2. astistencije.

Dobre partije mladog beka privukle su pažnju brojnih klubova, a 8. juna 2021. godine Amar je potpisao trogodišnji ugovor sa zagrebačkom Cibonom.

Tom prilikom Domagoj Čovlović, direktor Cibone je kazao da je zadovoljan što su uspeli da u svoju ekipu dovedu igrača koji može da igra na više pozicija i koji ima iskustva igranja u inostranstvu.

Trener zagrebačkog kluba Vladimir Jovanović je istakao da se nada da će Gegić biti odlično pojačanje njegovoj ekipi.

Amar je priznao da je imao više ponuda, ali da je Cibona pokazala najveći interes da se nađe u njihovom timu. Tom prilikom je kazao da želi da pomogne da se Cibona vrati na sami vrh regionalne košarke[1].

U dresu zagrebačkog kluba je 2022. godine se okitio titulom prvaka hrvatske lige i domaćeg kupa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amar Gegić (@gegatron23)

Amar Gegić je nakon toga potpisao ugovor sa košarkaškim klubom Pariz.

Reprezentativna karijera

Uporedo sa klupskom, Amar Gegić je gradio i reprezentativnu karijeru. Bio je član svih mlađih selekcija Bosne i Hercegovine.

Osim toga, bio je kapiten juniorske reprezentacije BiH koja je na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 18 godina osvojila šesto mesto.

Nakon poraza od ekipe Španije u borbi za peto mesto, on je izjavio da se njegov tim borio, premda se osetio nedostatak snage. Priznao je da je atmosfera bila odlična, ali da nisu ispoštovani dogovori iz svlačionice.

Kapiten je tada izjavio da ostaje žal zbog poraza, jer bi bolji plasman omogućio sigurno učešće na Svetskom prvenstvu.

Naime, na U-18 EvroBasketu koje je 2016. godine održano u Turskoj, BiH se u grupnoj fazi sastala s ekipama Litvanije, Letonije i Izraela. Pobedili su Izrael rezutatom 103:102, a Gegić je upisao 11 asistencija.

Usledila je pobeda nad Litvanijom od 70:79, te poraz od Letonije od 74:65 tokom koga je kapiten upisao tri asistencije. Nakon što su ubedljivo savladali Fince rezultatom 72:95, usledio je taj poraz od Španije u borbi za peto mesto.

Veliki talenat i želju za pobedom primetio je tadašnji selektor seniorske reprezentacije BiH Duško Vujošević koji ga je pozvao da igra pretkvalifikacione mečeve za učešće na Svetskom prvenstvu 2019. godine u Kini.

Početkom avgusta 2017. godine reprezentacija BiH je ostvarila ubedljivu pobedu nad Jermenijom rezultatom 98:85. Tom prilikom Gegić je izjavio da su borbenost i energija celog tima izvojevali ovu pobedu.

Kazao je da su on i njegovi saigrači pokazali veću želju da pobede, ali i da su bili najjači kada se „lomila“ utakmica. Priznao je da je početničku tremu savladao uz pomoć selektora Duška Vujoševića koji svima daje priliku da na terenu pokažu šta umeju.

Reprezentacija BiH je ipak propustila priliku da se plasira na Mundobasket, ali su mladi igrači pokazali veliki potencijal.

Pažnju ljubitelja košarke Gegić je privukao polovinom jula 2019. godine kada je predvodio ekipu BiH u pobedi nad timom World Vision Sport od 75:69.

Naime, tokom turneje, bosanskohercegovački košarkaši su se susreli s američkim timom, a Amar je postigao čak 25 poena i bio najefikasniji igrač na meču.

Na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine uspeli su da u gostima savladaju ekipu Letonije rezultatom 61:62, ali ih je u tuzlanskoj dvorani „Mejdan“ pobedila Grčka sa 65:70.

Kvalifikacije su uspešno završili 22. februara 2021. godine pobedom nad Bugarskom od 80:61. „Zmajevi“ su borbu za učešće na Evropskom prvenstvu okončali na prvom mestu sa skorom 5-1.

 

View this post on Instagram

 

Have fun. Enjoy the game. 👶⏳🇧🇦 #maestro

A post shared by Amar Gegić (@gegatron23) on

Sa reprezentacijom je nastupio i na Evropskom prvenstvu 2022. godine. Bosna i Hercegovina se u grupi sastala sa ekipama Slovenije, Nemačke, Francuske, Litvanije i Mađarske.

Pobedili su Mađare i Slovence, ali su poraženi od Nemaca, Francuza i Litvanaca. Kao petoplasirana ekipa u grupi, nisu uspeli da se izbore za učešće u narednu rundu takmičenja.

Titule

Klupske titule

  • 2019. Kup Radivoja Koraća sa Partizanom
  • 2022. Prvenstvo Hrvatske sa Cibonom
  • 2022. Kup Hrvatske sa Cibonom

Reference

[1] https://www.bhbasket.ba/gegic-potpisao-za-cibonu-izaci-cu-na-teren-i-pokazati-sta-znam/

Amar Gegić na društvenim mrežama

InstagramAmar @ Instagram
TwitterAmar @ Twitter