Marko Pavić

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Pavić
Datum rođenja26. oktobar 1947.
Mesto rođenjaPrijedor
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePolitičar, pravnik
StrankaDemokratski narodni savez (DNS)

Biografija

Marko Pavić je srpski i bosanskohercegovački političar, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) i bivši gradonačelnik Prijedora. Rođen je 26. oktobra 1947. godine u naselju Bistrica kod Prijedora. Oženjen je Olgom Pavić s kojom ima dvoje dece, sina Mladena i ćerku Vesnu. Živi i radi u Prijedoru.

U svojoj dugogodišnjoj političkoj karijeri bio je predsednik Skupštine opštine Prijedor, poslanik u Narodnoj skupštini RS, ministar unutrašnjih poslova, te ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske. Funkciju gradonačelnika Prijedora obavljao je u tri mandata.

Obrazovanje i radno iskustvo

Marko Pavić je rođen 1947. godine u Prijedoru. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u rodnom gradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Magistar je pravnih nauka. Jedno vreme je bio direktor Preduzeća za PTT saobraćaj u Prijedoru.

Politička karijera

Marko Pavić je do 2000. godine bio član Srpske demokratske stranke (SDS). U maju 2003. godine postao je član Demokratskog narodnog saveza (DNS). U maju 2003. godine izabran je za predsednika stranke. Za lidera je biran i na narednim kongresima stranke, a na Osmoj redovnoj Skupštini DNS-a koja je održana 17. juna 2017. godine ponovo je izabran za predsednika.

Pavić je političku karijeru započeo u SDS-u. Kao kanididat ove stranke je  na izborima 1996. godine osvojio poslanički mandat u Narodnoj skupštini RS. Godinu dana kasnije imenovan je za ministra unutrašnjih poslova, a u Vladi Milorada Dodika koja je konstituisana 18. januara 1998. godine povereno mu je Ministarstvo saobraćaja i veza.

U junu 2000. godine osnovana je nova stranka u RS pod nazivom Demokratski narodni savez (DNS), a Pavić je bio jedan od njenih prvih članova. Kao kandidat ove stranke dva puta je biran za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Na toj poziciji ostao je sve do lokalnih izbora 2004. godine.

Na Lokalnim izborima 2004. godine je sa osvojenih 9 411 glasova izabran za načelnika opštine Prijedor. Četiri godine kasnije je sa 17 614 glasova ponovo dobio mandat načelnika opštine. Na Lokalnim izborima 2012. godine ponovio je uspeh sa prethodnih izbora, te osvojivši 18 758 glasova te postao prvi gradonačelnik Prijedora.

Pred Lokalne izbore 2016. godine odlučio je da se više ne kandiduje za gradonačelnika Prijedora, pa ga je na toj poziciji nasledio stranački kolega Milenko Đaković.

Pavić je bio član Predsedništva Saveza opština i gradova, te član Upravnog odbora Asocijacije agencija lokalne demokratije „ALDA“.

Nagrade i priznanja

Marko Pavić je kao prvi čovek Prijedora postao nosilac Certifikata OEBS-a za ljudske resurse, te nosilac Certifikata OEBS-a za finansijsko poslovanje lokalne uprave. Osim toga, tokom njegovog mandata grad Prijedor je postao nosilac Standarda ISO 9001:2000 za upravljanje kvalitetom usluga lokalne zajednice. Jedan je od zagovornika projekta „Prijedorčanin“ kojim se brišu bilo kakve razlike i podele među građanima Prijedora.

Godine 2012. Veće Internacionalne lige humanista nagradilo ga je Zlatnom plaketom sa značkom za postignute rezultate u radu i razvoju lokalne samouprave u skladu s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Pavić je dobitnik nagrade DOSTA – Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope za poboljšanje položaja romske populacije na području opštine Prijedor.

Kontroverze

Okružno tužilaštvo Banjaluka podnelo je u junu 2005. godine krivičnu prijavu protiv Pavića zbog nesavestnog rada u službi. On je osumnjičen da je od septembra 1998. godine do kraja 2000. godine kao ministar saobraćaja i veza u Vladi RS nesavesno postupao u vršenju službe i pričinio štetu budžetu RS i BiH. On je u novembru 1998. godine prihod od naplaćenih taksi od međunarodnih transportnih dozvola u iznosu od 538 679 KM držao u blagajni Ministarstva i odobrio da se radnicima po raznim osnovama mimo redovnih primanja isplati 245 660 KM, od čega njemu 11 680 KM, te još 90 619,51 za komisije, ugovore i donacije. Ostatak je položio u blagajnu Ministarstva finansija RS.

Već sledećeg meseca Pavić je potpisao sporazum o priznanju krivice čime je ovaj predmet okončan. Osuđen je na uslovnu kaznu u trajanju do šest meseci, te novčanu kaznu od 25 000 KM. Osim toga obavezao se da će u budžet RS uplatiti 11 680 KM koje je stekao bez osnova.

Imovinsko stanje

Prema podacima iz Imovinskog kartona koji su političari u BiH dužni da dostave Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, Marko Pavić poseduje stan i kuću sa zemljištem u Prijedoru, te garažu i dva poslovna prostora u ovom gradu. Njegov sin Mladen ima vikendicu vrednu 30 000 KM u okolini Prijedora.

Privatni život

Marko Pavić je rođen i odrastao u Prijedoru. Oženjen je Olgom Pavić s kojom ima dvoje dece, sina Mladena i ćerku Vesnu. Kada je doneo odluku da se nakon mnogo godina više ne kandiduje na izborima za gradonačelnika Prijedora, Pavić je rekao da mu je zbog obavljanja različitih funkcija trpela porodica, te da je vreme da im „vrati dug“.

Pavić je po nacionalnosti Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.