Luka Modrić

Kratke informacije

Ime i prezimeLuka Modrić
Datum rođenja9. septembar 1985.
Mesto rođenjaZadar
DržavaHrvatska
PrebivališteMadrid
ZanimanjeFudbaler
Visina172 cm
Težina-

Biografija

Luka Modrić je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača u španskom Real Madridu i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 9. septembra 1985. godine u Zadru.

Iako često igra na poziciji srednjeg veznog igrača, Modrić je jednako dobar i u odbrani i u napadu, te se smatra jednim od najboljih vezista na svetu.

Karijeru je započeo u zagrebačkom Dinamu 2002. godine, odakle je vrlo brzo pozajmljen Fudbalskom klubu Zrinjski iz Mostara, te nešto kasnije Interu iz Zaprešića. Prvi put je zaigrao u seniorskom timu zagrebačkog kluba 2005. godine, nakon čega je osvojio tri uzastopne titule domaćeg prvenstva i lige, te 2007. godine imenovan najboljim igračem Prve lige Hrvatske. Sledeće godine je prešao u Totenhem, s kojim se kvalifikovao u Ligu šampiona, te zaigrao u četvrtfinalu ovog velikog takmičenja. U sezoni 2011/2012 je za 30 miliona funti prešao u Real Madrid gde ga je tadašnji trener Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) uvrstio u početnu jedanaestorku. Sa Realom je četiri puta osvojio Ligu prvaka, tri puta UEFA Superkup, dva puta FIFA Svetsko klupsko prvenstvo, po jednom domaću La Ligu i Kup kralja, te dva puta Superkup Španije. Nekoliko puta je proglašavan najboljim igračem domaće lige, a 2017. godine UEFA ga je proglasila najboljim veznim igračem.

Prvi put je zaigrao za reprezentaciju Hrvatske u martu 2006. godine, a od tada je ključni igrač svakog međunarodnog takmičenja u kome njegova zemlja učestvuje. Na Evropskom prvenstvu 2008. godine izabran je u idealnu jedanaestorku turnira, te postao tek drugi Hrvat kome je to pošlo za rukom. Šest puta je proglašavan fudbalerom godine u svojoj zemlji.

Klupska karijera

Luka Modrić je prve fudbalske korake napravio u mlađim timovima Fudbalskog tima Zadar gde su ga trenirali Domagoj i Tomislav Bašić. Iako je pokazivao veliki potencijal najtrofejiniji klub u Dalmaciji splitski Hajduk ga je odbio zbog toga što je bio previše mlad i previše mršav. Ipak, 2001. godine potpisao je ugovor sa zagrebačkim Dinamom i sa samo 16 godina preselio u hrvatsku prestonicu. Nakon jedne sezone u mlađem timu Dinama, 2003. je otišao na „kaljenje“ u mostarski klub Zrinjski. Njegov talenat počeo je da dobija svoj konkretan oblik, te je proglašen najboljim igračem Prve lige Bosne i Hercegovine iako je tada imao samo 18 godina. Početkom sledeće godine Zagrepčani su ga pozajmili Fudbalskom klubu Inter iz Zaprešića. Zajedno sa svojim timom izborio je drugo mesto u Prvoj ligi Hrvatske, te učešće na Kupu UEFA (današnja Liga Evropa). Godine 2004. proglašen je „hrvatskom fudbalskom nadom godine“, a sledeće godine se vratio u Dinamo.

Početkom sezone 2005/2006 potpisao je desetogodišnji ugovor sa zagrebačkim klubom. Mesto u Dinamovom A timu obezbedio je postigavši sedam golova u 31 meču, te pomogavši svom timu da osvoji domaću ligu. I sledeće sezone imao je sličan učinak, a Dinamo je ponovo slavio titulu. Bio je jedan od ključnih igrača kvalifikacija za Kup UEFA. Iako je Dinamo uspeo da savlada Ajaks, nije se plasirao u dalji krug takmičenja. Tokom četiri godine u zagrebačkom prvaku Modrić je zabeležio 31 gol i 29 asistencija, a mnogi veliki klubovi su ga poželeli u svojim redovima. Iako se u medijima polemisalo da su za mladog Hrvata zainteresovani Barselona, Arsenal i Čelsi, on je odlučio da ugovor potpiše s engleskim Totenhemom.

26. aprila 2008. godine Modrić je potpisao šestogodišnji ugovor s Totenhemom vredan 12 miliona evra. Dinamu je pripalo obeštećenje u iznosu od 21 milion evra. Time je izjednačio rekord najskupljeg transfera u istoriji kluba iz Londona koji je isto toliko 2007. godine platio napadača Derena Benta (Darren Bent).

U dresu Totenhema prvi put je istrčao na teren 28. jula u prijateljskom duelu s Norvičom. U pobedi svog tima od 5:1 Luka Modrić je učestvovao 45 minuta. Prvu službenu utakmicu odigrao je 16. avgusta u susretu prvog kola FA Kupa s Midlsbroom, u kome je Totenhem poražen rezultatom 2:1. Londonski tim sezonu je započeo porazima, a mediji su kao jednog od glavnih krivaca videli upravo hrvatskog fudbalera za koga je Totenhem dao silne novce. Kada je na mesto trenera umesto Juande Ramosa (Juanda Ramos) došao Hari Redknap (Harry Redknapp) Modrić je dobio priliku da igra na poziciji koja mu odgovra, te je već nakon nekoliko meseci ušao u bolju formu. Sam Redknap je izjavio da želi da izgradi tim kome će okosnica biti hrvatski reprezentativac. Dolaskom Kina (Robbie Keane) i Defoa (Jermaine Defoe) u ekipu, Modrić se „povukao“ na poziciju srednjeg veznog igrača. Usledile su odlične partije pa je proglašen najboljim igračem duela sa Stoukom i Čelsijem. Prvi gol u dresu Totenhema postigao je 18. decembra kada je zatresao mrežu Spartaka iz Moskve. Meč je završen rezultatom 2:2. Prvi gol u ligi dao je Njukaslu, ali je njegov tim poražen u gostima rezultatom 2:1.

Na početku sezone 2009/2010 Redknap je izjavio da je Modrić „san svakog trenera“, da trenira neprestano i da se nikada ne žali. Engleski stručnjak dodao je da se hrvatski reprezentativac dobro snalazi na terenu sa ili bez lopte, te da će tokom sezone biti još bolji. Međutim, 29. avgusta 2009. godine Modrić se povredio tokom susreta s Birmingemom. Ova povreda „sklonila“ ga je sa terena, sve do 28. decembra kada je odigran londonski derbi s Vest Hemom i kada je u 11. minutu susreta „zatresao mrežu protivnika“. Usledili su golovi Evertonu i Bernliju, a 30. maja 2010. godine je potpisao novi šestogodišnji ugovor s engleskim klubom, uprkos ponudama drugih velikih timova koje su dolazile sa svih strana.

Prvi gol u sezoni 2010/2011 Modrić je postigao u meču protiv Vest Bromvič Albiona. Usledio je pogodak Liverpulu, a nakon meča protiv Mančester Junajteda trener Totenhema propisno je nahvalio hrvatskog reprezentativca, istakavši da bi mogao igrati u bilo kom timu na svetu. Tresao je mrežu Stouka i Liverpula, te pomogao svom timu da se plasira u Ligu šampiona. Zbog povrede morao je da propusti susret s Milanom na „San Siru“ („Stadio Giuseppe Meazza“, „San Siro“), u kome je italijanski klub slavio rezultatom 4:3. Tokom uzvratnog meča u Londonu asistirao je Van der Vartu (Rafael van der Vaart) za prvi gol, a Totenhem je slavio rezultatom 3:1. Drugi gol Modrić je postigao u sledećem meču protiv Verdera iz Bremena, međutim njegov tim je eliminisan u četvrtfinalu takmičenja od španskog Real Madrida.

Te sezone odigrao je 32 meča u Premijer ligi, postigao tri gola i zabeležio dve asistencije, pa je izabran za igrača godine u svom klubu, a tadašnji trener Mančester Junajteda Aleks Ferguson (Sir Alex Ferguson) okarakterisao ga je kao igrača godine Premijer lige.

Iako su se tokom sezone 2011/2012 mnogi klubovi zanimali za Modrića, Totenhem nije želeo da ga proda. Engleski mediji su objavili da je Čelsi ponudio vrtoglavih 40 miliona funti, ali da uprava londonskog kluba nije pristala na takav dogovor. Te sezone odigrao je 40 mečeva i postigao pet golova.

27. avgusta 2012. godine Real Madrid je objavio da je postigao dogovor s Totenhemom, te da će Modrić za 30 miliona funti da pređe u španski klub. Potpisao je ugovor na pet godina. Dva dana kasnije je u dresu madridskog kluba zaigrao u finalu španskog Superkupa protiv Barselone. Ušao je kao zamena Mesutu Ozilu (Mesut Özil) u 83. minutu meča, te samo 36 sati nakon što je prešao u Real osvojio svoj prvi trofej u Španiji. Uprkos tome, Modrić se dugo mučio da se uklopi u novi tim. Dugi pregovor u predsezoni oko tranfera i relativno dugo odsustvovanje sa terena bili su razlozi da ne pokaže odmah šta ume. Osim toga, prisustvo Ćabija Alonsa (Xabi Alonso) i Samija Kedire (Sami Khedira) u zadnjem veznom redu i Mesuta Ozila na poziciji veznog napadača, nisu davali mnogo šanse hrvatskom igraču. Prvi meč u Ligi šampiona zaigrao je 18. septembra u pobedi svog kluba nad Mančester Sitijem. Prvi gol u dresu španskog giganta postigao je u poslednjem minutu meča protiv Reala iz Zaragoze kada je njegov klub ostvario ubedljivu pobedu od 4:0. 17. novembra Real se sastao s Atletik Bilbaom, a Modrić je sa 50 metara ugledao Benzemu i „udelio“ mu savršen pas koji je završio u mreži Atletika. Najbolji meč do tada odigrao je 4. decembra kada je dva puta asistirao za dva pogotka – prvi put je mrežu zatresao Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo), a drugi put Hose Kaljehon (José Callejón). Real je slavio pobedu od 4:1 nad Ajaksom u grupnoj fazi Lige prvaka.

2. marta 2013. godine Real je igrao protiv Barselone, a Modrić iz kornera pronašao Ramosa (Sergio Ramos) koji je u 82. minutu postigao odlučujući pogodak, pa su Madrižani slavili novu pobedu u „El klasiku“. Samo tri dana posle igrao se meč nokaout faze Lige šampiona, a Real je gostovao kod Mančester Junajteda na „Old Trafordu“ („Old Trafford Stadium“). Hrvatski reprezentativac je sjajnim potezima predvodio svoj tim, a Real se plasirao u polufinale ostvarivši pobedu od 3:2 u oba meča. Ova utakmica smatra se presudnom u njegovoj karijeri. Bio je član startne jedanaestorke u polufinalu Lige šampiona protiv Borusije iz Dortmunda. Modrić je delio pasove preko celog terena, te kreirao veoma uspešne akcije, pa su ga sportski novinari proglasili najboljim igračem meča.

Dolaskom novog trenera Karla Anćelotija (Carlo Ancelotti) Luka je sve češće istrčavao na teren u startnoj postavi. Igrao je jednako dobro i u napadu i u odbrani, te zabeležio 90% uspešnih pasova. Prvi gol u sezoni 2013/2014 dao je ekipi Kopenhagena u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona. Prvi gol u domaćoj ligi postigao je tokom duela s Getafeom, te sudelovao u pobedi svog tima nad Barselonom u finalu Kupa kralja. Tokom 100. meča u dresu Reala Modrić je asistirao za gol minhenskom Bajernu, u polufinalu Lige šampiona, te pomogao svom klubu da uđe u finale nakon 12 godina. To polufinale donelo mu je „članstvo“ u idealnoj jedanaestorki po izboru UEFA-e. U finalu koje je igrano 24. maja Modrić je asistirao Ramosu koji je u 93. minutu postigao gol za izjednačenje protiv gradskog rivala Atletiko Madrida. U produžecima Real je ostvario pobedu od 4:1, te osvojio 10. titulu Lige šampiona. Luka je ušao u idealnu jedanaestorku Lige šampiona, te proglašen najboljim veznim igračem španske La Lige.

U novembru 2014. godine potpisao je novi četvorogodišnji ugovor s Realom s kojim je sezonu započeo osvajanjem UEFA Superkupa. Asistirao je Bejlu (Gereth Bale) za pogotke Real Sosjedadu i Bazelu, a u duelu protiv Viljareala postigao je svoj sedmi gol. Krajem istog meseca se igrajući za Hrvatsku protiv Italije povredio te je morao da odmara tri meseca. Na teren se vratio u martu 2015. godine i pokazao zavidnu formu. Međutim, već 21. aprila se tokom susreta s Malagom ponovo povredio, te nije igrao sve do maja. U njegovom odsustvu Real nije igrao dobro, a Anćeloti je priznao da im u igri mnogo nedostaje Modrić.

Anćelotija je na poziciji trenera zamenio Rafael Benitez (Rafael Benítez), a Modrić je ostao ključni igrač sredine terena. Sezonu je započeo sjajnim asistencijama, a prvi gol je postigao u pobedi svog tima nad ukrajinskim Šahtarom tokom grupne faze Lige prvaka. Iako se u oktobru igrajući za Hrvatsku ponovo povredio, na teren se vratio već 20. oktobra kako bi pomogao svom timu da savlada Pari Sen Žermen. U januaru 2016. tim sa „Santijago Bernabea“ („Stadion Santiago Bernabéu“) preuzeo je slavni Zinedin Zidan (Zindeine Zidane), koji je Modrića opisao kao „važnog igrača i u odbrani i u napadu“. Luka je opravdao ove pohvale čuvenog Francuza odigravši sjajne mečeve protiv Deportiva iz Korunje, Sportinga i Real Betisa. 7. februara 2016. godine „zatresao je mrežu“ Granade i omogućio svom timu pobedu u gostima od 1:2. Tokom cele sezone 2015/2016 redovno je nastupao u mečevima Lige prvaka, pa je izabran za člana idealne jedanaestorke Lige šampiona i domaće lige, te ponovo poneo titulu najboljeg veznog igrača u Španiji. Prvi put je izabran u UEFA-in tim godine.

18. oktobra 2016. godine potpisao je novi ugovor s Realom, u trajanju od četiri godine. Povreda koju je zadobio polovinom septembra nije mu dopustila da se vrati na teren sve do novembra. 18. decembra je osvojio Svetski klupski kup, te dobio „Srebrnu loptu“. 200. meč u dresu Reala odigrao je 12. marta 2017. godine u pobedi njegovog kluba nad Betisom. Sa Madriđanima je te sezone osvojio domaću La Ligu i Ligu prvaka, te postao deo idealne jedanaestorke velikog evropskog takmičenja. Ujedno je postao prvi Hrvat kome je pošlo za rukom da tri puta osvoji Ligu prvaka. UEFA ga je nagradila titulom najboljeg veznog igrača Lige šampiona, te je nominovan za igrača godine i „Zlatnu loptu“.

Nakon što je Rodrigez (James Rodríguez) prešao u Bajern Modrić je preuzeo dres sa brojem 10. 16. decembra 2017. godine Real je ponovo osvojio Svetsko klupsko prvenstvo, a Modrić nominaciju za „Zlatnu loptu“. U finalu Lige šampiona Madriđani su se sastali s engleskim Liverpulom 26. maja 2018. godine. Ne toliko sjajnom igrom svog tima, koliko „nesrećnim slučajevima“ i pehovima protivničkog golmana Karijusa (Loris Karius) Real je četvrti put zaredom osvojio Ligu šampiona.

Reprezentativna karijera

Luka Modrić u dresu Hrvatske nastupa svoje 17. godine. Pre nego što je zaigrao u A timu, nastupao je u selekcijama do 17 godina, do 19 godina i do 20 godina. Prvi meč u „velikom dresu“ Hrvatske odigrao je 1. maja 2006. godine tokom prijateljskog meča s Argentinom kada je njegov tim slavio rezultatom 3:2. Na Svetskom prvenstvu koje je 2006. godine igrano u Nemačkoj, Modrić je nastupao kao zamena na susretima s Japanom i Australijom. Prvi gol za Hrvatsku postigao je 16. avgusta 2006. godine tokom prijateljskog meča s Italijom.

Zahvaljujući pobedi Hrvatske nad Engleskom, „kockasti“ su se plasirali na Evropsko prvenstvo 2008. godine. Prvi gol na Prvenstvu Modrić je postigao u četvrtom minutu susreta s Austrijom 8. juna 2008. godine. Hrvatska je nakon toga pobedila Nemačku, a Luka je proglašen igračem meča. U četvrtfinalu sastali su se s Turskom, Modrić je iskoristio grešku turskog golmana, te asistirao Klasniću za prvi pogodak u meču. Međutim, Turci su vrlo brzo izjednačili, te nakon uspešnijeg izvođenja jedanaesteraca prošli dalje. Uprkos tome, Modrić je ušao u idealnu jedanaestorku turnira, te postao tek drugi Hrvat kome je to pošlo za rukom.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2010. godine po jednom je zatresao mrežu Kazahstana, Andore i Ukrajine, te zajedno s Ivicom Olićem, Ivanom Rakitićem i Eduardom da Silvom (Eduardo da Silva) postao ključni igrač Hrvatske koja ipak nije uspela da se plasira na Mundijal koji se 2010. godine igrao u Južnoafričkoj Republici.

Nakon što je odigrao sve kvalifikacione mečeve za Euro 2012 i postigao gol protiv Izraela, Modrić je odigrao i sva tri meča grupne faze Evropskog prvenstva te godine. Hrvatska se u grupi sastala sa Republikom Irskom, Italijom i Španijom, ali nije uspela da prođe dalje. Najimpresivniju partiju Modrić je odigrao tokom duela sa Španijom, kada je sa sredine terena povukao loptu napred, te je pred belom tačkom dodao Ivanu Rakitiću koji je pucao po golu golmana Ikera Kasiljasa (Iker Casillas). Međutim, iskusni Španac je odbranio i poslao Hrvatsku kući. Premda njegov tim nije prošao dalje, britanski list „The Telegraph“ ga je uvrstio u idealnu jedanaestorku turnira.

Na Svetskom prvenstvu koje je održano 2014. godine u Brazilu Hrvatska se u grupi sastala s reprezentacijama Brazila, Meksika i Kameruna. Od domaćina su poraženi rezultatom 3:1, a Modrić je doživeo povredu stopala. Usledio je susret s Kamerunom kada su „kockasti“ ostvarili ubedljivu pobedu od 4:0, ali ih je poraz od 1:3 od Meksika izbacio iz daljeg kruga takmičenja.

Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine Modrić je konačno nakon tri godine dao gol za Hrvatsku u susretu s Maltom. Sa bele tačke je zatresao mrežu Azerbejdžana, a 3. marta 2015. godine zadužio je kapitensku traku. Postigao je pobednički gol na meču protiv Turske tokom grupne faze Eura 2016, savladavši turskog golmana sa 25 metara. Proglašen je igračem meča, a Hrvatska nije uspela da se plasira u četvrtfinale pošto je nakon 117 minuta igre poražena od ekipe Portugalije.

S obzirom da se reprezentacija plasirala na Svetsko prvenstvo koje se od 14. juna igra u Rusiji, navijači od kapitena Modrića očekuju da obezbedi što bolji plasman Hrvatskoj na velikoj fudbalskoj smotri. U grupnoj fazi ih očekuju Argentinci, Islanđani i Nigerijci, a s obzirom da je do sada zabeležio 104 nastupa u hrvatskom dresu i postigao 12 golova očekivanja navijača su sasvim opravdana.

Trofeji

Klupski trofeji

  • 2005/2006. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2006. Super Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2006/2007. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2006/2007. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2007/2008. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2007/2008. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2012. Super Kup Španije s Realom
  • 2013/2014. Kup kralja s Realom
  • 2013/2014. Liga šampiona s Realom
  • 2014. UEFA Kup s Realom
  • 2014. FIFA Svetski klupski kup s Realom
  • 2015/2016. Liga šampiona s Realom
  • 2016/2017. La Liga Sa Realom
  • 2016/2017. Liga šampiona s Realom
  • 2016. UEFA Super kup s Realom
  • 2016. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Realom
  • 2017. Superkup Španije s Realom
  • 2017. UEFA Super kup s Realom
  • 2017. FIFA Svetsko klupsko prvenstvo s Realom
  • 2017/2018. Liga šampiona s Realom

Pojedinačne titule

  • 2003. proglašen za igrača godine Premijer lige Bosne i Hercegovine
  • 2004. proglašen za fudbalsku nadu godine u Hrvatskoj
  • 2007. proglašen za najboljeg igrača Prve HNL
  • 2007. proglašen za najboljeg fudbalera godine po izboru čitalaca „Večernjeg lista“
  • 2008. Žuta majica „Sportskih novosti“
  • 2008. uvršten u idealnu jedanaestoku Evropskog prvenstva 2008. godine
  • 2008. proglašen za najboljeg fudbalera godine po izboru čitalaca „Večernjeg lista“
  • 2008/2009. proglašen za najboljeg plejmejkera u Evropi
  • 2011. proglašen za najboljeg fudbalera godine po izboru čitalaca „Večernjeg lista“
  • 2013/2014. proglašen za najboljeg veznog igrača španske 1. lige, po izboru Udruženja španskih profesionalnih klubova (LFP)
  • 2013./2014. proglašen za najboljeg veznog igrača Primere po izboru čitalaca lista „Marca“
  • 2014. proglašen za najboljeg fudbalera godine po izboru čitalaca „Večernjeg lista“
  • 2015/2016. proglašen za najboljeg veznog igrača španske 1. lige po izboru LEP-a
  • 2015. uvršten u idealnu jedanaestorku FIFA-e i Udruženja fudbalskih profesionalaca (FIFPro)
  • 2016. proglašen za najboljeg fudbalera godine po izboru čitalaca „Večernjeg lista“
  • 2017. uvršten u idealnu jedanastorku Lige šampiona
  • 2017. osvojio Nagradu Grada Zadra

Privatni život

Luka Modrić je rođen 1985. godine u Zadru, ali je prve godine života proveo u dalmatinskom selu Modrići nedaleko od Obrovca. Njegovi roditelji Stipe Modrić i Radojka Dopudj dali su mu ime po dedi Luki koji je po zanimanju bio putar, te tokom celog života radio na državnim putevima koji su povezivali Dalmaciju i Liku. Pre rata Stipe i Radojka su radili u državnim firmama, a tokom rata su se preselili u Zadar. S obzirom da je njihovo imanje kod Obrovca bilo srušeno živeli su u hotelu „Iž“ preko puta stadiona Fudbalskog kluba Zadar gde je Luka napravio svoje prve fudbalske korake. Novac koji je dobio od transfera u Totenhem poklonio je roditeljima da kupe kuću.

Sa 19 godina je upoznao pet godina stariju Vanju Bosnić. Ubrzo su počeli da žive zajedno, a kod matičara su se venčali 2010. godine. Crkveno venčanje i svadbu su priredili godinu dana kasnije u hotelu „Westin“, a gosti su im bili fudbaleri Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva, Ognjen Vukojević, Stipe Pletikosa i mnoge Lukine kolege i prijatelji. Pre osam godina su dobili sina Ivana, a 2014. godine ćerku Emu. Početkom oktobra 2017. godine dobili su i drugu ćerku kojoj su dali ime Sofija.

Porodica Modrić živi u Madridu gde Luka trenutno igra, a ako je verovati hrvatskim tabloidima imaju nekretnine u Zagrebu, Londonu i Zadru. U jednom od intervjua Vanja je priznala da redovno prati i snima Modrićeve nastupe te posle zajedno komentarišu šta je bilo dobro, a šta bi Realov vezista trebalo da promeni u svojoj igri.

Luka Modrić na društvenim mrežama

FacebookLuka @ Facebook
InstagramLuka @ Instagram
TwitterLuka @ Twitter