Deandre Džordan (DeAndre Jordan)

Kratke informacije

Ime i prezimeDeandre Džordan (DeAndre Jordan)
Datum rođenja21. jul 1988.
Mesto rođenjaHjuston
DržavaSAD
PrebivališteDenver
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaCentar
Visina211 cm
Težina120 kg

Biografija

Deandre Džordan (Hyland DeAndre Jordan Jr.) je američki profesionalni košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na poziciji centra u NBA (En-Bi-Ej) klubu Denver Nagets (Denver Nuggets). Rođen je 21. jula 1988. godine u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Ima sina Džejdena (Jaden Jordan).

Pre nego što je 2008. godine, nakon NBA drafta, „zadužio“ dres Los Anđeles Klipersa (Los Angeles Clippers) Džordan je igrao u košarkaškom timu Univerziteta u Teksasu (Texas A&M University).

Prvi put je na NBA Ol-Star meču učestvovao 2017. godine. Dva puta je uvršten u najbolju defanzivnu petorku NBA lige, te dva puta proglašen najboljim skakačem godine u NBA ligi. Sa 67.4 procenata uspešnosti, trenutno drži rekord lige u broju pogodaka iz igre.

Džordan je 2022. godine postao član ekipe Denvera, a sledeće godine su postali šampioni NBA lige.

Prvu medalju u dresu reprezentacije SAD-a Džordan je osvojio na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina. Sa turnira koji je 2007. godine održan u Novom Sadu vratili su se sa srebrnom medaljom.

U dresu seniorskog tima je 13 godina kasnije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Klupska karijera

Deandre Džordan je košarkom počeo da se bavi u osnovnoj školi. U srednjoj školi (Episcopal High School) je već tokom juniorske karijere po sezoni postizao 16.5 poena, 14 skokova i sedam blokada.

Nakon toga je prešao u drugu školu (Christian Life Center Academy – CLCA) sa čijim timom je na takmičenjima beležio 26.1 koš, 15.2 skokova i 8.1 blokadu po meču.

Uvršten je u treću najbolju petorku turnira „Parade All-American“, te od strane lista „Houston Chronicle“ uvršten u idealnu petorku državnog prvenstva.

U dresu CLCA je zabeležio rekord karijere od 37 koševa na jednom meču, te sa 20 blokada postao drugi najbolji bloker u istoriji škole.

Po završetku srednje škole bio je među deset najperspektivnijih igrača, drugi na državnom nivou, te po mišljenju urednika i čitalaca sajta Rivals.com najperspektivniji mladi igrač u Teksasu.

Mnogi univerziteti su želeli da ga vide u svojim košarkaškim klubovima. Odlučio se za „A&M“ u Teksasu.

Tokom debitantske godine Džordan je odigrao 35 mečeva, od toga 21 kao starter. Na parketu je prosečno provodio 20 minuta, te za to vreme upisivao 1.3 blokade.

Osim toga, „krasio“ ga je visok procenat uspešnosti šuta iz igre od 61.7 odsto, ali i nizak procenat uspešnosti sa linije za slobodna bacanja.

Sezonu je završio sa 7.9 poena i šest skokova po meču, te je uvršten u najbolji tim novajlija na turniru „Big 12“.

Po završetku sezone Džordan je objavio da će učestovati na NBA draftu. Mnogo se u medijima nagađalo gde će mladi centar da nastavi karijeru.

Pominjani su klubovi Filadelfija Seventisiksers (Philadelphia 76ers), Nju Džersi Nets (New Jersey Nets), Indijana Pejsers (Indiana Pacers) i Memfis Grizlis (Memphis Grizzlies).

Međutim, Deandre je izabran kao 35. pik Los Anđeles Klipersa. Zbog povreda ključnih igrača „gurnut“ je u prvi tim već polovinom januara 2009. godine.

Debitovao je na susretu s ekipom iz Mineapolisa (Minnesota Timberwolves), te za 34 minuta upisao šest blokada, deset skokova i osam poena.

Par dana nakon toga sastali su se sa Lejkersima. Džordan je odigrao 43 minuta tog susreta i dosegao rekord karijere od 23 poena. Time je izjednačio rekord sa Dvajtom Hauvardom (Dwight Howard) i Šekilom ONilom (Shaquille O’Neal).

11. decembra 2011. godine prihvatio je ponudu Golden Stejt Voriorsa (Golden State Warriors) da za 43 miliona dolara pređe u njihov tim.

Ipak, već sutradan Klipersi su mu ponudili istu sumu novca da ostane. Tokom sezone 2011/12 promenio je broj dresa iz 9 u 6, a 25. decembra postigao novi lični rekord u broju blokada. Na meču sa Voriorsima je upisao osam blokada.

Naredna sezona nije bila tako uspešna. Procenat uspešnosti šuta sa linije za slobodna bacanja mu je pao sa 52,5 odsto na 38,6 odsto. Međutim, „izvukao“ se sa 64,3 odsto preciznosti šuta iz igre. Te sezone je odigrao 82 utakmice.

Novi rekord karijere u broju blokada Džordan je postavio 29. novembra 2013. godine kada je na meču sa Sakramentom (Sacramento Kings) devet puta blokirao protivnika.

Sa 25 postignutih koševa na susretu sa Dalasom (Dallas Mavericks) pomogao je svom timu da zabeleži pobedu od 119:112 i postavio novi rekord karijere u broju pogodaka.

Sa 13.6 skokova po meču proglašen je najboljim skakačem NBA lige u sezoni 2013/14. Krajem aprila 2014. godine postao je prvi igrač u poslednjih šest godina kojem je pošlo za rukom da na plej of meču upiše 25 poena, 18 skokova i četiri blokade.

Sledeća sezona je započela dobro, a 9. februara 2015. godine Deandre je na utakmici sa Dalasom zabeležio 22 poena i rekordnih 27 skokova, te doneo svom timu ubedljivu pobedu na domaćem terenu. U maju je uvršten u treći najbolji tim NBA lige.

Postao je tek peti igrač u istoriji franšize kome je pošlo za rukom da tokom regularnog dela sezone postigne barem deset poena, 15 skokova, dve blokade i barem jednu ukradenu loptu.

Premda je 3. jula 2015. godine postigao usmeni dogovor sa Dalas Maveriksima da za 80 miliona dolara pređe u njihov tim, pet dana kasnije je pristao na pregovore sa rukovodstvom Klipersa za ostanak u Los Anđelesu.

Nakon višesatnog sastanka, Džordan je potpisao novi petogodišnji ugovor sa Klipersima vredan 88 miliona dolara.

4. novembra 2015. godine je sa 13 skokova na susretu sa Voriorsima Džordan postavio novi timski rekord u ovoj kategoriji, prestigavši Eltona Brenda (Elton Brand).

Bio je to njegov 4 711. skok u karijeri. Istog meseca je postigao 18 koševa i 24 skoka na susretu sa Portlandom (Portland Trail Blazers), ali je promašio čak 22 slobodna bacanja.

13. januara 2016. godine je zbog upale pluća morao da preskoči utakmicu sa Majamijem (Miami Heat). Time je prekinuo niz od čak 360 uzastopnih nastupa.

Na startu sezone 2016/17 pomogao je Klipersima da uđu u seriju od sedam pobeda na osam utakmica. Šeststoti meč u karijeri je odigrao 9. novembra na susretu sa Portlandom. Postao je tek treći igrač u istoriji NBA lige kome je nešto tako pošlo za rukom.

Tokom duela sa Nju Orleans Pelikansima (New Orleans Pelicans) Deandre je upisao 13 poena i rekordnih 25 skokova, međutim to nije bilo dovoljno da se spreči poraz u gostima.

Novi rekord u broju poena i skokova postavio je 14. januara 2017. godine kada je na utakmici sa Los Anđeles Lejkersima ubacio 24 koša i upisao 21 skok.

Oborio ga je samo pet dana kasnije. U mrežu Timbervulfsa Džordan je ubacio 29 poena, a potom je prvi put u karijeri uvršten u rezervni tim NBA Ol-Star meča.

Na startu sezone 2017/18 Džordan je zabeležio 14 poena i 24 skoka, te pomogao svom timu da savlada Lejkerse. 4. januara 2018. godine oborio je lični rekord sa 26 koševa i 17 skokova na susretu sa Oklahoma Siti Tanderom.

Klipersi su 24. januara 2018. godine poraženi od Boston Seltiksa (Boston Celtics), a Džordan je izjednačio rekord Rendija Smita (Randy Smith) od 715 odigranih mečeva u dresu kluba iz Los Anđelesa. Dva dana kasnije je nastupivši 716. put oborio Smitov rekord.

Rekordnih 30 poena, 13 skokova i četiri ukradene lopte upisao je 14. februara 2018. godine u pobedi njegovog tima nad Seltiksima.

Potom je na utakmici sa Klivlednom (Cleveland Cavliers) zabeležio 20 poena i 23 skoka. U martu je po meču u proseku upisivao 17.1 skok.

6. jula 2018. godine je potpisao jednogodišnji ugovor sa Dalas Maveriksima. Na samom startu sezone je zabeležio tri dabl-dabl učinka na isto toliko uzastopnih mečeva, te postao tek drugi igrač u istoriji kluba kome je tako nešto pošlo za rukom.

Šesti dabl-dabl te sezone na isto toliko mečeva postigao je 28. oktobra kada je na meču s ekipom Juta Džeza (Utah Jazz) upisao 12 poena i 19 skokova.

7. novembra 2018. godine Maveriksi su poraženi od Jute, a Džordan je 11. put zaredom postigao preko deset skokova.

Njegovih 17 koševa i 20 skokova nije moglo da 19. novembra spreči poraz od Memfisa. Novi lični rekord u broju skokova zabeležio je 2. decembra na utakmici sa Klipersima. Po 23 skoka je beležio i na naredna dva meča u decembru.

31. januara 2019. godine je zajedno sa Denisom Smitom (Dennis Smith Jr.) i Veslijem Metjusom (Wesley Matthews) prešao u Njujork Nikse.

Rekord sezone u broju asistencija postigao je 15. marta 2019. godine kada je tokom duela sa Sparsima upisao 11 poena, 13 skokova i devet asistencija. To, ipak, nije bilo dovoljno za pobedu u gostima.

Džordan je 6. jula 2019. godine potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 40 miliona dolara s ekipom Bruklin Netsa.

Debitovao je 23. oktobra upisavši dva poena, tri skoka i jednu asistenciju za 17 minuta provedenih na terenu. Meč protiv Minesote završen nakon produžetaka u korist Timbervulfsa.

Prvi dabl-dabl učinak u novoj sezoni zabeležio je 2. novembra, kada je postigao 10 poena i 10 skokova u porazu njegovog tima od Detroit Pistonsa (Detroit Pistons).

Rekordnih 20 skokova u sezoni zabeležio je 21. decembra. Osim toga postigao je 12 poena i upisao šest asistencija u pobedi njegovog tima nad Atlanta Hoksima (Atlanta Hawks).

Svoj deseti dabl-dabl učinak u sezoni Džordan je postigao 20. februara 2020. godine, kada je postigao 14 koševa i 15 skokova u porazu Netsa od 112-104 od ekipe iz Filadelfije.

Deandre je 29. juna 2020. godine objavio da se testirao na novi virus korona i da je pozitivan, zbog čega će odustati od igranja do kraja sezone.

Sezonu 2019/20 je završio sa 13 dabl-dabl učinaka, što je najmanji broj od sezone 2012/13. Uprkos tome, bio je najbolji strelac i skakač u ekipi Netsa te sezone.

U novoj sezoni je debitovao tek 22. decembra 2020. godine kada je postigao četiri poena i upisao 11 skokova i jednu asistenciju u pobedi nad Golden Stejt Voriorsima (Golden State Warriors).

Prvi dabl-dabl učinak u sezoni 2020/21 postigao je 18. januara 2021. godine na susretu sa Milvokijem (Milwaukee Bucks).

Rekordnih 14 poena u sezoni postigao je 13. marta. Uz to je upisao devet skokova i jednu blokadu, te pomogao svom timu da pobedi Pistonse rezultatom 100:95.

Džordan je rekordnih 14 skokova u sezoni zabeležio 14. aprila kada su Netsi poraženi od Filadelfije rezultatom 117:12. Nije igrao poslednjih 16 utakmica regularnog dela sezone, a nije se pojavio ni tokom doigravanja.

Sezonu je završio sa samo šest dabl-dabl učinaka, što je njegov najgori rezultat od prve sezone u NBA ligi.

Povratak prvog centra Lamarkusa Eldridža (LaMarcus Aldridge) u Bruklin Netse, ostavio je Džordana na klupi.

Zato je 3. septembra 2021. godine prešao u Detroit Pistonse. Nije se dugo zadržao u Detroitu, pa je već 9. septembra 2021. godine potpisao ugovor sa Los Anđeles Lejkersima.

Već 1. marta 2022. godine više nije bio deo ekipe Lejkersa. Dva dana kasnije je potpisao ugovor sa Filadelfina Seventisikstersa. Ponovo se našao u timu trenera Doka Riversa (Doc Rivers) i bivšim saigračem Džejmsom Hardenom (James Harden).

Ni u Filadelfiji se nije dugo zadržao, pa je 12. jula 2022. godine potpisao ugovor sa Denver Nagetsima.

Rekord sezone od 17 skokova postigao je 22. novembra na susretu sa Dalasom koji je završen rezultatom 98:97 u korist Nagetsa.

U finalu NBA lige su pobedili ekipu Majami Hita i po prvi put u istoriji postali prvaci najjače košarkaške lige na svetu.

Džordan je 21. jula 2023. godine obnovio ugovor sa Denverom.

Reprezentativna karijera

Pre nego što je „zadužio“ seniorski dres reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Džordan je na takmičenjima nastupao sa mlađim timovima.

U leto 2007. godine je sa U19 selekcijom igrao na Svetskom prvenstvu u Srbiji. Tokom turnira je na parketu provodio devet minuta po meču, a nakon poraza od domaćina pripala im je srebrna medalja.

Uprkos solidnim partijama u klubovima, Deandre je u seniorski tim pozvan tek 2016. godine, pred početak Letnjih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Bez poraza su se plasirali u finale turnira, gde ih je dočekala reprezentacija Srbije. Pobedom od 66:96 osvojili su zlatnu medalju.

Džordan je na ovom takmičenju odigrao svih osam mečeva, od toga tri kao starter. Za 17.3 minuta u igri prosečno je beležio 7.4 poena i 7.1 skok.

Privatni život

Deandre Džordan je rođen 1988. godine u Hjustonu. Otac mu se zove Hajldan (Hyland Jordan), a majka Kimberli (Kimberly Jordan). Ima dvojicu braće – Breta (Brett Jordan) i Korija (Cory Jordan). Odrastao je u hrišćanskoj porodici, a i danas ističe da je veliki vernik.

Bio je u vezi sa meksičko-američkim modelom Amber Alvarez (Amber Alvarez). Upoznali su se početkom 2013. godine, a u martu su počeli da se zabavljaju.

Američka javnost je za tu vezu saznala preko društvenih mreža, na koje su počeli da postavljaju zajedničke fotografije.

Tabloidi su objavili da su raskinuli 2015. godine kada su saznali da košarkaš ima dete sa drugom ženom. Navodno je reč o Ešli Rouz Vrajt (Ashley Rose Write) koja je te godine rodila sina Džejdena.

Nakon što je DNK testom dokazano da je Džejden zaista Džordanov sin na sudu su postigli dogovor o zajedničkom starateljstvu nad dečakom.

U medijima se neko vreme spekulisalo da su Amber i Deandre još uvek u vezi, ali da to kriju od javnosti. Međutim, ubrzo se saznalo da je košarkaš od septembra 2018. godine u vezi sa Betani Gerber (Bethany Gerber).

Titule

Klupske titule

  • 2023. NBA liga sa Denver Nagetsima

Reprezentativne titule

  • 2007. srebrna medalja sa Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina
  • 2016. zlatna medalja s Olimpijskih igara

Pojedinačne titule

  • 2007. uvršten u treći najbolji tim na turniru „Parade All-American“
  • 2008. uvršten u najbolji tim debitanata turnira Big 12
  • 2014. proglašen najboljim skakačem NBA lige
  • 2015. uvršten u treću najbolju petorku NBA lige
  • 2015. uvršten u najbolju defanzivnu petorku NBA lige
  • 2015. proglašen najboljim skakačem NBA lige
  • 2016. uvršten u idealnu petorku NBA lige
  • 2016. uvršten u najbolju defanzivnu petorku NBA lige
  • 2017. učestvovao na NBA Ol-Star meču
  • 2017. uvršten u treću najbolju petorku NBA lige

Deandre Džordan (DeAndre Jordan) na društvenim mrežama

FacebookDeandre @ Facebook
InstagramDeandre @ Instagram
TwitterDeandre @ Twitter