Ika Ferer Gotić

Kratke informacije

Ime i prezimeIka Ferer Gotić
Datum rođenja18. januar 1984.
Mesto rođenjaTravnik
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjeNovinar, urednica, producent
Visina-

Biografija

Ika Ferer Gotić (Ika Ferrer Gotić) je bosanskohercegovačka medijska ličnost, prezenterka, urednica i producentica trenutno zaposlena na regionalnoj televiziji N1 koja posluje u sklopu globalne mreže CNN. Rođena je 18. januara 1984. godine u Travniku, Bosna i Hercegovina (BiH). Živi u Sarajevu.

Rođena Travničanka nije odrastala u domovini već u Holandiji, a živela je i u Austriji, Hrvatskoj, Kubi i Španiji. Diplomirala je poslovnu administraciju na Erazmus univerzitetu u Roterdamu (Erasmus University Rotterdam) i certifikovani je profesor engleskog jezika i književnosti. Uz maternji govori još pet jezika: engleski, nemački, holandski, španski i turski. 2010. godine se vratila da živi i radi u BiH.

Karijera

Dvadesetogodišnja Ika karijeru započinje već 2004. godine u Roterdamu kada se zaposlila u firmi „Hawking Technology Europe“. U IT sektoru je ostala sve do decembra 2008. godine. Svestranost i radoznalost je usmeravaju u novom pravcu, pa je u period od godinu dana (januar 2009. godine – januar 2010. godine) bila zaposlena kao profesor engleskog jezika i književnosti na Universidad de Oriente.

Danas poznato TV lice, urednica i producentica je pre uspešne novinarske karijere u BiH radila kao menadžerica marketinga i prodaje u firmi  „Comtrade Group“. Na ovoj poziciji ostala je dve godine, od marta 2010. do marta 2012. godine.

Televizijsku karijeru počinje u martu 2012. godine na programu TV1 gde je vrlo brzo napredovala od novinarke, preko voditeljice, pa sve do odgovorne urednice. U intervjuima ističe da je posao u novinarstvu došao sasvim slučajno i da je posle desetogodišnjeg iskustva u informacionim tehnologijama to bio potpuno novi izazov. Suprotno kolegama koji su bežali od ekonomskih tema ona se uhvatila u koštac sa njima i postala urednica biznis magazina „Kapital“.

Ika je postala član kolektiva regionalnog informativnog kanala N1 u aprilu 2014. godine. N1 je te godine počeo sa emitovanjem programa iz tri velika centra smeštena u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, a uprava je imala zadatak da okupi najbolje novinare iz regiona. Prvi korak u sklopu novog poslovnog angažmana za Iku je bio posao producentice i prezenterke dnevnog poslovnog programa „infoBIZ“. 2018. godinu, nakon četiri godine rada u timu N1 televizije,  počela je kao producentica vesti, prezenterka i voditeljica dnevnog programa „Dan uživo“.

Popularna novinarka je u periodu od februara do novembra 2017. godine radila kao producentica i voditeljka na državnoj televiziji BHRT. Takođe, u svoju biografiju Ika upisuje i brojne konferencije na svetskom i regionalnom nivou na kojima je učestvovala i kao moderator, voditelj, organizator.

Bila je i potpredsednica, menadžerica za odnose sa javnošću i član organizacionog odbora Asocijacije poslovnih žena BiH „ONE“.

Od oktobra 2018. godine je co-autor emisije „Večernji studio“ koja se emituje na televiziji N1.

Privatni život

Majka je dve kćerke Saše (Sacha), rođene 2006. godine i Tanje (Tanya), rođene 2007. godine koje je dobila u braku sa Kubancem Elisbej Ferer Gonzalesom (Alisbey Ferrer Gonzalez). Iako njen brak nije opstao Ika o svom bivšem suprugu govori samo najbolje. Elisbeja je upoznala u Holandiji gde su i živeli sve do 2009. godine. Mesec dana nakon rođenja druge kćerke Ika i njen tadašnji suprug su zatečeni dijagnozom lekara da Tanja ima meningitis. Borba za opakom bolešću je Iku i njenog, sada već bivšeg, supruga naučila da se prilagode novim okolnostima i da više ne planiraju ništa, iako popularna novinarka za sebe kaže kako je uvek do tada bila odličan planer.

Nakon dve godine lečenja u Holandiji koje nije dalo očekivane rezultate Ika donosi odluku da se porodica preseli u Kubu, jer je istražujući dobila informaciju da su tamo najbolji lekari koji bi mogli pomoći njenoj mezimici. Sigurnost života u Holandiji zamenila je za neizvesnost u dalekoj Kubi, ali se nije pokajala jer je svojoj kćerki obezbedila novi život. Tanja je odlično reagovala na lečenje, stala je na svoje noge i danas je radosno i zdravo dete. Ipak, borba sa opakom bolešću odrazila se na bračni život Ike i Elisbeja. Supružnici donose odluku da život nastave samostalno, a Ika dobija starateljstvo nad kćerkama, što kako kaže i nije bilo predmet pregovora.

Ika Ima dve sestre koje žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Retko govori o svom emotivnom životu. Javnosti je poznato da je verena za Midhata Arifovića, nekadašnjeg direktora Poreske uprave FBiH.

Život u Sarajevu doneo je nove izazove. Ika ne krije da se sa svojim kćerkama svakodnevno susreće sa rasizmom, mržnjom i diskriminacijom. Odbija da bude žrtva i daje sve od sebe da kćerkama pruži podršku i da ih nauči da boja kože nije razlog da bi ih neko tretirao kao drugačije ili manje vredne.

U martu 2017. godine Ika proživljava porodičnu dramu. Njena starija kćerka Saša pokušala se baciti pod automobili jer više nije mogla izdržati svakodnevno maltretiranje od strane vršnjaka u školi koju pohađa. Zbog vršnjačkog nasilja Sacha je promenila čak četiri škole, ali na žalost to nije umanjilo stalne prozivke, diskriminaciju, uvrede i maltretiranje. Kako bi skrenula pažnju javnosti na problem rasizma i vršnjačkog nasilja u školama i društvu Ferer Gotić je na svom Facebook profilu objavila šokantan  status koji je u vrlo kratkom vremenskom periodu bio jedna od glavnih vesti u BiH i zemljama regiona.

Perfekcionista je, stalno je u procesu samoanalize i vrlo je samokritična, ali veruje da baš upravo u tome leži tajna njenog poslovnog uspeha. Vrlo je impulsivna, ali daje sve od sebe da dobro razmisli pre nego što reaguje. Baš zbog toga je i moto kojim se vodi u životu: „Jutro je pametnije“. Ika ističe da joj je najdraža medijska ličnost Ričard Kvest (Richard Quest). Malo je poznato i da je član Donorske mreže BiH.

S obzirom na velike poslovne obaveze prinuđena je da planira slobodno vreme kako bi ga iskoristila najbolje što može. Najviše vremena provodi sa kćerkama, a uživa i u bavljenju sportom, kupovini i šetnji. Strast su joj i putovanja, kako poslovna tako i u privatnoj organizaciji. Boravila je na četiri kontinenta i obišla više od 40 zemalja.

Zdrava ishrana, sportske aktivnosti i smeh su tajna njenog lepog i negovanog izgleda. Nije ljubitelj poslastica, ali kafu može konzumirati u svakom trenutku. Ima kućnog ljubimca, psa Baileya.

Ika Ferer Gotić na društvenim mrežama

FacebookIka @ Facebook
TwitterIka @ Twitter
LinkedInIka @ LinkedIn
YoutubeIka @ YouTube