Paul Kle

Kratke informacije

Ime i prezimePaul Kle
Datum rođenja18. decembar 1879.
Mesto rođenjaMinhens
Datum smrti29. jun 1940.
Mesto smrtiMarino
DržavaNjemačka
ZanimanjeSlikar

Biografija

Paul Kle (Paul Klee) je bio nemačko-austrijski slikar. Rođen je 18. decembar 1879. godine, u mestu Minhensu u blizini Berna, Švajcarska, a umro je 29. juna 1940. godine u mestu Marino, Švajcarska.

Njegov individualni stil oblikova je raznim kretanjima i pravcima u umetnosti  kao što su ekspresionizam, kubizam i nadrealizam, iako je bio učenik orijentalizma.

Paul Kle i njegov ruski slikar i kolega Vasilij Kandinski, ostali su poznati i po svom pedagoškom radu u nemačkoj školi Bauhaus za umetnost, dizajn i arhitekturu.

Rani život i obuka

Paul Kle je rođen kao drugo dete nemačkog profesora muzike Hansa V. Klea (Hans Vilhelm Klee) (1849.-1940.) i švajcarske pevačice Ide M. Kle (Ida Marie Klee), rođene Frick (1855.-1921.). Imao je stariju sestru Matildu.

Njihov otac je došao iz gradića Tanna na studije  pevanja, klavira, orgulja i violine u Štutgartu, gde se sastao sa svojom budućom suprugom Idom Frick. Do 1931. Hans V. Kle je bio aktivan profesor muzike u Bernskoj državnoj seminari u Hofvilu kod Berna.

Zbog ovakvih okolnosti, Paul Kle je mogao razviti svoje muzičke veštine. Njegovi roditelji su ga podržavali i inspirisali do smrti.

1880. godine, njegova porodica se preselila u Bern.

Od 1886. do 1890. godine, od Kleove 7 godine, išao je na časove violine na Muzičkoj školi opštine. Bio je tako talentovan za violinu da je, sa samo 11 godina, bio pozvan da svira kao izuzetan član Bernske asocijacije.

U svojim ranim godinama, poštujući želje roditelja, fokusirao se na to da postane muzičar, ali se odlučio za vizuelne umetnosti tokom svojih tinejdžerskih godina, delom iz pobune i delimično zbog uverenja da moderna muzika nema smisla za njega.

Jednom prilikom Kle je izjavio: „Nisam našao ideju da kreativno stvarno uđem u muziku u pogledu pada istorije muzičkih dostignuća“. Kao muzičar, svirao je i osećao se emocionalno vezanim za tradicionalna dela iz osamnaestog i devetnaestog veka, ali kao umetnik žudio je za slobodnim istraživanjem radikalnih ideja i stilova.

Sa šesnaest godina, Kleovi crteži pejzaža već pokazuju znatnu veštinu.

Godine 1897. započeo je svoj dnevnik, koji je čuvao do 1918. godine, a koji je naučnicima pružio dragocen uvid u njegov život i razmišljanje. Tokom školskih godina, on je žestoko prikupio svoje školske knjige, naročito karikatura crtanja i već tada demonstrirao je svoju veštinu sa linijama i oblicima. Jedva je položio završne ispite u „Gimnaziji“ u Bernu, gde se kvalifikovao za humanističke nauke. U svoje vreme, pored dubokih interesa u muzici i umetnosti, Kle je bio veliki čitalac književnosti, a kasnije i pisac teorije umetnosti i estetike.

Sa roditeljskom dozvolom otišao je 1898. godine da studira umetnosti u Minhenu, a prvo je studirao u privatnoj školi Henrika Kinira (Heinrich Knirr). Dosta je naučio o crtežu, ali izgleda da mu je nedostajao prirodni osećaj boja. Kasnije, Paul Kle se sećao: „Tokom treće zime sam čak shvatio da verovatno nikad ne bih naučio da slikam.“

Tokom ovog vremena mladalačke avanture, Kle je proveo puno vremena u pivnicama i imao je veze sa ženama nižeg staleža i umetničkim modelima.

1900. godine dobio je sina sa jednom od žena sa kojom se viđao, a koji je umro nekoliko nedelja nakon rođenja.

Nakon što je dobio diplomu umetnost, Kle je u oktobru 1901. godine otišao u Italiju sa prijateljom Hermanom Halerom. Godinu dana putovali su Italijom i učili umetnost iz prošlih vekova. Bili su u Firenci, Rimu, Napulju.

Maja 1902. Godine vraćaju se u Bern; Kle je živio sa roditeljima i povremeno odlazio na časove umetnosti,

Do 1905. godine razvijao je neke eksperimentalne tehnike, uključujući crtanje sa iglom na zatamnjenom staklenom staklu, što je dovelo do pedeset i sedam radova, uključujući i njegov „ Portret mog oca“ (1906).

U godinama 1903.-1905., završio je ciklus od jedanaest grafika, cink-pločica pod imenom „Izumi“ (Inventions). Neke od radova iz ovog ciklusa bile su ilustracije  grotesknih likova koje je predstavio na prvoj samostalnoj izložbi.

U to vreme Kle još uvek deli svoje slobodno vreme sa muzikom, svira violinu u orkestru, te piše koncerte i pozorišne kritike.

Brak

Paul Kle oženio se za bavarsku pijanistkinju Lili Štumpf 1906. godine. Već sledeće godine, dobili su sina po imenu Feliks Paul, a živeli su u predgrađu Minhena. Lili je držala časove klavira i povremeno pripremala predstave, dok je Paul Kle čuvao kuću te se mogao posvetiti svom umetničkom radu.

Njegov pokušaj da bude ilustrator magazina propao je. Umetnički rad Paula Kleja napreduje polako, u narednih pet godina. Delimično se posvećuje kućnim poslovima, a delimično svoje vreme troši da pronađe novi pristup svojoj umetnosti.

 

Godine 1910. održao je svoju prvu samostalnu izložbu u Bernu, koju je potom predstavio u tri švajcarska grada.

Pripadnost grupi „Plavi Jahač“ (Blaue Reiter), 1911.

U januaru 1911. godine Alfred Kubin se sastao sa Kleom u Minhenu, ohrabrujući ga da ilustruje Voltairesa Candide. Oko ovog vremena, Kleovo grafičko delo je zabeležilo porast, a Kubin je dobro primio njegovu ranu naklonost prema apsurdnom i sarkastičnom. Kubin je bio jedan od njegovih prvih značajnih kolekcionara.

Kle je se preko Kubina upoznao sa umetničkim kritičarom Vilhelmom Hausenštajnom 1911. godine, a to leto bio je  osnivač i direktor sindikata umetničkih sindikata u Minhenu.

U jesen je upoznao Avgusta Makea i Vasilija Kandinskog, a zimi se pridružio avangardnoj nemačke grupi „Plavi jahač“, koji su osnovali Franc Mark (Franz Marc) i Kandinski.

Kada je upoznao Kandinskog, Kle je zapisao: „Došao sam da osetim duboko poverenje u njega, on je neko ko ima izuzetno lep i lucidan um“.

Ostali poznatiji članovi  „Plavog Jahača“ bili su Aleksej fon Javlenski,  i Gabrijela Minter, a čak su i kompozitori, kao Arnold Šenberg, koji se bavio i slikarstvom, pripadali Plavom jahaču.

Kle napreduje jako brzo, za samo nekoliko meseci postaje jedan od najvažnijih i nezavisnih članova „Plavog Jahača“, ali još nije bio u potpunosti integrisan.

Prva izložba „Plavog Jahača“ održana je od 18. decembra 1911. do 1. januara 1912. godine u Modernoj galeriji Thannhauser (Heinrich Thannhauser ) u Minhenu. Kle nije učestvovao na toj izložbi, ali je napisao recenziju.

Na drugoj izložbi „Plavog Jahača“, koja se dogodila od 12. februara do 18. marta 1912. godine u galeriji Goltz, prikazano je 17 njegovih grafičkih dela. Naziv ove izložbe bio je “Crno-belo“ (Schvarz-Veiß), koja je posebno isticala grafičku sliku. Nakon ove izložbe izlagali su u Kelnu i Berlinu.

1912. godine, Kandinski je objavio svoju istoriju umetnosti pod nazivom „O duhovnom u umetnosti“ (Uber das Geistige in der Kunst).

Učešće na izložbama tokom 1912./1913.

Udruženje je otvorilo mišljenje o modernim teorijama boja, te Paul Kle odlazi u Pariz 1912. godine, a na izložbama mogle su se videti fermentacije kubizma i pionirski primeri „čiste slike“, raniji termin za apstraktnu umetnost.

Paul Klea upravo  je inspirisala upotreba hrabre boje. Umesto da kopira umetnike, Kle je započeo svoje vlastite eksperimente u boji sa akvarelima i napravio neke primitivne predele, uključujući „U kamenolomu“ (1913.) i „Kuće u blizini šljunka“ (1913.), koristeći blokove boje sa ograničenim preklapanjem. Kle je jednom rekao: „duga borba za mene nalazi se u ovoj oblasti boje“ kako bi postigao njegov „udaljeni plemeniti cilj“. Ubrzo je otkrio „stil koji povezuje crtanje i oblast boje“.

Dok je Kle bio u Parizu, mogao je da pristupi post-impresionističkim radovima Pol Sezana i Vinsenta van Goga. „Dozvolite mi da se uplašim“, rekao je Kle nakon što je video slike van Goga. Van Gog je uticao na upotrebu Kleove boje za izražavanje emocija, njegovog pojednostavljenog ili iskrivljenog crteža, i njegovu žrtvu realnih iluzija dubine do izrazitog površinskog uzorka.

Put u Tunis

Klejev umetnički prodor došao je 1914. godine, kada je posetio Tunis sa Franc Markom i Lujom Moajeom, a bio je impresioniran kvalitetom svetla tamo.

U svom dnevniku Kle je napisao je: „Boja me je preuzela, više ne moram da trčim posle toga, znam da me zauvek drži… Boja i ja smo jedno. Ja sam slikar.“

Sa tom realizacijom, vernost prirode nestaje u značaju, umesto toga, Kle počinje da se bavi „hladnijom romantikom apstrakcije“.

Prilikom dobijanja drugog umetničkog rečnika, Kle je dodao boju njegovim sposobnostima u izradi nacrta, a u mnogim stvarima uspešno ih je kombinovao, kao što je radio u jednoj seriji koju je nazvao „opernim slikama“. Jedan od najsličnijih primera ove nove sinteze je „Bavarski Don Đovani“ (1919.).

Nakon povratka kući 1914. godine, Kle je naslikao svoju prvu, čistu, apstraktnu sliku.  Slika je sastavljena od obojenih pravougaonika i nekoliko krugova. Obojeni pravougaonik postao je njegov osnovni građevinski blok, što neki naučnici povezuju sa muzičkom notom, koju je Kle kombinovao sa drugim obojenim blokovima kako bi stvorio harmoniju boje koja podseća na muzički sastav. Kleov izbor određene palete boja oponaša muzički ključ. Ponekad koristi komplementarne parove boje, a drugi put „disonantne“ boje, što ponovo reflektuje njegovu povezanost sa muzikalnošću.

Vojna karijera

Nekoliko nedelja kasnije, počeo je Prvi svetski rat. U početku, Kle nije shvatao šta se dešava, te je ironično napisao u svom dnevniku: „Dugo sam imao taj rat u sebi. Zato, unutra, ova situacija nije zabrinjavajuća.“ Ubrzo, međutim, rat je počeo da na njega utiče.

Njegovi prijatelji Make i Mark su umrli u borbi. Kle je pod utiskom rata izneverio svoje stilove, stvorio je nekoliko olovnih i mastilskih litografija sa ratnim temama uključujući „Smrt za ideju“ (1915), ali nastavlja sa izvodima i polu-apstraktnim slikama.

Godine 1916. pridružio se nemačkoj vojsci, ali iza scene kojom je manevrisao njegov otac. Kle pošto je služio na frontu i završio slikanje, je radio kamuflaže na avionima i kao službenik.

Nastavio je slikati tokom celog rata i uspeo je da izloži na nekoliko slika. Do 1917. godine Klejevi radovi dobro su se prodavali, a kritičari ga nazivaju najboljim novim nemačkim umetnikom.

Njegova „Ab ovo“ iz 1917. godine  je posebno značajna za njegovu sofisticiranu tehniku. Akvarel na gazi i papiru sa zemljanom kredom, koja proizvodi bogatu teksturu trouglova, krugova i polumeseca.

Demonstrirajući svoje istraživanje, mešajući boju i liniju, njegovo „Upozorenje o brodovima“ iz 1918. godine je obojeni crtež ispunjen simboličkim slikama na polju potisnute boje.

Zrela karijera

1919. godine Kle se prijavio za nastavu na Akademiji umetnosti u Dizeldofu. Ovaj pokušaj nije uspeo, ali imao je veliki uspeh u obezbeđivanju trogodišnjeg ugovora (sa minimalnim godišnjim prihodom) sa dilerom slika Hansom Goltzom. Hans je imao uticajnu galeriju u kojoj su promovisana dela Kleu, te doživljava tu prvi komercijalni uspeh.

U Hansovoj galeriji napravljena je i retrospektiva od preko 300 Kleovih radova iz 1920. godine.

Kle je predavao na Bauhausu od januara 1921. do aprila 1931. Bio je majstor „Forme“ u knjigovečnoj, vitražnoj i muralnoj radionici i dobio je dva studija.

Godine 1922. Kandinski se pridružio osoblju i nastavio svoje prijateljstvo sa Kleom. Kasnije, iste godine, održana je prva izložba i festival Bauhaus, za koji je Kle dizajnirao nekoliko reklamnih materijala.

Takođe,te 1922. godine, Bauhausa objavljuje prvi niz knjiga se radovima Gropiusa (Međunarodne arhitekture), Paul Klea, Adolfa Meier, Oskara Šlemer, Pit Mondrijana.

Paul Kle je u svom dnevniku zapisao da je u Bauhausu bilo mnogo konfliktnih teorija i mišljenja, ali da odobrava da se te snage takmiče jedni s drugima ako je to rezultat napretka.

Kle je takođe bio član grupe „Plava četvorka“ (Die Blaue Vier) sa Kandinskim, Feiningerom i Javlenskim, koju su  formirali 1923. Godine. Zajedno su predavali i izlagali zajedno u SAD 1925. godine. Iste godine, Kle je imao svoje prve eksponate u Parizu, a postao je hit među francuskim nadrealistima.

1928. godine Kle je posetio Egipat, ali ga je impresionirao manje od Tunisa.

Godine 1929. objavljena je prva glavna monografija o njegovom radu, koju je napisao Vil Grohman.

Kle je takođe predavao na Akademiji u Dizeldorfu od 1931. do 1933. godine, a nacistički novinari su ga izdvojili: „Onda se taj veliki kolega Kle pojavljuje na scenu, već poznat kao nastavnik Bauhausa u Dizeldorfu. Svima govori da je čisto bogat Arapin, ali on je tipičan galicijski Jevrejin.“.

Gestapo je pretražio Kleovu kuću i otpušten je s posla. Njegov autoportret iz 1933. godine obilježiva ovu tužnu priliku.

Godine 1933-4, Kle je imao izložbe u Londonu i Parizu, i napokon je upoznao Pabla Pikasa, kojem se veoma divio.

Porodica Kle emigrirala je u Švajcarsku krajem 1933. godine.

Kle je bio na vrhuncu svog stvaralaštva. Njegov „Piano“ (Ad Parnassum) iz 1932. godine smatra se njegovim remek-delom i najboljim primerom njegovog pointilističkog stila. „Piano“ je jedna od njegovih najvećih, najfinijih slika.

Paul Kle je proizveo skoro 500 radova 1932. godine u Nemačkoj.

Međutim, 1933. godine Paul Kle je počeo da doživljava simptome onoga što je dijagnostifikovano kao skleroderma nakon njegove smrti. Napredak njegove smrtonosne bolesti, koji ga je gadno gutao, može se pratiti kroz umetnost koju je stvorio u poslednjim godinama.

Njegov izlaz u 1936. godinu bio je samo 25 naslikanih slika. U kasnijim tridesetim godinama, njegovo zdravlje se malo oporavilo, te je ohrabren je posetom Kandinskog i Pikasa.

Klejev jednostavniji i veći dizajn omogućio mu je da nastavi sa proizvodnjom u poslednjim godinama, a 1939. stvorio je preko 1.200 radova. Koristio je teže linije i pretežno geometrijske manje forme ali većim blokovima boje. Njegove raznovrsne palete boja,  odražavale su njegovu promenljivu raspoloženje optimizma i pesimizma.

Nazad u Nemačkoj 1937. godine, sedamnaest Paulovih slika uključeno je u izložbu „Degenerisane umetnosti“, a 102 njegovih dela u javnim kolekcijama su zaplenili nacisti.

Do kraja svog života, Kle je patio od bolesti skleroderme, izdržljivog bola koji se čini da se ogleda u njegovim poslednjim umetničkim delima. Jedna od njegovih poslednjih slika, „Smrt i vatra“, sadrži lobanju u centru sa nemačkom rečju za smrt, „Tod“, pojavljujući se na licu.

Paul Kle umro je u Muraltu, u Švajcarskoj, 29. juna 1940. godine, a da nije dobio švajcarsko državljanstvo, uprkos njegovom rođenju u toj zemlji. Njegov umetnički rad smatrao se revolucionarnim, čak i degenerisanim od strane švajcarskih vlasti, ali su na kraju prihvatili njegov zahtev šest dana nakon njegove smrti. Njegovo nasleđe obuhvata oko 9.000 umetničkih dela.

Reference:

http://www.paulklee.net/

https://hr.wikipedia.org/wiki/Paul_Klee