Džanan Musa

Kratke informacije

Ime i prezimeDžanan Musa
Datum rođenja8. maj 1999.
Mesto rođenjaBihać
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteLugo
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaBek šuter
Visina206 cm
Težina94 kg

Biografija

Džanan Musa je bosanskohercegovački košarkaš koji od jula 2021. godine nastupa na poziciji krila u španskom klubu Rio Breogan. Rođen je 8. maja 1999. godine u Bihaću.

Profesionalno se bavi košarkom od 2015. godine, a 2018. godine je NBA draftu izabran kao 29. pik. Prethodno je u Evropi igrao za ekipu zagrebačke Cedevite.

Proglašen je najkorisnijim igračem (MVP) Evropskog prvenstva U16 (mlađi od 16 godine) koje je 2015. godine održano u Litvaniji i na kojem je i trijumfovala kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Sa Cedevitom je tri puta osvojio A-1 ligu (Hrvatska prva košarkaška liga), a isto toliko puta i Kup Krešimira Ćosića.

Osvajač je Superkupa ABA lige za 2017. godinu, a iste godine je proglašen i najboljim košarkašem u BiH.

Džanan je 2018. godine proglašen zvezdom u usponu Evrokupa (EuroCup Rising Star) i ABA lige (ABA League Top Prospect). Banjalučke „Nezavisne novine“ su ga četiri godine ranije proglasile najperspektivnijim mladim sportistom BiH.

Najmlađi je košarkaš koji je nastupio u Evroligi u sezoni 2015/16 i deveti najmlađi koji je ikada zaigrao u nekom od mečeva najbolje evropske košarkaške lige.

U meču Cedevite protiv Olimpijakosa (Olympiakos) učestvovao je sa 16 godina, pet meseci i osam dana. Na terenu je proveo četiri minute i 55 sekundi i postigao je četiri poena.

Visok je 206 cm i težak oko 95 kg. Igra na poziciji krila (small forward), ali je uvek isticao da je spreman da se okuša i na pozicijama plejmejkera i šutera.

Detinjstvo

Džanan Musa je rođen 08. maja 1999. godine u Bihaću, kao drugo dete Rusmira i Saudine. Ima starijeg brata Dženisa.

Od četvrte do sedme godine je trenirao fudbal, ali kako je brzo i naglo porastao, počeo se često povređivati i odlučeno je da mora da promeni sport.

Kao osmogodišnjak je počeo da trenira košarku u klubu Bosna XXL. Nakon četiri godine preselio se u Sarajevo, gde je trenirao u klubu „Koš“ pod direktnom kontrolom nekadašnjeg košarkaškog asa Seje Bukve.

U Sarajevu je živeo u naselju Bjelave koje je od mesta gde je trenirao udaljeno svega desetak minuta šetnje. Musa priznaje da mu nije bilo lako da se prilagodi samostalnom životu, naročito jer je bio vrlo mlad. Stan je delio sa košarkašem Edinom Atićem, koji je dve godine stariji od njega i koji mu je bio poput starijeg brata.

Bio je član kadetske reprezentacije BiH na Evrobasketu U16 održanom 2014. godine u Letoniji na kome je pružio odlične partije. Na turniru je postizao prosečno 23 poena po utakmici uz 6.3 skokova i 3.3 asistencije, a na terenu je provodio 37.7 minuta po utakmici.

Proglašen je najefikasnijim igračem turnira. Odličan nastup je bio presudan za nastavak karijere.

Profesionalna karijera

U decembru 2014. godine Musa je potpisao ugovor sa Cedevitom. Mladi košarkaš je neposredno pre potpisa ugovora za zagrebački klub pregovarao i sa grčkim Olimpijakosom. Odradio je i neophodne lekarske preglede, ali u konačnici nije bio zadovoljan ponuđenim ugovorom koji je vratio na doradu.

U međuvremenu je dobio ponudu iz Cedevite koju je odmah i prihvatio. Jednom prilikom je kazao am da je u pitanju bila igra sudbine, ali da se nije pokajao zbog izbora. Nije se suočavao sa jezičkom barijerom, ostao je relativno blizu kuće i porodice, a i smatrao je da će lakše izboriti mesto u prvom timu Cedevite.

Prve dve sezone u Cedeviti su bile turbulentne za mladog košarkaša. Nekoliko puta je prebacivan iz prvog tima u juniorski, a događalo se i da bude udaljen sa treninga.

U intervjuima je isticao da je skoro bio pretvoren u trening igrača koji igra samo „trash“ minute, kada je utakmica rezultatski već rešena. Porodica i devojka su mu tada bili najjači oslonac.

Situacija se drastično promenila 2017. godine kada je na kormilo Cedevite došao trener Jure Zdovc koji ga je od prvog dana priprema video kao nosioca igre.

Za Cedevitu je debitovao na utakmici ABA lige protiv Sutjeske u oktobru 2015. godine. Na terenu je proveo sedam minuta i postigao je dva poena iz slobodnih bacanja. Musa je bio najmlađi igrač ABA lige u sezoni 2015/16 gde je nastupao kao šesnaestogodišnjak.

U novembru 2015. godine proglašen je najkorisnijim igračem na utakmici protiv Union Olimpije na kojoj je postigao 10 poena i pet skokova. Prvi nastup u Evroligi imao je u decembru 2015. godine u utakmici protiv Olimpijakosa.

Tokom prve sezone  u redovima Cedevite odigrao je ukupno 34 utakmice u različitim rangovima takmičenja, od hrvatske prve lige A-1, pa do Evrolige.

Najbolja utakmica sezona bila je u takmičenju ABA liga kada je protiv beogradskog Mega Leksa postigao 14 poena, uz šest skokova i dve ukradene lopte za 22 minute i procenat šuta iz igre od 71.5 odsto.

Evroligašku sezonu je završio sa deset odigranih utakmica gde je na terenu provodio u proseku 7.8 minuta i postizao je 2.7 poena po meču.

Sezona 2016/17 Musi je donela veću minutažu i više prilika za dokazivanje. Igrao je mečeve u hrvatskom prvenstvu, ABA ligi i Evrokupu.

U 12. kolu ABA lige u utakmici protiv Union Olimpije Džanan je bio najbolji strelac sa 26 poena. Za 24 minute provedene na terenu sakupio je još i četiri skoka i dve asistencije.

Prvi dabl-dabl u karijeri postigao je u martu 2017. godine u utakmici hrvatske A-1 lige protiv Kvarnera. Ubedljiv trijumf Cedevite dodatno je popravio mladi košarkaš koji je za 26 minuta postigao 17 poena, uz 10 skokova i tri asistencije.

Odličan učinak je imao i u trećoj utakmici polufinala ABA lige kada je Cedevita pobedila beogradski Partizan i plasirala se u finale.

Iako Musa nije igrao u prve dve utakmice, u trećoj je za osam minuta igre u drugoj četvrtini postigao 14 poena, od čega tri trojke što je omogućilo Cedeviti da stekne najveću rezultatsku razliku u odnosu na protivnika. Za sjajno izdanje Musa je dobio i aplauz i ovacije zagrebačke publike, mada im prethodno nije bio miljenik.

U Evrokupu je u sezoni 2016/17 igrao 10 utakmica, na terenu je u proseku provodio 14,7 minuta uz 4,5 poena po utakmici.

Sezona 2017/18, poslednja koju je Musa odigrao u Evropi, donela mu je i najviše uspeha. Postao je standardan na terenu, kako u hrvatskom prvenstvu, tako i u ABA ligi i Evrokupu.

U premijernoj utakmici ABA lige protiv ekipe FMP-a Musa je postigao 21 poen. U martu 2018. godine je proglašen najboljim mladim košarkašem ABA lige u sezoni 2017/18. Do priznanja je došao sa 64 odsto glasova, ispred košarkaša Goge Bitadzea iz Mega Bemaksa i Alekse Radanova iz FMP-a.

Do kraja sezone 2017/18 na utakmicama ABA lige je na terenu provodio u proseku 23.2 minuta i postizao je 14.2 poena. U Evrokupu je igrao na 16 utakmica, gde je u proseku igrao 20,2 minute i postizao 10,5 poena uz 3,2 skoka.

Zahvaljujući dobrim nastupima osvojio je nagrade „EuroCup Basketball Rising Star“, „ABA League Top Prospect“ i proglašen je članom najboljeg tima ABA lige za sezonu 2017/18.

Musa je 12. aprila 2018. godine objavio da će učestvovati na NBA draftu, a 21. juna ekipa Bruklin Netsa izabrala ga je kao 29. pika u prvoj rundi selekcije.

Svoj prvi NBA ugovor potpisao je 12. jula 2018. godine i tako su zaključeni angažmani za svih 30 košarkaša sa drafta. Musa je bio poslednji izabrani pik koji je potpisao ugovor.

Sa Cedevitom je imao ugovor po principu 1+1+1 uz klauzule koje su mu omogućile da napusti klub uz obeštećenje u slučaju odlaska u NBA.

Ne postoje zvanične informacije o iznosu obeštećenja koje je inkasirala Cedevita, ali se nagađalo da je u pitanju približno milion dolara od čega su Netsi mogli pokriti 650 hiljada (prema NBA propisima klub može isplatiti maksimalno 650 000 dolara stranoj ekipi na ime obeštećenja), a ostatak je pokrio sam Musa.

Ruki ugovor koji je potpisao sa Bruklin Netsima odnosio se na četvorogodišnji angažman uz 1.63 miliona dolara za prvu godinu i procenu za 9.15 miliona dolara ukupno, s tim što su prve dve sezone zagarantovane, a treća i četvrta opcionalno, prema izboru i odluci kluba.

Musa je jedno vreme bio među 20 najbolje plaćenih igrača Netsa i 370. na listi najplaćenijih u NBA ligi sa sezonu 2018/19. Njegovi agenti su Miško Ražnatović, Džef Švarc (Jeff Schwartz) i Džordan Gertler (Jordan Gertler).

U prvoj, ruki, sezoni košarkaš je bio na raspolaganju i Bruklin netsima u NBA i Long Ajlend Netsima“ Long Island Nets) koji nastupaju u okviru NBA G razvojne lige.

Na parketu NBA lige debitovao je 21. oktobra 2018. godine u porazu Netsa od „ndijana pejsersa (Indiana Pacersa) rezultatom 112:132. Musa je na terenu proveo šest minuta ubacivši dva poena uz dva skoka i jednu asistenciju.

Uz skromnu minutažu sa Bruklin Netsima mnogo više prilike za dokazivanje imao je u razvojnoj ligi gde je  utakmice počinjao kao deo startne petorke.

Musa je 19. novembra 2020. godine „trejdovan“ u Detroit Pistonse, koji su ga se odrekli već u decembru 2020. godine.

Polovinom januara 2021. godine potpisao je dvoipogodišnji ugovor sa turskim Anadoli Efesom. Međutim, klub je 27. juna 2021. godine iskoristio opciju za izlazak iz tog ugovora, a bosanskohercegovački reprezentativac je postao slobodan igrač.

Za vreme koje je proveo u Turskoj upisao je ukupno četiri nastupa u Evroligi, a na terenu je u proseku provodio 12 minuta. Odigrao je osam mečeva turske lige sa prosekom od 11.4 poena po utakmici.

Musa je 21. jula 2021. godine potpisao ugovor sa klubom Rio Breogan iz španskog grada Lugo.

Reprezentacija

Musa je bio član kadetske reprezentacije BiH na Evropskom kadetskom prvenstvu održanom u 2014. u Letoniji. Uprkos tome što je bio godinu dana mlađi od ostalih igrača bio je prvi strelac prvenstva sa 23 poena po utakmici. Kadeti BiH su učešće na Evrobasketu U16 završili na osmom mestu, što je do tada bio istorijski uspeh.

2015. godine je sa kadetskom reprezentacijom BiH učestvovao na Evrobasketu U16 održanom u Litvaniji. Na putu do finala košarkaši su savladali Španiju, Nemačku, Hrvatsku, Francusku, Italiju i Srbiju, a poraženi su od Finske i Crne Gore.

BiH je napravila veliko iznenađenje pobedom u polufinalu nad favorizovanom Španijom. U finalnoj utakmici poražena je i moćna Litvanija, najefikasnija reprezentacija prvenstva i tako su se kadeti BiH popeli na tron Evrope, prvi put u istoriji.

Džanan Musa je bio jedan od najzaslužnijih za pobedu i samo u finalnoj utakmici je postigao 33 poena. Proglašen je najkorisnijim igračem prvenstva i najboljim strelcem turnira.

2016. godine Musa je igrao na Svetskom prvenstvu u košarci za igrače do 17 godina (FIBA Under-17 World Cup) održanom u Španiji. Na utakmici protiv Tajvana postigao je čak 50 poena, i to tako što je ubacio 18 šuteva od 26 pokušaja, 15 od 22 za dva poena, 3 od 4 za tri, te je pogodio 11 od 15 slobodnih bacanja.

Tako je postao apsolutni rekorder svetskih prvenstava za mlađe od 17 godina. Prvenstvo je završio kao najbolji strelac turnira, a izabran je i u najbolju petorku. U proseku je postizao 34 poena po utakmici, uz 8.1 skokova i 3 asistencije.

Sa 238 poena postao je jedan od najboljih strelaca internacionalnih turnira.

U dresu seniorske reprezentaciju BiH debitovao je na prijateljskoj utakmici protiv Belgije odigranoj u Sloveniji 2016. godine.

Zanimljivosti

U vreme dok je igrao za Cedevitu doživeo je nekoliko incidenata sa navijačama Zadra. Članovi navijačke grupe Tornado provocirali su ga skandiranjem i pogrdnim rečima. Dogodilo se i da je utakmica završnice Kupa Krešimira Ćosića morala biti prekinuta kako bi navijači Zadra bili izvedeni iz dvorane.

Ni Musa im nije ostao dužan, pa je nakon postignutog poena gestikulacijom „pozdravio“ navijače Zadra. U intervjuima je isticao da je tada bio vrlo mlad i da je u međuvremenu očvrsnuo i naučio da se izbori sa provokacijama.

U medijima se mnogo govorilo i o sukobu Džanana Muse i Mirze Teletovića na utakmici kvalifikacija za Evrobasket 2017 kada je BiH izgubila od Rusije rezultatom 78:67.

U završnim minutima utakmice Musa je pao na parket, a nakon što se pridigao prigovorio je nešto kapitenu BiH Mirzi Teletoviću koji je burno reagovao i krenuo u fizički obračun. Musa je završio na klupi, a Teletovića je publika zvižducima i povicima ispratila sa parketa.

Nakon osvajanja zlatne medalje na Evropskom kadetskom prvenstvu Musa je kao nagradu dobio stan u rodnom Bihaću.

Ipak, u razgovoru sa medijima često je isticao da to nije bilo korektno prema ostalim saigračima i da je na kraju stan trebalo da dobije neko kome je neophodan, ako već nije bilo mogućnosti da svi budu nagrađeni.

Na „Sarajevo film festivalu“ 2018. godine posebnu projekciju je imao film „Nešto u vodi“ (Something in the water) Pitera Radoviča (Petera Radovicha), američkog režisera hrvatskog porekla.

Film prikazuje nekoliko zemalja sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju jednu od najboljih tradicija uspešnih košarkaša koji su osvajali sve što se može osvojiti na klupskom i reprezentativnom polju.

U filmu je učestvovao i Džanan Musa uz Luku Dončića, Dina Rađu, Vladu Divca, Gorana Dragića i druge.  Iako je i sam režiser napominjao da je najveći akcenat stavljen na priču Slovenca Luke Dončića, ipak je na kraju životni put Džanana Muse privukao posebnu pažnju, ako se uzme u obzir da je on rođen u sredini u kojoj košarka i nije svakodnevna stvar.

Džanan je jednom prilikom kazao da mu je košarkaški Kobi Brajant (Kobe Bryant).

Dodao je da nema mnogo slobodnog vremena, ali i to što ima voli da provede sa prijateljima ili igrajući Play Station. Aktivan je na društvenim mrežama, posebno na Instagramu gde se svojevremeno pohvalio i slikom novog automobila, skupocenim Rejndž Roverom (Range Rover).

U oktobru 2018. godine udruženje ABC je u okviru manifestacije „Jesen na gelenderima“ u centru Bihaća postavilo figuru Džanana Muse u prirodnoj veličini. Na taj način želeli su da izraze poseban znak zahvalnosti mladom košarkašu koji je najuspešniji sportski ambasador grada u svetu.

Figuru prvog Bišćanina u NBA ligi otkrili su Džananovi roditelji Saudina i Rusmir Musa.

Privatni život

Košarkaš se trudi da svoj privatni, a naročito ljubavni život drži dalje od očiju javnosti. Ipak, ne krije da je duže vreme u vezi sa Adnom Ducanović, studentkinjom Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Par na društvenim mrežama sa svojim pratiocima često deli romantične fotografije.

Džanan Musa na društvenim mrežama

FacebookDžanan @ Facebook
InstagramDžanan @ Instagram
TwitterDžanan @ Twitter