Luka Milivojević

Kratke informacije

Ime i prezimeLuka Milivojević
Datum rođenja7. april 1991.
Mesto rođenjaKragujevac
DržavaSrbija
PrebivališteLondon
ZanimanjeFudbaler
Visina186 cm
Težina-

Biografija

Luka Milivojević je srpski fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji veznog igrača engleskog premijerligaša Kristal Palasa i reprezentacije Srbije. Rođen je 7. aprila 1991. godine u Kragujevcu.

Karijeru je započeo u Radničkom iz Kragujevca, a nastavio u beogradskoj Crvenoj zvezdi. Usledio je ugovor s Ajntrahtom, te dve sjajne sezone u Olimpijakosu. U januaru 2017. godine postao je član Kristal Palasa, a već u februaru sledeće godine postao kapiten engleskog kluba. Nastupao je za juniorsku reprezentaciju Srbije, a dobrom igrom doprineo je da se Srbija plasira na Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Klupska karijera

Luka Milivojević je karijeru započeo u Fudbalskom klubu Radnički iz Kragujevca koji je tokom te sezone (2007/2008) igrao u Srpskoj ligi Zapad.

Pred kraj sezone prešao je u beogradski Rad gde je igrao na poziciji desnog krila. U radu je tokom dve godine zabeležio 49 nastupa i tri gola.

19. decembra 2011. godine potpisao je ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom. Zvezdin tadašnji trener Robert Prosinečki insistirao je na njegovom dolasku u beogradski klub verujući da ima ogroman potencijal. Milivojeviću je ponuđen ugovor na tri i po godine i dres sa brojem 15. 17. novembra 2012. postigao je impresivan gol večitom rivalu, beogradskom Partizanu. Tokom jedne i po sezone u Zvezdi odigrao je 36 ligaških mečeva i postigao sedam golova. Beogradski klub je te sezone osvojio trofej Kupa Srbije, a tokom sledeće dve sezone (2011/2012 i 2012/2013) Milivojević je biran za člana idealne jedanaestorke Super Lige Srbije.

26. jula 2013. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor sa belgijskim Anderlehtom uz obeštećenje Zvezdi od tri miliona evra, od čega je 25 odsto pripalo Radu. Svoj prvi nastup u dresu belgijskog kluba upisao je 17. septembra 2013. godine protiv Benfike, u sklopu meča Lige šampiona. Njegov klub je te sezone osvojio Ligu Belgije i Kup Belgije. U Anderlehtu je odigrao 19 mečeva, bez postignutog pogotka, a 1. septembra 2014. klub je objavio da Milivojević odlazi na pozajmicu u grčki Olimpijakos. Nakon jedne sezone u Grčkoj, mladi srpski igrač izrazio je želju da ostane u klubu, ali su pregovori između belgijskog i grčkog kluba potrajali. Naime, Olimpijakos ispočetka nije želeo da plati Anderlehtu iznos od 2,7 miliona evra koliko su Belgijanci tražili za 24-godišnjeg Milivojevića.

4. juna 2015. godine uprava Anderlehta je potvrdila da je srpski igrač prešao u Olimpijakos uz potpis ugovora na četiri godine čija je vrednost iznosila 2,3 miliona dolara. Njegov stil igre dopao se tadašnjem treneru grčkog klupa pa su glatko odbili ponudu turskog Fenerbahčea vrednu pet miliona evra.

U januaru 2016. godine prvi put je na teren istrčao sa kapitenskom trakom, a nakon odlaska Manijatisa (Ioannis „Giannis“ Maniatis) iz kluba, Milivojević je postao kapiten. U dresu grčkog tima zabeležio je 62 nastupa i postigao 11 golova. Olimpijakos je dve sezone zaredom osvojio Super Ligu Grčke, te jednom Kup Grčke. Na kraju sezone 2015/2016 igrali su finale, ali nisu uspeli da osvoje Kup Grčke.

Milivojevićevi dobri potezi nisu prošli nezapaženo, pa su se za srpskog igrača zainteresovali mnogi evropski klubovi. Ipak, 31. januara 2017. godine Luka Milivojević je potpisao ugovor s engleskim Kristal Palasom. Vrednost ugovora koji je potpisan na tri i po godine bila je skoro 16 miliona evra.

Već 10. aprila postigao je svoj prvi gol za Kristal Palas iz penala, te omogućio svom timu pobedu od 3:0 protiv Arsenala. U engleskom klubu do sada je odigrao 51 meč i postigao 12 golova. Početkom februara 2018. godine dodeljena mu je kapitenska traka, čime je postao tek treći srpski fudbaler, posle Nemanje Vidića, Branislava Ivanovića i Aleksandra Kolarova kome je pripala čast da bude kapiten nekog engleskog kluba.

Reprezentativna karijera

Luka Milivojević je tokom sezone 2011/2012 bio član mlade reprezentacije Srbije, za koju je odigrao 11 mečeva i postigao jedan gol.

29. septembra 2011. godine prvi put je nastupio u dresu seniora. Naime, tadašnji selektor ga je pozvao da igra za Srbiju tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Srbija se susrela s Italijom i Slovenijom, ali Milivojević nije dobio priliku da uđe u igru.

Debi u seniorskom dresu reprezentacije doživeo je 12. novembra 2012. godine u prijateljskom duelu s Čileom. Prvi gol u dresu Orlova postigao je 6. oktobra 2017. godine na utakmici sa Austrijom, tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine. Do sada (maj 2018. godine) je u dresu Srbije zabeležio 26 nastupa i jedan pogodak.

Milivojević se našao na preliminarnom spisku novog selektora reprezentacije Srbije Mladena Krstajića za učešće na Svetskom prvenstvu koje se od 14. juna igra u Rusiji. Među 35 igrača koliko ih se nalazi na listi, Krstajić će morati da izabere najboljih 23 koji će se boriti za što bolji plasman Srbije na Mundijalu. Prve mečeve u Rusiji Orlovi će igrati protiv reprezentacija Brazila, Kostarike i Švajcarske.

Trofeji

Klupski trofeji

  • 2011/2012. Kup Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2013/2014. Belgijska liga s Anderlehtom
  • 2014. Belgijski Super Kup s Anderlehtom
  • 2014/2015. Superliga Grčke s Olimpijakosom
  • 2014/2015. Grčki Kup s Olimpijakosom
  • 2015/2016. Superliga Grčke s Olimpijakosom
  • 2015/2016. polufinale Grčkog Kupa s Olimpijakosom

Pojedinačne titule

  • 2011/2012. ušao u idealnu jedanaestorku Super Lige Srbije
  • 2012/2013. ušao u idealnu jedanaestorku Super Lige Srbije

Privatni život

Luka Milivojević je od maja 2015. godine u braku sa Milicom Milivojević, s kojom ima dvoje dece, ćerku Ivu i sina Mihajla. Luka i Milica su se upoznali još u srednjoj školi, a pre nego što su postali par, bili su vrlo dobri prijatelji.

Fudbaler kaže da mu je supruga, uz rodbinu i prijatelje najveća podrška, ali da mu mir i zadovoljstvo pričinjavaju deca Iva i Mihajlo. Iako izbegava da daje intervjue domaćim i stranim medijima, u jednom od njih priznao je da bi voleo da ima još dece.

Smatra da je biti roditelj vrlo važan i odgovoran zadatak, mnogo bitniji od svih drugih i da su do sada on i Milica uspevali da se odupru svim izazovima.

Iako je jedan igrao u Zvezdi, a drugi u Partizanu, rivalstvo nije sprečilo Luku Milivojevića i srpskog reprezentativca Aleksandra Mitrovića, koji trenutno igra u Njukaslu da postanu odlični prijatelji. Premda s porodicom živi u britanskoj prestonici, Luka vrlo rado posećuje rodbinu i prijatelje u Srbiji.

Luka Milivojević na društvenim mrežama

FacebookLuka @ Facebook
InstagramLuka @ Instagram