Elmedin Kikanović

Kratke informacije

Ime i prezimeElmedin Kikanović
Datum rođenja2. septembar 1988.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteAnkara
ZanimanjeKošarkaš

Biografija

Elmedin Kikanović je bosanskohercegovački košarkaš koji trenutno (avgust 2023. godine) nastupa na poziciji centra u klubu Al Rijadi iz Bejruta. Bivši je član reprezentacije Bosne i Hercegovine. Rođen je 2. septembra 1988. godine u Tuzli. U braku je sa Marinom Mladenović sa kojom ima sina Lava.

Profesionalnu karijeru je započeo u Košarkaškom klubu Sloboda Dita iz Tuzle. U periodu od 2007. do 2010. godine je igrao u Crvenoj zvezdi, a potom je polovinom 2011. godine potpisao ugovor sa ruskim klubom Jenisej iz Krasnojarska.

Kratko je igrao u francuskom Nansiju, a zatim je u julu 2015. godine potpisao dvogodišnji ugovor sa nemačkom Albom. Sa klubom iz Berlina je osvojio Kup Nemačke.

Odatle je po isteku ugovora prešao u Monako sa kojim je osvojio nacionalni Kup, te u maju 2018. godine svom timu obezbedio učešće u Ligi šampiona.

U julu 2019. godine Kikanović je prešao u OGM Ormanspor, tim koji se takmiči u turskoj Super ligi. U februaru 2020. godine se nakratko vratio u Monako, ali se tri meseca kasnije ponovo vratio u Ormanspor.

Od jula 2021. godine igrao je u Kuvajtu, a u aprilu 2022. godine potpisao je ugovor sa Al Rijadijem iz Bejruta.

Elmedin Kikanović je do oktobra 2018. godine bio član košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Sa reprezentacijom je nastupio na Evropskim prvenstvima 2011, 2013. i 2015. godine.

Detinjstvo i obrazovanje

Elmedin Kikanović je rođen 1988. godine u Tuzli. Posle osnovne škole je upisao Gimnaziju Meša Selimović u rodnom gradu.

Uporedo sa srednjom školom je trenirao košarku. Trudio se da pruži svoj maksimum, kako na košarkaškom terenu, tako i u učionici.

Uspevao je da nađe vremena za učenje, ali je košarka „pobedila“, te je nastavio da gradi karijeru u tom sportu.

Klupska karijera

Elmedin Kikanović je košarkom počeo da se bavi sa 13 godina i to u školi košarke lokalnog kluba Sloboda Dita. Sa Slobodom je osvojio i juniorsko prvenstvo BiH, te „zadužio“ svoj prvi seniorski dres.

Ipak, 2007. godine je potpisao ugovor sa beogradskom Crvenom zvezdom i dobio priliku da prvi put igra utakmice ABA lige i Evrokupa.

Jedan od najboljih mečeva u Zvezdinom dresu odigrao je 1. decembra 2009. godine na gostovanju Benetonu u Trevizu, kada je  njegov tim slavio rezultatom 78:71.

Naime, Kikanović je te večeri u dvorani „Palaverde“ „nosio“ svoju ekipu. Meč drugog kola F grupe Evrokupa bosanskohercegovački reprezentativac je okončao sa 21 poenom.

Već se u prvom poluvremenu videlo da će Kikanović biti pokretač beogradske ekipe. Te večeri je zabeležio i pet skokova, te pomogao svojoj ekipi da relaksiranije krene u novu rundu takmičenja.

O Zvezdi i njenim navijačima Kikanović je nastavio lepo da govori, čak i kada je 2010. godine napustio klub.

U jednom intervjuu je istakao da je zahvaljujući nastupima u crveno-belom dresu stekao veliko iskustvo igranja mečeva pred stranom publikom, ali i šta znači ogromna podrška domaćih navijača. Osim toga, Tuzlak je dodao da je upravo u Beogradu stekao prijatelje za ceo život.

Elmedin je u junu 2011. godine prešao u ruski klub Jenisej Krasnojarsk. U Rusiji je sazreo i kao igrač i kao osoba, a klub je 2013. godine odlučio da mu produži ugovor na još dve godine. Mladi Tuzlak je tu ponudu prihvatio i ostao u timu do isteka novog ugovora.

Pred kraj isteka ugovora, tačnije 2. maja 2015. godine prešao je u francuski klub Nansi, gde je ostao do kraja sezone.

Dobre partije koje je pružao u Jeniseju i Nansiju nisu promakle skautima berlinske Albe, te mu je nemački klub ponudio dvogodišnji ugovor.

Kikanović je 21. jula 2015. godine zvanično postao igrač košarkaškog kluba Alba iz Berlina.  Već naredne sezone su osvojili Kup Nemačke, a Kikanović je ponovo dobio priliku da zaigra mečeve Evrokupa.

Tokom druge sezone prosečno je beležio 15.5 poena i 4.5 skokova po utakmici u domaćem šampionatu, dok je u Evrokupu bio još uspešniji sa 19.6 pogodaka i 3.8 uhvaćenih lopti po susretu.

Crnogorski trener Zvezdan Mitrović iskoristio je činjenicu da Kikanoviću tog leta ističe ugovor, te ga je pozvao u Monako. Jednogodišnji ugovor su zvanično potpisali 17. jula 2017. godine, a već naredne je bosanskohercegovački reprezentativac pomogao svom timu da osvoji Kup Francuske.

Monako je takođe uspeo da se plasira u finale FIBA Lige šampiona. Međutim, u borbi za titulu bolji je bio grčki AEK. Kikanović je prosečno postizao 15.1 poen po meču u Ligi šampiona, te je uvršten u idealnu petorku ovog takmičenja u sezoni 2017/18.

Zajedno sa saigračima uspeo je da dovede tim među najbolje u domaćoj ligi, ali i da ostvari zavidne rezultate na međunarodnim turnirima.

Kikanović je polovinom 2019. godine dres Monaka zamenio onim turskog tima Ormanspor. Kao glavni motiv za prelazak u novi klub, bosanskohercegovački reprezentativac je naveo to što mu se pružila prilika da pomogne timu sa velikim ambicijama i potencijalom da ih i ostvari. Ormanspor je otprilike u to vreme prvi put zaigrao u elitnom rangu turske košarke.

Za samo nekoliko meseci Kikanović je proglašen najboljim strelcem domaće lige. U dresu turskog kluba je prosečno beležio 19.3 poena i 7.2 skoka.

Krajem februara 2020. godine se vratio u Monako čiji je trener u tom momentu bio srpski stručnjak Saša Obradović. Dve strane su dogovorile saradnju do kraja sezone. U novom starom dresu beležio je odlične partije.

Međutim, pandemija virusa KOVID-19 je u proleće iste godine zaustavila sva sportska takmičenja, te je Kikanović 21. maja 2020. godine obnovio ugovor sa klubom iz Ankare.

 

View this post on Instagram

 

It’s time for relax! ✌️#summertime #vacationstyle

A post shared by Monte- Carlo,Monaco 🌍🏀🌍 (@kikimakikikanovic) on

Kikanović je u julu 2021. godine potpisao ugovor sa Košarkaškim klubom Kuvajt. Već 9. oktobra je postigao rekordnih 22 poena u finalu Arapskog klupskog košarkaškog prvenstva 2021. godine. Međutim, to nije pomoglo Kuvajtu da pobedi Al Ahlija.

Sa ekipom Kuvajta je osvojio državno prvenstvo u sezoni 2021/22.

Bivši bosanskohercegovački reprezentativac se u aprilu 2022. godine pridružio klubu Al Rijadi koji se takmiči u Prvoj libanonskoj ligi.

Reprezentativna karijera

Kikanović je uporedo sa klupskom, gradio i reprezentativnu karijeru. Bio je član juniorske i kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U seniorskom dresu reprezentacije BiH debitovao je 13. avgusta 2006. godine tokom prijateljskog meča između reprezentacija BiH i Mađarske u bihaćkoj dvorani „Luke“. Tada je imao samo 17 godina, ali je uspeo da upiše i svoje prve poene u dresu „Zmajeva“.

Prvo veliko takmičenje na kome je učestvovao u dresu BiH bilo je Evropsko prvenstvo koje je 2011. godine održano u Litvaniji.

Reprezentacija se u prvom krugu sastala sa Grčkom od koje je poražena rezultatom 76:67. Usledila je pobeda nad Crnom Gorom od 94:76, te poraz od Finske (92:64).

Nakon duela sa Hrvatskom, BiH je slavila rezultatom 92:80, ali je potom pretrpela poraz od Makedonije od 75:63.  Dve pobede i tri poraza nisu bili dovoljni za plasman u narednu rundu takmičenja.

Sledeće godine su ponovo izborili učešće na EvroBasketu čiji je domaćin 2013. godine bila Slovenija. Ovog puta bosanskohercegovački tim je sjajnom igrom iznenadio mnoge ljubitelje košarke.

Na startu turnira nisu imali mnogo sreće jer im je dopala grupa B u kojoj su morali da pobede Srbiju, Litvaniju, Letoniju, Crnu Goru i Makedoniju kako bi se plasirali dalje.

Od Letonaca su pretrpeli poraz od 86:75, nakon toga su se hrabro borili sa Srbijom, ali im je pobeda izmakla za 10 poena. Naredni protivnici su bili Crnogorci koje su savladali rezultatom 70:76.

Pobede nad Makedonijom od 62:54 i Litvanijom od 72:78 ulile su nadu da će uspeti da prođu „grupu smrti“, ali su Litvanci imali bolju koš razliku, te BiH sa tri pobede i dva poraza nije uspela da se plasira u naredni krug takmičenja.

Domaćini EvroBasketa 2015. godine bile su čak četiri zemlje – Francuska, Hrvatska, Nemačka i Letonija. I ovog puta je Kikanović sa „Zmajevima“ putem kvalifikacija izborio učešće na evropskom turniru.

Učešće su i započeli i završili u Monpeljeu gde su u grupnoj fazi poraženi od Poljske, Francuske i Rusije. Tesna pobeda nad Fincima, na žalost im nije donela plasman u narednu rundu EvroBasketa.

Kikanović i ekipa su pokušali i sledeće godine da obezbede plasman na Evropsko prvenstvo, ali im ovog puta to nije pošlo za rukom.

U oktobru 2018. godine, posle 12 godina igranja za reprezentaciju, Kikanović se dirljivim saopštenjem oprostio od nacionalne selekcije.

Tom prilikom se zahvalio saigračima, bivšim selektorima i stručnom štabu, a posebno navijačima koji su bodrili reprezentaciju gde god je igrala. Kao glavni motiv za ovaj potez Kikanović je naveo činjenicu da je vreme da „mlade snage“ preuzmu glavnu ulogu u postizanju uspeha na međunarodnim takmičenjima.

 

View this post on Instagram

 

#nationalteam#bosnia_herzegovina

A post shared by Monte- Carlo,Monaco 🌍🏀🌍 (@kikimakikikanovic) on

Privatni život

Poput većine drugih profesionalnih sportista, Kikanović je takođe svoj život podredio košarci. To podrazumeva posebne režime ishrane, dovoljno sna i pravilan oporavak od treninga.

Zbog toga prečesto trpi privatni život, ali sportista ističe da je profesionalna karijera kratka i da bi trebalo iskoristiti svaki trenutak i šansu za napredak, bez obzira na to koliko to odricanja traži.

U svemu tome mu je, pored porodice, velika podrška bila i devojka Marina Mladenović. Elmedin i Marina su se upoznali kada je on iz Slobode prešao u beogradsku Crvenu zvezdu.

Par se venčao polovinom juna 2014. godine u Etno selu Stanišić kod Bijeljine. Kum mu je bio bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Jasmin Hukić, a svadbi su prisustvovali mnogi domaći sportisti.

U oktobru 2017. godine dobili su sina kome su dali ime Lav. U jednom intervjuu su priznali da im se život promenio na bolje otkako je beba stigla u njihov dom, te da je čak i njihov pas Mimi, preuzeo na sebe ulogu da zaštiti Lava od svih koji žele da mu priđu.

Tokom karijere Kikanović je promenio nekolikol klubova, a imao je priliku da upozna kulturu, mentalitet i običaje mnogih naroda, od Sibira do Azurne obale.

S obzirom na to da ne voli selidbe, kaže da je imao sreće jer su klubovi u kojima je igrao uvek obezbeđivali najbolje uslove za život i rad , kako njemu, tako i njegovoj porodici.

U jednom intervjuu za domaće medije Kikanović je priznao da se porodica brzo i lako navikla na Ankaru, zahvaljujući turskom gostoprimstvu i srdačnosti.

Titule

Klupske titule

  • 2016. Kup Nemačke s Albom iz Berlina
  • 2018. Kup Francuske sa Monakom
  • 2021/22. Prvenstvo Kuvajta sa Kuvajtom

Pojedinačne titule

  • 2018. Uvršten u najbolju petorku FIBA Lige šampiona

Elmedin Kikanović na društvenim mrežama

FacebookElmedin @ Facebook
InstagramElmedin @ Instagram
TwitterElmedin @ Twitter