Dragana Kosjerina

Kratke informacije

Ime i prezimeDragana Kosjerina
Datum rođenja22. avgust 1987.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeVoditeljka
Visina173 cm

Biografija

Dragana Kosjerina je srpska televizijska voditeljka, koja je do 2020. godine sa kolegom Brankom Veselinovićem vodila Jutarnji program na Radio Televiziji Srbije (RTS). Osim toga, prepoznatljiva je i po ulozi voditeljke u zabavnim emisijama „Luda noć“ i „Ja volim Srbiju“. Rođena je 22. avgusta 1987. godine u Sarajevu. Živi i radi u Beogradu.

Prva iskustva rada u medijima Dragana je stekla 2011. godine kao novinarka i voditeljka na sportskoj televiziji „Sport klub“. Prvo je vodila emisije iz studija, a potom i sa terena. Gledaocima je ostala u sećanju po prenosima mečeva Evrolige iz hale „Pionir“.

Kosjerina je 2015. godine prešla na RTS. Jedan od prvih angažmana joj je bila emisija „Naša petorka“ koju je vodila sa Dejanom Pantelićem. Od novembra iste godine do januara sledeće je bila domaćin talent šoa „Ja mogu sve“, a tokom Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru je s Aleksandrom Acom Stojanovićem vodila emisiju „Olimpijsko popodne“.

Od polovine novembra 2017. godine kroz tri sezone Dragana je sa kolegama vodila zabavnu emisiju „Luda noć“, a od oktobra 2018. godine do kraja 2019. godine je bila deo ekipe koja vodi Jutarnji program na RTS-u.

Tri puta je bila domaćin „Beovizije“, izbora predstavnika Srbije na „Pesmi Evrovizije“.

Detinjstvo i obrazovanje

Dragana Kosjerina je rođena 1987. godine u Sarajevu. Sa sedam godina se sa porodicom preselila u Beograd. Uprkos svemu što se tih godina dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije, voditeljka kaže da je imala srećno detinjstvo.

U jednom intervjuu je kazala da se od 17. godine bavila da manekenstvom, a 2004. godine je ponela laskavu titulu Miss Teen.

Uprkos brojnim angažmanima u svetu manekenstva i modelinga bila je odličan đak u osnovnoj i srednjoj školi.

Pošto joj je dečji san bio da postane stomatolog završila je Zubotehničarku školu u Beogradu. Potom je pokušala da upiše psihologiju na Filozofskom fakultetu, ali zbog velike konkurencije nije uspela da prođe prijemni.

Napravila je pauzu od jedne godine, a potom upisala Fakultet za kulturu i medije Univerziteta „Megatrend“. Magistrirala je na temu „Uloga javnog medijskog servisa u očuvanju, promociji i kreiranju kulturnog nasleđa“ na UNESCO katedri za kulturnu politiku i menadžment.

To je program specifičnih profesionalnih usmerenja u oblasti menadžmenta u kulturi i umetnosti, kulturne politike, komunikacije i medija, koji nosi titulu UNESCO katedre. Jednom prilikom je kazala da planira da završi doktorske studije.

Karijera

Pre nego što se prvi put okušala u poslu televizijske voditeljke Draganan Kosjerina je radila kao model u agenciji „Models“. Prva pilot emisija koju je snimila bila je „Muzička top lista“, a potom ju je producent Sava Jovanović nagovorio da konkuriše za ulogu voditeljke na televiziji „Sport klub“.

Premda nije imala iskustva ni u sportu niti u novinarstvu, rukovodioci televizije su prepoznali njen talenat i ponudili joj angažman. Kako je u jednom intervjuu kazala, kolege iz redakcije su joj mnogo pomogle da se što pre snađe i što bolje obavi svoje radne zadatke.

Kako bi se što bolje pripremila za komentarisanje sportskih prenosa i analizu mečeva i utakmica Dragana je satima preslušavala snimke kako to rade mnogo iskusnije kolege.

Ispočetka je uglavnom radila u studiju, a potom je počela da preuzima i „terenske zadatke“. Ljubitelji sporta je pamte po prenosima mečeva Evrolige iz hale „Pionir“.

U proces pripreme je ulazilo i prikupljanje informacija. Iako joj je omiljeni klub Crvena zvezda, Dragana poput pravog profesionalca nikada nije dozvoljavala da publika oseti simpatije prema bilo kom klubu ili pojedincu. Pratila je mnoge sportske događaje, ali priznaje da su joj omiljeni sportovi motociklizam i umetničko plivanje.

Posle četiri godine u redakciji „Sport kluba“ Dragana je 2015. godine prihvatila poziv Nikole Mirkova, tadašnjeg v.d. direktora i prešla na Radio Televiziju Srbije. Postala je deo sportske redakcije javnog servisa, ali je sarađivala i sa drugim redakcijama.

Jedna od prvih emisija koju je vodila na RTS-u bila je „Naša petorka“, specijalni program posvećen Evropskom prvenstvu u košarci. Emisiju je vodila u tandemu sa Dejanom Pantelićem.

Tokom mesec dana gledaoci javnog servisa imali su priliku da se, osim lepote, uvere i u talenat i veštine mlade voditeljke.

Usledila je uloga domaćice u talent šou „Ja mogu sve“ koji je emitovan od novembra 2015. do kraja januara 2016. godine. Reč je o emisiji zabavnog karaktera u kojoj su svoje talente mogli da predstave svi kreativci od sedam do 77 godina. Dragana je plenila pažnju svojom spontanošću i iskrenošću na sceni.

Tokom letnjih meseci 2016. godine je sa kolegama Acom Stojanovićem, Marijom Veljković Milovanović i Stefanom Bendićem vodila „Olimpijsko popodne“, specijalnu emisiju posvećenu dešavanjima na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Emisija je emitovana svakog popodneva, a gledaoci su mogli da čuju analize svega što se prethodnog dana dešavalo na sportskim borilištima u Riju, kao i najave novih događaja.

Od 15. oktobra 2017. godine Dragana je bila jedna od voditeljki zabavne emisije „Luda noć“. Domaćini su, osim nje bili i Marija Veljković Milovanović, Gordan Kičić i Marko Živić.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu RTS-a „Luda noć“ je šou program koji „dočarava vreme nezaboravnih muzičkih događaja, fenomene, značajne ličnosti muzičke scene, velike filmske i serijske hitove“ i slično.

U ovoj emisiji je imala priliku da razgovara sa brojnim zvezdama srpske glumačke, muzičke i javne scene, te da pokaže vlastito umeće u pevanju i igranju.

Marija i Dragana su iz nedelje u nedelju oduševljavale publiku kraj malih ekrana. Snimljeno je i emitovano ukupno tri sezone sa po 12 epizoda.

Od 15. jula 2018. godine Kosjerina je sa brojnim kolegama vodila emisije posvećene 60. godišnjici postojanja Radio Televizije Srbije. Kroz brojne zabavne, sportske, informativne i druge sadržaje novinari RTS-a su sa gledaocima obeležili ovaj jubilej.

Istim povodom održan je svečani koncert na Tašmajdanu nazvan „60 godina Televizije“ čiji voditelji su bili Dragana Kosjerina, Jovan Memedović, Sandra Perović i Branko Veselinović.

Upravo je sa Brankom Veselinovićem, Acom Stojanovićem i Kristinom Radenković 2018. godine vodila „Beoviziju“, osmi po redu takmičarski festival zabavne i narodne muzike i izbor za pesmu koja je Srbiju predstavljala na Evroviziji u Lisabonu.

RTS ju je u oktobru iste godine predstavio kao jednu od novih voditeljki „Jutarnjeg programa“. Od tada do kraja 2019. godine se svakim radnim danom od 6 do 11 sati zajedno sa Brankom Veselinovićem rotirala na poziciji voditeljskog para sa Dušicom Spacić i Sanjom Dragičeviće Babić.

Ovaj potez javnog servisa Srbije je urodio plodom, te je „Jutarnji program“ i nakon više od 30 godina emitovanja zadržao status jedne od najgledanijih emisija tog formata u Srbiji.

U proleće 2019. godine ponovo joj je pripala čast da bude domaćin „Beovizije“. Sa mladim glumcem Ivanom Mihailovićem je vodila prvo takmičarsko veče, a potom su zajedno sa Anom Babić i Nebojšom Milovanovićem bili domaćini finalne večeri na kojoj je pobedu odnela Nevena Božović.

Dragana je 2019. godine od Nine Seničar preuzela ulogu voditeljke muzičko-zabavnog kviza „Ja volim Srbiju“. Upravo je zahvaljujući spontanom odnosu prema takmičarima, ali i kapitenima timova Nenadu Okanoviću i Neletu Karajliću stekla simpatije gledalaca pored malih ekrana.

Bila je voditeljka emisije „Beogradska hronika“ tokom letnjih meseci 2020. godine, dok su njene koleginice bile na odmoru.

Zajedno sa kolegom Jovanom Memedovićem je krajem 2021. godine vodila Novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra, hora i Big Benda RTS-a.

Privatni život

Dragana Kosjerina je rođena 1987. godine u Sarajevu. Sedam godina kasnije se zbog rata u Bosni i Hercegovini sa roditeljima preselila u Beograd.

Od tada počinje njeno školovanje, ali i prva iskustva u svetu modelinga. Ipak, ti modni angažmani je nikada nisu sprečavali da bude odličan đak u školi, a kasnije i sjajan student na fakultetu.

O njenom privatnom životu se vrlo malo zna. Ipak, to nije zaustavljalo novinare žute štampe da „kopaju“ po njenim profilima na društvenim mrežama u nameri da saznaju što više.

Dragana je u jednom intervjuu priznala da je zagovornik zdravog života i umerenosti u svemu. Nije veliki ljubitelj noćnog provoda i klupskih gužvi, ali zato voli da provodi vreme u prirodi.

Osim toga, voli i da putuje, a tokom proteklih par godina na putovanjima joj društvo pravi dečko Bojan Perduv.

Perduv je tri godine mlađi od Dragane i po struci je stomatolog. Kako je voditeljka jednom prilikom ispričala, između njih se desila „ljubav na prvu kafu“. Naime, njihov prvi sastanak je trajao više od deset sati, a već to je bio jasan znak da će biti dobar par.

Jednom prilikom je izjavila da je u tridesetoj osetila potrebu da se uda i postane majka, ali da joj ne „gori pod nogama“ da tu želju što pre ostvari.

Bojan ju je u jesen 2019. godine zaprosio tokom romantičnog putovanja u Atinu. Restriktivne mere prouzrokovane pandemijom novog virusa korona, naterali su ih da odlože planirano venčanje.

Dragana kaže da je samokritična, te ističe da ne sluša često pohvale i da joj nisu ni potrebne. Ponosna je na gledanost emisija koje vodi i to joj je dovoljan znak da dobro radi svoj posao. Uvek se trudi da bude na novou zadatka i ako uoči da negde greši nastoji da to ispravi čim joj se ukaže prilika.

Priznaje da joj pomalo smetaju komentari na račun njenog izgleda, jer se oduvek bori da pored njene lepote, neko uoči i njene talente, inteligenciju i profesionalno umeće.

Dragana uživa i veliku popularnost na društvenim mrežama. Samo na „Instagramu“ je prati skoro 80 hiljada ljudi. Upravo tu činjenicu koristi kako bi ostvarila saradnju sa modnim i kozmetičkim brendovima, poput pariskog „Loreala“.

Reference

http://www.novosti.rs/vesti/scena.147.html:711862-Dragana-Kosjerina-Moja-mama-je-skoro-uvek-pogadjala-pobednike-Beovizije

https://www.gloria.rs/u-fokusu/price/dragana-kosjerina-ljubav-na-prvu-kafu/

https://zena.blic.rs/puls-poznatih/u-ovu-voditeljku-rts-a-gleda-veceras-cela-srbija-priredila-je-izdanje-koje-niko-nije/kjxeyel

Dragana Kosjerina na društvenim mrežama

FacebookDragana @ Facebook
InstagramDragana @ Instagram