Nikola Vučević

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Vučević
Datum rođenja24. oktobar 1990.
Mesto rođenjaMorž
PrebivališteOrlando
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaCentar
Visina213 cm
Težina118 kg

Biografija

Nikola Vučević je crnogorski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na poziciji centra u NBA (En-Bi-Ej) klubu Orlando Medžik (Orlando Magic) i reprezentaciji Crne Gore. Rođen je 24. oktobra 1990. godine u švajcarskom gradu Morž. Njegov otac je bivši jugoslovenski košarkaški reprezentativac Borislav Boro Vučević.

S obzirom na to da potiče iz košarkaške porodice ne čudi što je i Nikola odabrao ovaj sport za svoje buduće zanimanje. Trenirao je od malih nogu, ali je ozbiljan posao počeo tek kada se preselio u Kaliforniju, gde je sa školskim klubom krenuo da osvaja prve medalje.

Potom je igrao u timu Univerziteta Južna Kalifornija (University of Southern California), gde su ga primetili skauti nekih NBA klubova. Na NBA draftu 2011. godine izabran je kao 16. pik Filadelfija Seventisiksersa (Philadelphia 76ers), a već naredne sezone prešao je u Orlando Medžik. U njihovom dresu je do maja 2019. godine odigrao 485 mečeva i oborio nekoliko rekorda klupskih rekorda.

Vučević je, pre nego što je zadužio seniorski dres, igrao sa mlađim timovima reprezentacije Crne Gore. Seniorskoj ekipi se pridružio 2011. godine pred početak Evropskog prvenstva u Litvaniji. Od tada su još dva puta uspevali da izbore učešće na Evropskim prvenstvima – 2013. i 2017. godine, ali nisu prolazili dalje od grupne faze.

Klupska karijera

Nikola je odrastao u sportskoj porodici. Osim oca Borislava i majka Ljiljana se profesionalno bavila košarkom. Zbog očeve karijere često su se selili. Rođen je u Švajcarskoj, a potom je živeo u Belgiji. Nakon što je stariji Vučević okončao karijeru porodica se preselila u Crnu Goru, a Nikola je nastavio školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pohađao je srednju školu u Kaliforniji i igrao u školskom timu Stonridž Prep (Stoneridge Prep). Bio je kapiten, te najbolji strelac i skakač u svoj ekipi. U proseku je beležio 18 poena i 12 skokova po meču.

Po završetku srednje škole upisao je Univerzitet Južna Kalifornija, te sa ekipom Trojansa (Trojans) igrao u američkoj koledž ligi. Ipak, morao je da propusti prvih osam susreta u debitantskoj sezoni, dok je čekao na potvrdu statusa košarkaša amatera od strane NCAA.

U prvoj sezoni je odigrao 23 utakmice, od toga tri kao član startne petorke. Za to vreme je u proseku beležio 2,6 poena i 2,7 skokova. U prvom timu je debitovao 15. decembra 2008. godine na susretu sa ekipom Peperdina (Pepperdine). Za šest minuta igre zabeležio je dva poena i isto toliko skokova.

Kao član startne petorke prvi put je istrčao na teren 24. januara 2009. godine na susretu sa ekipom Vašington Stejta (Washington State). „Trojansi“ su zabeležili pobedu od 46:44, a Vučević osam poena i pet skokova. Isto toliko koševa postigao je i 9. februara 2009. godine, na meču sa timom Univerziteta Kalifornija (UCL).

Rekord sezone po broju skokova je dosegao 5. marta 2009. godine na utakmici protiv Oregona. Upisao je devet skokova. U drugoj rundi NCAA turnira njegov tim se susreo sa ekipom Mičigen Stejta (Michigan State). Uprkos porazu, Nikola je zabeležio šest poena i četiri skoka. Realizacija šuta iz igre mu je tokom te sezone bila visokih 57,8 odsto.

Počeo je da se ističe već na startu naredne sezone. Na prvom susretu sezone 2009/10 sa Riversajdom (UC Riverside) koji je održan 17. novembra 2009. godine mladi Crnogorac je upisao 18 poena i osam skokova, što je duplo više u odnosu na njegov prosek iz prethodne godine.

Petnaestak dana kasnije sastali su se sa timom Teksasa (Texas), a Vučević je zabeležio 18 poena uz 14 skokova. Rekord u dotadašnjoj karijeri postigao je 21. novembra 2009. godine na meču sa timom Lojola Merimout (Loyola Marymount). Upisao je čak 19 koševa.

Polovinom januara su se ponovo susreli sa ekipom UCLA, a Vučević je tokom drugog poluvremena ubacio 17 koševa. Do kraja sezone postao je drugi najbolji strelac i najbolji skakač u timu. Prosečno je po meču beležio 10,7 poena i 9,4 skokova.

Na susretima Pac-10 turnira upisao je ukupno 283 ofanzivna skoka (6,3 po meču) i 39 blokada. Bio je četvrti najbolji bloker i četvrti najbolji strelac na ovom takmičenju. Proglašen je najkorisnijim igračem Pac-10 turnira, te uvršten u drugu najbolju petorku turnira.

Postao je drugi najbolji bloker u istoriji kluba Trojans i treći po broju skokova. Kao član startne petorke odigrao je 30 mečeva, te postigao deset dabl-dablova.

Sportska TV stanica „Foks Sports“ („Fox Sports“) ga je uvrstila u četvrti najbolji ol-Amerika tim, a na kraju iste sezone uvršten je i u prvi tim al-Pac-10 turnira. U martu 2011. godine je najavio da će odustati od završne sezone kako bi učestovao na NBA draftu.

Tri meseca kasnije izabran je za 16. pika tima Filadelfija Seventisiksers na NBA draftu. Tokom lokauta je igrao u podgoričkoj Budućnosti. U decembru se vratio u SAD i potpisao ugovor sa klubom iz Filadelfije. Već 22. februara 2012. godine sa 18 poena je postavio novi rekord sezone. Njegov tim je na tom meču poražen od Hjuston Roketsa (Houston Rockets).

Tokom debitantske sezone u NBA ligi upisao je 51 nastup, od toga 15 kao član startne petorke. Po meču je u proseku postizao 5,5 poena i 4,8 skokova.

10. avgusta je trejdovan u Orlando Medžik, a 31. decembra 2012. godine je sa 29 skokova oborio klupski rekord. Orlando je te noći poražen od Majami Hita (Miami Heat), ali je Vučević pokazao da se zasluženo našao u elitnom društvu NBA igrača.

Njegove partije u dresu Orlando Medžika su bile sve bolje. 10. aprila 2013. godine je drugi put zaredom ubacio 20 koševa iz isto toliko pokušaja. Na susretu sa Milvoki Baksima (Milwaukee Bucks) postigao je 30 poena i 20 skokova, a njegov tim je zabeležio pobedu od 113:103.

Novi rekord karijere postavio je već na startu naredne sezone. Orlando se 6. novembra 2013. godine sastao sa Los Anđeles Klipersima (Los Angeles Clippers), a mladi Crnogorac je zabeležio 30 koševa i 21 skok. Uspeli su da savladaju Kliperse rezultatom 98:90.

Nastavio je da niže uspehe, a jedna od najzapaženijih utakmica u njegovoj karijeri bila je ona protiv ekipe iz Šarlote (Charlotte Bobcats) koja je odigrana 28. marta 2014. godine. Njegov tim je upisao novu pobedu, a Nikola 24 poena i 23 skoka.

Uvidevši da u svojim redovima ima sjajnog igrača uprava mu je 23. oktobra 2014. godine ponudila novi trogodišnji ugovor vredan 53 miliona dolara. Vučević je potpisao, a poverenje je opravdao time što je već 3. aprila postigao novi rekord karijere. Sa 37 poena predvodio je svoj tim u pobedi nad Minesota Timbervulfsima (Minnesota Timberwolves).

Povreda kolena ga je sprečila da započne narednu sezonu sa Medžikom, pa se na teren vratio sa malim zakašnjenjem. Tokom protekle četiri sezone Vučetić je kao startner odigrao 223 utakmice, a zbog kolena je morao da apstinira od igre. Ipak, vratio se i pokazao još bolju formu. U periodu od 1. do 23. decembra odigrao je 12 mečeva, na kojima je u proseku beležio 18,4 poena, devet skokova i tri asistencije.

Ovo je veliki uspeh kada se uzme u obzir da je samo slavni Šakil O Nil (Shaquille O’Neal) tokom jednog meseca mogao da dosegne ove cifre. Početkom februara 2016. godine Orlando se sastao s ekipom Atlanta Hoksa (Atlanta Hawks) i uspeo da upiše tek treći trijumf na 18 susreta u 2016. godini. Vučević je ponovo bio jedan od najefikasnijih igrača, te je zabeležio 22 poena.

Novi rekord sezone upisao je 23. februara na susretu sa Filadelfija Seventisiksersima. Njegov tim je izvojevao pobedu od 125:115, a Nikola je tome doprineo sa 35 poena. Međutim, usledila je nova povreda, pa je morao da propusti 13 mečeva. Na teren se vratio tek 31. marta. Na susretu s Indijana Pejsersima (Indiana Pacers) ubacio je 24 koša, te sa svojim timom proslavio pobedu od 114:94.

Sa klupe za rezervne igrače pratio je naredna tri meča, a potom je 8. aprila ponovo na teren istrčao kao član startne petorke. Orlando je pobedio Majami Hit sa 112:109, a crnogorski centar je postigao 29 koševa.

Na prvih 16 utakmica nove sezone nastupio je kao starter, dok je tokom njih šest na teren istrčavao sa klupe za rezerve. Nastavio je da „greje klupu“ i tokom decembra, a povreda leđa je dodatno zakomplikovala stvari, pa je morao da propusti tri meča.

Rekord sezone je postigao 20. decembra 2016. godine na susretu sa Majamijem. Upisao je ukupno 26 poena i 12 skokova, a njegov tim je savladao Hit rezultatom 136:130. Startnu poziciju je vratio polovinom januara naredne godine. Pogađao je 13 koševa iz 18 pokušaja, te predvodio svoj tim u pobedi nad Portland Trejl Blejzersima (Portland Trail Blazers) 13. januara. Na tom susretu je postigao 30 poena uz 10 skokova.

Novi lični rekord sezone u skokovima postavio je 7. februara 2017. godine na meču sa Hjustonom. Premda je Orlando poražen rezultatom 128:104, crnogorski centar je zabeležio 14 koševa i 19 skokova. Posle toga je morao da propusti četiri utakmice, a na teren se vratio 11. marta pred duel sa Klivlendom. Ponovo su pretrpeli poraz, ali je Nikola upisao 20 poena i 16 skokova.

Sa 20 skokova na susretu sa Čikagom oborio je klupski rekord Šakila O Nila, te se našao na drugom mestu, odmah iza Dvajta Hauvarda (Dwight Howard) kao najbolji skakač u istoriji kluba.

Važan datum u njegovoj dotadašnjoj karijeri bio je 20. oktobar 2017. godine kada su igrali utakmicu sa Bruklin Netsima (Brooklyn Nets). Premda je Orlando pretrpeo poraz od 126:121, Nikola je postavio novi lični rekord. Upisao je 41 poen i 12 skokova.

Prvi tripl-dabl je postigao 9. decembra iste godine na susretu s Atlantom. Njegov tim je ponovo poražen u gostima, ali je crnogorski centar zabeležio 31 koš, 13 skokova i deset asistencija. Postao je prvi centar u Orlandovoj istoriji koji je postigao tripl-dabl u asistencijama. Do sada je to polazilo za rukom Šakilu i Dvajtu, ali u broju blokada.

Dalji napredak zaustavila je fraktura leve šake koju je doživeo 23. decembra 2017. godine tokom duela sa Vašington Vizardsima (Washington Wizards). Lekari su najavili pauzu u trajanju od šest do osam nedelja. Na teren se vratio 22. februara naredne godine pred duel sa Njujork Niksima (New York Knicks). Međutim, njegovih 19 koševa i šest skokova nisu mogli da spreče poraz.

Sledećeg meseca su se sastali sa Milvokijem, te konačno zabeležili pobedu od 126:117. Na tom meču Vučević je postigao 22 koša, te po devet skokova i asistencija.

Drugi tripl-dabl u karijeri zabeležio je na meču sa Filadelfijom 20. oktobra 2018. godine. Mladi Crnogorac je upisao 27 poena, 13 skokova i 12 asistencija, što ipak nije bilo dovoljno za pobedu njegovog tima. Mesec dana kasnije je na susretu sa Lejkersima postigao 36 poena i 13 skokova, a njegov tim je konačno upisao trijumf.

Samo osam dana kasnije postigao je 31 koš, 15 skokova i sedam asistencija, te obezbedio Orlandu novu pobedu nad Lejkersima. Trener kluba iz Los Anđelesa Luk Volton (Luke Walton) opisao ga je kao „noćnu moru“ s obzirom na to koliko je teško postavili odbranu kada je on na terenu. Osim Voltona, njegovu igru pohvalio je i Lebron Džejms (LeBron James).

6. januara Orlando je pretrpeo poraz od Klipersa, a Vučević je postigao 16 poena i 24 skoka. Krajem istog meseca se nakon osam godina NBA karijere našao na listi igrača za NBA Ol-star meč. Time je postao tek drugi igrač Orlando Medžika kome je to pošlo za rukom od 2012. godine.

Usledila je još jedna sjajna partija Nikole Vučevića. Naime, 17. marta su se izvojevali trijumf nad Atlantom, a on je tokom prvih osam minuta postigao 17 koševa. Pomogao je svom timu da se nađe u plejofu, prvi put nakon šest godina. U dramatičnom susretu sa Torontom (Toronto Raptors) u okviru prve runde plej-of serije Vučević je postigao 11 koševa.

Reprezentativna karijera

Nikola Vučević je u prvi put u nacionalnom dresu nastupio s U-20 selekcijom Crne Gore. Sa seniorima je debitovao tokom Evropskog prvenstva koje je 2011. godine održano u Litvaniji. Crna Gora je u grupnoj fazi zabeležila jednu pobedu i četiri poraza, te nije prošla u narednu rundu takmičenja. Na ovom turniru mladi centar je bio rezerva iskusnijem Nikoli Pekoviću. Upisao je pet poena i 3,2 skoka po meču.

Dve godine kasnije Vučević se ponovo našao na spisku igrača za EvroBasket u Sloveniji. Ovog puta su pobedili Severnu Makedoniju i Srbiju, ali zbog tri poraza nisu mogli da idu dalje. Nikola je imao ulogu prvog centra i tokom takmičenja je u proseku beležio sedam poena i četiri skoka.

Na Evropskom prvenstvu 2013. godine Crnogorci su pobedivši Mađarsku, Češku i Rumuniju izborili učešće u sledećoj fazi takmičenja, ali ih je već tu zaustavila reprezentacija Litvanije. Vučević je sa osam skokova po susretu bio među pet najboljih skakača na ovom turniru.

Privatni život

Nikola Vučević je rođen 1990. godine u Švajcarskoj, gde je njegov otac tada nastupao na poziciji krila u klubu Lozana. Naredne četiri godine porodica je živela u Švajcarskoj, a potom su se preselili u Belgiju, gde je Borislav igrao u klubovima Brisel, Okapi Alstar i Lijež. Nakon što je okončao karijeru Vučevići su odlučili da se vrate u Crnu Goru, a Nikola je školovanje i profesionalnu košarkašku karijeru nastavio u Americi.

U braku je sa Nikoletom Pavlović, bivšom odbojkašicom i sestrom Aleksandra Saše Pavlovića, igrača NBA klubova Juta Džez, Klivlend Kavalirs, Dalas Maveriks i Boston Seltiksa, te reprezentativca nekadašnje Srbije i Crne Gore. Nikola i Nikoleta su se upoznali pre nego što je odselio u Ameriku, a venčali su se u julu 2016. godine na ostrvu Sveti Stefan. 17. decembra 2018. godine su dobili sina Filipa.

Titule

Pojedinačne titule

  • 2007. godine proglašen najboljim mladim sportistom u Crnoj Gori
  • 2019. godine uvršten u tim za NBA Ol-Star meč

 

Nikola Vučević na društvenim mrežama

TwitterNikola @ Twitter