Nenad Jezdić

Kratke informacije

Ime i prezimeNenad Jezdić
Datum rođenja12. jul 1972.
Mesto rođenjaValjevo
DržavaSrbija
PrebivališteZemun
ZanimanjeGlumac

Biografija

Nenad Jezdić je poznati srpski glumac. Rođen je 12. jula 1972. godine u Valjevu. Živi u Zemunu i selu Zabrdica kod Valjeva.

Njegovi roditelji su Slavica i Predrag Jezdić. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju Tehničku školu, a u Beogradu je upisao Fakultet dramskih umetnosti. Diplomirao je glumu u klasi profesora Predraga Bajčetića. Zbog teške materijalne situacije je bio primoran da radi, ali je studije završio u roku.

Filmografija

1993. godine je debitovao na filmu „Kaži zašto me ostavi“, a poverena mu je uloga milicionera.

1994. godine je bio Vlada u filmu „Ni na nebu, ni na zemlji“.

1995. godine je glumio u filmovima „Paket aranžman“ i „Tamna je noć“ u kome je imao jednu od glavnih uloga.

1996. godine se pojavio u ostvarenjima „Filumena Marturano“ i „Sudbina jednog razuma“.

1997. godine je bio Ćora u filmu „Tri letnja dana“.

1998. godine su mu dodeljene uloge u sledećim filmovima: „Lajanja na zvezde“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“, „Nikoljdan 1901. godine“, „Bekstvo“, „Ljubinko i Desanka“ i „Kneginja iz Foli Beržera“. Započeo je snimanje serije „Porodično blago“ u kojoj je glumio Bodu Tajsona.

1999. godine mu je poverena uloga Atifage Tanovića u filmu „Nož“.

2000. godine je tumačio glavnu ulogu Fjodora Dostojevskog u filmu „Dug iz Baden – Badena“ i ponovo je bio Boda Tajson u filmovima „Tajna porodičnog blaga“ i „A sad adio“ čija je radnja bazirana na seriji „Porodično blago“.

2002. godine je imao glavne uloge u filmovima „Mrtav ‘ladan“ i „Kordon“.

2003. godine je bio Rista, profesor fizičkog, u seriji „Neki novi klinci“ i diler droge Kiki u filmu „Mali svet“.

2004. godine se pojavio u filmovima: „Skela“, „Žurka“, „San zimske noći“ i „Te kjero, Radiša“. Započeo je snimanje druge sezone serije „Crni Gruja“ u kojoj je zamenio Sergeja Trifunovića.

2005. godine je bio Neno u seriji „Praonica“, Žika Persona u seriji „Stižu dolari“ i saobraćajac u filmu „Lele, bato“.

2006. godine je glumio Adama u filmu „Sedam i po“ koji govori o sedam smrtnih grehova. Počeo je snimanje serije „Bela lađa“ u kojoj je bio Blaško Pantić.

2007. godine su mu poverene uloge Zokija u seriji „Ulica lipa“, motoriste Duleta u filmu „Smrtonosna motoristika“ i Crnog Gruje u filmu „Crni Gruja i kamen mudrosti“.

2008. godine je dobio uloge u seriji „Ranjeni orao“, kao i u filmovima: „Čarlston za Ognjenku“, „Čitulja za Eskobara“, „Poslednja audijencija“ i „Hitna pomoć“.

2009. godine je bio Života Grujić „Drug Crni“ u filmu „Drug Crni u NOB-u“, Gojko Marić u filmu „Ranjeni orao“ i Marko u seriji „Na terapiji“.

2011. godine je glumio inženjera Stankovića u seriji „Nepobedivo srce“ koja je rađena po motivima istoimenog romana književnice Milice Jakovljević Mir – Jam.

2012. godine je snimao film „Led“.

2013. godine je imao sporednu ulogu Jovice u filmu „Top je bio vreo“ i majora Mirka Stankovića u seriji „Ravna gora“.

2015. godine mu je poverena uloga vozača autobusa u filmu „Enklava“.

Član je Ateljea 212 u kome je odigrao veliki broj predstava. Neke od njih su: „Čovek, zver i vrlina“, „Bekstvo“, „Ranjeni orao“, „Marija Stjuart“, „Lepotica iz Linejna“, „Džepovi puni kamenja“, „Kralj Lir“, itd. Igra i u drugim pozorištima, a predstave u kojima je učestvovao su: „Srpska drama“, „Nek’ ide život“, „Povratak“, „Gorski vijenac“, „Koreni“, „Bura“, itd.

Snimio je reklamu za Lav pivo.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Neke od njih su:

 • Sterijina nagrada za ulogu u predstavi „Jerogov put“;
 • Nagrada za ulogu u predstavi „Nek ‘ ide život“ na 20. Svečanostima Ljubiša Jovanović;
 • Nagrada „Zoranov brk“ za ulogu u predstavi „Leda“;
 • Nagrada za ulogu u predstavi „Jerogov put“ na festivalu „Vršačka pozorišna jesen“;
 • Nagrada „Ardalion“ za ulogu u predstavi „Divlji med“;
 • Nagrada „Milivoje Živanović“ za ulogu u predstavi „Koreni“;
 • Nagrada „Novosadska zlatna arena“ za ulogu u filmu „Kordon“;
 • Nagrada „Zlatna mimoza“ na Filmskom festivalu u Herceg Novom za ulogu u filmu „Tamna je noć“;
 • Nagrada „Zoran Radmilović“ za ulogu Lepi Dule u predstavi „Smrtonosna motoristika“ na Sterijinom pozorju, 2005. godine;
 • Nagrada „Zoran Radmilović“ za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Lepi Dule u predstavi „Smrtonosna motoristika“ na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, 2005. godine;
 • Nagrada FIPRESCI za ulogu u filmu „Sedam i po“ na Niškim filmskim susretima 2006. godine;
 • Nagrada „Zoranov brk“ za tumačenje uloge poručnika Tasića u predstavi „Sveti Georgije ubija aždahu“ 2013. godine.

Privatni život

Glumac je oženjen Sarom sa kojom ima tri ćerke: Angelinu, Anastasiju i Vasiliju i jednog sina. Sa porodicom živi u Zemunu, ali mnogo vremena provodi na selu. Njegov kum je pop pevač Željko Joksimović, a glumac Voja Brajović mu je rođak.

Nenad se bavi proizvodnjom rakije i veoma je uspešan u tom poslu. 2012. godine je osvojio tri zlatne medalje na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

2002. godine je odlučio da napusti grad i da se preseli u selo Zabrdica koje se nalazi u blizini Valjeva. Ima dvadeset hektara zemlje na kojoj gaji voće od kojeg proizvodi rakiju. Za sebe kaže da nije VIP, već da je seljak.

2016. godine je dvanaesti put pao sa motora i pokidao je ligamente. Shvatio je da mora da uspori, ali ne namerava da prestane da ga vozi.

Nenad Jezdić na društvenim mrežama

FacebookNenad @ Facebook