Konor Mekgregor (Conor McGregor)

Kratke informacije

Ime i prezimeKonor Mekgregor (Conor McGregor)
Datum rođenja14. jul 1988.
Mesto rođenjaCrumlin, Dublin
DržavaRepublika Irska
PrebivališteKildare
ZanimanjeMMA borac, bokser, sportist
Visina175 cm
Težina70 kg

Biografija

Konor Entoni Mekgregor (Conor Anthony McGregor) je irski borac u kategoriji mešovitih borilačkih veština (Mixed Martial Arts – MMA), ali i profesionalni bokser. Trenutno je na tronu u lakoj kategoriji ultimat fajta (Ultimate Fighting Championship – UFC), jedini je borac koji je u isto vreme bio na tronu u dve različite kategorije MMA (laka i perolaka kategorija), a iza sebe ima i profesionalni bokserski meč protiv petorostrukog svetskog šampiona Flojda Mejvedera.

Jedan je od najpoznatijih i najkontroverznijih MMA i UFC boraca današnjice. Sa ukupnim skorom od 21 pobede i to 18 nokautom i 3 izgubljena meča nalazi se na drugom mestu UFC prema pound per pound rangiranju. Rekorder je i prema broju publike koju privlače njegovi mečevi, pri čemu su 4 od 6 najbrojnijih pay per view mečeva UFC upravo njegove borbe. Vlasnik je još jednog rekorda i to prema najbržem nokautu u mečevima UFC-a, jer je svoju prvu titulu u perolakoj kategoriji osvojio nakon samo 13 sekundi prve runde, kada je porazio tadašnjeg šampiona Hoze Alda (Jose Aldo).

Visok je 175cm, težak 70kg, a poznat i pod nadimkom The Notorious. Ne postoji zvanični podatak o tome koliko je novca u mečevima i od reklamiranja do sada zaradio, a procene idu od 64 miliona dolara, preko 85 miliona, do neverovatnih 108 miliona dolara. Magazin Forbs (Forbes) ga je proglasio 24. najplaćenijim sportistom u 2017. godini.

Detinjstvo

Mekgregor je rođen 14. jula 1988. godine u Kramlinu, Dablin (Crumlin, Dublin). Roditelji Toni (Tony) i Margaret Mekgregor su u braku već 36 godina. Konor ima i dve starije sestre, Erin i Ejofie (Aofie). Otac Toni, koji je više od dve decenije radio kao taksista u Dablinu, u jednom intervjuu je naveo da nije verovao da će njegov sin biti profesionalni borac iako se rodio sa skupljenim pesnicama, spreman na borbu.

Odrastao je u predgrađu Dablina gde je pohađao i osnovnu i srednju školu. Sportsku karijeru je počeo trenirajući fudbal. Nastupao je za Fudbalski klub Lurd seltik (Lourdes Celtics Football Club), a  sa 12 godina je počeo da trenira boks u Bokserskom klubu Kramlin.

2006. godine se sa porodicom preselio u Lukan (Lucan) gde je upoznao trenera Tom Egana i počeo trenirati mešovite borilačke veštine. U to vreme je živeo od 188 evra socijalne pomoći, čekao ga je posao vodoinstalatera, a danas ima jahtu sa imenom „The 188“ da ga podseća na to.

MMA i UFC karijera

Osamnaestogodišnji Konor je 07. marta 2007. godine ušao u MMA kavez u amaterskoj borbi protiv Kirana Kempbela (Kieran Campbell) u Irskom ringu istine (Irish Ring of Truth) koji je promovisan u Dablinu. Protivnika je porazio već u prvoj rundi tehničkim nokautom. Ova borba mu je otvorila vrata profesionalnih MMA borbi. 2008. godine Mekregor počinje da trenira sa Džonom Kavanom (John Kavanagh) u teretani Straight Blast Gym (SBG).

Profesionalni debi u MMA imao je 09. marta 2008. godine kada je u drugoj rundi još jednim tehničkim nokautom porazio Gerija Morisa (Gary Morris). U sljedećoj borbi porazio je i Mo Tejlora (Mo Taylor), ali je u debitantskom nastupu u perolakoj kategoriji izgubio po prvi put. Tada ga je porazio Artemij Sitenkov. Skor u perolakoj kategoriji popravlja već u sledećem meču protiv Stivena Bejlija (Stephen Bailey). Konor je tada pokušao da karijeru nastavi u nekom drugom pravcu, ali je pod pritiskom majke Margaret i trenera Džona Kavana nastavio sa borbama u MMA. Pobedio je i u meču protiv Konora Dilona (Connor Dillon) u perolakoj kategoriji, nakon čega se vraća u laku kategoriju kada je u meču protiv Džozefa Dafija (Joseph Duffy) pretrpeo drugi poraz u profesionalnoj karijeri.

U toku 2011. i 2012. godine Mekgregor je imao pobednički niz od 8 borbi što mu je omogućilo da u isto vreme bude šampion i u lakoj i u perolakoj kategoriji Cage Wariors Fighting Championship (CWFC). Tako je postao prvi Evropljanin MMA borac koji je imao obe titule u svom posedu istovremeno.

Ugovor sa UFC-om je potpisao u februaru 2013. godine i to nakon pregovara sa predsednicom Dejnom Vajt (Dana White).  Konor je tek drugi Irac koji je potpisao ugovor za nastupe u kavezu ultimat fajta.

UFC debi je imao 06. aprila 2013. godine u borbi protiv Markusa Brimaža (Marcus Brimage). Osim neupitne pobede taj meč mu je doneo i prvu nagradu za „Nokaut večeri“. U UFC meču 26 pobedio je i Maksa Holoveja (Max Holloway),  ali je tokom borbe iskidao poprečni ligament kolena. Mekgregor je morao na operaciju i na desetomesečnu pauzu od borbi.

14. jula 2014. godine je trijumfovao u meču protiv Diega Brandaa (Diego Brandão) u Dablinu i nagrađen je titulom „Najbolje borbe večeri“. U septembru 2014. godine, nakon što je potpisao drugi ugovor sa UFC-om, naneo je prvi poraz Dastinu Poirieru (Dustin Poirier) u kavezu ultimat fajta. Borba mu je donela još jednu nagradu za „Najbolju borbu večeri“.  Konor nije stao na tome, pa je treću nagradu za „Najbolju borbu večeri“ dobio već u januaru 2015. godine u meču protiv Denisa Sivera (Dennis Siver).

Nakon pobedničkog niza došlo je vreme da se Konor bori u meču protiv aktuelnog šampiona UFC-a u perolakoj kategoriji, Hose Alda. UFC je uložio do tada najviše novca u reklamiranje meča 189 Aldo – Mekgregor. Ipak, u poslednjem trenutku Aldo se povukao iz najavljene borbe zbog frakture rebra. Mekgregoru je potom zakazan meč protiv Čeda Mendesa (Chad Mendes) u borbi za privremenu, zamensku titulu u perolakoj kategoriji. Meč je održan u Las Vegasu, pred više od 16.000 posetilaca, od čega je četvrtina posetilaca bila iz Irske i Velike Britanije. Konorovu uvodnu pesmu u ring „The Foggy Dew“ je uživo izvela Šinejd O’Konor (Sinéad O’Connor). Mekgregor je porazio Mendesa u drugoj rundi, tehničkim nokautom i dobio još jednu nagradu za „Najbolju borbu večeri“.

Konačno je meč sa Aldom zakazan za 12. decembar 2015. godine, ponovo u Las Vegasu. Prema kladionicama Mekgregor je bio favorit za pobedu. Na UFC-ovoj „Go Big“ pres konferenciji Konor nije bio naklonjen svom protivniku, pa je svima jasno stavio do znanja da veruje da će se Aldo ponovo povući iz meče i da nema hrabrosti da mu se suprotstavi. UFC borba 194 je privukla neverovatnu medijsku pažnju, a bila je i jedan od najposećenijih sa čak 16.516 posetilaca i indeksom za pay per view od 1.200.000 što je drugi najbolje gledan meč UFC-a preko kablovske televizije.

Sva pažnja usmerena na meč 194 bila je samo uvod u spektakularni nokaut u 13. sekundi. Mekgregor je porazio protivnika najbržim nokautom u istoriji UFC-a čime je odbranio prethodno osvojenu titulu i postao neosporni šampion UFC-a u perolakoj kategoriji. Osvojio je i petu nagradu za „Najbolju borbu večeri“.

Konor Mekregor je potom najavio borbu za titulu u lakoj kategoriji.  Rafael dos Anhosa (Rafael dos Anjos) se morao povući iz dogovorenog meča zbog povrede stopala, pa je održavanje borbe  dovedeno u pitanje jer niko od UFC boraca nije hteo da prihvati izazov u tako kratkom vremenskom periodu. Nakon kraćih pregovora, Nejt Dijaz (Nate Diaz) bivši UFC šampion u perolakoj kategoriji je pristao na duel iako je do meča ostalo samo 13 dana.

Neočekivano, Mekgregor je doživeo svoj prvi poraz u UFC-u i treći ukupno, kada ga je Diaz primorao da se preda. Uprkos porazu, Mekregor je dobio honorar od neverovatnih 1.000.000 dolara. Netipično za njega u intervjuu nakon meča zahvalio se protivniku na tome što je uopšte pristao na borbu u tako kratkom vremenskom periodu i čestitao mu na zasluženoj pobedi.

Revanš meč protiv Dijaza zakazan je za 09. jul 2016. godine, ali je odgođen zbog toga što Mekgregor nije ispunio medijske obaveze prema borbi. Borba se održala u avgustu 2016. godine, ali u velter kategoriji. Konor je pobedio odlukom sudija, a osvojio je i još jednu nagradu za „Najbolju borbu večeri“.

12. novembra 2016. godine u UFC borbi 205 Mekgregor je porazio Edija Alvareza (Eddie Alvarez) u drugoj rundi, tehničkim nokautom i postao šampion UFC-a u lakoj kategoriji.

26. novembra 2016. godine UFC je izdao obaveštenje u kome je navedeno da je Mekregor prepustio šampionsku titulu u perolakoj kategoriji Hose Aldu zbog neaktivnosti u pomenutoj kategoriji. Ovim potezom Aldo je postao neosporni šampion UFC-a u perolakoj kategoriji. Prema nekim tvrdnjama Mekgregor nije samostalno prepustio titulu, već mu je ista oduzeta.

Nakon osvajanja titule u lakoj kategoriji, Mekgregor je napravio pauzu u UFC borbama i posvetio se promovisanju svog prvog profesionalnog bokserskog meča protiv Flojda Mejvedera.

06. oktobra 2018. godine održana je UFC 229 borba u kojoj je Mekgregor izašao na megdan aktuelnom svetskom prvaku u lakoj kategoriji, Ruskom MMA borcu, Habibu Nurmagomedovu (Khabib Nurmagomedov). Borba veka, kako su je u medijima najavljivali, održana je u „T mobile“ areni u Nevadi. Mekgregor je bio prinuđen da preda meč u četvrtoj rundi nakon što ga je Nurmagomedov stegao oko vrata. Bilo je očigledno da nakon dvogodišnje pauze Irac nije mogao da parira Rusu koji je ostao neporaženi šampion u lakoj kategoriji. Meč će ostati upamćen i po tome što je Habib neposredno po završetku borbe preskočio ogradu i počeo da se tuče sa nekim iz publike nakon čega je nastala opšta tuča.

Iako poražen, Mekgregor je samo za učešće u borbi dobio tri miliona dolara, a pre duela je govorio o tome da očekuje da će njegova ukupna zarada biti veća od 50 miliona.

U martu 2019. godine Mekgregor je na Tviteru objavio da se povlači iz MMA cirkusa i da je odlučio da se trajno penzioniše. Poslednju borbu imao je u oktobru 2018. godine kada je poražen od Habiba Nurmagomedova. Zbog brojnih incidenata koji su usledili nakon borbe Irac je zaradio suspenziju do aprila 2019. godine.

Ukoliko naprasno ne odlučio da se ponovo okuša u borbama u oktagonu Mekgregor je zvanično karijeru završio sa 25 mečeva, od čega je 21 put bio pobednik. 18 mečeva je završio nokautom.

Boks meč protiv Mejvedera

Mekgregor nije gubio vreme, pa je kroz godine nizanja uspeha u UFC arenama, najavljivao da želi da se suoči sa svetskim šampionom Flojdom Mejvederom. Ne treba ni napominjati da je Konor osim poziva na meč delio uvrede na račun Mejvedera kada god bi mu se ukazala prilika.

30. novembra 2016. godine Mekgregor je dobio profesionalnu boksersku licencu od Kalifornijske sportske državne komisije (California State Athletic Commission).

Iako je Dejna Vajt, predsednica UFC-a. stavila veto na održavanje meča Mekgregor – Mejveder, isti je povukla nakon što je Mejveder najavio da će se vratiti u ring i prihvatio izazov. Vajtova je dopustila održavanje meča, ali je Mekgregor prethodno morao potpisati poseban ugovor sa UFC-om. Uslovi ugovora nisu poznati široj javnosti.

Meč je konačno zakazan za 26. avgust 2017. godine u T-mobile areni u Nevadi, u kategoriji super velter. Samo dva dana pred početak jednog od najočekivanijih boks mečeva decenije najavljeno je da će se Mejveder i Mekregor boriti i za WBC Money belt (World Boxing Council) koji im može doneti zaradu od 100 miliona dolara. Pred više od 14.000 gledalaca Mekgregor je poražen tehničkim nokautom u 10. rundi.

Privatni život

Konor Mekgregor je u ljubavnoj vezi sa Di Devlin (Dee Devlin) još od 2008. godine. U intervjuima često ističe da je Di ljubav njegovog života. Bili su zajedno u vreme kada nije imao ništa, živeli su u iznajmljenom stanu, preživljavali od socijalne pomoći, ali je to nije sprečilo da ga podržava i da mu bude oslonac.  Njihov sin Konor Džek Mekgregor mlađi (Conor Jack McGregor Jr.) je rođen 05. maja 2017. godine.

Iako je zaradio milione nije zaboravio prijatelje iz rodnog grada. I dalje se druži sa istim ljudima, većina njegovih prijatelja su i deo njegovog tima. Finansira i roditelje i sam priznaje da oni više ništa ne moraju da rade, već da uživaju u novcu i raskoši. Mekgregora zbog toga često zovu i princom Dablina.

Nije sujeveran, ne veruje u rituale prije meča i svako takvo ponašanje smatra izrazom straha. Uprkos tome, u torbi je godinama na sve borbe nosio dedinu kapu koja je sticajem nepoznatih okolnosti ukradena.

Sportski heroj mu je Muhamed Ali. Nakon Alijeve smrti Mekgregor je izjavio da niko nikada ne može ugroziti njegovu veličinu.

Iako britak na jeziku kada su njegovi protivnici u pitanju, u privatnom životu se zalaže za ljudske slobode i jednakost, pa je bio i jedan od glavnih promotera kampanje za dozvoljavanje gej brakova u Irskoj.

Poznat je po dobrom ukusu kada je moda u pitanju, pa ne treba da čudi što ima i svoju modnu liniju u saradnji sa dizajnerom Dejvidom Avgustom (David August). Ima i sponzorske ugovore sa kompanijama Reebok, Monster energy, Bud Light i Beats by Dre.

Veliki je ljubitelj automobila, pa u svom voznom parku ima Rolls-Royce Ghost, BMW i8, Rolls-Royce Drophead Coupe, Lamborghini Aventador Roadster, Mercedes-Benz S500, Chevrolet Corvette Stingray, Cadillac Escalade i BMW 730 Sport.

Filmska karijera

Snimio je dokumentarni film „Konor Mekgregor: Notorious“ (Conor McGregor: Notorious) kroz koji gledaoci mogu pratiti njegov profesionalni i privatni život u rasponu od 4 godine, borbe u UFC-u, ekskluzivne intervjue, do sada neviđene snimke i fotografije koji pokazaju njegov meteorski uspon.

Aktivno učestvuje i u snimanjima poznati tok šou programa (talk show), pri čemu se najviše pojavljivao u emisijama Konana O’Brajena (Conan O’Brien).

Trebao je da glumi i uz Vin Dizela (Vin Diesel) u „XXX: Povratak Zendera Kejdža“ (xXx: The Return of Xander Cage), ali je od uloge odustao nakon što je izgubio u meču protiv Nejta Dijaza.

Afere i skandali

U novembru 2017. godine Mekgregor je napravio ozbiljan prekršaj i pometnju u borbi Bellatore 187 održanoj u Dablinu, na koju je došao da bi bodrio Čarlija Vorda (Charlie Ward), sa kojim trenira u SBG. Vord je nokautirao Džona Redmonda (John Redmond) u prvoj rundi, a Mekgrgor je ušao u kavez prije nego što je sudija uopšte stigao da proglasi kraj borbe. Direktno se sukobio sa sudijom Markom Godardom (Marc Goddard), što je eskaliralo opštom pometnjom u kavezu. Zvanično obaveštenje organizacije meča Bellatore 187 bilo je da je Mekgregor ugrozio zdravlje i sigurnost boraca.

Mekregor je putem Instagrama objavio obaveštenje gde se izvinio za svoje ponašanje i borcima i organizatorima, te je priznao da su emocije bile jače od njega i da nije mogao da se iskontroliše.

Nedugo nakon ovog incidenta u svetskim medijima se pojavila vest o tome da je Mekgregor u ozbiljnim problemima i na meti irske mafije zbog toga što je u barskoj tuči udario „pogrešnog“ čoveka. Iako Mekregor još uvek nije izdao zvanično obaveštenje na ovu temu, na Instagramu je objavio video uz poruku „Poznata ličnost“, što se smatra odgovorom na naslovnice irskih tabloida koji su pisali o „Poznatoj osobi“ koja je udarila oca mafijaša.

Konor Mekgregor (Conor McGregor) na društvenim mrežama

FacebookConor @ Facebook
InstagramConor @ Instagram
TwitterConor @ Twitter
YoutubeConor @ YouTube