Džanan Kišmetović

Kratke informacije

Ime i prezimeDžanan Kišmetović
Datum rođenja12. decembar 1997.
Mesto rođenjaBihać
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBužim
ZanimanjeFotograf

Biografija

Džanan Kišmetović je bosanskohercegovački fotograf. Rođen je 12. decembra 1997. godine u Bihaću. Živi i radi u Bužimu.

Odrastanje i obrazovanje

Najstariji je od troje dece Nijaza i Semke Kišmetović. Osnovnu školu je završio u mestu Konjodor kod Bužima. Još kao dete isticao se kao inteligentan učenik. Bio je najbolji u svome odeljenju i išao na nekoliko takmičenja.

Nakon osmog razreda je upisao Islamsku gimnaziju u Cazinu, koju je završio 2016. godine.

Karijera

Ljubav prema fotografiji se rodila tokom srednjoškolskih dana. Naime, u trećem razredu srednje škole profesor mu je pozajmio svoj fotoaparat za potrebe zadatka. Tada se zaljubio u fotografiju i, kako kaže nastavio da se time bavi i kasnije.

Tokom fotografske karijere razvio je popularnost na društvenoj mreži Instagram. Već sa 18 godina je imao deset hiljada pratilaca. To mu je bio dodatni motiv da istražuje fotografiju i da nastavi da se time bavi.

Krajem 2017. godine imao je svoju pravu samostalnu izložbu fotografija koja je bila napravljena za humanitarne svrhe, za lečenje devojčice Nejle Alibašić.

Zbog stručnog napretka u fotografiji upoznao je mnoge poznate ličnosti iz Bosne i Hercegovina sa kojima je ostvario saradnju.

Džanan je u jednom intervjuu kazao da mu je fotografija i posao i hobi. Do aprila 2022. godine na Instagramu je okupio skoro 20 hiljada pratilaca što mu je omogućilo da se nađe u samom vrhu najpopularnijih fotografa u Bosni i Hercegovini.

Njegove fotografije su se pojavile na mnogim foto takmičenjima, a osvajale su i nagrade. Često kruže po mnogim domaćim i stranim portalima, kako na bosanskom tako i na engleskom jeziku.

Jako je ambiciozna i talentovana osoba, a kako kaže možda nekada pokrene i sam svoj studio.

Džanan je u februaru 2021. godine organizovao humanitarnu akciju čiji je cilj bio da se prikupe sredstva za kupovinu kombija namenjenog za prevoz osoba s invaliditetom u opštini Bužim. Reč je o 40 hiljada konvertibilnih maraka za Udruženje distrofičara Bužima. Džanan je na aukciju postavio fotografiju koju je izradio na platnu.

U fokus javnosti ponovo je dospeo u novembru 2021. godine kada je uspeo da locira i fotografiše ćelavog ibisa, vrstu ptice koja je na ovim područjima izumrla u 17. veku.

Istraživači su objavili informaciju da se ptica pojavila na području Bosne i Hercegovine, a Džanan ju je pronašao u okolini Cazina i napravio fotografiju koja je obišla ceo region[1].

Reference

[1] https://krajina.ba/buzimljanin-dzanan-kismetovic-locirao-celavog-ibisa-a-onda-napravio-predivne-fotografije/

Džanan Kišmetović na društvenim mrežama

FacebookDžanan @ Facebook
InstagramDžanan @ Instagram
TwitterDžanan @ Twitter