Nikola Rađen

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Rađen
Datum rođenja29. januar 1985.
Mesto rođenjaSombor
DržavaSrbija
PrebivališteMoskva
ZanimanjeVaterpolist
Visina195 cm
Težina102 kg

Biografija

Nikola Rađen je srpski vaterpolista. Rođen je 29. januara 1985. godine u Somboru. Živi i radi u Moskvi u Rusiji.

Rađen od 2017. godine igra za Vaterpolo klub „Dinamo“ u Moskvi koji je jedan od najboljih klubova u Rusiji. Jedan je od najtrofejnijih srpskih vaterpolista. Igrao je za „Partizan“, „Crvenu zvezdu“, „Olimpijakos“ i druge klubove. Neizostavan je član reprezentacije Srbije koja je broj jedan u svetu vaterpola.

Njegovu sportsku karijeru obeležila je doping afera kada je bio pozitivan na kokain posle utakmice Španija – Srbija u Madridu 2015. godine.

Oženjen je popularnom srpskom pevačicom Anom Kokić.

Detinjstvo

Detinjstvo je proveo u porodičnom domu u Somboru u Vojvodini. Porodica mu vodi poreklo iz sela Strojice, nadomak Šipova u Republici Srpskoj, BiH. Njegova majka zove se Ljiljana, a mlađi brat Nemanja.

Kao dete bio je veoma nestašan, ali pun ljubavi. Išao je na folklor i klizanje, a vaterpolo je došao na red mnogo godina kasnije. Kada je Nikola imao šest godina njegovi roditelji su se preselili u Novi Sad.

Njegovi roditelji razveli su se kada je Nikola imao deset godina što mu je veoma teško palo. Živeo je sa majkom, dedom i bakom. Ipak, očevo svakodnevno prisustvo mu je veoma nedostajalo.

Klupska karijera

Sa deset godina počeo je da trenira vaterpolo u Novom Sadu. Pokazao se kao vrlo uspešan, posvećen i talentovan igrač. Igrao je za Vaterpolo klub „Vojvodina“ od 2000. do 2002. godine i skrenuo pažnju na sebe. Zbog toga i ne čudi što je godinu dana pre punoljetsva počeo da igra za vaterpolo klub „Partizan“ u preselio se u Beograd.

Za „Partizan“ je igrao od 2002. do 2011. godine, a sa ovim klubom bio je šampion Evrope. Godinu dana igrao je za vaterpolo klub „Hikos“, ali se tu nije dugo zadržao.

Dve godine proveo je  u Vaterpolo klubu „Crvena Zvezda“ i to od 2012. do 2014. godine i bili su šampioni Evrope.

Za grčki Vaterpolo klub „Olimpijakos“ potpisao je ugovor 2014. godine kao veliko pojačanje. Ipak, godinu dana posle dobio je otkaz zbog doping afere. U tom periodu Rađen je sa suprugom i decom živeo u Atini u Grčkoj i ovo je za njega bio veliki udarac.

Posle „Olimpijakosa“ zaizgrao je za rumunski klub „Oreade“ sa kojim je stigao do finala LEN kupa. Potom je došla najveća ponuda u njegovoj karijeri od „Dinama“ iz Moskve 2017. godine.

Trenutno igra za ruski vaterpolo klub „Dinamo“ u Moskvi sa kojima je u junu ove2018. Godine prdužio ugovor na još godinu dana. Dobra igra u prethodnom periodu bila je njegova karta za Moskvu u kojem igra u jednom od najjačih vaterpolo klubova.

Sa ruskim „Dinamom“ u maju 2018. godine osvojio je Prvenstvo Rusije.

Karijera u reprezentaciji Srbije

Poznato je da je reprezentacija Srbije u vaterpolu, najbolja na svetu. Zasluge za to pripadaju i Rađenu. Za reprezentaciju je počeo da igra kao veoma mlad. Tako je 2004. godine sa juniorskom reprezentacijom Srbije i Crne Gore osvojio Evropsko prvestvo na Malti.

Na Evropskom prvenstvu u Malagi 2008. godine sa srpskom reprezentacijom osvojio je srebrenu medalju. Iste godine je osvojio i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Na Svetskom prvenstvu u Rimu 2009. godine osvojio je zlato.

Doping afera i dvogodišnja suspenzija

Nakon utakmice reprezentacija Španije i Srbiju u Madridu u sklopu svetske lige Nikola Rađen podvrgnut je doping kontroli 17. Februara 2015. godine. Bio je pozitivan na kokain i posle toga FINA ga je suspendovala. Bio je to veliki šok kako za Rađena, tako i za celokupnu srpsku reprezentaciju i sportsku javnost.

Primeri dopinga u vaterpolo svetu su veoma retki. Kada je Rađen izvučen kao jedan od reprezentativaca Srbije koji će biti podvrgnut ovom testu, odmah je znao da će biti pozitivan, ali povratka nije bilo. Pristao je da ide na test i nije pravio probleme. Do tog momenta, Rađen je bio podvrgnut doping kontroli u sklopu raznih svetskih i evropskih takmičenja i točak 15 puta i uvek je bio negativan.

Kasnije je srpski reprezentativac pričao da kokain nije koristio kako bi poboljšao svoje fizičke sposobnosti, već su ga do toga doveli životni stil i okruženje, nesrećan splet okolnosti. Početkom godine suočio se sa iznenadnim gubitkom oca, u klubu nije bilo onako kako je očekivao, sve se poklopio i uradio je veliku grešku.

To ga je skupo koštalo. Odmah je dobio i otkaz u grčkom „Olimpijakosu“. S obzirom da su i on i njegova supruga pevačica Ana Kokić javne ličnosti bili su na udaru raznih tabloida. Nikome nije bilo jasno kako je moguće da Rađen bude pozitivan na kokain s obzirom da je važio za primernog i jednog od najuspeđnijih srpskih vaterpolista.

U tim teškim trenucima kada su mu mnogi okrenuli glavu podršku mu je pružio kolega Vanja Udovčić.

Kazna i suspenzija FINA-e stupile su na snagu od 18. maja 2015. godine. Pretila mu je kazna zabrane igranja od čak četiri godine od strane Svetske plivačke asocijacije. Ipak, Rađen je odlučio da se pravno bori za smanjenje kazne. Priznao je grešku i javno govorio protiv bilo kakvog dopinga, ali se borio i za zaštitu sportista. Njegov trud još jednom je urodio plodom. Rađen je dobio dvogodišnju suspenziju i nastavio svoju karijeru.

Priznao je da mu je najveća kazna ipak to što nije bio u mogućnosti da sa reprezentacijom Srbije igra na Olimpijskim igrama i Riju.

Kampovi za decu

Kada završi sezonu u klubu Rađen organizuje vaterpolo kampove za talentovanu decu u Srbiji u saradnji sa nekoliko svojih kolega.

Vaterpolo kamp vodenih sportova „Number one“, nazvan simbolično po tome što je Srbija uvek broj jedan u ovom sportu, pokrenuo je 2017. Godine i kamp se održava u Vrnjačkoj banji. Tokom ovog kampa sa decom rade najbolji stručnjaci i pomažu im da budu što bolji kako bi ostvarili svoje snove.

Privatni život

Oženjen je popularnom srpskom pevačicom Anom Kokić. Par je u braku od 2008. godine. Ana i Nikola imaju dve kćerke Ninu i Teu koje su od oca nasledile sportski duh i bave se odbojkom.

Iako su često razdvojeni zbog poslovnih obaveza Ana i Nikola odlično funkcionišu. Tajna njihovog uspeha je poverenje. S obzirom da Nikola sada živi i radi u Moskvi zbog „Dinama“ par funkcioniše na „daljinu“.

Nikola dolazi u Srbiju, a supruga sa kćerkama ga posećuje i u ruskoj prestonici kada je Rađen sprečen obavezama da doputuje kući povodom nekog značajnog praznika, godišnjice ili rođendana. Kompletna porodica Rađen je oduševljena Moskvom i raduju se što Nikola igra baš u ovom ruskom gradu.

Iako se često u medijima spekuliše o njihovom razvodu, upravo zbog udaljenosti, par je odbacio takve tvrdnje. Kažu da njihov brak, kao i svaki drugi, ima uspone i padove, ali da o razvodu nikada nije bilo reči.

Uzajamno poštuju karijere koje grade i nikada jedno drugom nisu bili kamen spoticanja šta god da odluče u životu, bilo da je preseljenje u neki udaljeni grad, ili nastupi u klubovima i diskotekama do ranih jutarnjih časova.

Želja im je da dobiju dečaka i da se kao roditelji ostvare po treći put.

Zajednička tetovaža

Nakon nekoliko meseci zabavljanja ana i Nikola su poželeli da urade istu tetovažu. Na ležima su istetovirali tri kineska znaka, tri reči, koje za njih imaju posebno značenje.

Kasnije su istetovirali ime njihove prve kćerke. Interesantno je da je ovu tetovažu uradio pre Svetskog prvenstva u vaterpolu 2009. godine. Kasnije su govorili da je to bila amjlija koja je ojačala Nikolinu ruku.

Klubovi

  • 2000. – 2002. Vojvodina
  • 2002. – 2011. Partizan
  • 2011. – 2012. Hios
  • 2012. – 2014. Crvena zvezda
  • 2014. – 2015. Olimpijakos
  • 2017. – 2017. Orade
  • 2017. – 2019. Dinamo

Nikola Rađen na društvenim mrežama

FacebookNikola @ Facebook
InstagramNikola @ Instagram