Fadil Toskić

Kratke informacije

Ime i prezimeFadil Toskić
Datum rođenja25. septembar 1949.
Mesto rođenjaSarajevo
Datum smrti10. januar 2006.
Mesto smrtiSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevač, frizer
ŽanrFolk, pop

Biografija

Fadil Toskić je bio bosanskohercegovački pevač. Pre nego što je započeo samostalnu karijeru bio je član rok grupe Ajani, a nešto kasnije i Teške Industrije. Rođen je 25. septembar 1949. u Sarajevu. Preminuo je 10. januara 2006. godine u rodnom gradu.

Karijera

Fadil Toskić je muzičku karijeru započeo početkom 70-ih godina 20. veka i to kao pevač rok grupe Ajani. Kada je 1974. godine osnovan bend Teška industrija, Toskić je izabran za pevača.

Dolaskom Seida Memića Vajte u grupu, Fadil Toskić je započeo samostalnu karijeru. Nastupao je na plesnim večerima u sarajevskoj „Skenderiji“ i klubu „Sloga“.

Jugoslovenska javnost ga je upoznala na festivalu „Vaš šlager sezone“ koji se od druge polovine 60-ih godina održavao u Sarajevu. Ova muzička manifestacija izrodila je neke od najvećih zvezda Jugoslavije poput Zdravka Ćolića, Davorina Popovića, Kemala Montena, te plasirala hitove koji se i danas vrlo rado slušaju.

Na „Vašem šlageru sezone“ 1977. godine Toskić je nastupao sa pesmom „Pođi pravo“, te osvojio nagradu, a već sledeće godine dobio je prvu nagradu publike za izvođenje pesme „Zapalio sam plamen“.

Iste, 1978. godine nastupao je na festivalu u Opatiji sa pesmom „Buro ljubavi vladaj“, te Splitskom festivalu sa pesmom „Još u srcu ima žara“.

Tokom skoro trideset godina duge karijere snimio je hitove poput „Zapalio sam plamen“, „Kad ostaneš jednom sama“, „Puče grom u srcu mom“, „Crno vino plave oči“, „Jasmina“, te svojim pesmama obeležio jedan veliki period jugoslovenske muzičke scene.

Mnogima je „radio o glavi“

Uporedo sa muzičkom karijerom, Fadil Toskić je radio i kao frizer u Sarajevu. U njegovom salonu česti gosti su bili njegovi prijatelji muzičari, kao i mnogi pripadnici sarajevske estradne scene.

U šali je često govorio da je mnogim pevačima „radio o glavi“. Na zidovima njegovog salona ostale su slike pevača koje je frizirao i sa kojima je sarađivao, kao uspomena na svakog od njih. To je svojevrsni istorijski spomenar na sve estradne ličnosti tadašnjeg Sarajeva, ali i cele Jugoslavije.

Nakon kratke i teške bolesti umro je 10. januara u sarajevskoj bolnici Podhrastovi. Sahranjen je 18. januara na Gradskom groblju Bare u prisustvu porodice, prijatelja, te mnogih estradnih umetnika koji su došli da mu odaju poslednji pozdrav.

Diskografija

Albumi

  • 1979. Bilo bi ludo
  • 1985. Noćne igre
  • 1991. Sjetit ćeš se mene
  • 2001. Još sam tu
  • 2001. Moje najljepše pjesme
  • 2012. Najveći hitovi

Singl Ploče

  • 1977. Pođi pravo/Riječi sreće
  • 1978. Zapalio sam plamen/Bura ljubavi
  • 1979. Vraćam se kući/Ljubavni napitak