Uroš Jovčić

Kratke informacije

Ime i prezimeUroš Jovčić
Datum rođenja29. avgust 1989.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Uroš Jovčić je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac. Prepoznatljivost je stekao ulogom Đorđa Vujadinovića Nosonje u serijalu „Montevideo, Bog te video!“. Rođen je 29. avgusta 1989. godine u Beogradu. U braku je sa španskom glumicom Dženifer Dženi Martin (Jennifer Jenni Martin) sa kojom ima sina Olivera. Živi i radi u Beogradu.

Uroš je sklonost ka glumi pokazao vrlo rano. Pohađao je školu glume u Lazarevcu i u beogradskom Pozorištu „DADOV“. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u klasi profesora Ivana Bekjareva.

Od 2013. godine je stalni član Pozorišta „Boško Buha“, a sarađivao je i sa drugim teatrima. Dobitnik je i dve pozorišne nagrade.

Prvi put se na filmskom platnu pojavio 2009. godine u manjoj ulozi u „Đavoljoj varoši“, ali je regionalnu prepoznatljivost stekao zahvaljujući ulozi Nosonje u filmskoj i televizijskoj franšizi „Montevideo“.

Glumio je i u brojnim filmovima, a televizijska publika ga pamti po ulogama u serijama „Komšije“, „Ubice mog oca“, „Klan“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Uroš Jovčić je rođen 1989. godine u Beogradu. Detinjstvo je proveo u Lazarevcu, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Kako su mu roditelji pričali, Uroš je oduvek voleo da se prerušava, da pravi maske i da od majčine i očeve odeće kreira različite kostime. Sa osam godina je počeo da recituje i bio je vrlo uspešan na takmičenjima.

Pored toga, išao je i na razne glumačke školske sekcije. Uporedo s osnovnom školom pohađao je Školu glume Brace Todorovića. Nakon toga je godinu dana proveo u školi glume Pozorišta „DADOV“.

U Pozorištu „Puls teatar“ se amaterski bavio glumom, a da mu je recitovanje oduvek išlo od ruke pokazuje i činjenica da je tri puta pobedio na republičkom takmičenju.

Roditelji su ga podržali u odluci da pokuša da upiše glumu. Za prijemni ispit ga je pripremala Draga Ćirić, glumica Pozorišta „Boško Buha“. Spremio je lik Alekse Žunjića iz Nušićevog „Sumnjivog lica“, dok je za dramski monolog odabrao lik Vojina iz „Banović Strahinje[1]„.

Nije uspeo da prođe prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, međutim 2007. godine, kao učenik treće godine gimnazije, primljen je u klasu profesora Ivana Bekjareva.

Pozorišna karijera

Priliku da zaigra na „daskama koje život znače“ Uroš Jovčić je dobio još 2009. godine u „Puls teatru“. Reditelj Miloš Jagodić mu je poverio ulogu Sulje u predstavi „Hasanaginica“. Tri godine kasnije je u istom pozorištu glumio Đoleta u drami „Halo, ovde bomba“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Vladanom Đurkovićem na predstavi „Balada o Pišonji i Žugi“ koja je pred publikom Ateljea 212 premijerno izvedena u martu 2012. godine, a u kojoj je Jovčić igrao Lepog.

U lazarevački „Puls teatar“ ponovo se vratio iste godine kako bi u predstavi „Sunce tuđeg neba“ tumačio lik Milana. Za ovu ulogu je dobio nagradu mladom glumcu na 49. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Saradnja sa Pozorištem „Boško Buha“ počela je 2012. godine ulogom Jovana u predstavi „Carev zatočnik“ koju je režirao Milan Karadžić. Ova uloga mu je donela nagradu na 11. dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište zvezdarište“.

Krajem iste godine su premijerno izveli predstavu za decu „Snežna kraljica“ u kojoj je Jovčić bio pripovedač. Nakon toga je postao stalni član ansambla Pozorišta „Boško Buha“.

Naredne godine je u „Buhi“ imao dve premijere. Igrao je Uskog u predstavi „Tri čekića ( a o srpu da i ne govorimo), te Daru u komadu „Gospođa ministarka“ nastalom po istoimenom delu Branislava Nušića.

Tokom 2014. godine Uroš je premijerno igrao predstavu za decu „U strahu su velike oči“ i dramu „San letnje noći“ koju je režirala Đurđa Tešić.

Utelovio je lik Miroslava u predstavi „Majstori, majstori“ u režiji Milana Karadžića, dok je u „Čarobnjaku iz Oza“ od 2015. godine u Pozorištu „Buha“ glumio Tota.

Rediteljka Iva Milošević mu je poverila ulogu princa u „Pepeljugi“ koja je za mališane u „Buhi“ premijerno izvedena u novembru 2016. godine.

Sa Đorđem Stojkovićem, Danilom Lončarevićem, Aleksandrom Radojičićem i drugima je od kraja februara 2017. godine igrao u dečjoj predstavi „Aladin i čarobna lampa“.

Tri meseca kasnije je glumio mačka u predstavi „rokenrol bajci za devojčice i dečake“ pod imenom „Uspavana lepotica“.

Usledila je saradnja sa rediteljem Darijanom Mihajlovićem na predstavi „Florentinski šešir“ u kojoj je igrao Bobena, a koja se na repertoaru Pozorišta „Boško Buha“ prvi put našla u decembru 2017. godine.

Uroš je bio pripovedač u predstavi „Oliver Tvist“ koju je režirao Milan Karadžić, a koju su u „Buhi“ igrali od oktobra 2018. godine.

Od naredne godine je glumio vojnika u predstavi „Vrteška“. Uroš je od maja 2021. godine igrao Todora u „Mačoru u čizmama“, a od juna iste godine nekoliko likova u predstavi za decu „Hajdi[2]„.

Filmska i televizijska karijera

Prvu šansu da igra u filmu Urošu Joviću je pružio reditelj Vladimir Paskaljević. Utelovio je lik Cirila Tutinovskog u crnoj komediji „Đavolja varoš“ koja se u bioskopima pojavila 2009. godine.

Sledeće godine je sa profesorom Bekjarevim, Slobodanom Filipovićem i drugima snimio kratki film „Beli anđeo“.

Međutim, veliku prepoznatljivost mu je donela uloga Đorđa Vujadinovića Nosonje u filmu „Montevideo, Bog te video!“ koji je režirao Dragan Bjelogrlić po scenariju Srđana Dragojevića i Ranka Božića.

Ova romantična drama koja govori o uspehu fudbalske reprezentacije tadašnje Kraljevine Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine postala je veliki hit.

Snimljena je i serije „Montevideo, Bog te video!“ koju je RTS premijerno emitovala tokom 2012. i 2013. godine.

Drugi nastavak filma u bioskope je stigao 2013. godine, a Uroš je ponovo igrao Nosonju u ostvarenju nazvanom „Montevideo, vidimo se!“.

U međuvremenu je glumio maturanta u filmu „Sestre“, te budućeg studenta glume u kratkom filmu „Odabrani“.

Tokom 2014. godine Jovčić je imao čak dve velike premijere. U komediji „Mali Budo“ utelovio je lik Baje, a iste godine RTS je emitovala seriju „Montevideo, vidimo se!“ u kojoj ga je publika ponovo mogla videti u ulozi Nosonje.

Uroš je od 2015. do 2018. godine glumio simpatičnog konobara Milančeta u seriji „Komšije“ koja je bila deo programske šeme RTS-a. Snimljeno je ukupno 114 epizoda, a Jovčić se pojavio u 74.

U međuvremenu je dobio ulogu advokata Dobila Životijevića u popularnoj kriminalističkoj seriji „Ubice mog oca“. Tokom 2018. i 2019. godine televizijska publika ga je mogla pratiti u ulozi pomoćnog trenera Dekija u seriji „Žigosani u reketu“.

Utelovio je lik Petra u film „Biser Bojane“ koji je režirao Milan Karadžić.

Sa Nedimom Nezirovićem, Aleksandrom Dimitrijevićem, Feđom Štukanom i drugima je od 2020. do 2022. godine igrao u seriji „Klan“.

Za potrebe dramske TV serije „Vreme zla“ Uroš je „oživeo“ književnika Dobricu Ćosića. Seriju je od oktobra do novembra 2021. godine emitovala komercijalna televizija „Nova“.

Reditelj Srđan Dragojević mu je poverio manju ulogu u komediji „Nebesa“ koja je premijerno prikazana u avgustu 2021. godine na Festivalu u Lokarnu.

U telenoveli „Od jutra do sutra“ koju je emitovala Televizija „Prva“ Uroš je tumačio lik Ivana. Pojavio se i u dve epizode humoristične serije „Složna braća – Next Đeneration“.

Uroš je glumio advokata u humorističnoj seriji „Šetnja sa lavom“ čiji je autor njegov kolega Andrej Šepetkovski.

Privatni život

Uroš Jovčić je rođen 1989. godine u Beogradu. Detinjstvo je proveo u Lazarevcu, gde je napravio i prve glumačke korake. Od upisa na Akademiju živi u Beogradu.

Glumac je tokom snimanja filma „Montevideo, vidimo se“ upoznao Špankinju Dženifer Dženi Martin. Počeli su da se zabavljaju 2017, godine, a verili su se u novembru 2020. godine.

Ivan i Dženi su se venčali krajem avgusta 2021. godine[3]. U julu 2023. godine par je dobio dečaka kome su dali ime Oliver[4].

Inače, Dženi Martin je završila glumu u Madridu. Neko vreme je živela i radila na Tenerifima, a potom se zbog ljubavi preselila u Beograd.

Danas je jedna od najuspešnijih influenserki na ovim prostorima. Ima preko 250 hiljada pratilaca na društvenoj mreži „Instagram“ („Instagram“), a snimila je i pesmu sa jutjuberkom Leom Stanković.

Na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“) je prati oko 124 hiljade mladih ljudi. Neretko se u njenim videima pojavljuje i suprug, a oni se trude da deo svoje svakodnevnice podele sa Dženinim pratiocima na društvenim mrežama.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2009. Đavolja
 • 2010. Beli anđeo
 • 2010. Montevideo, Bog te video!
 • 2011. Sestre
 • 2012. Odabrani
 • 2012—2013. Montevideo, Bog te video!
 • 2013. Montevideo, vidimo se!
 • 2014. Mali Budo
 • 2014. Montevideo, vidimo se! (TV serija)
 • 2015—2018. Komšije
 • 2017—2018. Ubice mog oca
 • 2018—2019. Žigosani u reketu
 • 2019. Biser Bojane
 • 2020—2022. Klan
 • 2021. Vreme zla
 • 2021. Nebesa
 • 2022. Od jutra do sutra
 • 2022. Šetnja sa lavom
 • 2022. Složna braća — Next Đeneration

Predstave: „Hasanaginica“, „Halo, ovde bomba“, „Balada o Pišonji i Žugi“, „Sunce tuđeg neba“, „Carev zatočnik“, „Snežna kraljica“, „Tri čekića (o srpu da i ne govorimo), „Gospođa ministarka“, „U strahu su velike oči“, „San letnje noći“, „Majstori, majstori“, „Čarobnjak iz Oza“, „Pepeljuga“, „Aladinova čarobna lampa“, „Uspavana lepotica“, „Florentinski šešir“, „Oliver Tvist“, „Vrteška“, „Mačor u čizmama“, „Hajdi“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2013.Nagrada na 11. dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište zvezdarište“ za ulogu u predstavi „Carev zatočnik“
 • 2013.Nagrada mladom glumcu za ulogu u predstavi „Sunce tuđeg neba“ na 49. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“

Reference

Uroš Jovčić na društvenim mrežama

FacebookUroš @ Facebook
IMDBUroš @ IMDb