Branka Slavica

Kratke informacije

Ime i prezimeBranka Slavica
Datum rođenja21. april 1968.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteWashington
ZanimanjeNovinarka, reporterka

Biografija

Branka Slavica je hrvatska novinarka, reporterka i dopisnica iz Vašingtona. Rođena je 21. aprila 1968. godine u Splitu.

Obrazovanje

Branka Slavica je rođena 1968. godine u Splitu. Po završetku osnovne i srednje škole Branka je upisala studij novinarstva na Univerzitetu u Zagrebu. Diplomirala je 1991. godine.

Godinu dana je provela na Univerzitetu u Nju Meksiku, a potom je tokom 2004. godine pohađala Letnju školu dokumenarnog filma u Monpeljeu (Montpellier School of Journalism).

U periodu od 2010. do 2012. godine pohađala je master studije na Univerzitetu u Zagrebu.

Na Univerzitetu Džorž Vašington (The George Washington University) u Vašingtonu je pohađala kurs o snimanju i produkciji dokumentarnih filmova.

Karijera

Novinarsku karijeru je započela 1994. godine kao dopisnica Hrvatske Radio Televizije (HRT) iz Splita. Dve godine kasnije preselila se u Zagreb gde je radila kao novinarka, urednica i voditeljka prvog i trećeg Dnevnika, te emisija „Puni krug“, „Odjek dana“ i drugih.

Slavica je 2003. godine dobila stipendiju u Nju Meksiku (New Mexico), a 2005. godine je postala stalna dopisnica iz SAD-a.

Od tada živi u Vašingtonu odakle prati rad američke vlade i hrvatske aktivnosti. Snima reportaže o prosečnim američkim građanima i njihovim svakodnevnim problemima.

Razgovarala je sa bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom, posetila je Nju Orleans koga je pogodio uragan Katrina, itd.

Slavica je 2010. godine izveštavala iz razrušenog Haitija trudeći se da gledaocima približi razmere i posledice strašne nesreće. Uprkos lošim uslovima boravka i zaraznim bolestima, Branka Slavica je svakodnevno slala izveštaje iz bolnica i sirotišta.

Sledeće godine je proglašena za novinarku godine, a njen prilog iz Sijudad Huareza (Ciudad Juareza), „svetske prestonice ubistava“ i jednog od najopasnijih gradova na svetu, je nagrađen priznanjem „Joško Martinović“ koje joj je dodelio HRT.

Privatni život

Branka Slavica je bila u vezi sa hrvatskim generalnom Mirkom Norcom koji je osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad stanovništvom srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu.

Nakon što je uhapšen, Branka  je otišla u Ameriku. Norac je 2009. godine oženio stomatološkinju Jelenom Midenjak sa kojom ima dvoje dece.

Novinarka je u jednom intervjuu kazala da bi volela da ima dete, ali da ne smatra da svaka žena mora biti majka. Piše priče za decu i često pominje svoje nećake Špiru, Anu i Piu. Ne plaši je to što njen biološki časovnik otkucava jer je sigurna da će pomoći u nečijem odrastanju.

Kod muškaraca je privlači pamet, nežnost i dobrota, a odbija je grubost i bahatost. Najveći izazov u poslu joj je da napravi dobru reportažu.

Novinarima „Jutarnjeg lista“ je u intervjuu koji je dala u oktobru 2017. godine priznala da se udala u tajnosti. Tada je izjavila da ju je ljubav pronašla kada je najmanje očekivala.

Njen suprug je Amerikanac koji je po struci inženjer. Venčali su se polovinom 2016. godine u maloj crkvi u Džordžtaunu.

Branka  je priznala da su se dugo poznavali, pre nego što su se zaljubili jedno u drugo. Tom prilikom je kazala da im je lepo zajedno i da su srećni[1].

Reference

[1] https://net.hr/hot/zvijezde/branka-slavica-se-vjencala-u-tajnosti-bivsa-djevojka-generala-norca-vec-godinu-dana-u-braku-s-amerikancem-260f0082-b1c2-11eb-b38d-0242ac14002a

Branka Slavica na društvenim mrežama

FacebookBranka @ Facebook
LinkedInBranka@LinkedIn