Karl Bruckner

Kratke informacije

Ime i prezimeKarl Bruckner
Datum rođenja9. januar 1906.
Mesto rođenjaBeč
Datum smrti25. oktobar 1982.
Mesto smrtiBeč
DržavaAustrija
ZanimanjeKnjiževnik

Biografija

Karl Bruckner je bio austrijski pisac. Rođen je 09. januara 1906. godine u Beču, gdje je i umro 25. oktobra 1982. godine. Njegova djela prevedena su na oko 90 svjetskih jezika. Najpoznatija djela su mu: „Sadako hoće živjeti“, „Bolest mladeži“ i „Samo dva robota“.

Od ostalih poznatijih dijela izdvajaju se „Giovanna i zlatna močvara“ i „Zlatni faraon“, za koje je dobio Nagradu grada Beča za najbolji dječiji roman, kao i za najbolji mladenački roman.

Biografija

Karl Bruckner je rođen 1906. godine u Beču, u Austriji. Nakon školovana je bio zaposlen na raznim poslovima. Najprije se pripremao za trgovački zanat, ali nije radio u toj struci. Prodavao je novine, radio kao automehaničar, čuvao garaže, a bio je i tehničar.

Bruckner je bio nadaren za slikanje, a povremeno je pisao pjesme. U Južnoj Americi je boravio dvije godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je svjedok teških stradanja ljudi. U ratu je učestvovao kao vojnik iz Njemačke.

Poslije mnogo godina mijenjanja različitih zanimanja, počeo je karijeru pisca, sa svojih 40 godina. Kao pisac bio je vrlo uspješan. Njegovo stvaralaštvo pozitivno je prihvaćeno od strane kritike i čitalačke publike. Pisao je djela za djecu i mlade. Osim u Njemačkoj i Austriji, njegova djela su bila popularna i u mnogim drugim zemljama. Prevođena su na razne svjetske jezike.

Primio je veliki broj književnih nagrada. Između ostalih, godine 1954. mu je uručena Nagrada grada Beča za najbolji dječji roman, a Nagradu grada Beča za najbolji mladenački roman dobio je 1957. godine. Veliki uspjeh je postigao kada je nominovan za prestižnu Andersenovu nagradu.

Najviše se dokazao u polju stvaralaštva za djecu i mlade. Pisao je crtice za novine, romane za mlade, ali nisu izostali ni romani za odrasle. Njegovo najpoznatije djelo je objavljeno 1961. godine, naslova „Sadako hoće živjeti“.

„Sadako hoće živjeti” je njegov dječiji roman. Odmah nakon objavljivanja 1961. godine, ostvario je ogroman uspjeh širom svijeta. Preveden je na više od 70 svjetskih jezika. Roman je štampan u preko dva miliona primjeraka. Djelo tematizuje potresnu priču o ratu, sa ciljem osvještavanja populacije kako bi se spriječili ratovi u budućnosti, jer ratovi najviše naude djeci.

Glavna junakinja ovog romana je djevojčica Sadako Sasaki. Ona je sa samo četiri godine bila jedna od žrtava tokom eksplozije atomske bombe u Hirošimi. Sadako je stradala, iako je zloglasna bomba eksplodirala na udaljenosti od kilometar i po nje. Uskoro je ustanovljeno da je teško bolesna. Ljekari su joj prognozirali još godinu dana života, jer je oboljela od leukemije.

Sadako je odlučila da napravi hiljadu papirnih ždralova, jer bi tako dobila mogućnost na ispunjenje jedne želje, prema starom japanskom vjerovanju. Njena jedina želja je bila da živi. Iako se mnogo borila da uspije u svom naumu, umrla je nakon što je napravila 990 papirnih ždralova.

Priča je nadahnuta istinitom pričom, o djevojčici Sadako koja je umrla od posljedica bombardovanja Hirošime. Priča o djevojčici Sadako je dio japanske nacionalne kulture. Najveći značaj romana „Sadako hoće živjeti“ je u njegovoj snažnoj antiratnoj poruci.

Isto tako, poznata djela ovog pisca su: „Bolest mladeži“ i „Samo dva robota“. Njegova knjiga za mladež, „Dijamant Tobije Ambergera“, prati sudbinu austrijskih iseljenika u Brazilu. Veliki uspjeh postigao je i objavom knjige „Pablo, Indijanac“.

Karl Bruckner je umro 1958. godine u Beču.

Bibliografija

 • „Veliki vilenjak“
 • „Moj brat Ahual“
 • „Giovanna i zlatna močvara“
 • „Scarley postaje opasan“
 • „Scarley na Robinsonovu otoku“
 • „Viva Mexico“
 • „Jedan auto ništa novca“
 • „Giovanna“
 • „Sadako hoće živjeti“
 • „Samo dva robota?“
 • „Ovih godina. Beč 1945-1965“
 • „Čarobni prsten“
 • „Pobjednik“
 • „Zlatni faraon“