Marija Veljković Milovanović

Kratke informacije

Ime i prezimeMarija Veljković Milovanović
Datum rođenja15. jul 1980.
Mesto rođenjaZaječar
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeVoditeljka, glumica
Visina-
Težina-

Biografija

Marija Veljković Milovanović je srpska pozorišna glumica i televizijska voditeljka. Široj javnosti Marija je najpoznatija kao voditeljka kviza „Slagalica“ i emisije „Luda noć“ koji se emituju na programu Radio televizije Srbije (RTS). Rođena je 15. jula 1980. godine u Zaječaru. Udata je za arhitetka Milana Milovanovića s kojim ima troje dece – sina Đurađa i ćerke Rosu i Nevu. Živi i radi u Beogradu.

Pre nego što je postala jedno od zaštitnih lica legendarnog kviza „Slagalica“, Marija Veljković je vodila dečju emisiju „Tajni agent Izi (Izzy)“ na BK Televiziji.

Glumačku karijeru je započela kao članica pozorišne trupe koja je predstave igrala u pozorištu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara. Nakon toga igrala je u mnogim beogradskim pozorištima, a predstave „Metar i po do Cezara“, „Šalabalabajke“, „Prljavo ili čisto – nije isto“, „Cimeri“, „Radi mi svašta“ i druge doživela su mnoga izvođenja u Srbiji i regionu.

Igrala je u serijama „M(j)ešoviti brak“ i „Vojna akademija“, te u filmskoj verziji iste serije.

Sa kolegicom Kristinom Radenković vodi blog „Trudnoća je dar“, a nedavno su objavile i priručnik sa savetima o roditeljstvu u kome se nalaze njihova iskustva, te iskustva njihovih kolegica, te saveti lekara. Organizovale su seminare na temu „Strah od porođaja“ koji su imale priliku da slušaju trudnice u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.

Detinjstvo i obrazovanje

Marija Veljković je rođena 1980. godine u Zaječaru. Njen otac je poznati ortoped, primarijus doktor Mirko Veljković. Kada govori o svom detinjstvu Marija ističe da je odrastala u zdravom porodičnom okruženju uz roditelje i baku za koju je mnogo vezana. Kaže da je u detinjstvu želela da postane mikrobiolog.

U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a nakon toga se preselila u Beograd, te upisala Akademiju umetnosti BK Univerziteta. Studirala je na klasi Anite Mačić i Nikite Milivojevića, a diplomirala je 2004. godine. S obzirom na to da je odrastala u Timočkoj krajini imala je akcenat koji se nije uklapao u standarde koji se od nje, kao glumice traže. Zato se obratila Milki Canić, profesorki srpskog jezika i lektorki koju su mnogi upoznali gledajući kviz „Slagalica“. Marija priznaje da joj je rad sa Milkom mnogo pomogao da prevaziđe problem akcentovanja i usavrši dijalekat.

Karijera

Prvu televizijsku ulogu Marija je dobila 2003. godine u seriji „M(j)ešoviti brak“. Reč je o komediji čiji scenario potpisuje Stevan Koprivica, a režiju Milan Karadžić. Mlada glumica igrala je epizodnu ulogu rame uz rame s Milutinom Mimom Karadžićem, Darom Đokić, Slobodom Mićalović, Nenadom Stojmenovićem, Andrijom Miloševićem i drugima.

Karijeru televizijske voditeljke započela je na BK televiziji u emisiji „Tajni agent Izi“. Nakon što se 2007. godine televizija ugasila, Marija je nakratko ostala bez angažmana.

Pridružila se pozorišnoj trupi koja je predstave izvodila u pozorištu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara. Sa njima je nastupala četiri godine, a u međuvremenu je dobila posao na Radio televiziji Srbije. Nakon nekog vremena počela je da vodi kviz „Slagalica“, a na toj poziciji ostala je sve do danas. Predstave u pozorištu „Zoran Radmilović“ otvorila su joj vrata mnogih beogradskih teatara.

Glumila je u predstavi „Metar i po do Cezara“ u režiji Vesne Stanković, a po scenariju Slaviše Radovanovića. Glavne uloge, pored Marije, tumače upravo Vesna Stanković i Lepomir Ivković. Predstava je doživela više od 150 izvođenja, a na „Danima pozorišta“ u Bosni i Hercegovini 2015. godine je proglašena najboljom predstavom u konkurenciji profesionalnih pozorišta. Osim toga, dobitnik je Zlatne kolajne na festivalu u Zemunu, prema mišljenju žirija i publike, te nagrade za najbolju žensku ulogu na festivalima u Sarajevu i Korči.

U oktobru 2010. godine je u pozorištu „Slavija“ premijerno izveden mjuzikl „Radi mi svašta“ Miroslava Pavićevića, u režiji Vladimira Lazića. Predstava obrađuje svakodnevnu temu kako pobediti bračnu monotoniju. Marija se na pozorišnim daskama pojavila sa provereno dobrom ekipom koju čine Miroljub Turajlija, Milica Milša, Snežana Jeremić, Vesna Paštrović, Vasilija Kokotović, Staša Radulović i drugi.

Mjuzikl je već sledeće godine na 16. Međunarodnom festivalu malih scena – monodrama RS u Istočnom Sarajevu proglašen najboljom predstavom.

Sa Slobodanom Bodom Ninkovićem Marija je igrala u dečjoj predstavi „Šalabalabajka“ u režiji i prema scenariju Jovice Tišme koji igra i jednu od uloga. Muziku potpisuje Ljuba Ninković, a predstava je oduševila mališane ne samo u pozorištu „Slavija“ gde je premijerno izvedena, nego i u mnogim gradovima gde su nastupali. Marija je izjavila da su joj projekti za decu najdraži jer su deca najiskrenija publika.

Nakon toga ponovo je sarađivala s Bodom Ninkovićem i Tišmom na edukativnoj predstavi „Prljavo ili čisto – nije isto“. Osim zabavnog karaktera, predstava ima i obrazovni karakter jer na interesantan način mališanima ukazuje na važnost održavanja lične higijene, zaštite okoliša i širi znanja o ekologiji. S ovom predstavu obišli su mnoge škole u Srbiji, a plan im je da obiđu sve dečje ustanove u zemlji.

Beogradska publika Mariju je mogla gledati u komičnom i kamernom mjuziklu „Cimeri“ koji predstavlja adaptaciju popularnog američkog sitkoma „Prijatelji“ („Friends“). Adaptaciju i režiju potpisuje Rade Vukotić, a uloge, osim Veljkovićeve tumače Ana Sakić, Staša Radulović, Saša Joksimović i Milan Vasić.

Glumila je doktorku u seriji „Vojna akademija“ koja je na Radio televiziji Srbije emitovana od 2012. do 2014. godine. Istu ulogu tumačila je i u istoimenom filmu iz 2013. godine koga je režirao Dejan Zečević, po scenariju Bobana Jevtića i Gorana Mihića.

U oktobru 2017. godine na RTS-u je počelo emitovanje šou programa „Luda noć“, emisije koja, prema rečima autora „dočarava vreme nezaboravnih muzičkih događaja, fenomene, znajčajne ličnosti muzičke scene, velike filmske i serijske hitove“. Uloge voditelja su osim Marije Veljković i njene kolegice Dragane Kosjerine, poverene glumcima Gordanu Kičiću i Marku Živiću. Emisija je mnoge gledaoce vratila u neko drugo vreme, te kroz muziku dočarala hitove koji su obeležili različite periode u istoriji televizije.

Veljkovićeva i Kosjerina imale su priliku da osim voditeljskog, pokažu i zavidno glumačko i pevačko umeće, a Marija je ponovo pokazala da je mjuzikl forma koja joj odlično pristaje.

U pozorištu „Slavija“ u martu 2018. godine je premijerno izvedena predstava „Seks bomb“. Adaptaciju i režiju potpisuje Rade Vukotić, a glavne uloge igraju Marija Veljković, Kristina Radenković, Nikola Ivačkov i Đorđe David. Reč je o predstavi rađenoj po motivima brodvejskog mjuzikla „Volim svoju ženu“, te o rimejku iz 2000. godine u kome su igrali Mina Lazarević, Milica Milša, Nikola Bulatović i Dejan Lutkić.

Projekat „Trudnoća je dar“

Još 2016. godine Marija je napisala priručnik o roditeljstvu, trudnoći i svim izazovima s kojima se susreću trudnice i majke. Kako sama kaže, to nije medicinski priručnik, nego vodič u kome o drugom stanju i svim izazovima s kojima se susreću govori sama autorka, ali i njene drugarice i kolegice. S obzirom da nije mogla da pronađe izdavača, sa kolegicom Kristinom Radenković u novembru 2016. godine na „Ju Tjubu“ („You Tube“) je pokrenula blog „Trudnoća je dar“. U njemu Kristina i Marija svakodnevno iznose svoja iskustva o različitim temama bliskim trudnicama i majkama. Otvoreno pričaju o izazovima s kojima se susreću u najvažnoj ulozi u životu, a svi koji prate njihov kanal mogu da vide njihovo drugo – pravo lice, a ne lice voditeljki popularne „Slagalice“.

S obzirom na teme o kojima govore, vrlo brzo su stekle popularnost među ženama širom Srbije i regiona, a kanal Marija i Kristina TJD prati više od 13 000 ljudi. Za njihov uspeh zaslužna je dobra organizacija, dok Kristina radi montažu, Marija vodi društvene mreže.

O svojevrsnoj revoluciji koju su napravile, svedoči i činjenica da su širom Srbije organizovale seminare na temu trudnoće, majčinstva i svega ostalog što muči savremene majke, na kojima govore lekari, ginekolozi, ali i one same.

Privatni život

Marija Veljković je rođena 1980. godine u Zaječaru, a od 18. godine živi i Beogradu. Sa svojim sadašnjim suprugom arhitektom Milanom Milovanovićem počela je da živi 2007, godine, a venčali su se u septembru 2011. godine. Sledeće godine su dobili sina kome su dali ime Đurađ, a 2014. godine ćerku Rosu. Najmlađa ćerka Neva rođena je 2017. godine.

Marija i Milan odaju utisak veoma skladnog i srećnog para, koji novinske stupce ne pune skandalima, nego, naprotiv, predstavljaju primer harmonične porodice. U jednom intervjuu voditeljka je prizala da svakodnevne izazove uspešno rešava dobrom organizacijom i uz pomoć i podršku svog supruga, te njegovih i njenih roditelja.

Iskreno priznaje da je veliki gurman, da voli da kuva paste, a ne može da odoli kafi i slatkišima. U porodici Milovanović za testa je zadužen Milan, koji je tokom studija radio i kao pica majstor. Kaže da je za njenu liniju zaslužna briga o troje dece, te da se trudi da svaki slobodan trenutak provede sa njima.

Iako se lično nije podvrgla niti jednoj estetskoj operaciji, kaže da nema ništa protiv toga, ali smatra da ne treba preterivati ni u čemu, pa ni u tome. Smatra da čovek mora da prihvati sebe kakvog jeste i da se zavoli, kako bi ga drugi prihvatili i zavoleli, zato i ne čudi što s osmehom radi svaki projekat koji joj profesija nalaže.

Ostvarila je odličnu poslovnu saradnju s kolegicom Kristinom Radenović, a voditeljke se i privatno druže. Na društvenim mrežama skoro svakodnevno obraduje i razneži svoje pratioce slikama svoje dece i lepim trenucima koje doživljava na poslu i kod kuće.

Marija Veljković Milovanović na društvenim mrežama

InstagramMarija @ Instagram