Olivera Kovačević

Kratke informacije

Ime i prezimeOlivera Kovačević
Datum rođenja23. mart 1967.
Mesto rođenjaZrenjanin
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinarka, voditeljka

Biografija

Olivera Kovačević je srpska novinarka i televizijska voditeljka. Glavna je i odgovorna urednica Zabavnog programa Radio Televizije Srbije (RTS).  Rođena je 23. marta 1967. godine u Zrenjaninu. Živi i radi u Beogradu.

Karijeru je započela u „Politici“, a potom je na „Pinku“ vodila autorsku emisiju „Klopka“. Usledila je saradnja sa Televizijom „BK“ na kojoj je uređivala i vodila svoju emisiju „Oko“.

Na RTS-u je nekoliko godina uređivala i vodila autorsku emisiju „Da možda ne“, a od 2015. godine je postala urednica Zabavnog programa javnog servisa.

Karijera

Olivera Kovačević je rođena 1967. godine u Zrenjaninu. Premda je u detinjstvu želela da postane doktorka, završila je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tokom studija je radila ankete javnog mnjenja u Forumu NIN-a i nastupala je sa horom „Branko Krsmanović“ koji je pevao prateće vokale Biljani Krstić.

Osam godina je radila na televiziji „Politika“. Posle 5. oktobra 2000. godine je prešla na „Pink“. Tu je radila autorsku emisiju „Klopka“.

Bila je zaposlena na Televiziji „BK“ do njenog gašenja, nakon čega je karijeru nastavila na Prvom kanalu RTS-a. Njena prva emisija je bila „Oko“, a 2008. godine je počela da vodi političku emisiju „Da možda ne“.

U julu 2015. godine je, nakon dvadeset godina rada u informativnim programima, postala glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa Radio Televizije Srbije.

U januaru 2017. godine joj je uručena novinarska nagrada „Ivan Marković“ za emisiju o herojima bitke za Košare.

Olivera je angažovana u Udruženju novinara Srbije, član je Upravnog odbora nevladine organizacije CRNPS (Centar za razvoj neprofitnog sektora) i predaje na novinarskim kursevima OEBS-a.

Od 2007. do 2010. godine je u seriji „Bela lađa“ glumila samu sebe.

Olivera je 2013. godine igrala jednu od uloga u pozorišnoj predstavi „Sedam“.

Jedna je od ambasadora Fondacije Tijana Jurić.

Olivera Kovačević je 2022. godine dobila Nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“ za profesionalizam i stvaralački doprinos kvalitetu programa i njegov uticaj na kulturu[1].

Privatni život

S obzirom na to da je na domaćoj javnoj sceni prisutna dugi niz godina, privatni život srpske novinarke i voditeljke je često u fokusu javnosti. Poznato je da se 2004. godine slikala za naslovnu stranu prvog srpskog izdanja časopisa „Playboy“.

Mediji su je povezivali sa mnogim muškarcima među kojima je i devetnaest godina stariji funkcioner SPS-a Milorad Vučelić.

Pokojni književnik Duško Trifunović joj je u emisiji rekao: „Olivera, ako ovi mlađi ne smeju, meni je vreme za ženidbu, pa vi vidite.“ Nakon toga joj se izvinio zbog neprijatnosti.

Voditeljka je u vezi sedam godina mlađim političarom Borkom Stefanovićem.

U junu 2016. godine je u jednom intervjuu izjavila da će se uskoro udati, a u novembru 2021. godine su tabloidi pisali da su se Olivera i Borko tajno venčali. Voditeljka nije želela da komentariše te napise, a u jednom intervjuu je samo kratko kazala „donesite papire, pa da i priznam[2]„.

Nedeljom ide u crkvu i na groblje, a u slobodno vreme čita, gleda filmove i druži se sa dragim ljudima. Vezana je za svog rođenog brata i njegove ćerke Minu i Anu koje joj uvek izmame osmeh na lice.

Reference

Olivera Kovačević na društvenim mrežama

FacebookOlivera @ Facebook
InstagramOlivera @ Instagram