Marko Gudurić

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Gudurić
Datum rođenja08. mart 1995.
Mesto rođenjaPriboj
DržavaSrbija
PrebivališteIstanbul
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaBek
Visina200 cm
Težina95 kg

Biografija

Marko Gudurić je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na poziciji beka u turskom klubu Fenerbahče i reprezentaciji Srbije. Rođen je 8. marta 1995. godine u Priboju. Njegov šest godina mlađi brat Matija je takođe profesionalni košarkaš, član kadetskog tima Crvene zvezde.

Juniorsku karijeru Marko Gudurić je započeo u rodnom Priboju. Kratko je igrao u Dramini, a 2010. godine pridružio se mlađim selekcijama FMP-a iz Železnika. Sa 15,6 koševa po susretu bio je četvrti najbolji strelac Košarkaške lige Srbije (KLS), te drugi po indeksu. Bio je jedan od ključnih igrača koji je pomogao timu da se plasira u Superligu Srbije.

Od septembra 2015. do juna 2017. godine bio je član Crvene zvezde, sa kojom je dva puta zaredom osvojio Prvenstvo Srbije i Jadransku ligu, te jednom Kup Radivoja Koraća. Polovinom 2017. godine potpisao je ugovor vredan milion evra sa turskim šampionom Fenerbahčeom. Tokom njegove debitantske sezone osvojili su Prvenstvo i Kup Turske, te igrali F4 Evrolige.

Prvu medalju u dresu reprezentacije Srbije osvojio je 2015. godine na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. „Orlići“ su osvojili zlatnu medalju, a Gudurić je uvršten u idealnu petorku turnira i proglašen najkorisnijim igračem (MVP) Prvenstva.

U seniorskom dresu je debitovao 2017. godine kada je sa „Orlovima“ osvojio srebrnu medalju na EvroBasketu u Turskoj.

Klupska karijera

Prve košarkaške korake Marko Gudurić je napravio u klubu Priboj. Pre toga je trenirao fudbal, ali je zbog povrede nožnog prsta morao da se odrekne „najvažnije sporedne stvari na svetu“.  Profesor fizičkog u gimnaziji je primetio njegov talenat za košarku, pa je Marko odlučio da se posveti tom sportu. Nakon KK Priboja, proveo je neko vreme u lokalnom klubu Dramini, a potom se ponovo vratio u klub u kome je ponikao.

Na jednom treningu uočio ga je Gordan Todorović, član Košarkaškog saveza Srbije (KSS) zadužen za praćenje mladih igrača. Todorović je uvideo da se mladi Gudurić izdvaja od ostalih dečaka, pa je odlučio da razgovara sa njegovim ocem.

Roditelji su poslušali savet sportskih stručnjaka, te su se 2010. godine preselili u Beograd kako bi Marko imao bolje uslove za napredak. Pošto nije prošao probu u FMP-u iz Železnika, trenirao je u mlađim kategorijama Partizana.

Godinu dana kasnije, u proleće 2011. godine je stigao poziv trenera Milana Mandarića da pređe u FMP Železnik. Mladi bek je bez razmišljanja prihvatio ponudu, te prešao u drugi klub. Te iste godine se FMP spojio sa Crvenom zvezdom, pa je tako i Gudurić postao deo „crveno-bele“ porodice.

Dve godine je trenirao sa juniorima. Najpre sa generacijom 1993-94, a potom i sa 1994-95. Na juniorskim turnirima Evrolige je tokom sezone 2012/13 u proseku beležio 12,8 poena i 5,3 skoka, uz procenat šuta za tri poena od 52 odsto.

Pred početak sezone 2013/14 postao je član prvog tima. Prvi profesionalni ugovor potpisao je 3. aprila 2013. godine. S obzirom da je Zvezda u tom momentu imala iskusnije igrače na njegovim pozicijama, nastavio je da igra u FMP-u.

Upravo je tu uz pomoć trenera i nekadašnjeg reprezentativca Milana Gurovića dodatno osnažio pobednički duh i „bezobrazluk“ koji danas pokazuje na terenu. Zajedno sa Filipom Čovićem postao je nosilac igre FMP-a.

Tokom debitantske sezone odigrao je 37 mečeva i ukupno zabeležio 167 poena. Navijačima kluba iz Železnika ostao je u sećanju duel sa Partizanom u Kupu Radivoja Koraća kada je mladi bek postigao 16 poena.

Po završetku sezone 2013/14 pozvan je na pripreme sa Crvenom zvezdom, ali je rukovodstvo kluba odlučilo da se ipak još jednu godinu „kali“ u FMP-u. On im se „osvetio“ tako što je postao najbolji igrač u ekipi. Upisao je ukupno 36 nastupa i 177 koševa. U KLS je zabeležio 24 nastupa, te prosečno upisivao 9,9 poena i 3,9 skokova po meču.

S obzirom da je još kao dečak stekao naviku da trenira više i da svaki put daje sve od sebe na terenu, prvi je dolazio na treninge, a poslednji sa njih odlazio. Mnogi njegovi vršnjaci u tom momentu su već igrali u Zvezdi, ali Marko nije odustajao, nego se još više trudio kako bi koševe u budućnosti postizao u crveno-belom dresu.

Sa 15,6 poena po susretu postao je četvrti najbolji strelac Košarkaške lige Srbije (KLS), drugi po indeksu, osmi u asistencijama i ukradenim loptama. U proseku je beležio 3,3 asistencije i 1,5 ukradenih lopti po meču. Njegov klub je uspeo da se plasira u Superligu Srbije, gde je sa prosekom od 12,6 poena po meču bio četvrti strelac Lige.

Tokom sezone je u Superligi upisao 177 poena, 58 skokova, 30 asistencija i 16 ukradenih lopti. Posebno se isticao po šutevima sa velike udaljenosti. Često je „preko ruke“ umeo da savlada protivnika koji bi uz tri poena bio kažnjen i dodatnim slobodnim bacanjem.

Posle Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina koje je 2015. godine održano u Italiji, na kome su „Orlići“ osvojili zlato, a Gudurić i titulu najkorisnijeg igrača i člana idealne petorke, mnogi su potpuno drugačije gledali na mladog beka.

Krajem septembra 2015. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Zvezdom i preuzeo dres sa brojem 23, po uzoru na legendarnog Majkla Džordana (Michael Jeffrey Jordan). Usledile su pripreme tokom kojih je pokazao da je zasluženo tu gde jeste.

Tokom duela sa Krajlshajmom postigao je 23 poena, dok je njegovu igru u nastavku obeležio visok procenat pogodaka za tri poena kojima je neretko donosio pobede svom timu.

Kada su u pitanju evroligaški mečevi, mnogi se rado sećaju Gudurićeve igre protiv nemačkog Bajerna kada je ubacio tri trojke i upisao 16 poena, te time uveliko doprineo da Zvezda prođe u naredni krug ovog elitnog evropskog takmičenja. Zato su mu srpski mediji dali epitet „Harden sa Lima“.

Da je nadimak dobio zasluženo Gudurić je potvrdio na mečevima sa Realom, Himkijem, Cedevitom i Unikahom. Prvima je „ubacio“ osam, drugima šest, a trećima 13 poena. Ipak, posebno se iskazao tokom duela sa Strazburom, kada je svojim potezima iz minuta u minut oduševljavao prisutne u Areni. Tada je zabeležio šest poena, tri skoka, te po četiri asistencije i ukradene lopte. Statistika mu je bila još bolja na susretu sa Efesom, kada je upisao 14 poena, po pet asistencija i skokova, te dve ukradene lopte.

Kada su u pitanju mečevi Evrolige, Marko je tokom prve sezone u proseku postizao 7,1 poena, 1,5 skok i 1,4 asistencije za 15,6 minuta na terenu. Zvezda je te sezone uspela da se plasira među osam najboljih klubova u Evropi. List „Sport“ mu je dodelio posebno priznanje za odlične partije kako u Zvezdi, tako i sa U-20 timom Srbije.

Navijači su ga još više zavoleli kada je 5. jula 2016. godine u poslednjim sekundama finalnog meča plej-ofa Prvenstva Srbije pogodio trojku za pobedu Zvezde nad Partizanom i prednost u seriji od 2:0. Te sezone osvojili su Prvenstvo Srbije i Aba ligu. Lični rekord u Jadranskoj ligi je postavio na susretu sa Budućnosti kada je postigao 20 poena. U Aba ligi je tokom prve sezone prosečno ubacivao sedam koševa po meču.

Gudurić je upisao ukupno 24 nastupa u Evroligi, te u proseku beležio 7,1 poen, 1,4 asistenciju i 1,5 skok po utakmici. Rekord od 21 poena i pet asistencija u evroligaškim susretima postavio je na susretu sa Barselonom kada je Zvezda zabeležila važnu pobedu na domaćem terenu.

I sledeću sezonu je dobro otvorio, ipak, zaustavio ga je problem sa povredom. Svoje najbolje partije pokazao je na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća. U poslednjim sekundama treće četvrtine susreta sa Partizanom ubacio je novu trojku, te „prelomio“ meč u korist svog tima. Tokom tri finalna susreta ubacio je ukupno 52 poena, te je proglašen za najboljeg igrača finala Kupa Radivoja Koraća

Sa Zvezdom je te sezone osvojio Prvenstvo Srbije, Aba ligu i Kup Radivoja Koraća. Odigrao je 29 mečeva Evrolige, tokom kojih je u proseku beležio 7,8 poena, te po 2,1 asistencije i skoka.

Sve to nije prošlo nezapaženo kod skauta velikih evropskih klubova, pa je Gudurić 14. jula 2017. godine potpisao četvorogodišnji ugovor vredan milion evra sa turskim Fenerbahčeom. Marko je vrlo brzo osigurao svoju poziciju u startnoj petorki. Predvođeni iskusnim trenerom Željkom Obradovićem, ponovo su osvojili Prvenstvo i Kup Turske.

Po četvrti put su stigli do F4 faze takmičenja u Evroligi, gde ih je zaustavio Real Madrid. Gudurić je odigrao ukupno 36 evroligaških susreta, tokom kojih je u proseku postizao 6,7 poena, 1,6 skokova i 1,9 asistencija. Ponovo je beležio visok procenat šuta za tri poena.

Reprezentativna karijera

Marko Gudurić je 2011. godine postao član kadetske reprezentacije Srbije. Prvu medalju u dresu Srbije osvojio je 2015. godine na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. Predvodio je „Orliće“ u borbi za titulu evropskog prvaka.

Na turniru je u proseku postizao 13,4 poena, 4,1 skok i 2,4 asistencije. Ponovo ga je odlično služio šut za tri poena, a u finalu protiv Španije postigao je odlučujući koš koji je reprezentaciji Srbije doneo zlatnu medalju. Izabran je za najkorisnijeg igrača turnira, te ušao u idealnu petorku EvroBasketa 2015. godine za igrače mlađe od 20 godina.

Prvi poziv da nastupi sa seniorskom reprezentacijom od selektora Aleksandra Đorđevića je stigao 2017. godine. Gudurić se našao na spisku 12 igrača koji će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu čiji domaćini su bile Finska, Izrael, Rumunija i Turska.

„Orlovi“ su na ovo Prvenstvo ispraćeni bez neke preterane ambicije od strane srpskih medija. Mnogi su smatrali da će odsustvo „velikih zvezda“ onemogućiti Saletovom timu da postigne značajniji uspeh. Ipak, već na samom startu turnira „Orlovi“ su demantovali svoje sugrađane.

U grupi su se sastali sa reprezentacijama Letonije, Rusije, Belgije, Turske i Velike Britanije, te zabeležili četiri pobede i jedan poraz. Usledile su pobede nad Mađarima i Italijanima, te polufinalni susret sa Rusima. Bio je ovo težak meč za mlade „Orlove“, ali su, uprkos povredi glavnog plejmejkera Stefana Jovića, izborili plasman u finale.

Tu ih je dočekala ekipa Slovenije, predvođena iskusnim trenerom Igorom Kokoškovom. Na krilima mladog Luke Dončića, Slovenci su izvojevali pobedu od 93:65, a Srbiji je pripalo drugo mesto. Gudurić je svoju ulogu odigrao više nego dobro, te je potpuno zasluženo osvojio svoju prvu srebrnu medalju u „velikom dresu“ reprezentacije Srbije.

Privatni život

Marko Gudurić je rođen 1995. godine u Priboju. Odrastao je u sportskoj porodici. Njegov otac i stric su bili fudbaleri, pa je sasvim razumljivo što je i mladi Gudurić izabrao ovaj sport. Ipak, zbog povrede nožnog prsta morao je da napravi pauzu. Za to vreme je otišao na jedan košarkaški trening, a potom i na drugi, te je ubrzo zavoleo ovaj sport.

Kako bi im obezbedili što bolje uslove za napredak u profesionalnoj karijeri roditelji su odlučili da se sa sinovima Markom i Matijom presele u Beograd. Tu je Marko nastavio da se školuje i trenira u FMP, a potom mu se ostvario san da osvaja trofeje sa Crvenom zvezdom.

Njegovim stopama krenuo je i Matija, pa je danas član kadetskog tima Crvene zvezde. Matija je, inače jedan od najvećih navijača svog brata, koji redovno na društvenim mrežama obaveštava svoje prijatelje o Markovim uspesima.

Veliku podršku pruža mu i dugogodišnja devojka Aleksandra Dujović, nekadašnja studentkinja Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Titule

Klupske titule

  • 2015. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2015. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2016. Prvenstvo Srbije sa Crvenom zvezdom
  • 2016. Jadranska liga sa Crvenom zvezdom
  • 2017. Kup Radivoja Koraća sa Crvenom zvezdom
  • 2017. Prvenstvo Turske sa Fenerbahčeom
  • 2019. Kup Turske sa Fenerbahčeom

Reprezentativne titule

  • 2015. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina
  • 2016. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva

Pojedinačne titule

  • 2015. godine proglašen najkorisnijim igračem Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina
  • 2016. godine ušao u idealnu petorku Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 20 godina
  • 2017. godine proglašen najkorisnijim igračem finala Kupa Radivoja Koraća

Izvori:

http://kosmagazin.com/marko-guduric-od-partizanovog-kadeta-do-zvezdine-zvezde/

http://www.mojacrvenazvezda.net/130295/2018/03/08/na-danasnji-dan-roden-marko-guduric/

https://www.vice.com/rs/article/vvd4a9/leti-kao-leptir-ubada-kao-pcela-vice-upoznaje-marka-gudurica

 

Marko Gudurić na društvenim mrežama

InstagramMarko @ Instagram