Jozua Kimih (Joshua Kimmich)

Kratke informacije

Ime i prezimeJozua Kimih (Joshua Kimmich)
Datum rođenja8. februar 1995.
Mesto rođenjaRotvajl
DržavaNemačka
PrebivališteMinhen
ZanimanjeFudbaler
PozicijaVezni
Visina176 cm

Biografija

Jozua Kimih (Joshua Walter Kimmich) je nemački profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji desnog beka u Bajern Minhenu i reprezentaciji Nemačke. Rođen je 8. februara 1995. godine u Rotvajlu.

Karijeru je započeo u Lajpcigu, a od 2015. godine je član minhenskog Bajerna. Do juna 2018. godine je zabeležio 79 nastupa i sedam golova u jednom od najtrofejnijih nemačkih klubova.

Godine 2011. je postao član U-17 selekcije Nemačke, a u seniorskom timu prvi put je zaigrao 2016. godine. Iste godine je učestovao na Evropskom prvenstvu, a naredne godine na Kupu Konfederacija. Selektor Joakim Lev (Joachim Löw) ga je uvrstio u tim za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Klupska karijera

Prve fudbalske korake Kimik je napravio u klubu Bosingen, a 2007. godine je postao član omladinske škole fudbala u Štutgartu.

U julu 2013. godine je prešao u Lajpcig. Debitovao je 28. septembra u susretu 3. Lige Nemačke ušavši kao zamena Tijagu Rohenbahu (Thiago Rockenback). Lajpcig je odigrao nerešeno s Unterhahingom. Prvi gol je postigao 30. novembra savladavši golmana Fudbalskog kluba Zabruken. Sezonu je završio sa 26 nastupa i dva postignuta pogotka.

Bajern Minhen

2. januara 2015. godine potpisao je petogodišnji ugovor vredan sedam miliona evra s minhenskim Bajernom. Debitovao je na meču prvog kola Kupa Nemačke kada se Bajern sastao sa Notingenom. Debi u Bundesligi je doživeo 12. septembra ušavši kao rezerva pred kraj susreta s Augsburgom. Četiri dana kasnije upisao je svoj prvi nastup u Ligi šampiona, kada su se sastali s grčkim Olimpijakosom.

Nakon toga usledio je bundesligaški susret s Darmštadom, a Kimik je kao član startne jedanaestorke odigrao svih 90 minuta. Bajern je zabeležio pobedu od 3:0. Prvu sezonu u dresu „Bavaraca“ priveo je kraju s 23 ligaška nastupa. Osim toga, odigrao je svih 120 minuta borbe za trofej Kupa Nemačke, kada se Bajern sastao s Borusijom iz Dortmunda.

Narednu sezonu je započeo ušavši kao zamena u duelu sa Borusijom, te osvojio svoju prvu titulu Superkupa Nemačke. 9. septembra je postigao prvi gol u dresu minhenskog kluba savladavši golmana Šalkea. „Bavarci“ su slavili pobedu od 2:0.

Prva dva gola u Ligi šampiona dao je ruskom Rostovu, a Bajern je zabeležio ubedljivu pobedu od 5:0 na domaćem terenu. 24. septembra upisao je svoj četvrti gol u isto toliko mečeva „zatresavši mrežu“ HSV-a u 88. minutu susreta i donevši svom klubu pobedu od 1:0.

Drugu sezonu je završio sa 40 nastupa i devet postignutih golova. Odigrao je ceo meč finala Superkupa Nemačke, te osvojio svoj drugi trofej u karijeri. Treću sezonu je priveo kraju sa šest golova u 47 nastupa.

Reprezentativna karijera

Jozua Kimih je 2011. godine postao član U-17 selekcije Nemačke. Do seniorskog debija je u mlađim selekcijama zabeležio ukupno 30 nastupa i postigao tri gola.

Izabran je da predstavlja seniorsku reprezentaciju Nemačke na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine. U poslednjem meču grupne faze su se sastali sa Severnom Irskom, a Kimik je ušao u igru kao zamena Benediktu Hovedesu (Benedikt Höwedes) na poziciji desnog beka. Kao deo startne jedanaestorke nastupio je u polufinalu Eura 2016, a UEFA ga je uvrstila u najbolji tim turnira.

Prvi gol u „velikom dresu“ Nemačke postigao je 4. septembra 2016. godine tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. „Panceri“ su savladali Norvešku rezultatom 3:0.

17. maja 2017. godine Joakim Lev ga je uvrstio u tim za Kup Konfederacija. Kao član startne jedanaestorke odigrao je pet mečeva i zabeležio dve asistencije, a Nemačka je osvojila svoju prvu titulu na ovom takmičenju.

Godinu dana kasnije pozvan je da učestvuje na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Lev je mladog reprezentativca opisao kao „jednog od najvećih talentata u poslednjoj deceniji“, dok ga je Paul Brajnter (Paul Breitner), velika zvezda Bajerna nazvao „novim Filipom Lamom (Philipp Lahm)“. Ipak, ni Lev ni Brajnter ga nisu naučili svemu što danas zna. Bio je to Pep Gvardiola (Josep „Pep“ Guardiola Sala) koji je prepoznao u dvadestogodišnjaku koji je igrao u drugoj ligi „ono nešto“, te ga pozvao u Bajern. Nakon manjeg „kiksa“ tokom jednog meča, španski trener mu je rekao da je „jedan od najboljih bekova na svetu“ te da poseduje apsolutno sve što mu je potrebno za uspeh.

Titule

Klupske titule

  • 2015/2016. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2015/2016. Kup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2016. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2016/2017. Bundesliga s Bajern Minhenom
  • 2017. Superkup Nemačke s Bajern Minhenom
  • 2017/2018. Bundesliga s Bajern Minhenom

Reprezentativne titule

  • 2014. Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina
  • 2017. Kup Konfederacija

Pojedinačne titule

  • 2016. uvršten u idealnu jedanaestorku Evropskog prvenstva
  • 2016. proglašen jednim od najboljih debitanata Lige šampiona
  • 2017. proglašen igračem godine u reprezentaciji Nemačke
  • 2017/2018. uvršten u idealnu jedanaestorku Lige šampiona

Privatni život

Jozua Kimih je rođen 1995. godine u Rotvelu nedaleko od Štutgarta. Roditelji mu se zovu Bertold (Berhold Kimmich) i Anja (Anja Kimmich). Ima sestru Debru (Deborah Kimmich). U teškim momentima s početka karijere oni su mu pružali veliku podršku. Osim porodice najveća podrška u životu mu je devojka Lina Mejer (Lina Meyer).

Jozua Kimih (Joshua Kimmich) na društvenim mrežama

FacebookJoshua @ Facebook
InstagramJoshua @ Instagram