Milan Mojsilović

Kratke informacije

Ime i prezimeMilan Mojsilović
Datum rođenja3. avgust 1967.
Mesto rođenjaKosovska Mitrovica
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeVojnik, general-potpukovnik

Biografija

Milan Mojsilović je general-potpukovnik i načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Rođen je 3. avgusta 1967. godine u Kosovskoj Mitrovici. Oženjen je i ima jedno dete. Živi i radi u Beogradu.

U dosadašnjoj karijeri obavljao je funkcije šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO savezu u Briselu, te vršioca dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane. Dana 14. septembra 2018. godine preuzeo je dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Na toj poziciji je nasledio penzionisanog generala Ljubišu Dikovića.

Mojsilović je jedan od najiskusnijih oficira Vojske Srbije.

Obrazovanje

Milan Mojsilović je rođen 1967. godine u Kosovskoj Mitrovici (bivša Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija – SFRJ). Nakon završene osnovne škole upisao je srednju vojnu školu. Godine 1984. je završio Vojnu akademiju u Beogradu, smer pešadija. Komandno-štabnu školu je završio 1996. godine, a Školu nacionalne odbrane 2000. godine.

Osim toga, završio je izvršni program u trajanju od četiri meseca na Evropskom koledžu za bezbednosne studije (European Union Institute for Security Studies – EUISS).

Karijera

U aktivnoj vojnoj službi je bio od završetka Vojne akademije do 2017. godine. Čin potporučnika stekao je 1991. godine, a godinu dana kasnije postao je poručnik. Godine 1995. je dobio čin kapetana, a dve godine kasnije i čin kapetana prve klase. Zvanje majora dobio je 1999. godine, a potpukovnika 2001. godine. Godine 2009. je proglašen brigadnim generalom, a dve godine posle i general-majorom. Ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića 14. septembra 2018. godine je proglašen general-potpukovnikom.

U dosadašnjoj vojnoj karijeri obavljao je funkcije komandira pitomačkog voda, načelnika klase studenata školskog centra OMJ (Oklopne i mehanizovane jedinice), komandanta oklopnog bataljona, komandanta oklopne brigade, zamenika komandanta združene operativne komande, te komandanta kopnene vojske Srbije.

Osim toga, Mojsilović je obavljao dužnost načelnika operativnog odeljenja u Komandi operativnih snaga Vojske Srbije i zamenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu. Bio je angažovan na saradnji Vojske Srbije i  KFOR-a (Kosovo Force).

Od 2013. do 2017. godine bio je šef vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO-u u Briselu. U periodu od oktobra 2013. do oktobra 2014. godine je obavljao dužnost predsedavajućeg Multinacionalne savetodavne grupe (MAG) pri Centru za bezbednosnu saradnju (RACVIAC) čije je sedište u Zagrebu.

Pred sam istek njegovog mandata predsedavajućeg MAG-a, Kosovo je dobilo članstvo u organizaciji RACVIAC. Premda srpski mediji nisu objavili ovu informaciju, Ministarstvo inostranih poslova Kosova je izdalo saopštenje da je ova zemlja postala punopravna članica, te da zajedno s ostalim državama može da učestvuje u svim aktivnostima ove organizacije. Informacija je objavljena i na zvaničnom sajtu RACVIAC-a.

10. marta 2017. godine izabran je za vršioca dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane. Rešenje o njegovom imenovanju donela je Vlada Srbije.

Ukazom predsednika Srbije donesenim 14. septembra 2018. godine Milan Mojsilović je izabran za načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Na toj poziciji zamenio je penzionisanog Ljubišu Dikovića, koji je funkciju obavljao od 2011. godine.

Tom prilikom predsednik Vučić je izjavio da je general Mojsilović mlad čovek, te da očekuje veliku energiju i „da se nada da će građani Srbije u vojsci imati ne samo instutuciju koju najviše poštuju i cene već i insituciju koju najviše vole i kojoj najviše veruju“.

Za njegovog zamenika imenovan je general major Petar Cvetković.