Tomo Medved

Kratke informacije

Ime i prezimeTomo Medved
Datum rođenja17. mart 1968.
Mesto rođenjaŠljivovača
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePolitičar, general u penziji, ministar
StrankaHrvatska demokratska zajednica (HDZ)

Biografija

Tomo Medved je penzionisani general Hrvatske vojske i aktuelni ministar branitelja u Vladi Republike Hrvatske. Rođen je 17. marta 1968. godine u mestu Šljivovača kod Cetingrada. Živi i radi u Zagrebu. Oženjen je i ima troje dece.

Član je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsednik Udruženja veterana Tigrova. Zbog zasluga u proteklom ratu odlikovan je mnogim medaljama i priznanjima.

Obrazovanje

Tomo Medved je završio srednju mašinsku školu. Osim toga završio je Ratnu školu Ban Josip Jelačić (1995. -1996.), te Zapovjedno – stožernu školu Blago Zadro (2005. – 2006.). Višu poslovnu školu za ekonomiju i finansije u Zaprešiću završio je 2008. godine. Pohađao je Defence Language Insitut u Montereju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Govori engleski jezik.

Radno iskustvo i vojna karijera

Tomo Medved je pre početka rata 90-ih godina radio u Hrvatskim železnicama. U novembru 1990. godine se kao dobrovoljac pridružio Jedinici za specijalne namene Ministarstva unutrašnjih poslova Rakitje. Od 1991. do 1993. godine bio je starešina 1. gardijske brigade. U periodu od 1993. do 1994. godine obavljao je dužnost načelnika štaba 1. gardijske brigade. Od 1994. do 1997. godine bio je starešina 1. Hrvatskog gardijskog zdruga (HGZ), elitne jedinice Hrvatske vojske koja je nastala po nalogu Franje Tuđmana, tadašnjeg predsednika Hrvatske.

Po završetku rata, od 1997. do 2000. godine karijeru nastavlja kao načelnik operativnog sektora pri Vojsci Hrvatske. Naredne dve godine, od 2000. do 2002. godine bio je načelnik sektora za Taktičku doktrinu, da bi 2002. godine postao starešina 1. gardijske brigade. Na toj poziciji ostaje sve do 2006. godine kada postaje stožerni časnik za kopnenu vojsku u kabinetu Načelnika generalštaba Oružanih snaga Republike Hrvatske. U periodu od 2007. do 2011. godine, obavljao je funkciju načelnika uprave za personalne poslove Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na lični zahtev penzionisao se 2011. godine.

Tadašnji premijer Vlade Hrvatske Tihomir Orešković ga je 15. marta 2016. godine predložio za novog ministra branitelja. Hrvatski sabor je njegov izbor potvrdio na sednici održanoj 21. marta 2016. godine, a na toj funkciji nasledio je bivšeg ministra Miju Crnoju iz HDZ-a.

Tokom rata 90-godina ranjen je tri puta. Prvi put 16. avgusta 1991. godine u Slavoniji. Drugi put u oktobru iste godine kod Velike Gorice. Treći put je ranjen u junu 1992. godine kod Dubrovnika.

Protest na Markovom trgu

Iako nije bio organizator, Tomo Medved je bio jedan od učesnika Protesta hrvatskih ratnih veterana koji su počeli 20. oktobra 2014. godine, a završili 26. aprila 2015. godine. Hrvatski veterani su 555 dana pod šatorima protestovali ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, tražeći smenu tadašnjeg ministra Predraga Marića, njegove zamenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. Osim toga oni su imali još 48 zahteva za poboljšanje statusa veterana u Hrvatskoj.

Protest je doživeo eskalaciju 25. aprila uveče, kada su veterani odbili da se sklone sa Trga svetog Marka iako je zakonom određeno da se demonstracije ne smeju održavati na toj lokaciji posle 22 časa. Dolaskom interventne policije, veterani su se sklonili u crkvu sv. Marka, gde prema zakonu, crkva nema pravo da interveniše pošto se radi o religijskom objektu. Oni su tu noć proveli u crkvi. Sledećeg jutra dogovoren je sastanak s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem.

Vladajuća koalicija, na čelu sa SDP-om je optužila HDZ da stoji iza protesta, te da manipuliše veteranima kako bi srušila koaliciju i došla na vlast. Kako se kasnije ispotavilo, HDZ je zaista došao na vlast, te preuzeo Ministarstvo branitelja, na čijem je čelu danas Tomo Medved.

Kada ga je Tihomir Orešković predstavio kao novog ministra branitelja, na pitanje novinara da li je učestvovao u protestu, Medved je odgovorio da jeste, te da je sprečio jednog od njih da se baci sa krova zgrade.

Novi zakon o braniteljima

Dolaskom na mesto ministra branitelja u Vladi RH, Tomo Medved je obećao usvajanje novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja. 23. juna 2017. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja je predstavljen nacrt predloga novog Zakona čiji je glavi cilj, prema rečima ministra Medveda briga o zdravlju i dobrobiti veterana. Nacrt Zakona predviđa uvođenje naknada za nezaposlene branitelje; zaštitu prava poginulih vojnika HVO-a i njihovih porodica; otvaranje novih rokova za ostvarivanje statusa branitelja i statusa ratnih vojnih invalida; ukidanje javnog registra branitelja, te uvođenje evidencije koja neće biti javna.

Medved je rekao kako će za provođenje novog zakonta biti potrebno manje od 500 miliona kuna, a Ministarstvo branitelja i deo Ministarstva rada i mirovinskog sustava će obezbediti potrebna sredstva. Ipak, nezavisna istraživanja pokazuju da će za provođenje ovog zakona biti potrebno oko 525 miliona kuna.

Promotivni spot „Banijska ratna praskozorja“

Snimatelj i novinar Hrvatske radio-televizije (HRT) Gordan Lederer snimio je kratki dokumentarni film „Banijska ratna praskozorja“ u kome su prikazani vojnici 1. gardijske brigade „Tigrovi“ tokom rata u Baniji. Jedan od junaka promotivnog spota bio je i ministar Tomo Medved i njegovi saborci. Lederer je poginuo 10. avgusta 1991. godine, a iako je Medved zatražio helikopter kako bi ga ranjenog transportovali do Zagreba, to se nije dogodilo. Lederer je preminuo u kolima Hitne pomoći na putu do Zagreba.

Medalje i odlikovanja

Zbog zasluga u ratu odlikovan je:

  • ordenom Reda kneza Domagoja s ogrlicom,
  • ordenom Reda hrvatskog trolista,
  • ordenom Reda hrvatskog križa,
  • ordenom Reda hrvatskog pletera.

Osim toga odlikovan je Spomen – medaljom Vukovar, medaljom Bljesak, medaljom Ljeto 95. Nosilac je Spomenice Domovinske zahvalnosti i Spomenice Domovinskog rata.

Privatni život

Tomo Medved je rođen u malom mestu Šljivovača. Otac mu se zove Nikola, a majka Lucija. Imao je dva brata i pet sestara.

Tokom školovanja se preselio u Bjelovar gdje se ubrzo zaposlio u Hrvatskim željeznicama. Tokom rata njegova porodica se preselila u Bosnu i Hercegovinu, a nakon toga u Karlovac.

Njegov najstariji brat Milan poginuo je u 35. godini tokom akcije „Oluja“, u avgustu 1995. godine. Drugi brat Ivan je vojno lice i radi u Oružanim snagama Hrvatske u Karlovcu.

Ministar Medved je oženjen i ima troje dece. Njegova supruga radi u Kliničko-bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Prema podacima o imovini političara u Hrvatskoj, Tomo Medved poseduje dve nekretnine u Zagrebu ukupne vrednosti oko milion kuna, te automobil VW Passat iz 2003. godine, vredan 35 000 kuna.

Tomo Medved na društvenim mrežama

FacebookTomo @ Facebook