Dejan Anđus

Kratke informacije

Ime i prezimeDejan Anđus
Datum rođenja1969.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinar, TV voditelj

Biografija

Dejan Anđus je srpski sportski novinar i TV voditelj, prepoznatljiv po autorskoj emisiji „KCN Sport“ koja je emitovana na programu televizije „Kopernikus “. Rođen je 1969. godine u Beogradu. Nije oženjen i nema decu.

U mladosti se uspešno bavio malim fudbalom, a po povratku iz vojske postao je sportski novinar. Radio je u redakcijama listova „Sport“, „Politika Ekspres“, „Sportski žurnal“, a nakon nekog vremena je shvatio da ga više od puke sportske statistike zanima politika i  „zakulisne radnje“ u sportu. Zato se učlanio u Srpsku radikalnu stranku (SRS) i počeo da radi u časopisu „Velika Srbija“.

Jedno vreme je bio saradnik „Sportske galaksije“, te novinar na radiju „Fokus“. Redovno se uključivao u „žive“ sportske emisije „SOS Kanala“, a potom je dobio priliku da vodi vlastitu emisiju na televiziji „Kopernikus“.

„KCN Sport“ je na samom početku bila zamišljena kao emisija u kojoj će Anđus sa gostima komentarisati aktuelna spotska dešavanja, ali se s vremeno pretovorila u njegov lični poligon za obračun sa neistomišljenicima.

Emisija je beležila veliki rejting, sve do juna 2017. godine kada je Anđus uhapšen, a „KCN Sport“ ugašen. Od tada do novembra 2021. godine više nije imao stalni angažman ni na jednom beogradskom mediju.

Polovinom novembra 2021. godine Anđus je započeo saradnju sa portalom Objektiv.rs. Na njihovom zvaničnom „JuTjub“ („YouTube“) nalogu vodi emisiju pod nazivom „Retrospektiva nedelje sa Dejanom Anđusom“.

Od polovine decembra 2021. godine svake subote vodi emisiju „B92 sport“ na Televiziji „B92“.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Dejan Anđus je rođen 1969. godine u Beogradu. Njegov otac Tomislav Anđus je poreklom s ostrva Sveti Stefan, dok je majka rođena Beograđanka.

Odrastao je na Zvezdari, a potom se porodica preselila na Palilulu, gde je išao u osnovnu i srednju školu. Od ranog detinjstva je voleo sport, naročito fudbal, a omiljeni klub mu je bio Hajduk sa Liona.

Kaže da je dobro igrao mali fudbal i da se mnogi čude što nije postao profesionalni igrač. U jednom intervjuu je kazao da je razlog za to što nije voleo da trenira i nije podnosio autoritete.

Ističe da ga je mrzelo da ustaje rano i ide na treninge. Igrao je na svim pozicijama, ali kaže da je bio golgeter.

Prema vlastitoj evidenciji koju je redovno vodio, tvrdi da je dao isto golova koliko i legendarni Ferenc Puškaš (Ferenc Puskás).

Sa svojom ekipom je igrao na igralištu Građevinske škole na Zvezdari, dok su u publici bili njihovi roditelji, komšije i prijatelji iz kraja.

Anđus kaže da je imao priliku da igra sa Miletom Miloševskim, Cikarom Janjićem, Mlađom Stojanovićem, Ljubom Gavrilovićem, Mehom Milutinovićem, Acom Kovačevićem i drugima.

Kada je Crvena zvezda objavila u „Sportu“ da prima pionire Anđus se prijavio i od stotinu dečaka Milovan Đorić je izabrao njega i još devetoricu.

Posle mu je trener bio Toma Milićević koji, tvrdi Anđus, nije umeo da prepozna njegov talenat. Odatle je prešao u Rad gde ga je trenirao Mlađa Mitrović.

Međutim, bilo je nezgodno da sa jednog kraja grada putuje na drugi, pa je ubrzo odustao i prešao u Obilić. U Jugopetrolu ga je trenirao Buca Knežević, a kaže da je umeo da „uzdrma prečku“ i sa 30 metara.

Posle Hajduka sa Liona dugo je i srčano navijao za Crvenu zvezdu, a potom isticao da mu je omiljeni klub OFK Beograd.

Karijera

U jednom intervjuu Anđus je kazao da je oduvek znao da će se baviti nekim poslom vezanim za sport, te se posle odsluženja vojnog roka zaposlio kao sportski novinar u listu „Sport“.

Kaže da je objavio nekoliko „traljavih tekstova“ o „levom“ sportu, a u pripremi su mu pomagale sveske sa raznim statistikama i evidencijama koje je sakupljao godinama.

Otac je primetio njegovu strast i talenat, pa je poznavao novinara lista „Politika Ekspres“ Dragana Manojlovića. Tako se Dejan našao u sportskoj redakciji tog lista.

Odatle je na poziv Zorana Šećerova, urednika fudbalske rubrike u „Sportskom žurnalu“ prešao u te kultne novine.

Pratio je Fudbalski klub Zemun, ali je kroz neko vreme shvatio da ga više od toga zanima „slobodno pisanje“ i politika, a posebno je istraživao ko „iza kulisa“ upravlja fudbalskim klubovima i kako se dogovaraju utakmice, transferi i ostalo.

Zato se sprijateljio sa Vojislavom Šešeljom i učlanio u Srpsku radikalnu stranku. Od tada kreće njegova karijera političkog analitičara.

Jedan od tekstova koji je izvazvao mnogo polemike bio je Anđusov komentar u „Politici Ekspres“ o vođama DEPOS-a.

Naime, on je tvrdio da vođe te stranke lažu kad kažu da na njihovom mitingu nije izrečeno ništa uvredljivo , te da se policija Slobodana Miloševića bez razloga „obrušila“ na protestante.

Ovaj tekst se svideo simpatizerima Socijalističke partije i Slobodana Miloševića koji su mahom bili članovi redakcije „Politika Ekspresa“. Sa druge strane, njegov komentar je naišao na osudu pripadnika DEPOS-a.

Jedno vreme je radio u glasilu Srpske radikalne stranke, listu „Velika Srbija“, a potom sarađivao sa Milojkom Pantićem i Dobrivojem Jankovićem na nezavisnom TV projektu „Sportska galaksija“.

Redovno se uključivao u sportske emisije SOS kanala, a zatim je radio na radiju „Fokus“ koji je bio jedan od opozicionih medija u Srbiji u vreme vladavine Demokratske stranke.

Navodno još iz druženja u Radikalnoj stranci, Anđus je u dobrim odnosima sa braćom Andrejom i Aleksandrom Vučićem, mada novinar tvrdi da je prijatelj i sa mnogim drugim uticajnim ljudima u Beogradu, poput Dragana Đilasa.

Priliku da svoje stavove iznosi i putem elektronskih medija Anđus je dobio od televizije Kopernikus gde je vodio autorsku emisiju „KCN Sport“.

Na samom početku on je komentarisao sportske teme, a potom je fokus interesovanja proširio i na politiku. Tako je „beskompromisna kritika“ sportskih dešavanja, prešla u komentarisanje političkih događaja.

Stekao je veliki broj obožavaoca, a sam je tvrdio da mu je rejting više nego dobar. Sa druge strane, ljudima iz struke je smetalo to što Anđus neretko prelazi granicu dobrog ukusa i što je od sportskog novinara posao neka vrsta TV propovednika.

Na meti su mu se neretko nalazili članovi Srpske napredne stranke (SNS), ali i opozicioni lideri. Jedina osoba koju Anđus nije kritikovao, nego delio dobronamerne savete bio je Aleksandar Vučić, tada predsednik Vlade Srbije i njegov veliki prijatelj.

Novinar se hvalio time da je potpuno nezavisan, te da može da priča o bilo čemu i da kritikuje svakoga jer informacije koje dobija potiču iz „dobro obaveštenih izvora iz vrha vlasti“, te „jednog vrlo uticajnog čoveka iz srpske politike“.

Sve je to trajalo do polovine juna 2017. godine kada je Anđus pozvan na informativni razgovor od strane Bezbednosno-informativne agencije.

Kako je u intervjuu za kanal Balkan info rekao, pripadnici službe su ga pozvali na razgovor kako bi proverili neke informacije kojima on raspolaže, a koje je pomenuo u svojoj emisiji.

Istom prilikom Anđus je kazao da njegova emisija nije ukinuta, nego da je on sam odlučio da prestane da snima, jer je studio u kome radi u procesu renoviranja. Tada je kazao da će „KCN Sport“ ponovo biti emitovan na jesen.

Međutim to se nikad nije dogodilo, jer je 30. juna uhapšen zbog iznude. Povremeno se oglašavao na nekim sajtovima i u manjim medijima, ali do novembra 2021. godine nije snimao emisije ili pisao kolumne.

Dejana Anđusa jedni nazivaju kontroverznim novinarom, dok drugi smatraju da, s obzirom na način na koji vodi svoje emisije i piše komentare, ne može da se nazove pripadnikom sedme sile.

Ipak, nesporno je to da ga je publika volela, te da je zbog gledanosti tako dugo „trajao“ na televiziji.

Sukob sa Čovićem

4. juna 2014. godine beogradski mediji su objavili da je Anđus došao u sukob sa Nebojšom Čovićem, tadašnjim predsednikom Košarkaškog kluba Crvena zvezda.

Prema njegovim rečima Čović ga je sačekao posle emisije na parkingu ispred zgrade televizije Kopernikus. Počeli su da se raspravljaju, a Čović je optužio Anđusa da laže.

Nakon toga mu je navodno pretio jer je smatrao da nema pravo da proziva njegovog sina Filipa.

Anđus mu je odgovorio da ima pravo da ga kritikuje kao i sve ostalo vezano za sport jer je to njegov posao. Tada ga je Čović nekoliko puta udario i šutnuo, te otišao svojim džipom. Anđus je slučaj prijavio policiji i podneo krivičnu prijavu protiv njega.

Čović je uspešno izbegavao da se nađe u sudnici, a 19. aprila 2018. godine Treći osnovni sud u Beogradu ga je oslobodio optužbi. Tužilaštvo je istog dana najavilo žalbu na prvostepenu presudu.

Hapšenje

Uhapšen je 30. juna 2017. godine zbog, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije „postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo iznuda, odmah nakon što je od oštećenog građanina preuzeo kovertu u kojoj je bilo 30 hiljada evra“.

U istom saopštenju je navedeno da je Anđusu, označenom inicijalima D.A. oduzet „mobilni telefon sa koga je oštećenom slao preteće poruke, u više navrata zahtevajući veće sume novca“. Određen mu je pritvor od 48 sati.

Nekoliko beogradskih televizijskih kuća je objavilo snimke na kojima se vidi kako on na nekom parkingu na Novom Beogradu preuzima belu kovertu od čoveka koji izlazi iz crnog automobla.

U tom momentu su mu prišli policajci u civilu kojima je pokazao šta je u koverti i svoj mobilni telefon.

Istog dana mu je određeno zadržavanje od 48 časova, a sud je doneo odluku o pritvoru u trajanju od mesec dana.

Beogradski mediji su objavili da je privrednik koga je Anđus navodno reketirao Milojica Marković, poznatiji kao Miki Europak. Marković je javnosti postao poznat posle konferencije za novinare Srpske napredne stranke (SNS) iz 2010. godine kada ga je Aleksandar Vučić okarakterisao kao člana „putarske mafije“ u Srbiji.

Tom prilikom Vučić je najavio njegovo hapšenje za decembar 2013. godine. Ipak, on se nije našao u zatvoru.

Par dana kasnije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da je Anđus „sitan reketaš“, te da od njega ne treba praviti „neku medijsku zvezdu“.

Presuda

Polovinom oktobra 2020. godine Viši sud u Beogradu je doneo oslobađajuću presudu Anđusu koji je bio optužen da je od biznismena Milojice Markovića pokušao da iznudi 30 hiljada evra.

Sud je utvrdilo da nije dokazano da je izvrši krivično delo iznude, ter da poruke koje je slao Markoviću nisu bile preteće.

Marković je na sudu priznao da je za isplatu 30 hiljada evra koje je Anđus od njega tražio postojao raniji dogovor.

Novinar i voditelj nije želeo da komentariše odluku suda, a njegov advokat Vesna Golubović je kazala da je donesena jedina ispravna i zakonita odluka.

Apelacioni sud u Beogradu je u februaru 2021. godine potvrdio oslobađajuću presudu Dejanu Anđusu.

U saopštenju je navedeno da je prvostepeni sud pravilno utvrdio činjenično stanje, te da je Anđusov odnos sa Markovićem bio poslovan.

Povratak na male ekrane

Nakon što je njegova emisija skinuta sa programske šeme Televizije „Kopernikus“, Anđus nije imao stalni angažman. Povremeno se pojavljivao u emisijama koje se emituju putem interneta.

Polovinom novembra 2021. godine ozvaničio je saradnju sa portalom Objektiv.rs. Od tada na njihovom zvaničnom „JuTjub“ kanalu radi emisiju „Retrospektiva nedelje sa Dejanom Anđusom“.

U uvodnoj emisiji je kazao da se dvoumio da li da se uopšte vrati profesiji, te priznao da mu nije mnogo nedostajala.

Uprkos tome, započeo je i saradnju sa Televizijom „B92“ gde od polovine decembra 2o21. godine svake subote uređuje i vodi emisiju „B92 sport“.

Reference

Dejan Anđus na društvenim mrežama

TwitterDejan @ Twitter