Adnan Cerić (CeriX)

Kratke informacije

Ime i prezimeAdnan Cerić (CeriX)
Datum rođenja25. oktobar 1986.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjeJutjuber, gejmer

Biografija

Adnan Cerić je bosanskohercegovački jutjuber i gejmer čiji „Ju Tjub“ („YouTube“) „CeriX“ u avgustu 2021. godine broji preko 565 hiljada pretplatnika i više od 253 miliona pregleda. Rođen je 25. oktobra 1986. godine u Sarajevu. Živi i radi u rodnom gradu.

„Ju Tjubom“ je počeo da se bavi 2017. godine iz hobija, ali je zbog velikog interesovanja, naročito mlađe publike, prerastao u unosan posao. Za samo godinu dana je skupio 100 hiljada redovnih pratilaca, a tokom tri godine aktivnog snimanja ta brojka se učetvorostručila.

Jedan je od organizatora i glavnih učesnika festivala „Ultra Tube“ koji je prvi put održan u februaru 2020. godine u Sarajevu. Adnan sarađuje i sa drugim jutjuberima iz Bosne i Hercegovine, ali i celog regiona.

Detinjstvo i obrazovanje

Adnan Cerić je rođen 1986. godine u Sarajevu. U rodnom gradu je završio osnovnu, srednju školu i fakultet. Po struci je diplomirani inženjer kompjuterskih nauka.

U svet video igara ušao je vrlo rano. Prva igrica koja mu je privukla pažnju bila je „Super Mario“. Još kao dečak je maštao o tome da igra igrice, pravi svoje video igrice i da živi od toga. Ipak, trenirao je fudbal i boks. Bio je proglašen najboljim golmanom na jednom od turnira na kojem je učestvovao.

Karijera

Premda je s godinama postao vrlo popularan na internet platformi „Ju Tjub“, Adnanu to nije primarni posao. Naime, od 2016. godine je zaposlen u IT sektoru Agencije za statistiku Federacije BiH (Federalni zavod za statistiku). U avgustu 2020. godine je predložen za v.d. zamenika direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine[1].

„Ju Tjub“ kanal pod nazivom „CeriX“ Adnan je kreirao 24. novembra 2016. godine. Kao veliki ljubitelj video igara odlučio je da počne da „strimuje“ kako igra i komentariše neke od njih. Prvi video je objavio 7. februara 2017. godine pod nazivom „Malo sam se ukakio u gaće J!!! Resident Evi 7 – Biozard – Part. 1“.

S obzirom na to da su gledaoci dobro reagovali na to što radi, nastavio je da snima kako igra najpopularnije horor igrice, poput „Outlast“, „Roots of Insanity“ i druge. Shvativši da ga prati uglavnom mlađa publika, odlučio je da svoj sadržaj prilagodi njima, te je počeo da igra igrice „Granny“, „Stick Fight“, „Minecraft“, „Short Ride“, „GTA 5“ i druge.

Za godinu dana na njegov kanal se pretplatilo više od 50 hiljada gledalaca iz celog regiona, a do novembra 2018. godine bilo ih je 180 hiljada. Usledili su i brojni televizijski nastupi, te učešća u emisijama čije su teme gejming i „Ju Tjub“, te je njegov kanal počeo veoma brzo da „raste“. Do kraja 2019. godine „zapratilo“ ga je preko 300 hiljada mladih ljudi.

Najpopularniji klipovi na njegovom kanalu su „Granny Igrica – LUDA BABA HOĆE DA ME POLJUBI!!!“ sa 2.7 miliona pregleda i „UBILI SMO LUDU BABU!!! – Granny Igrica“ sa 1.6 miliona pregleda.

Cerić je jednom prilikom izjavio da je svestan odgovornosti koju ima, s obzirom na to da su njegovi gledaoci ugavnom deca, te se zato trudi da kroz klipove „provuče“ i edukativne i poučne sadržaje, kako bi mladima ukazao na nešto što treba, tj. ne treba da rade.

Njegova popularnost nije prošla nezapaženo domaćim i stranim kompanijama u BiH, te Adnan često sarađuje sa poznatim brendovima, poput „Samsunga“ i drugih.

Adnan sarađuje i sa drugim jutjuberima, poput Igora Sokolovića, poznatijeg kao Iggy Player i Brace Gajića. Zajedno sa kompanijom “BH Telekom“ Cerić je u februaru 2020. godine organizovao okupljanje mladih gejmera i jutjubera u Sarajevu. Događaj je nazvan „Ultra Tube Fest“, a okupio je brojne internet zvezde iz regiona, poput Sare i Lee Stanković, Brace Gajića, Nunija i drugih.

 

View this post on Instagram

 

Legendice❤️

A post shared by Adnan Cerić (@cerix_hd) on Mar 27, 2020 at 4:16am PDT

U sklopu festivala koji je održan u sarajevskom Domu mladih posetioci su, osim druženja sa svojim idolima, imali priliku da učestvuju na panelima, diskusijama i predavanjima o tome kako postati jutjuber, kakve opasnosti se „kriju“ na internetu, te kako roditelji mogu da prate šta njihova deca gledaju i rade na društvenim mrežama.

Jednom prilikom je kazao da želi da napravi vlastitu video igricu, te da pokrene internet portal posvećen gejmingu, prvi te vrste u BiH, na kome će ljubitelji E sporta moći da prate najnovija dešavanja, čitaju recenzije i ocene video igara i slično.

Osim toga, radi na razvijanju softvera koji bi olakšao roditeljima da kontrolišu šta njihova deca gledaju na internetu.

Adnan je u avgustu 2020. godine kreirao kanal „Legendice“ (nadimak za njegove pratioce), koji koristi za snimanje kratkih smešnih video klipova, koje objavljuje i na i internet platformi „Tik Tok“.

Uživa veliku popularnost i na drugim društvenim mrežama. Na „Instagramu „ („Instagram“) ga „prati“ 104 hiljade ljudi, dok na „Fejsbuku“ („Facebook“) ima skoro šest hiljada pratilaca.

Privatni život

Adnan Cerić je rođen 1986. godine u Sarajevu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu, gde i danas živi i radi. Tokom jednog televizijskog nastupa istakao je da je porodica bila skeptična kada im je rekao da je počeo da snima za „Ju Tjub“, ali da su shvatili o čemu se radi, tek kada su videli koliko ga njegovi pratioci, koje zove Legendice, zapravo vole.

U slobodno vreme, koga zbog posla u Agenciji za statistiku i na Ju Tjubu nema baš mnogo koristi kako bi otišao na plivanje, u teretanu, na fudbal ili košarku sa drugarima. Osim toga, uživa u druženju sa svojim psima, jorkšir terijerom Kokom i dobermanom Boom, koje su njegovi obožavaoci imali priliku da gledaju u videima.

 

View this post on Instagram

 

“In the dog-eat-dog economy, the Doberman is boss.” – Franklin P. Jones. Moja Boa ❤️

A post shared by Adnan Cerić (@cerix_hd) on Oct 8, 2019 at 3:28am PDT

U žižu šire domaće javnosti Adnan je dospeo u oktobru 2019. godine, kada su mediji objavili da je zaprosio Jasminu Izetbegović, direktorku jedne marketinške agencije i ćerku Bakira Izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Sebije Izetbegović, direktorke Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). [2]

Premda je Jasmina do tog momenta prilično uspešno izbegavala bilo kakvu medijsku pažnju, snimak njihove veridbe koji su objavili na „Instagramu“, brzo su prenele mnoge medijske kuće u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je u avgustu 2020. godine objavljeno da je Adnan Cerić predložen za v.d. zamenika Agencije za statistiku BiH, neki portali su to doveli u vezu sa političkim uticajem koji Jasminin otac ima u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom se oglasila i Jasmina koja je na svom „Instagram“ nalogu objavila da Adnanov uspon u karijeri nema nikakve veze sa njom, niti njenim ocem, nego samo sa činjenicom da je on diplomirani inženjer kompjuterskih nauka i da je posao u Federalnom zavodu za statistiku dobio pre nego što su se oni upoznali[3].

Ona je još dodala da su vezu prekinuli pre nekoliko meseci, te da Adnanu želi „sreću i uspeh u budućim poduhvatima“. Cerić se tim povodom nije oglašavao u javnosti.

Reference

[1] https://www.klix.ba/vijesti/bih/poznati-bh-jutuber-cerix-predlozen-za-v-d-zamjenika-direktora-agencije-za-statistiku-bih/200910120

[2] https://www.klix.ba/magazin/showbiz/zarucila-se-kcerka-bakira-izetbegovica-za-uspjesnog-bh-youtubera-adnana-cerica/191026015

[3] https://www.klix.ba/vijesti/bih/oglasila-se-jasmina-izetbegovic-ceric-i-ja-vise-nismo-u-vezi-zelim-mu-srecu-i-uspjeh/200910148

Adnan Cerić (CeriX) na društvenim mrežama

FacebookAdnan @ Facebook
InstagramAdnan @ Instagram
YoutubeAdnan @ YouTube