Jovan Memedović

Kratke informacije

Ime i prezimeJovan Memedović
Datum rođenja1960.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeNovinar, voditelj

Biografija

Jovan Memedović je srpski novinar i voditelj. Rođen je 1960. godine u Beogradu. Otac mu je bio ekonomista rodom sa Durmitora, a majka psiholog sa Cetinja.

Završio je osnovnu školu na Dedinju, gde je i živeo, a leta je provodio na Durmitoru. Završio je i nižu muzičku školu, ali je oduvek voleo prirodu i sport, prvenstveno boks. Trenirao je džudo. Upravo zato je po završetku  Četvrte beogradske gimnazije, upisao Fakultet za fizičku kulturu, a 1985. godine i diplomirao.

Kao novinar je počeo da radi 1986. godine u informativnoj redakciji u Beogradskom programu. 1992. godine je počeo da izveštava kao sportski novinar i komentator. Par godina kasnije, postao je voditelj autorskih emisija.

Prvo je to bila emisija Svet lova i ribolova, a zatim Sasvim prirodno. Zbog iste je i dobio nadimak srpski Ber Grils, iako ističe da on, za razliku od Grilsa koga na snimanju prati gomila pomoćnog osoblja, u avanture ide samo sa jednim snimateljem.Iako emislija ima skroman budžet obišao je svet, ali je prikazao i lepote naših predela. Trudi se da propagira i podstiče zdrav i aktivan život i odnos prema okolini. Tridesetak epizoda emisije otkupio je francuski Kanal plus. Voditelj je kviza Potera na Radio televiziji Srbije (RTS).

Memedović je 2007. godine dobio nagradu Laza Kostić za reportažu godine od Udruženja novinara Srbije (UNS).

Bio je u braku sa suprugom Mirjanom od 1993. do 2014. godine, kada su se razveli. Imaju dvoje dece, Mašu i Uroša, koji treniraju džudo. Memedović ima i stariju sestru koja je doktor nauka i radi pri Ujedinjenim nacijama (UN).

Njegovog sina Uroša (17) su u martu 2017. napali i pretukli nepoznati huligani nakon utakmice Crvena Zvezda – Partizan. Navodno je nosio majicu sa oznakom DS (Delije Sever). Slučaj su nakon toga prijavili policiji.