Saša Joksimović

Kratke informacije

Ime i prezimeSaša Joksimović
Datum rođenja10. jun 1981.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac, voditelj

Biografija

Saša Joksimović je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac i voditelj. Rođen je 10. juna 1981. godine u Beogradu. U braku je sa producentkinjom Nevenom Joksimović, sa kojom ima sina Iliju. Živi i radi u rodnom gradu.

Na televizijskim ekranima se prvi put pojavio 2004. godine igrajući u serijama „Stižu dolari“ i „Tragom Karađorđa“. Mnogi ga prepoznaju po ulogama Lule i Saše u serijama „Greh njene majke“ i „Budva na pjenu od mora“.

Ipak, regionalnu prepoznatljivost je stekao ulogama Maksima Šuvarevića u seriji „Igra sudbine“ i Save Videnovića u biografskoj drami „Toma“.

Pored toga, glumi i u pozorištu, gde je ostvario brojne manje ili veće uloge.

Od 2020. godine vodi zabavnu emisiju „Luda noć“ na Radio Televiziji Srbije (RTS), te dečji kviz „Mozgalići“ na Televiziji „Kazbuka“.

Saša Joksimović je mlađi brat pop pevača, tekstopisca i kompozitora Željka Joksimovića.

Detinjstvo i obrazovanje

Saša Joksimović je rođen 1981. godine u Beogradu. Sa roditeljima i devet godina starijim bratom Željkom je odrastao u Valjevu. Tu je završio osnovnu i srednju školu, a potom se preselio u Beograd gde je diplomirao glumu.

Filmska i televizijska karijera

Saša Joksimović se na malim ekranima prvi put pojavio 2004. godine. U seriji „Stižu dolari“ je igrao šegrta Vojina, a u dokumentarno-igranoj seriji „Tragom Karađorđa“ sina Tomasa Piškara. Sledeće godine je odigrao epizodnu ulogu u seriji „M(j)ešoviti brak.

Reditelj Milan Spasić mu je poverio glavnu ulogu u romantičnoj komediji „Zvezde ljubavi“. Mladi glumac je dobio priliku da na setu sarađuje s iskusnim kolegama, poput Dragana Nikolića, Ivana Bekjareva i drugih.

Naučnika Nikolu Teslu je „oživeo“ u dokumentarno-igranoj seriji „Pre i posle Tesle“ koja je premijerno emitovana tokom 2006. godine.

Pojavio se u tri epizode dramske serije „Ono naše što nekad bejaše“ tokom 2007. godine i u tri epizode humoristične serije „Bela lađa“.

Igrao je pisara Drenovca u pet epizoda serije „Ranjeni orao“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) premijerno emitovala od decembra 2008. do januara 2009. godine. Istu ulogu je tumačio i u istoimenom filmu.

Glumio je u kratkoj drami „Tuga“ u režiji Hadži Aleksandra Đurovića. Film je premijerno prikazan 2009. godine.

Joksimović je utelovio lik Luleta koji se pojavljuje u tri epizode dramske serije „Greh njene majke“. Odigrao je epizodnu ulogu u popularnoj seriji „Moj otac sa sela“, te snimio pilot epizodu serije „Igra istine“.

Od 2012. do 2015. godine je igrao Sašu u seriji „Budva na pjenu od mora“. U međuvremenu je glumio epizodne likove u serijama „Žene sa Dedinja“ i „Ravna Gora“. Pojavio se i italijanskim serijama „Il restauratore“, „L’ultimo Papa Re“ i „Gli anni spezzati“.

Joksimović je igrao epizodnu ulogu u biografskoj dramskoj seriji „Zaboravljeni umovi Srbije“ koju je RTS emitovala od marta 2007. do aprila 2015. godine.

Reditelj Radoš Bajić mu je poverio ulogu doktora Dejana Gazikalovića u svojoj seriji „Selo gori, a baba se češlja“. Usledila je saradnja sa Draganom Bjelogrlićem na seriji „Senke nad Balkanom“. Saša je u ovom regionalnom projektu glumio zatvorskog lekara.

Igrao je Vladimira u sedam epizoda telenovele „Pogrešan čovek“.

Televizijska publika ga je 2021. godine mogla videti u sitkomu „Koleginice“ koji emituje komercijalna televizija „K1“.

Iste godine se u bioskopima pojavila biografska drama „Toma“ koja govori o životu pevača Tome Zdravkovića, a u kojoj je Saša Joksimović tumačio lik Save Videnovića. U jednom intervjuu je kazao da se odlično snašao i da je svoju ulogu igrao sa lakoćom jer mu se čini kao da je pisana za njega.

Od 2020. godine Saša igra Maksima Šubarevića u telenoveli „Igra sudbine“ na Televiziji „Prva“. Reditelji Rastko Tadić i Strahinja Savić su mu poverili ulogu Sime Ćuk u sapunici „Mala supruga“ baziranoj na romanu književnice Milice Jakovljević (Mir Jam).

Pozorišna karijera

Uporedo s uspešnom televizijskom i filmskom karijerom, Saša Joksimović igra i u pozorištu. Tako ga je publika u Domu sindikata mogla gledati u komadu „Sumnjivo lice“, dok je u Pozorištu „Slavija“ glumio u  predstavama „Kako vreme brzo prolazi“, „Cimeri“, „Divljač je pala“ i drugima.

U „Madlenijanumu“ glumi u predstavi „I konje ubijaju, zar ne?“, a u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ u komadu „Gospodin poslanik“.

Ostali projekti

Saša Joksimović je polovinom dvehiljaditih bio glavni i odgovorni urednik radija „Lane“. Pored toga je vodio i neke radijske emisije.

U ulozi televizijskog voditelja prvi put se okušao 2014. godine u emisiji „Fantastik šou“. Reč je o zabavnom programu čiji domaćin je bio zajedno sa voditeljkom Natašom Pavlović.

Od 2020. godine na RTS-u zajedno sa Kristinom Radenković vodi emisiju „Luda noć“. U jednom intervjuu je kazao da je time ostvario dugogodišnju želju i da zaista uživa u zadatku koji mu je urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević poverila.

Da se odlično snalazi radeći sa decom, glumac pokazuje od 2020. godine kao voditelj zabavnog dečjeg kviza „Mozgalići“ na televiziji „Kazbuka“.

Privatni život

Saša Joksimović je rođen 1981. godine u Beogradu. Odrastao je u Valjevu gde je upoznao svoju sadašnju suprugu Nevenu Joksimović. Jednom prilikom su kazali da su bili zajedno tri godine, a potom više od godinu dana proveli odvojeno. Pomirili su se i njihova veza je, kako kažu, postala čvršća[1].

Venčali su se 2008. godine, a potom dobili sina kome su dali ime Ilija. Nevena je producentkinja, pa su tako supružnici imali priliku da sarađuju na nekim projektima, poput kviza „Mozgalići“.

Tabloidi su ih često razdvajali pišući o njihovom razvodu, međutim, Saša i Nevena su i dalje zajedno. Otvoreno su govorili o usponima i padovima u vezi i braku, uključujući i težak period koji su preživeli nakon gubitka bebe.

Premda dugi niz godina živi i radi u Beogradu, Saša nije zaboravio grad u kome je odrastao. Rado odlazi u Valjevo u posetu porodici i rodbini. Ipak, trudi se da svaki slobodan trenutak provede na imaju u selu Brezovica kod Uba gde je rođen njegov otac.

Joksimovići u Brezovici imaju vikendicu, a glumac slobodno vreme provodi u prirodi, sejući baštu, gajeći cveće i igrajući fudbal sa sinom[2].

S obzirom na to da je Željko Joksimović mnogo ranije stekao regionalnu prepoznatljivost i status zvezde, Sašu mnogi mediji predstavljaju upravo kao muzičarevog mlađeg brata.

Glumac je jednom prilikom poručio novinarima da neće sarađivati sa njima ukoliko ga ne predstavljaju po profesiji kojom se bavi i dostignućima koje je do sada sam ostvario.

Zato mu je list „Alo“ uputio otvoreno pismo koje su preneli i drugi tabloidi. Urednici „Alo-a“ su mu poručili da više neće pisati o njemu u bilo kom kontekstu, pa se povela polemika na društvenim mrežama o tome ko je u pravu[3].

Sudeći po tekstovima kasnije objavljivanim na portalu ovog lista, čini se da su Saša i uredništvo razrešili nesporazume.

Sredinom 2021. godine tabloidi su objavili vest da se glumac potukao na jednoj utakmici u selu Pambukovica, te da je zbog toga priveden u policiju. On je kasnije ispričao o čemu se tačno radilo.

Naime, kazao je da je došao je da navija za jedan klub, ali se zaneo, pa je ušao u teren. Tada mu je prišao redar i udario ga, pa su usledile psovke i koškanje. Priveden je u policiju jer nije imao ličnu kartu kako bi ga čuvari reda identifikovali[4].

Glumac je polovinom 2022. godine  na društvenim mrežama objavio da njegov sin trpi vršnjačko nasilje, te se obratio medijima s apelom da ukažu na takvu vrstu problema kako bi se celo društvo uključilo u borbu sa njime.

Joksimović se kasnije zahvalio svim medijima koji su mu pomogli da se izbori sa problemom u porodici kako bi mogao da se posveti profesionalnim projektima[5].

Filmografija

Filmovi i serije

1995. To vlemma tou Odyssea

2004. Stižu dolari

2004. Tragom Karađorđa

2005. M(j)ešoviti brak

2005. Zvezde ljubavi

2006. Pre i posle Tesle

2007. Ono naše što nekad bejaše

2008. Bela lađa

2008 – 2009. Ranjeni orao (serija)

2009. Ranjeni orao

2009. Tuga

2010. Greh njene majke

2011. Moj rođak sa sela

2011. Igra istine

2012 – 2014. Il restauratore

2012 – 2015. Budva na pjenu od mora

2013. L’ultimo Papa Re

2013. Žene sa Dedinja

2014. Ravna gora

2014. Gli anni spezzati

2015. Zaboravljeni umovi Srbije

2016 – 2017. Selo gori, a baba se češlja

2017. Senke nad Balkanom

2018 – 2019. Pogrešan čovek

2020 – 2023. Igra sudbine

2021. Koleginice

2021. Toma

2022. Mala supruga

Predstave

„Cimeri“, „Divljač je pala“, „Gospodin poslanik“, „I konje ubijaju, zar ne?“, „Kako vreme prolazi“, „Sumnjivo lice“.

Nagrade i priznanja

2022. Nagrada prvi Oskar Srbije

2022. Nagrada Beogradski pobednik

Reference

[1] https://lepaisrecna.mondo.rs/Lifestyle/Ljubavne-price/a54735/Ljubavna-prica-Sase-Joksimovica-i-supruge-Nevene.html

[2] https://www.espreso.co.rs/lifestyle/zivot/1160113/vikendica-sase-joksimovica

[3] https://www.vesti.rs/Estrada/Sasa-Joksimovic-prekida-saradnju-sa-medijima-Ne-zelim-da-pisete-o-meni-kao-o-Zeljkovom-bratu.html

[4] https://www.sd.rs/vip/vip/sasa-joksimovic-za-sd-otkrio-istinu-o-tuci-na-utakmici-i-privodenju-video-2021-07-07

[5] https://www.alo.rs/razonoda/kultura/655519/sasa-joksimovic-glumac-gluma-porodica/vest

Saša Joksimović na društvenim mrežama

InstagramSaša @ Instagram
IMDBSaša @ IMDB