Lea Stanković

Kratke informacije

Ime i prezimeLea Stanković
Datum rođenja15. april 2001.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeYouTuber, influenser
Visina-
Težina-

Biografija

Lea Stanković je srpska jutjuberka,vlogerka i influenserka koja važi za jednu od najvećih tinejdž zvezda u Srbiji. Rođena je 15. aprila 2001. godine u Beogradu, gde i danas živi.

Snimanjem videa o modi i lepoti se bavi od 14. godine. Kako je svojim pratiocima ispričala, na taj potez ju je nagovorila mama, koja joj je i danas najveća podrška u svemu što radi. Pored saveta o nezi kože, kose i tela, Lea snima vlogove o putovanjima i svakodnevnom životu.

Do prvih stotinu pretplatnika na „Ju Tjubu“ („You Tube“) stigla je za manje od godinu dana, a taj broj se udvostručio već naredne godine. Uticaj koji ima na mlađe generacije korisnika interneta prepoznale su velike kompanije, poput „Adidasa“, „Pepsija“, „Afrodite“, „Aurore“ i drugih, te je ubrzo ostvarila uspešnu saradnju sa njima.

Zajedno sa jutjuberkom Nađom Stanojević je početkom avgusta 2018. godine snimila pesmu „Bambolina“ koja je za manje od godinu dana dosegla cifru od šest miliona pregleda.

U oktobru iste godine Izdavačka kuća „Laguna“ je objavila njenu knjigu „Izgradi svoj stil – Mali saveti: Lea Stanković“. Na promocijama koje su održane u Beogradu i Novom Sadu okupilo se na hiljade devojčica koje su želele da se slikaju sa Leom i da im ona potpiše knjigu.

Drugi duet je snimila sa španskom jutjuberkom Dženifer Martin (Jennifer Martin), poznatijom kao Jenni Martin. Reč je o pesmi „Tik-tak“ koja je za tri meseca prešla cifru od četiri miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

U saradnji sa veb sajtom „Wannabe Magazine“ Lea je u oktobru 2019. godine predstavila svoju prvu kolekciju odeće. Fotografije sa promocije je podelila sa svojim pratiocima na „Instagramu“, gde Lea ima podršku 526 hiljada korisnika te društvene mreže.

Osim toga, njen „Ju Tjub“ kanal prati više od 600 hiljada pretplatnika, a njeni klipovi u oktobru 2019. godine broje preko 182 miliona pregleda.

Detinjstvo i obrazovanje

Lea Stanković je rođena 2001. godine u Beogradu. Sa ocem Srđanom, majkom Violetom i starijom sestrom Sarom je odrasla u srpskoj prestonici. Već sa šest godina krenula je u školu glume „Sunce“, poznate glumice Dragane Mrkić. Pored glume, hobi su joj bili manekenstvo i modeling, te je sa samo sedam godina napravila svoj prvi „buk“ („book“) sa slikama iz studija.

Sa deset godina se prijavila na audiciju za školu glume „Dadov“. Potrudila se da svojim imitacijama i monolozima zadobije poverenje stručnog žirija, te je sedam dana kasnije saznala da je primljena. Tu su joj profesori bili Kokan Mladenović i Radovan Knežević. Pored redovnih časova, Lea i ostali polaznici su često gledali predstave u istoimenom pozorištu.

Pored glume i modelinga, Lea je trenirala odbojku i ples. S obzirom na to da je sportovi nisu mnogo interesovali, više se posvetila plesu.

Do polugodišta osmog razreda pohađala je državnu osnovnu školu, a potom se prebacila u Internacionalnu školu, gde predmete sluša na engleskom jeziku. Sa svojim pratiocima je podelila da je razlog za takvu odluku to što je oduvek maštala da pohađa školu na stranom jeziku i to što planira da se posle završenog fakulteta preseli u inostranstvo.

Omiljeni predmet joj je matematika, a neretko je išla na takmičenja iz istorije. Nekoliko puta je učestvovala na školskim i gradskim takmičenjima, a jednom je uspela da se plasira i na republičko. Lea kaže da voli da čita i jednom prilikom je kazala da joj je omiljena knjiga „Zato što te volim“ Gijoma Musoa (Guillaume Musso).

Iako kaže da joj je prosek tokom celog školovanja 5.0, priznaje da ne voli da uči hemiju i druge prirodne nauke. Posle završene srednje škole, kaže da bi volela da upiše fakultet koji ima veze sa poslom kojim se trenutno bavi.

Od hobija do neslućene popularnosti

Počela je da snima i objavljuje videe o lepoti i modi sa samo 14 godina. Premda se nikako nije videla u svemu tome, na taj potez ju je nagovorila majka jer su dugo zajedno pratile šta objavljuju neki strani jutjuberi. Olakšavajuća okolnost je to što se od ranog detinjstva bavi glumom, te joj nije bio problem da opušteno stane pred kameru.

Prvi video koji je objavila 19. septembra 2015. godine je nosio naziv „First video“ i u njemu je gostovala Leina drugarica Kristina. S obzirom na to da je sadržaj naišao na pozitivne reakcije gledalaca, ona je odlučila da nastavi da snima. U svemu tome je imala veliku podršku roditelja, naročito mame koja joj je bila jedini savetnik na samom početku bavljenja tim hobijem.

Snimajući tutorijale, savete za negu i lepotu, te izazove sa svim članovima porodice stekla je veliki broj obožavalaca iz celog regiona. Prvih 100 hiljada pretplatnika je dobila već u decembru 2016. godine, a do polovine naredne godine ta brojka se udvostručila.

Zato je dobila pozivnicu za učešće na drugom „Balkan Tube Festu“ koji je u oktobru 2017. godine održan u Beogradu. Među najgledanijim videima je serijal od 12 delova pod naslovom „Šta radimo kada ostanemo sami“, u kojima je neretko učestvovala cela njena porodica, uključujući tetku i rođake.

Na listi najgledanijih sadržaja su tutorijali o modi, ali i vlogovi sa raznih putovanja. Među njenim vršnjacima popularni su i tzv. „izazovi“ , te „pitanja i odgovori“ koje je snimala sa sestrom Sarom i drugim jutjuberima, poput Andrije Jovića (Andrija Jo) i Nađe Stanojević.

U martu 2018. godine proslavila je tristotog pretplatnika na svom „Ju Tjub“ kanalu, te tim povodom organizovala „darivanja“ („giveaway“) za najvernije pratioce. Osim toga, organizuje i druženja sa svojim fanovima, tzv. meetup-e, širom Srbije i regiona.

Polovinom 2018. godine je sa jutjuberkom Nađom Stanojević snimila pesmu „Bambolina“. Reč je o numeri koju su pisali Filip Miletić i Miloš Roganović, a koja je za nešto više od godinu dana dosegla cifru od 6,5 miliona pregleda.

Izdavačka kuća Laguna je u oktobru 2018. godine objavila njenu knjigu „Izgradi svoj stil – Mali saveti: Lea Stanković“. Mlada autorka ju je posvetila svim mladim ljudima koji žele da se bave snimanjem klipova za „Ju Tjub“. Obiluje njenim iskustvima, savetima i predlozima, a Lea je dodala i stranice za beleške i pravljenje planova.

Knjiga je predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, gde je te godine bila treći najprodavaniji naslov. Na promociju je pristiglo na hiljade tinejdžera iz cele Srbije kako bi kupili knjigu sa njenim potpisom i slikali se sa svojim idolom.

S obzirom na veliku popularnost koju uživa među mlađom generacijom, neretko dobija ponude za saradnju sa poznatim brendovima, među kojima su „Huawei“, „Adidas“, „Guess“, „Pepsi“, „Rauch“, te kozmetičke kuće „Elseve“, „Afrodita“, „Sephora“, „Rimel“, „Max Factor“, „B.U.“ i druge. Njihove proizvode „reklamira“ na svom „Instagram“ profilu gde ima više od 526 hiljada pratilaca.

Svesna uticaja koji ima na svoje vršnjake i mlađu publiku Lea neretko svoje objave posvećuje ozbiljnim temama, među kojima je nasilje i reakcija ljudi na tako nešto. U jednom videu je priznala da je sa samo 14 godina bila žrtva napada na Novom Beogradu. Devojčica je ispričala kako je vraćajući se sa „Balkan Tube Festa“ 2016. godine napao neki čovek u haustoru pored zgrade gde žive njeni baka i deda.

Naime, on je uhvatio i počeo da je davi, te tražio da se skine. Lea je počela da vrišti, a on je pobegao. Plačući je utrčala u stan i kada se povratila od šoka ispričala šta se desilo. Više od same činjenice da je napadnuta, Leu je šokiralo to što niko od prisutnih nije reagova i pokušao da joj pomogne. Zato je, nakon tri godine odlučila da o tome progovori, kako bi barem donekle podigla svest o tome koliko je važno priteći nekome u nevolji, jer nikada ne znate kada ćete i sami biti žrtva nekih bolesnih umova.

Njeno priznanje izazvalo je buru u domaćoj javnosti, te se u medijima i na društvenim mrežama dosta polemisalo o toj temi. Mnogi su se složili da je potrebna velika hrabrost da se o tome govori, ali i njenu ideju da ukaže na veliki problem koji je prisutan u srpskom društvu.

Da je neke loše kritike na prethodnu pesmu nisu pokolebale, Lea je pokazala snimivši duet sa španskom jutjuberkom Dženi Martin (Jenni Martin). Radi se o pesmi „Tik tak“ čiji autori su Filip Čolić i Petar Vagner (Petar Wagner), a koja je za samo par meseci na „Ju Tjubu“ pregledana četiri miliona puta.

San da osmisli vlastitu kolekciju odeće joj je se konačno ostvario, pa je u septembru 2019. godine publici u Beogradu i Novom Sadu predstavila liniju odeće koju je „izbacila“ u saradnji sa „Wannabe“ magazinom. Kolekcija je promovisana 5. i 6. oktobra, a reč je o „limitiranom izdanju“ koje je moguće nabaviti putem interneta.

Knjige

  • 2018. Izgradi svoj stil – Mali saveti: Lea Stanković“.

Singlovi

  • 2018. Bambolina (duet sa Nađom Stanojević)
  • 2019. Tik tak (duet sa Dženi Martin)

Lea Stanković na društvenim mrežama

InstagramLea @ Instagram
YoutubeLea @ YouTube