Borko Radivojević

Kratke informacije

Ime i prezimeBorko Radivojević
Datum rođenja1983.
Mesto rođenjaČovdin (Petrovac na Mlavi)
DržavaSrbija
PrebivalištePetrovac na Mlavi
ZanimanjeMuzičar, harmonikaš

Biografija

Borko Radivojević je srpski harmonikaš, kompozitor, aranžer i muzički producent. Osnivač je orkestra Tigrovi“. Rođen je 1983. godine u mestu Ćovdin kod Petrovca na Mlavi. Oženjen je i ima troje dece. Živi i radi u Petrovcu na Mlavi.

Sklonost ka harmonici je pokazao već sa dve godine. U osnovnu muzičku školu je krenuo sa pet godina, a potom je školovanje nastavio u srednjim muzičkim školama u Kragujevcu i Požarevcu.

Od detinjstva je pobeđivao na takmičenjima i festivalima širom Srbije. Usledila je saradnja sa evropskim muzičarima, a od 2003. godine sa svojim orkestrom „Tigrovi“ svira na privatnim slavljima u Srbiji i inostranstvu.

Sarađivao je i sa pevačima izvorne, narodne, folk i pop muzike, među kojima se posebno izdvaja pokojni Šaban Šaulić sa kojim je na koncertu u Beogradu nastupio pred oko 20 hiljada ljudi.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Borko Radivojević je rođen 1983. godine u Ćovdinu kod Petrovca na Mlavi. Interesovanje za harmoniku je pokazao već sa dve godine, a sa pet godina je krenuo u osnovnu muzičku školu. Završio ju je u klasi profesora Miodraga Mikice Lukića.

Nakon toga je upisao Srednju muzičku školu „Miloje Milojević“ u Kragujevcu. Završio je Srednju muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“ i Požarevcu.

Redovno je osvajao nagrade i priznanja na takmičenjima širom Srbije. Profesor harmonike, čuveni Tomica Miljić je primetio njegov talenat, te je predvideo da će biti dobar harmonikaš.

Karijera

Borko Radovojević je sa 22 godine počeo ozbiljno da se bavi muzikom. Podsticaj mu je bilo i prvo mesto na harmonikaškom festivalu u Sokobanji 1996. godine.

Sledeće godine je pobedio na Nacionalnom muzičkom takmičenju u Beogradu. U Sokobanju se ponovo vratio 2005. godine, te je postao apsolutni pobednik ovog festivala.

Pored festivala u Srbiji, Radivojević je redovno osvajao nagrade na međunarodnim takmičenjima, poput onih u Portugaliji i Litvaniji.

Na samom početku karijere svirao je razne žanrove, dok nije shvatio da mu tradicionalni folklor s ovih prostora najviše odgovara. Posebno je inspirisan vlaškom narodnom muzikom.

Radivojević i njegov orkestar su 2005. godine svirali na albumu pevača Darka Todorovića. Album nosi naziv „Stota“, a objavila ga je Produkcijska kuća „Renome“.

Dve godine kasnije je snimio album sa Biljanom Bosiljčić Bubom, a 2008. je gostovao na albumu „Nagovaram srce“ koji je Marijana Lazarević snimila u pratnji Orkestra Vladana Lazarevića Krnjevca.

Producirao je album „Zlatni prsti Renomea“ koji se u prodaji pojavio 2010. godine. Bio je zadužen i za produkciju CD-a „Hitovi“ Žareta i Gocija, te albuma „To je moja priča“ koji su 2010. godine objavili Momo i grupa Dodir.

Tokom 2012. godine je sarađivao sa Zoranom Kulinom, te grupama Složna braća i Zavičajno jato.

Radivojević je u toku 2015. godine sarađivao sa grupom Amadeus na njihovim pesmama „Ti si ta“ i „Krv i navike“.

Napisao je aranžman za pesmu „Srećna žena“ Marine Bozalo koja se našla na CD-u „Mega kolekcija novih hitova 3“ koji je Produkcijska kuća „Grand“ objavila 2016. godine.

Iste godine je aranžirao singl „Kavaljeri“ grupe Barbike, te numeru „Pevam, pevam“ folk pevača Dragija Domića.

Komponovao je i aranžirao singl „Čime te je drugi zaslužio“ Ljube Lukića i napisao muziku za numeru „Kao stari vuk“ koju je Jasmina Grujić objavila u julu 2017. godine.

Pored saradnje sa domaćim muzičarima, radio je i sa kolegama iz Turske, Rumunije, Italije i Švajcarske.

Snimio je album sa filharmonijom iz Rumunije, a veću popularnost među ljudima koji ne slušaju isključivo harmoniku, stekao je nakon što je svetlo dana ugledao njegov sing „Bomba“ koji je snimio sa grupom turskih muzičara.

Pesmu je promovisao na brojnim televizijama, poput „Granda“, a to mu je otvorilo mogućnost saradnje sa popularnim pop-folk pevačima.

Nastupao je sa Darkom Lazićem, Aleksandrom Mladenović, Srećkom Kačarom, Biljanom Sečivanović, Tijanom Milentijević (Tijana EM) i drugima.

Sa Slađom Allegro je snimio „live“ album pod nazivom „Soba za plakanje“ sa koga se posebno izdvojila pesma „Sve sam stekla sama“.

Aleksandar Aco Stankić je 2017. godine snimio dokumentarni film o Borku i njegovim Tigrovima koji nosi naziv „Evo srcu radosti“. Ovaj dokumentarac je predstavljen publici na festivalima u Beogradu i Beču.

Radivojević je redovno svirao sa pokojnim Šabanom Šaulićem. „Kralj narodne muzike“ mu je posebnu čast ukazao kada ga je pozvao da svira na njegovom koncertu održanom 6. oktobra 2018. godine u Štark areni.

Reč je o koncertu povodom 50 godine Šaulićeve muzičke karijere koji je mnogima ostao u lepom sećanju. Mladi muzičar je imao priliku da nastupi pred oko 20 hiljada ljudi, a isti uspeh su ponovili i u „Areni Armeec“ u Bugarskoj.

Radivojević je sarađivao sa sarajevskim folk pevačem Halidom Bešlićem na njegovom albumu „Trebević“ koji se u prodaji pojavio 20. februara 2020. godine.

Zbog pandemije novog virusa korona tokom 2020. godine obustavljene su mnoge svirke. Folk pevač Aca Lukas odlučio je da svoju publiku počasti „online“ koncertom na kome su mu gosti bili Borko Radivojević i njegov orkestar Tigrovi. Koncert je uživo prenosila Televizija „Toxic“.

Na albumu koji je Radivojević snimao u studiju „Powerplay“ u Cirihu sarađivao je sa brojnim muzičarima iz cele Evrope. Reč je o materijalu na kome se mogu čuti različiti žanrovi. Borko je tradicionalni „balkanski zvuk“ pomešao sa fankom, rokom, džezom i elektronskom muzikom.

Harmonikaš u Petrovcu na Mlavi ima atelje namenjen za snimanje i produkciju muzike. U ovom studiju je sarađivao sa mnogim poznatim izvođačima.

U sklopu muzičkog, Radivojević ima i foto studio koji nude razne vrste usluga, poput izrade promotivnih materijala za albume i nastupe. Studio nosi naziv „Tigar“, poput njegovog orkestra.

Osim toga, jedan od predavača u školi „Accordion Online Academy[1]„.

Orkestar Tigrovi

Premda je u medijima prepoznatljiv po nastupima sa folk zvezdama, Radivojević velike uspehe niže sa svojim orkestrom Tigrovi.

Tigrovi su se okupili 2003. godine, a već dve decenije sviraju na svadbama, krštenjima, rođendanima i drugim proslavama u Srbiji i regionu.

Pored talenta i profesionalnosti, izdvaja ih i to što znaju da naprave dobru atmosferu, tj. da podstaknu domaćine i goste da se odlično zabave[2].

Sa svojim orkestrom je učestvovao na RTS-ovom projektu „Najlepše narodne pesme“.

Privatni život

Borko Radivojević je rođen 1983. godine u mestu Ćovdin kod Petrovca na Mlavi. Odrastao je i školovao se u Petrovcu na Mlavi, Kragujevcu i Požarevcu.

Zahvaljujući harmonici, tj. poslu kojim se bavi i brojnim takmičenjima na kojima je nastupao, obišao je dobar deo Evrope. Ipak, sa porodicom koju čini supruga i troje dece, „nastanio se“ u Petrovcu na Mlavi.

U medijima se isključivo pojavljuje kada treba da najavi projekte na kojima radi, tako da se za njegovo ime ne vežu kontroverze i skandali svojstveni nekim drugim muzičarima.

Sa publikom komunicira putem društvenih mreža. Na „Instagramu“ („Instagram“) ima preko 70 hiljada pratilaca, dok njegov rad na „JuTjubu“ („YouTube“) i Fejsbuku („Facebook“) prati oko 30 ljudi.

Reference

Borko Radivojević na društvenim mrežama

FacebookBorko @ Facebook
InstagramBorko @ Instagram
YoutubeBorko @ YouTube