Nikola Jovanović (Nixa Zizu)

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Jovanović (Nixa Zizu)
Datum rođenja12. april 1989.
Mesto rođenjaJagodina
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeYouTuber, fitness trener
Visina185 cm
TežinaNepoznato

Biografija

Nikola Jovanović je srpski bodibilder, fitnes trener i jutjuber čiji kanal „Nixa zizu“ prati više od 590 hiljada pretplatnika. Jedan je od prvih domaćih jutjubera koji je prešao sto hiljada pretplatnika na ovoj platformi. Rođen je 12. aprila 1989. godine u Jagodini. Živi i radi u Beogradu.

Kanal „Nixa zizu“ je osnovao polovinom 2007. godine, a na njemu korisnici „Ju Tjuba“ („You Tube“) mogu pronaći savete za vežbanje, kompjuterske i mob tutorijale, „striminge“ video igara, vlogove i skečeve, parodije, izazove i zanimljive i humoristične isečke iz domaćih filmova.

Jovanović je svoju najveću popularnost na „Ju Tjubu“ stekao snimajući kompjuterske tutorijale i razne filmske parodije, kao što je čuveni serijal „Nemušti jezik“. Ubrzo nakon toga postaje poznat i u svetu fitnesa i bodibildinga.

Neki od njegovih klipova su uklonjeni sa „Ju Tjuba“ jer nisu u skladu sa pravilima te platforme. Uprkos tome, kanal „Nixa zizu“ u oktobru 2019. godine broji 593 hiljade pretplatnika, a njegovi klipovi preko 153 miliona pregleda.

Uživa veliku popularnost i na društvenim mrežama. Na „Instagramu“ ga prati više od 238 hiljada korisnika, a na „Fejsbuku“ preko 173 hiljade korisnika ove društvene mreže. Nikola ima svoj veb sajt i mobilnu aplikaciju sa programom treninga.

Detinjstvo i odrastanje ispunjeno ljubavlju prema sportu

Nikola Jovanović je rođen 1989. godine u Jagodini. Sa 11 godina je počeo da se bavi tzv. „street workout-om“, a uporedo sa tim je trenirao fudbal. Za osam godina je prošao sve mlađe selekcije u Fudbalskom klubu Jagodina, te uspeo da „zaduži“ i seniorski dres svog tima.

Pored toga, trenirao je i atletiku. U trkama na 100 metara ima nekoliko medalja, a namera mu je bila da postigne što bolje rezultate u sprintu. Premda su mu mnogi zbog brzine predviđali svetlu budućnost u fudbalu, on je više voleo da vežba. Uglavnom je radio sklekove, trbušnjake, propadanja i zgibove.

U nekom momentu je prevagnula ljubav prema tome, te se sve više trudio da dođe do boljih rezultata u vežbanju, nego u fudbalu i atletici. Iz tog razloga je promenio način ishrane i posvetio se fitnesu, bodibildingu koji su mu kasnije mnogo pomogli i kada je u pitanju „Ju Tjub“.

„Ju Tjub“ karijera

Kanal na internet platformi „Ju Tjub“ Nixa je osnovao još polovinom 2007. godine, u vreme kada taj sajt nije bio popularan kao danas. Na samom početku je snimao uglavnom mišljenja o drugim poznatim ličnostima, a potom je sadržaj proširivao i na ostale teme.

Snimao je kompjuterske tutorijale, parodije, skečeve i smešne klipove kako bi privukao pažnju što većeg broja korisnika „Ju Tjuba“. Osim toga, snimao je klipove o vežbama koje radi, ali nije ni slutio da će zahvaljujući tome dostići popularnost koju danas uživa.

Polovinom 2014. godine je dobio svog sto hiljaditog pretplatnika na kanalu „NIxa zizu“, te ga je „Ju Tjub“ nagradio tzv. „Silver Play Button-om“, priznanjem koje dobijaju svi koji pređu 100 000 pratilaca na toj platformi.

Popularnost mu je rasla iz dana u dan, a on se trudio da skoro na dnevnoj bazi objavljuje nove sadržaje. Tako na svom kanalu ima klipove sa najvećim „provalama“ srpskih filmova, greške koje se pojavljuju u domaćoj kinematografiji, vlogove i skečeve. Među najpopularnijim videima je serijal „Nemušti jezik“ u kojima „pozajmljuje“ glas životinjama. Ovi klipovi broje i po nekoliko miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

 

View this post on Instagram

 

𝐏𝐫𝐞 𝐧𝐞𝐠𝐨 𝐬𝐭𝐨 𝐤𝐚𝐳𝐞𝐭𝐞 𝐝𝐚 𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞 „𝐥𝐨𝐬𝐮 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐭𝐢𝐤𝐮“ 𝐳𝐚𝐬𝐮𝐜𝐢𝐭𝐞 𝐫𝐮𝐤𝐚𝐯𝐞 𝐢 𝐯𝐞𝐳𝐛𝐚𝐣𝐭𝐞 𝐨𝐤𝐨 𝟑-𝟒 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐮 𝐜𝐮𝐠𝐮. 𝐍𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐧𝐢𝐫𝐚𝐣𝐭𝐞 𝐤𝐨 𝐛𝐚𝐛𝐞 𝐢 𝐣𝐞𝐝𝐢𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥𝐧𝐮 𝐛𝐛 𝐢𝐬𝐡𝐫𝐚𝐧𝐮 𝐬𝐚 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐜𝐢𝐣𝐨𝐦. 𝐍𝐚𝐤𝐨𝐧 𝐭𝐨𝐠𝐚, 𝐚𝐤𝐨 𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐫𝐚𝐝𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐯𝐞 𝐤𝐚𝐤𝐨 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚 𝐚 𝐣𝐨𝐬 𝐮𝐯𝐞𝐤 𝐢𝐳𝐠𝐥𝐞𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐞𝐜𝐧𝐨 𝐢 𝐝𝐢𝐳𝐞𝐭𝐞 𝐬𝐦𝐞𝐬𝐧𝐞 𝐤𝐢𝐥𝐚𝐳𝐞 𝐨𝐧𝐝𝐚 𝐦𝐨𝐳𝐞𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐢 𝐝𝐚 𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞 „𝐥𝐨𝐬𝐮 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐭𝐢𝐤𝐮“. 𝐀𝐥𝐢 𝐧𝐚 𝐤𝐫𝐚𝐣𝐮 𝐯𝐞𝐜𝐢𝐧𝐚 𝐜𝐞 𝐬𝐡𝐯𝐚𝐭𝐢𝐭𝐢 𝐝𝐚 𝐧𝐞𝐦𝐚 𝐥𝐨𝐬𝐮 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐭𝐢𝐤𝐮, 𝐯𝐞𝐜 𝐧𝐞 𝐳𝐧𝐚 𝐝𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐧𝐢𝐫𝐚 𝐢 𝐣𝐞𝐝𝐞 𝐤𝐚𝐤𝐨 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚.⁣ ⁣ 𝘚𝘭𝘪𝘬𝘢 𝟷 𝟽𝟶𝘬𝘨 | 𝘴𝘭𝘪𝘬𝘢 𝟸 𝟿𝟶𝘬𝘨 | 𝘯𝘢 𝟷𝟾𝟻𝘤𝘮⁣ ⁣⁣ Za online trening ako hocete da smrsate ili dodate misice na prirodan nacin idite na ⁣⁣⁣𝐍𝐢𝐱𝐚𝐳𝐢𝐳𝐮𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠.𝐜𝐨𝐦 👈⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣ Ili skinite 𝐑𝐞𝐚𝐥 𝐟𝐢𝐭𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 aplikaciju sa google play-a ☝️⁣⁣⁣⁣⁣ Pogledajte moj prvi highlight story da vidite neke od rezultata.✔ ⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣ #personaltrainer #personalnitrener #nixazizu #onlinetraining #onlinecoaching #hrvatska #bosna #vezbanje #gym #workout #bodybuilding #fitness #youtube #fashion #manfashion #serbia #srbija #trening⁣⁣⁣⁣ #vezbanje #trener #kakosmrsati

A post shared by Nixa Zizu (@nixazizu89) on

Sadržaj kanala je obogatio tutorijalima o računarima, mobilnim telefonima i ostalim savremenim uređajima. S vremenom je rasla njegova ljubav prema vežbanju, te se skoro potpuno posvetio snimanju klipova sa savetima za vežbanje, pravilnom načinu ishrane, savetima za gubljenje kilograma i povećanju telesne mase, zabludama o steroidima i slično.

U januaru 2018. godine je pokrenuo dokumentarni kanal „Dox Expose“, na kome je objavio samo dva klipa, ali kanal zahvaljujući njegovom „potpisu“ i dalje broji više od 16 i po hiljada pretplatnika.

Sarađivao je sa drugim jutjuberima i učestvovao na „Balkan Tube Fest-u“ u Sarajevu i Beogradu.  Krajem septembra 2019. godine je snimio pesmu „Otac YouTuba – You Tube Specijalci“ u kojoj „proziva“ mlađe kolege Stefana Jankovića Janka i Nemanju Rajkovića Rajketa . Reč je tzv. disstrack-u, koji je za manje od mesec dana pregledan preko milion puta.

Fitnes i bodibilding karijera

Ljubav prema bodibildingu je pretočio u unosan posao. Kako se navodi na njegovom zvaničnom veb sajtu, Nikola je osamnaestogodišnje iskustvo i usavršavanje iz oblasti prirodnog dodavanja mišića i gubljenja telesne mase na zdrav način, pretočio u tzv. „online coaching sistem“. Preko njegovog sajta i mobilne aplikacije svi koji žele mogu da se prijave da im on postane lični trener.

Pored saveta o pravilnom načinu vežbanja, Nikola nudi i program ishrane koji pomaže bržem postizanju boljih rezultata. Kako je naveo u tekstu na svom sajtu, namera mu je da „nauči ljude kako da dođu do svoje najbolje moguće verzije“ – da smršaju ili da dobiju masu, tako da na kraju budu zadovoljni.

Korisnici njegovih usluga putem fotografija i video snimaka dobijaju detaljna uputstva šta i koliko treba da jedu, te šta treba da rade u teretani, sa snimcima iz više uglova. S obzirom na to da trenutno živi u Beogradu, ostavlja mogućnosti ljudima koji takođe žive u tom gradu treninga uživo, dok sa svima ostalima komunicira putem interneta.

Osim toga, na svom sajtu prodaje unikatnu i kvalitetnu odeću za svaki dan, te odeću za trening. Reč je o komadima koje dizajniraju MKO (Majica Kakvu Oćeš), a svi koji žele mogu da naruče trenerke, majice, dukseve, kačkete i kape.

 

View this post on Instagram

 

𝟏𝟓𝟎 𝐤𝐧𝐣𝐢𝐠𝐨𝐯𝐨𝐝𝐣𝐚 𝐧𝐚 𝐛𝐚𝐫𝐛𝐞𝐥𝐮 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐜𝐮𝐝𝐚🤷‍♂️⁣ ⁣ Za online trening ako hocete da smrsate ili dodate misice na prirodan nacin idite na ⁣⁣⁣𝐍𝐢𝐱𝐚𝐳𝐢𝐳𝐮𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠.𝐜𝐨𝐦 👈⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣ Ili skinite 𝐑𝐞𝐚𝐥 𝐟𝐢𝐭𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 aplikaciju sa google play-a ☝️⁣⁣⁣⁣⁣ Pogledajte moj prvi highlight story da vidite neke od rezultata.✔ ⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣ #personaltrainer #personalnitrener #nixazizu #onlinetraining #onlinecoaching #hrvatska #croatia #bosna #vezbanje #gym #workout #bodybuilding #fitness #modeling #youtube #europe #manstyle #photography #modelphotography #gymfashion #fashion #manfashion #serbia #srbija #black #trening⁣⁣⁣⁣⁣ #tattoo #vezbanje #trener #kakosmrsati

A post shared by Nixa Zizu (@nixazizu89) on

Kontroverze

Premda ga mnogi optužuju da koristi steroide, Nikola kaže da je do svih rezultata došao sasvim prirodno bez steroida i lekova „na kojima se zasniva današnji fitnes svet“.

Jovanović je izazvao mnogo polemike među svojim pratiocima i korisnicima društvenih mreža. Naime, u aprilu 2016. godine jedan od administratora na njegovom „Fejsbuk“ profilu objavio da je Nixa doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Naime, u statusu se navodi da ga je nepoznata osoba udarila automobilom dok je hodao pored puta.

Svoje iskustvo Nikola je u septembru 2017. godine podelio sa svojim pratiocima na „Ju Tjub“. Tom prilikom je ispričao kako se sve dogodilo i kako mu se od udarca iskrivila kičma, ali ništa nije slomio. Međutim, nakon što su prestali da deluju analgetici shvatio je da mu trnu noge i da ga boli celo telo.

Od navodne povrede nerava se oporavljao tri meseca, te, kako je naveo u nekim momentima pomišljao i na samoubistvo. Motivisalo ga je to što se od mladih dana trudio da postigne što bolje rezultate u vežbanju, te je želeo ponovo da prohoda i da nastavi sa time.

Nešto kasnije su se u javnosti pojavile informacije da je jutjuber „lažirao“ nesreću, jer je želeo da sakrije da je tri meseca proveo u jednoj bolnici u Jermeniji kako bi povećao svoju visinu. Tada je navodno podrvgnut operacijama za produženje nogu. Argumente za takvu priču mnogi su pronašli u činjenici da je u ranijim klipovima govorio da je visok manje od 180 cm, a da je posle na zvaničnom sajtu naveo da je visok 185 centimetara.

Jovanović je objavio da je uradio dve „lude operacije“ i da je lomio šest kostiju na nogama „uz pomoć doktora“, ali nije želeo da komentariše navode da li je „lažirao“ saobraćajni udes ili ne.

Nikola se u oktobru 2019. godine ponovo našao u centru skandala, kada je jedan od portala koji se bavi karijerama jutjubera objavio cenzurisanu fotografiju na kojoj je potpuno nag.  Nepoznato je da li je fotografija fotošop, a Nixa nije komentarisao celu situaciju.

Pesme

  • 2019. Otac YouTuba – You Tube Specijalci (Official Disstrack Video)

Izvori

Nikola Jovanović (Nixa Zizu) na društvenim mrežama

FacebookNixa Zizu @ Facebook
InstagramNixa Zizu @ Instagram
TwitterNixa Zizu @ Twitter
YoutubeNixa Zizu @ YouTube