Vera Matović

Kratke informacije

Ime i prezimeVera Matović
Datum rođenja3. jun 1946.
Mesto rođenjaČačak
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk

Biografija

Vera Matović je srpska pevačica narodne muzike, prepoznatljiva po pesmama „Hajde da se budimo u dvoje“, „Belu bluzu suza kvasi“, „Marko, sunce moje jarko“, „Šta ti moja bluza smeta“ i drugima. Rođena je 3. juna 1946. godine u Čačku. Iz braka sa harmonikašem i kompozitorom Ratomirom Racom Matovićem ima sina Milijana i ćerku Violetu. Par živi i radi u Beogradu.

Muzičku karijeru je započela 70-ih godina 20. veka. Od tada do 2019. godine Vera je snimila 24 albuma i 16 singlova.

Pevala je na festivalima „Hit parada“, „MESAM“, „Šumadijski sabor“, „Moravski biseri“ i drugima. Na festivalu u Ilidži 1977. godine pobedila je sa pesmom „Drugarice, ne diraj u sreću“.

Trijumfovala je na „Moravskim biserima“ dva puta – 2001. godine sa pesmom „Izdao si našu ljubav“ i 2011. godine sa numerom „Srbijanka“.

Na istom festivalu 2014. godine njena pesma „Otkopčaj mi jelek“ je proglašena najboljom od strane publike i stručnog žirija.

Vera Matović je bila prva pevačica koja je dobila nagradu „Oskar popularosti“ i to za pesmu „Belu bluzu suza kvasi“ iz 1980. godine.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Vera Matović, devojački Ostojić, je rođena 1946. godine u Čačku. Po završetku osnovne škole, upisala je učiteljsku školu.

Ipak, maštala je o tome da postane trgovkinja ili pevačica. Na kraju se opredelila za muzičku karijeru jer je sa bratom Sveletom, koji je svirao harmoniku počela da nastupa već u ranoj mladosti.

Još kao anonimna pevačica, Vera je dva puta zaredom osvojila prvo mesto na Festivalu „Raspevano Dragačevo“. Nakon što je upoznala harmonikaša i kompozitora Ratomira Racu Matovića odlučila je da nastavi da se profesionalno bavi tim poslom.

Muzička karijera

Posle Čačka i okoline, za Veru Matović i njenog supruga pročulo se širom Srbije. Prvu singl ploču pevačica je objavila 1970. godine. Na njoj su se našle numere „Sirota sam bez ljubavi“, „Majko mila što si me rodila“, „Što u srcu nosim bol“ i „Dođi dragi, dođi mili“.

Otpevala ih je u pratnji Ansambla Mite Mićića, a ploču je objavila Diskografska kuća „Šumadija“.

Dve godine kasnije se u prodaji pojavila njena nova singlica sa pesmama „Ako si sunce moje“ i „Tvom se povratku radujem“. Ponovo je za muziku i aranžmane bio zadužen Mita Mićić.

Sa Milanom Radosavljevićem i Orkestrom Živorada Aleksića je 1973. godine snimila pesme „Pastirče mlado i milo“ i „Naša sela lepša su od grada“.

Na istoj „singlici“ se našlo i „Bojanino kolo“, a objavila ju je Diskografska kuća „Diskos“.

Pesme „Sve bih dala da te zaboravim“ i „Pomiri se sudbinom“ publika je imala priliku da čuje 1974. godine kada je „Diskos“ izdao njenu novu ploču.

Obe pesme je pisao Časlav Đoković, a Vera ih je otpevala u pratnji Ansambla Božidara Bokija Miloševića.

Tokom naredne godine Čačanka je izdala čak tri „singlice“. Na prvoj su bile numere „Od nemila do nedraga“ i „Ne igraj se vatrom“, na drugoj „Sve ili ništa“ i „Poslušaj svoju ženu“, a na trećoj „U srcu sam te zaključala“ i „Priznaj, pola ti se prašta“.

Sa suprugom Ratomirom Matovićem i njegovim ansamblom je 1976. godine snimila ploču sa numerama „Skloni mi se s puta“ i „Neka te sreća na putu prati“. I ovog puta, pesme je pisao Časlav Đoković, a ploču je objavio „Diskos“.

Posle pobede na Festivalu u Ilidži sa numerom „Drugarice, ne diraj u sreću“ za Veru Matović je čula skoro cela bivša Jugoslavija.

Iste godine pevačica je objavila dve „singlice“, sa pobedničkom pesmom i numerama „Prekide se lanac sreće“, „Ne ostavljaj me samu“ i „Lepi Marijo“.

Verovatno najuspešnija godina u njenoj dotadašnjoj karijeri je bila 1978. kada su „svetlo dana“ ugledale singl ploče „Ne mogu da se odvojim od tebe“ i „Nisi me na putu našao“, te prva dva albuma nazvana, jednostavno, „Vera Matović“. Na njima je bilo par novih pesama, ali i one po kojima je već postala prepoznatljiva.

Na „Hit paradi“ 1979. godine je publici premijerno predstavila numeru „Nije greška, već namera“ koja se zajedno sa pesmom „Ja prezime hoću tvoje“ našla na „Diskosovoj“ ploči.

Iste godine Vera je izdala „singlicu“ sa numerama „Najdraži gost“ i „Ne dolazim da se vratim“ koje je pisao Novica Urošević, a aranžirao Ljubiša Pavković.

Usledila je saradnja sa Diskografskom kućom „PGP RTB“ koja je 1980. godine objavila njen treći album pod nazivom „Sačekaj me ljubavi“.

Osim naslovne, na njemu su bile i pesme „Zar je moralo tako da bude“, „Ostani, ostani“, „Na livadi povila se trava“, „Daleko si, sunce moje“ i druge. Ploča je prodata u zlatnom tiražu.

Iste godine je za pesmu „Belu bluzu suza kvasi“ dobila nagradu „Oskar popularnost“ koju su do tada uglavnom dobijali muški izvođači.

Njeni obožavaoci nisu morali dugo da čekaju na nove pesme jer je Vera već sledeće godine objavila album „Na prozoru ruzmarin miriše“.

Pesme „Poslednja noć, poslednja zora“, „Tvoja sreća cveta“, „Stariji si, al` ništa ne mari“ i druge, pisali su Novica Urošević i Predrag Vuković Vukas.

Ipak, najveću popularnost joj je donela numera „Belu bluzu suza kvasi“, koju publika na njenim nastupima i danas rado traži.

Ni na narednoj ploči iz 1982. godine Vera nije menjala saradnike, a plod te saradnje je stigao u vidu pesama „Hajde da se budimo udvoje“, „Više se ne sastajemo“, „Ja sam tvoja ljubimica“, „Cane“ i drugima.

Omaž rodnom kraju je dala numerom „Gledam Čačak s Jelice planine“ koja je postala vanvremenski hit. I ovog puta, njen album je izdao PGP.

Praksu da svake godine izdaje novi materijal Matovićeva je nastavila i 1983. godine. Tada se u prodaji pojavila ploča „Javi se, javi se“.

Da ni ovog puta nije razočarala svoju publiku pokazuje tiraž od 10 000 prodatih primeraka. Na tom albumu su bile numere „Srećo, srećice“, „Ti samo umeš da me razumeš“, „Pusti me na miru“ i druge.

PGP je sledeće godine objavio njenu osmu ploču pod nazivom „Po mojoj si volji“.

Numere „Boli me rastanak s tobom“, „Viđamo se tajno“, „Vladimire, Vlado“, „Komandire, čuvaj mog regruta“ postale su nezaobilazne na repertoarima za svadbe, krštenja i ispraćaje, a pisali su ih Ruždija Krupa, Šaban Šaulić, Miodrag Ž. Ilić, Predrag Negovanović i drugi. Za aranžmane su se pobrinuli Dragan Stojković Bosanac i Ratomir Matović.

O uspehu ove ploče najbolje svedoči činjenica da je prvo izdanje prodato u tri hiljade primeraka.

U saradnji sa Tomicom Miljićem i Novicom Uroševićem, Vera je već 1985. godine izdala ploču pod naslovom „Ja znam lek za ostavljene“.

Pored ove, na tom albumu su bile i numere „Dođi u moj zagrljaj, mili“, „Srećo moja, najmiljii druže“ i druge. Ovog puta je prvo izdanje prodato u čak 10 000 primeraka, dok je ukupan tiraž bio oko 70 000 nosača zvuka.

Čačanka nije dozvolila da je popularnost „uljuljka“, nego je već sledeće godine objavila novi album.

Na ploči „Halo, halo, gde ideš večeras“ su bile pesme „Pozajmi mi ljubav“, „Mangupe iz zadnje klupe“, „Obrala sam zelen bostan“, „Dolazim ti sama majko“ i druge. Ponovo ju je pratio Orkestar Tomice Miljića.

„Diskos“ je 1987. godine izdao Verin album pod naslovom „Samo jedan minut“. Na njemu se našlo deset novih pesama, poput „Ko ti je srce ukrao“, „Ti si kao slatko vino“, „Ponovi poljubac zadnji“ i druge. Ovog puta pratio ju je Orkestar Ljube Kešelja.

Sarajevski „Diskoton“ je naredne godine na ploči objavio Verine pesme „Volim te k`o Boga“, „On ili niko“, „Samo za tebe živim“ i druge.

Tekstove su pisali Mila Janković, Siniša Ristić, Berko Dimitrijević i drugi, dok je za muziku i aranžmane bio zadužen Miroljub Aranđelović Kemiš.

Godina 1989. je za Veru Matović prošla u znaku festivala. Numeru „Uzmi me večeras“ je pevala na „Hit paradi“, dok se na „MESAM-u“ predstavila pesmom „Prvi put“. Za „Šumadijski sabor“ je izabrala prikladnu pesmu „Šumadijo, moja drugo“.

PGP je iste godine objavio njen album sa pesmama „Volim te“, „Daj mi neki znak“, „Hoću noćas da te ljubim“ i drugima.

U saradnji s Orkestrom Branimira Đokića je 1990. godine snimila i objavila ploču „Kriva sam“. Pored naslovne, na tom albumu su bile i numere „Oj, livado“, „Grešnica ili ne“, „Idi, idi“ i druge. Ovog puta ploča je prodata u dijamantskom tiražu.

Petnaesti album u karijeri izdala je već 1991. godine. Sa njega su se izdvojile pesme „Živeli zaljubljeni“, „Kad te volim što da patim“, „Zovem te, zovem“ i druge.

Uprkos teškim vremenima koja su pogodila narode na čitavom prostoru bivše Jugoslavije, Vera je i dalje nastupala.

CD „Vera Matović“ iz 1992. godine objavile su dve diskografske kuće – „PGP“ za područje Srbije i Crne Gore i „Ferme“ za teritoriju Makedonije.

Na toj ploči su bile numere „Ljuljaj me sudbino“, „Ništa ti ne dugujem“, „Uskrs je…“ i druge. Otpevala ih je u pratnji Orkestra Bobana Prodanovića.

Posle dve godine diskografske pauze, Vera je 1994. godine objavila album pod naslovom „Vera Matović“.

Na njemu su bile pesme „Kakva je ovo godina“, „Već četiri zime“, „Sad mi sve od ruke ide“ i druge. Pisali su ih Vukas, Vidoje Glišić, Ratomir Matović i drugi, a ploča je ponovo stigla i na makedonsko tržište.

U periodu od 1995. do 1998. godine pevačica je snimila i izdala tri CD-a sa ukupno 34 pesme.

Objavila ih je Diskografska kuća „Zam“, a Verini obožavaoci su mogli da uživaju u numerama „Ne dam ti da tuguješ“, „Zaborava nema“, „Čije su ono oči“, „Ko da zabrani“, „Budi sa mnom bar do jutra“, „Pošteno“ i druge.

Verovatno jedan od najuspešnijih albuma u poslednjih 20 godina je „Vera Matović“ iz 2003. godine.

Na njemu su se našli hitovi „Šta ti moja bluza smeta“, „Izdao si našu ljubav“, „Varaju me tvoje oči“, te duet „Brat i sestra“ koji je snimila sa svojim bratom Sveletom Ostojićem. Ove pesme su i dalje rado slušane na svadbama, krštenjima, ispraćajima i drugim slavljima.

Tri godine kasnije PGP je objavio njen CD „Klackalica“. Pored naslovne, na tom albumu su bile i numere „Ljubavni virus“, „Pameti zbogom“, „Mladi čobane, kad u frulu sviraš“ i druge.

Dve godine zaredom je učestvovala na Festivalu „Moravski biseri“ na kome je pevala pesme „Kosovo zove“ i „Gde si dušo, gde si rano“.

CD pod nazivom „Vera Matović 2009“ je 2009. godine objavila Diskografska kuća „BN Music“, a sastojao se iz numera „Miki, Milane“, „Samo pet minuta“, „Najdraži gost“, „Pitala sam popa“, „To je moja Šumadija“ i drugih.

Premda je napravila malo dužu diskografsku pauzu, Matovićeva je 2011. godine sa pesmom „Srbijanka“ pobedila na Festivalu „Moravski biseri“.

Tri godine kasnije je sa numerom „Otkopčaj mi jelek“ na istoj manifestaciji osvojila prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike.

Dvadeset četvrti album u karijeri Vera je izdala 2016. godine. Na njemu je bilo dvadesetak novih i starih pesama, ali su najveću pažnju privukli dueti.

Sa Žaretom je snimila numeru „Zapevajmo svi siroti i bogati“, dok im se u pesmi „Preldžija si i baraba“ pridružio i Milenko iz dua „Žare i Milenko“.

Numeru „Kud da idem i gde da te tražim“ je snimila sa Radetom Jorovićem. Ipak, najviše pažnje je privukla pesma „Verka i Juice“ koju je otpevala sa reperom Ivanom Ivanovićem Đusom (Juice).

Duet je dobio i svoj spot koji je na „Ju Tjubu“ za pet godina pregledalo 170 000 ljudi.

Tokom karijere duge pet decenija Vera Matović je ostala verna stilu koji neguje od 70-ih godina prošlog veka. Zato je stekla obožavaoce širom sveta. Dodatni razlozi su njeni energični nastupi i dobra komunikacija sa publikom.

Privatni život

Vera Matović je rođena 1946. godine u Čačku. Počela je da nastupa još kao devojčica sa bratom koji je svirao harmoniku.

Ipak, njena ozbiljnija pevačka karijera počela je kada je upoznala svog supruga Ratomira Racu Matovića. Venčali su se i dobili sina Milijana i ćerku Violetu. Bračni par Matović ima kuću na Dedinju, elitnom beogradskom naselju.

Iako je na domaćoj muzičkoj sceni prisutna pola veka, za njeno ime se nisu vezali skandali.

Raca i Vera su bili i ostali nerazdvojni, a pevačica je jednom prilikom priznala da su joj smetali napisi u tabloidima koji su je povremeno spajali sa drugim muškarcima. Ona ljubomorno čuva svoju privatnost, ali ne krije da je zahvaljujući muzici postigla ono o čemu mnogi sanjaju.

Poznato je da u vili na Dedinju ima umetnička dela vredna više miliona evra, ali i da je neke slike morala da proda kako bi uložila u kuću.

Sa većinom kolega sa javne scene je u dobrim odnosima. Međutim, u proleće 2014. godine je došlo do nesporazuma sa Marinkom Rokvićem i njegovom porodicom.

Naime, pevačica je poslala pakete pomoći porodicama koje su preživele katastrofalnu poplavu u maju 2014. godine. Njen menadžment je na pakete nalepio Verine postere što je izazvalo revolt kod Rokvića.

Nikola Rokvić je tom prilikom izjavio da je njen potez „dno dna“, a Marko dodao da „možeš sa sela na Dedinje, ali selo iz tebe ne može“.

Pevačica to nije komentarisala u medijima, ali je kasnije u jednom intervjuu priznala da su je te reči mnogo zabolele, jer se oduvek trudila da pomogne svom narodu.

U jesen 2021. godine tabloidi su pisali o navodnom sukobu sa koleginicom Nadom Topčagić i to zbog pitanja čija je pesma popularnija. Naime, zahvaljujući Zlatanu Ibrahimoviću ceo svet je imao priliku da čuje numeru „Jutro je“ koju izvodi Topčagićeva.

Mlada internet zvezda je na društvenoj mreži popularizovala Verinu pesmu „Miki, Milane“, pa je zbog novinarskog pitanja usledilo takmičenje u tome koja od pevačica ima veći hit. Na to je reagovao Nadin muž, a njena koleginica je priznala da ju je zaboleo što je izjavio da je ona „luda“.

Tabloidi su ovu priču preuveličali, a nije poznato da li je sve to uticalo na korektne odnose među koleginicama[1].

Diskografija

Albumi

 • 1978. Vera Matović
 • 1978. Vera Matović
 • 1980. Sačekaj me ljubavi
 • 1981. Na prozoru ruzmarin miriše
 • 1982. Hajde da se budimo udvoje
 • 1982. Vaši gosti iz Studija 5 (Nikola Nešković / Izvorinka Milošević / Vera Matović / Zlatko Pejaković / Đorđe Balašević / Gordana Lazarević / Sekstet Dušana Radetića)
 • 1983. Javi se, javi / Pusti me na miru
 • 1984. Po mojoj si volji
 • 1985. Ja znam lek za ostavljene
 • 1986. Halo, halo, gde ideš večeras
 • 1987. Samo jedan minut
 • 1988. Samo za tebe živim
 • 1989. Volim te
 • 1990. Kriva sam (u pratnji Orkestra Branimira Đokića)
 • 1991. Živeli zaljubljeni
 • 1992. Vera Matović
 • 1994. Vera Matović (u pratnji Orkestra Bobana Prodanovića)
 • 1995. Moraš doći
 • 1997. Vera Matović
 • 1998. Vera Matović
 • 2003. Vera Matović
 • 2006. Klackalica
 • 2009. Vera Matović – 2009
 • 2016. Vera Matović

Singlovi i EP-ovi

 • 1970. Sirota sam bez ljubavi
 • 1972. Ako si sunce moje
 • 1973. Pastirče mlado i milo
 • 1974. Sve bih dala da te zaboravim
 • 1975. Od nemila do nedraga
 • 1975. Sve ili ništa
 • 1975. U srcu sam te zaključala / Priznaj, pola ti se prašta
 • 1976. Skloni mi se s puta
 • 1977. Prekide se lanac sreće / Ne ostavljaj me samu
 • 1977. Lepi Marijo / Drugarice, ne diraj u sreću
 • 1978. Ne mogu da se odvojim od tebe / Srećo moja, meni namenjena
 • 1978. Nisi me na putu našao
 • 1979. Nije greška, već namera / Ja prezime hoću tvoje
 • 1979. Najdraži gost
 • 1981. Zakoni se oko moje
 • 1987. Ti si moj princ / Ko to tamo peva (Vera Matović / Jašar Ahmedovski)

Kompilacije

 • 1980. Vera Matović i Nada Topčagić
 • 1990. Vera Matović
 • 2003. The Best Of
 • 2006. Srećo moja meni namenjena / Ja znam lek za ostavljene
 • 2014. Kraljice folka (Dragana Mirković, Ćana, Vera Matović, Farizada)

Reference

Vera Matović na društvenim mrežama

FacebookVera @ Facebook