Emil Tedeschi

Kratke informacije

Ime i prezimeEmil Tedeschi
Datum rođenja6. april 1967.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjePreduzetnik

Biografija

Emil Tedeschi je hrvatski preduzetnik, vlasnik i osnivač Atlantic Grupe. Važi za najefikasnijeg hrvatskog milionera. Rođen je 6. aprila 1967. godine u Splitu.

Njegova porodica je poreklom iz Venecije. Otac Svetozar je završio pravo u Splitu. Bio je član komunističke partije do 1974. godine i radio je u mnogim gradovima. Majka Đurđica je bila sudija na Korčuli.

Emil je do desete godine živeo na ovom ostrvu, a zatim se sa porodicom preselio u Zagreb. Tu je završio srednju školu i upisao Pravni fakultet.

Tedeschi je 1989. godine počeo da radi u firmi svoga oca u Trstu. Usledili su poslovi u Italiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Dobio je menadžerski ugovor u „Meteor Paper-u“, tada najvećem evropskom preduzeću za trgovinu papirom i celulozom.

Vratio se u Zagreb da tu otvori filijalu, ali pošto su poverioci likvidirali preduzeće, ostao je nezaposlen. Tada je sa saradnicima osnovao firmu „Atlantic Grupu d.d.“, u kojoj je radilo šestoro ljudi.

Prvo su nastale dve kompanije – „Atlantic Paper“, koja se bavila uvozom kvalitetnog industrijskog papira, i „Atlantic Trade“, koja se bavila distribucijom.

Ipak, odlučio je da izađe iz biznisa sa papirom kako bi se razvijao u distribuciji robe široke potrošnje. Prvo je prodavao žvakaće gume „Wrigley“ i čokoladice „Ferrero“, a zatim je proširio ponudu.

Želeo je da preuzme list „Danas“, ali država nije pokazala interes da mu ga prepusti. S uglednim novinarima je pokrenuo list „Novi Danas“ koji je izašao u osam brojeva, ali su nailazili na prepreke zbog kojih su ga ugasili. Zaposlenima je isplatio honorar za šest meseci, iako je list postojao samo dva meseca.

Sredinom devedesetih je postao suvlasnik firme „Ataco d.o.o.“ koja se bavi distribucijom robe široke potrošnje multinacionalnih kompanija u Bosni i Hercegovini.

„Atlantik Grupa“ je 2001. godine kupila Cedevitu. Iste godine Tedeschi je osnovao kompaniju „Atlantic BG“ koja je postala jedan od vodećih distributera robe široke potrošnje na srpskom tržištu.

Naredne godine je proglašen menadžerom godine.

„Atlantik Grupa“ je 2003. godine kupila „Nevu“, 2004. godine „Zagrebački melem“, a 2005. godine „Haleko“, nemačku kompaniju u američkom vlasništvu. Iste godine poslovni časopis „Privredni glasnik“ je Emilu dodelio titulu menadžera godine.

Tedeschi je 2006. godine izabran za preduzetnika godine, a naredne je od „Hemofarma“ kupio preduzeće „Multivita“.

Njegova firma je beležila prosečan rast od 10 odsto, pa je 2009. godine imao 1 800 zaposlenih i godišnji promet od 300 miliona evra.

Tedeschi je 2010. godine preuzeo slovenačku firmu „Droga Kolinska“. Ova transakcija je bila vredna oko 200 miliona evra, a platio ju je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tada je imao 4 300 zaposlenih i promet od 640 miliona evra. „Atlantik Grupa“ je postala jedna od vodećih prehrambenih kompanija u regionu jugoistočne Evrope.

U periodu od 2010. do 2015. godine bio je član Saveta za privredu predsednika Hrvatske.

Preduzetnik je 2011. godine nagrađen počasnim „Srcem Sarajeva“ za dugogodišnju podršku razvoju Sarajevo film festivala.

On je 2012. godine diplomirao na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Rekao je da to nije učinio ranije, jer je veoma mlad počeo da radi. Smatra da je edukacija važan temelj izgradnje vlastite budućnosti i da se taj proces nikada ne završava.

Prema oceni časopisa „Forbs“ („Forbes“), Tedeschi je drugi najbogatiji Hrvat u 2013. godini.

„Atlantik Grupa d.d. Atlantic“ je sa 13 procenata suvlasnik Televizije RTL. Pored pomenutih, distributivni portfelj „Atlantic Grupe“ uključuje svetske brendove poznatih proizvođača, kao što su „Hipp“, „Johnson & Johnson“, „Nestle Purina“, i drugih.

Neki od proizvoda „Atlantik Grupe“ su „Donat Mg“, „Rosal“, „Smoki“, „Plidenta“, „Barcaffe“, „Bakina tajna“, „Bananica“, „Cockta“, „Grand kafa“, „Multipower“, „Sportsfood“, „Argeta“ i drugi.

Magazin „Forbs“ je 2014. godine objavio podatak da je Tedeschi treći najbogatiji pojedinac u Hrvatskoj. Bogatiji od njega u toj zemlji i u tom momentu bili su samo Ivica Todorić i porodica Lukšić.

Tedeschi je 2015. godine održao predavanje na Harvardu. Tom prilikom je studentima kazao da „Atlantic Grupa“ danas vredi neuporedivo više zato što je imao hrabrosti da zaposli ljude koji su bolji od njega, pametniji i hrabriji.

Imao je priliku i da se obrati studentima Univerziteta Djuk (Duke University), NYU, University of Michigan, Stanford University, MGIMO Moscow, University of Vienna, INSEAD, London School of Business.

Gostovao je i na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani, Sarajevu, Splitu i Zagrebu, ali tu nije bilo interesovanja za njegova predavanja.

Bio je govornik za Boston Consulting Group, Telekom Austria, GlaxoSmithKline, Bertelsmann, Konrad-Adenauer-Stiftung i East Capital. Uvek govori iz glave i trudi se da uspostavi komunikaciju sa slušaocima.

Vlasnik je košarkaškog kluba Cedevita.

Mediji su objavili da je „Atlantik Grupa“ u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila povećanje dobiti od 10.6 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, uprkos ograničenjima uvedenim radi sprečavanja širenja novog virusa korona. To su podaci objavljeni u izveštaju ove kompanije.

Dobit preduzeća je porasla na 89.3 miliona kuna, a prihodi od prodaje su porasli za 12.8 odsto, odnosno na 1.28 milijarde kuna.

Tedeschi je tom prilikom kazao kako veruju da će im stabilna finansijska pozicija, istorijski najbolji rezultat u 2019. godini, predanost zaposlenih u firmi i snaga njihovih brendova pomoći da prebrode krizu sa minimalnim negativnim posledicama.

„Atlantik Grupa“ je donirala 28 miliona kuna zdravstvenim ustanovama i lokalnim timovima za upravljanje kriznim situacijama[1].

Tedeschi je u martu 2022. godine predsedavao žirijem za dodelu nagrade EY Preduzetnik godine u Hrvatskoj. Tom prilikom je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu i pozvao na solidarnost. On je rekao da „kao poslovni lideri treba da osvestimo da odricanjem od dela profita u korist zaštite dva najvrednija resursa – ljudi i prirode, zapravo svoje sisteme činimo vrednijim“. On je naglasio da je odgovornost privrednika da osiguraju budućnost[2].

Hrvatski mediji su u februaru 2022. godine objavili da je „Atlantik Grupa“ u prethodnoj godini ostvarila neto dobi od 345.9 miliona kuna, što predstavlja rast od 1.1  odsto u odnosu na godinu ranije. Prihodi od prodaje su bili veći za 8.6 odsto u odnosu na 2020. godinu[3].

Privatni život

Emil ima suprugu Maju, ćerku Lizu i sina Emila. Žive u vili koja se nalazi na zagrebačkom Gornjem gradu. Uglavnom letuju na Hvaru.

Emilov hobi je muzika, pa je na zabavama koje priređuje on di džej (DJ). Najviše voli da provodi vreme sa porodicom, prijateljima, da putuje, i slično.

Tedeschiev sin Emil se krajem marta 2019. godine venčao sa 18 godina starijom Nikom Perenčević. Hrvatski mediji su u martu 2022. godine odjavili vest da je par dobio sina kome su dali ime Emil.

Reference

[1] https://www.croatiaweek.com/atlantic-grupa-reports-higher-profit-sales-revenue-despite-coronavirus-restrictions/

[2] https://www.atlanticgrupa.com/hr/novosti/korporativne/emil-tedeschi-osudio-agresiju-i-pozvao-na-solidarn/

[3] https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/tedeschi-jubilarnu-30-godinu-poslovanja-zakljucili-smo-s-povijesno-najvisim-prihodima-15162304

Emil Tedeschi na društvenim mrežama

LinkedInEmil @LinkedIn