Armin Bijedić

Kratke informacije

Ime i prezimeArmin Bijedić
Datum rođenja3. mart 1981.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjePevač, muzičar
ŽanrFolk, pop-folk
Visina-
Težina-

Biografija

Armin Bijedić je bosanskohercegovački folk pevač koji je popularnost stekao učešćem u muzičkim takmičenjima „Zvijezda možeš biti ti“ (ZMBT) i „Zvezde Granda“. Rođen je 3. maja 1981. godine u Sarajevu. Muzikom se bavi od 16. godine. Svira harmoniku i klavir. Živi i radi u rodnom gradu.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Armin Bijedić je rođen 1981. godine u Sarajevu. Odrastao je u porodičnom domu Bijedića u rodnom uz roditelje, oca Seada i majku Šefiku, te starijeg brata Ernada. Pamti da mu je omiljena igračka iz detinjstva pištolj.

Kao dečak voleo je da se bavi sportom, posebno fudbalom i skijanjem, ali je ljubav prema muzici pobedila sve druge hobije. Dve godine je trenirao fudbal.

Od četvrtog razreda je pohađao Osnovnu školu „Živko Jošilo“ u sarajevskom naselju Otoka. Sa porodicom se preselio u okolinu Sarajeva zbog ratnih dejstava, gde je nastavio obrazovanje u Osnovnoj školi „Umihan Čuvidin“ u Buljakovom potoku.

Kao dvanaestogodišnjak je počeo da peva i svira harmoniku. Pohađao je Osnovnu muzičku školu, a kasnije je uspešno završio i Srednju muzičku školu.

Muzičkim biznisom počeo je da se bavi 1997. godine. Učestvovao je na nekoliko koncerata u organizaciji lokalnog Kalman radija. Iste godine je objavio prvu pesmu pod naslovom „Kada zaplače muško srce“, a već sledeće i svoj album prvenac za izdavačku kuću „Halix“.

Karijera

Armin Bijedić je 2012. godine postao jedan od učesnika muzičkog šou programa „ZMBT“ koji organizuje Televizija „Hayat“ iz BiH. U petoj sezoni popularnog takmičenja plasirao se u finale, među jedanaest najboljih izvođača.

Svojim nastupima je oduševio i žiri i publiku, pa iako nije poneo titulu pobednika „ZMBT“ skrenuo je pažnju javnosti na svoj talenat i pokazao da je pevačka zvezda u usponu.

Armin se 2015. godine takmičio u popularnom regionalnom muzičkom šou „Zvezde Granda“. Privukao je veliku pažnju svojim izvedbama kako u BiH, tako i u Srbiji.

Baš u trenutku kada se u medijima počelo govoriti o tome da je Armin favorit za pobedu i kada se direktno plasirao u šesti krug nastupa on je šokirao javnost izjavom da je odlučio da napusti takmičenje.

Skandalozna odluka je punila novinske stupce, a pevač je putem statusa na svom „Fejsbuk“ („Facebook“) profilu istakao da napušta takmičenje, jer je iz privatnih razloga odbio da potpiše ugovor koji mu je ponuđen od strane „Grand produkcije“.

Nepotpisivanje ugovora automatski je značilo i diskvalifikaciju iz „Zvezda Granda“.  Naveo je i da su neistine da se sukobio sa čelnicima Granda i Sašom Popovićem. Sporna stavka u ugovoru bila je predugo vezivanje za „Grand produkciju“ od čak devet godina što Arminu nije odgovaralo.

Popularno takmičenje je tada iz istog razloga napustila i pevačica Emina Tufo. Svi Arminovi nastupi u sklopu „Zvezda Granda“ obrisani su sa servisa „Ju Tjub“ („YouTube“) odmah nakon njegove odluke da napusti takmičenje.

Nakon što se slegla medijska prašina u vezi napuštanja „Grand produkcije“ Armin je nastavio karijeru samostalno. Nastupa po klubovima i diskotekama, kako u BiH, tako i u inostranstvu, a peva i na privatnim zabavama. Novembar i decembar 2016. i 2017. godine proveo je na američkoj turneji.

Armin je poznat po tome što pravi sjajnu atmosferu na svojim nastupima. Ima raznovrstan repertoar, a primio je i mnogo pohvala za izvedbe pesama drugih pevača. Posebno je skrenuo pažnju na sebe kada je objavio obradu pesme „Kuda ideš srećo moja“ koju u originalu izvodi Sinan Sakić.

Kroz godine profesionalnog bavljenja muzikom objavio je i nekoliko autorskih pesama koje su pronašle put do publike, poput  „Vidi ti se dušo“ (2009), „Karta za nemire“ (2010), „Jedina“ (2011), „Zašto si tu“ (2013), „Za najljepšu u kraju“ (2014), „Ni traga od nje“ (2016), „Klubovi“ (2016), „Snjegovi“ (2017) i drugih.

Pesme „Klubovi“ i „Snjegovi“ su se posebno izdvojile. Imaju više miliona pregleda na „Ju Tjubu“. Armin je na stvaranju ovih singlova sarađivao sa producentom Amilom Lojom, koji potpisuje muziku, tekst i aranžman.

U spotu za pesmu „Klubovi“ pojavljuje se i popularni glumac, zabavljač i medijska ličnost Dragan Marinković Maca.

Popularni pevač često ističe kako je neophodno naporno raditi i ulagati i u sebe i u pesme i vrhunske spotove kako bi napredovao u karijeri. Sarađuje sa lokalnim televizijskim kućama i radio stanicama, aktivan je na društvenim mrežama i na taj način promoviše singlove.

Imao je nekoliko ponuda za snimanje dueta, ali ih je sve odbio. Ističe da bi bio zainteresovan za duetsku numeru samo u slučaju da pesma bude odlična i da to bude saradnja sa proverenim pevačem/pevačicom.

Ako bi mogao da bira duetsku numeru bi snimio sa Sekom Aleksić ili Slađom Alegro, te pevačima Peđom Medenicom ili Acom Lukasom.

Armin Bijedić je 20. maja 2019. godine objavio singl pod nazivom „Samo rane“. Reč je o numeri koju su napisali i komponovali Dinom Muharemović i Mahir Sarihodžić, a koji je Armin objavio na svom zvaničnom „Ju Tjub“ kanalu.

Svoju publiku obradovao je i krajem novembra iste godine kada je predstavio pesmu „Opet sam se propio“. Sudeći po broju pregleda koji je spot „zaradio“ na društvenim mrežama, kao i komentarima, ni ovog puta nije razočarao svoje obožavaoce.

Privatni život

Armin je u srećnom i skladnom braku. Sa suprugom Aldijanom se venčao 10. aprila 2009. godine. Svadbena svečanost je održana u hotelu „Hollywood“ u Sarajevu.

Aldijana je zaposlena na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Imaju vrlo skladan brak, koji, kako Armin ističe, ništa ne može ugroziti i narušiti, pa ni njegove poslovne obaveze, česta putovanja i popularnost. Roditelji su dve kćerke, Arabele i Ajlin.

Aktivan je skijaš i veliki zaljubljenik u fudbal. Navija za Fudbalski klub „Željezničar“ iz Sarajeva. Omiljeni fudbaler mu je Edin Džeko, a prati i karijeru Zlatana Ibrahimovića. Opušta ga igranje bilijara i igara na Play Station-u.

Za sebe kaže da je mirna, skromna i emotivna osoba. Ne krije i da je često tvrdoglav, a ponekad i lenj, obično mnogo više za sebe, nego za druge. Omiljen je u društvu, veseo, pozitivan i kako njegovi prijatelji kažu, uvek spreman za akciju.

Popularnost ga nije promenila, na šta je posebno ponosan. Uvek stoji sa obe noge na zemlji i vrlo rado komunicira sa publikom i obožavaocima.

Nikoga od svojih kolega pevača ne gleda kao rivala ili konkurenciju i nije ljubomoran ni na čiji uspeh. Privatno se opušta uz pesme Peđe Medenice, Tome Zdravkovića, Šerifa Konjevića, „Parnog valjka“, Dina Merlina, Vlada Georgieva i Olivera Dragojevića.

Armin Bijedić na društvenim mrežama

FacebookArmin @ Facebook
InstagramArmin @ Instagram
YoutubeArmin @ YouTube