Goran Vesić

Kratke informacije

Ime i prezimeGoran Vesić
Datum rođenja18. februar 1969.
Mesto rođenjaKruševac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePravnik, preduzetnik, političar
StrankaSrpska napredna stranka - SNS

Biografija

Goran Vesić je srpski pravnik, preduzetnik, političar i gradski menadžer grada Beograda. Rođen je 18. februara 1969. godine u Kruševcu. Živi i radi u Beogradu.

Privatni život

Njegov otac je bio vojno lice pa se u detinjstvu često selio. Kao beba je živeo u Mariboru, a odrastao je u Kraljevu gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Goran je oženjen. Njegova supruga je zaposlena u FK Crvena zvezda.

Vesić za sebe kaže da je veoma disciplinovan i da veruje u rad. Interesuje ga istorija, a njegov omiljeni političar je Vinston Čerčil. U slobodno vreme voli da gleda sve sportove i da navija, ali više ne trenira kao ranije.

Karijera

Od 1990. do 1994. godine je radio kao novinar u listu „Demokratija“.

Od 1992. do 1993. godine je bio zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa „Student“.

Od 1994. do 1997. godine je radio kao šef kabineta predsednika Demokratske stranke dr Zorana Đinđića i bio je jedan od njegovih najbližih saradnika.

1996. godine je postao odbornik Skupštine grada Beograda. Na ovoj funkciji se zadržao do 2000. godine.

1997. godine je izabran za člana Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda. Takođe je bio predsednik Organizacionog odbora X Beogradskog maratona. Iste godine je postao predsednik Upravnog odbora JKP „Gradsko zelenilo“ i član Upravnog odbora brokersko-dilerskog društva „AB Invest“. Na ovim pozicijama je ostao naredne dve godine. Učestvovao je u izbornim kampanjama Mila Đukanovića i Biljane Plavšić.

1999. godine je bio stažista Evropske fondacije Robert Šuman u Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu.

Od 2000. do 2003. godine je bio poslanik Narodne skupštine Republike Srbije, a od 2000. do 2002. godine predsednik Upravnog odbora JKP „Gradske pijace“.

2001. godine je izabran za predsednika Administrativnog odbora Narodne skupštine Republike Srbije, savetnika saveznog ministra unutrašnjih poslova SR Jugoslavije, Zorana Živkovića, i zamenika predsednika Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Republike Srbije. Na prvoj funkciji je bio godinu dana, a na drugoj i trećoj dve godine.

Iste godine je postao član Nadzornog odbora kompanije Jugoslovensko rečno brodarstvo i tu se zadržao do 2005. godine.

Od 2002. do 2004. godine je bio potpredsednik KK Crvena zvezda, a od 2002. do 2006. godine predsednik Upravnog odbora JP „Ada Ciganlija“.

Za vreme njegovog mandata u Upravnom odboru košarkaškog kluba Crvena zvezda, osvojen je nacionalni kup u sezoni 2003/04. Bio je tvorac košarkaškog projekta „Evropska Zvezda“ i ostao je upamćen po svađama sa bivšim trenerom KK Partizan, Duškom Vujoševićem.

2003. godine je postao savetnik ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora, Borisa Tadića. Na ovoj poziciji je ostao do naredne godine. U tom periodu je takođe bio član Komisije za podelu vojne imovine između Srbije i Crne Gore.

2004. godine je izabran za odbornika Skupštine gradske opštine Vračar. Takođe je radio kao izvršni direktor kompanije Wireless media d.o.o. Na ovim funkcijama je bio četiri godine.

Od 2008. do 2014. godine je bio član Odbora savetnika kompanije International communication partners.

2005. godine je postao član predsedništva Košarkaškog saveza Beograda. Tu se zadržao dve godine.

2008. godine je uredio srpsko izdanje knjige „Smelost nade“ koju je napisao bivši američki predsednik Barak Obama.

2014. godine je bio predsednik Organizacionog odbora XXVII Beogradskog maratona. 29. aprila je podneo ostavku na mesto odbornika u Skupštini grada Beograda jer je imenovan za gradskog menadžera i pomoćnika gradonačelnika.

2016. godine je izabran za člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke.

2017. godine je podržao Aleksandra Vučića na izborima za predsednika Republike. Izjavio je da jedino on Srbiji može da obezbedi stabilnost i ekonomski prosperitet.

Reference:

Goran Vesić na društvenim mrežama

FacebookGoran @ Facebook
InstagramGoran @ Instagram