Stefan Bundalo

Kratke informacije

Ime i prezimeStefan Bundalo
Datum rođenja4. mart 1988.
Mesto rođenjaGradiška
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Stefan Bundalo je bosanskohercegovački i srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Prepoznatljivost je stekao ulogama u serijama „Bez pardona“, „Urgentni centar“, „Klan“, te filmovima „Neprijatelj“, „Mali Budo“ i drugima. Rođen je 4. marta 1988. godine u Gradišci. Živi i radi u Beogradu.

Prvi susret sa glumom je doživeo u amaterskom Dramskom studiju „Artist“ u Kozarskoj Dubici. Po završetku srednje škole je upisao glumu na Akademiji umetnosti Alfa univerziteta.

Igrao je predstave u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), Ateljeu 212, Narodnom pozorištu u Beogradu, Pozorištu „Boško Buha“ i drugim beogradskim teatrima. Uloga u predstavi „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“ mu je 2019. godine u Kotoru donela nagradu za glumačko ostvarenje.

Na televizijskim ekranima se prvi put pojavio 2003. godine u humorističnoj seriji „Bez pardona“. Od tada je igrao u filmovima „Mi nismo anđeli“, „Turneja“, „Kao rani mraz“, „Neprijatelj“, „Top je bio vreo“, „Mali Budo“, „Nebo iznad nas“, „Horizonti“ i mnogim drugima.

Televizijska publika ga prepoznaje po likovima iz serija „Urgentni centar“, „Klan“, „Besa“, „U klinču“, „Branilac“, „Mama i tata se igraju rata“ i drugima.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Stefan Bundalo je rođen 4. marta 1988. godine u Gradiški. Sa sestrom i roditeljima, Petrom i Marijom Bundalo (devojački Matanović) je odrastao u Kozarskoj Dubici.

Njegov otac Perica Bundalo je pravnik, preduzetnik i političar. Bio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, te dugogodišnji poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske (NSRS).

Stefan je u Kozarskoj Dubici završio osnovnu i srednju školu. Glumu je zavoleo u amaterskom Dramskom studiju „Artist“, gde su prve glumačke korake napravile i njegove kolege Srđan Sekulić, Marko Makivić i Marko Misirača.

Po završetku gimnazije je upisao Akademiju umetnosti Alfa univerziteta u Beogradu. Profesor mu je bio Nebojša Dugalić, a studirao je sa Hanom Selimović, Dušicom Novaković, Tijanom Pečenčić, Milicom Stefanović, Slobodan Roksandićem, Milanom Bosiljčićem, Nemanjom Vanovićem, Bojanom Perićem i drugima.

Pozorišna karijera

Jednu od prvih značajnijih uloga Stefan Bundalo je prvi put odigrao u novembru 2008. godine. Reč je o predstavi „Figarova ženidba i razvod“ u režiji Slobodana Unkovskog u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Usledila je saradnja sa rediteljem Kokanom Mladenovićem na komadu „Nova Stradija“ u kome je igrao Hakiju. Predstava je premijerno izvedena u martu 2009. godine na sceni Narodnog pozorišta.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je krajem 2012. godine prvi put zaigrao Montana u Šekspirom (William Shakespeare) „Otelu“ koji je režirao Miloš Lolić.

Nova saradnja sa Gorčinom Stojanovićem dogodila se tokom pripreme predstave „Gospođica“ u kojoj je Stefan igrao novinara, advokata i pijanca. Predstava je premijerno igrana 26. aprila 2013. godine na sceni JDP-a.

Bio je činovnik u komadu „Unosno mesto“ u režiji Egona Savina koju je publika JDP-a mogla prvi put da pogleda 7. marta 2014. godine.

Iste godine je utelovio lik Njuške u komadu „San letnje noći“ koji je režirala Đurđa Tešić, a koju su igrali u Pozorištu „Boško Buha“.

Na sceni Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ Stefan je igrao selektora u predstavi pod naslovom „Ukalupljivanje“ Maksima Miloševića.

Publika Ateljea 212 ga je od kraja marta 2018. godine gledala u predstavi „Noćna straža“ koju je režirao Boris Liješević.

U Pozorište „Boško Buha“ se vratio 2018. godine igrajući Kurta u predstavi „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“. Uloga u ovoj predstavi mu je donela nagradu za glumačko ostvarenje na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu „Kotor art“ 2019. godine.

Odigrao je nekoliko uloga u komadu „Homo Faber“ koja se 7. marta 2019. godine našla na repertoaru Ateljea 212.

Publika ga može gledati i u predstavama „Valcer poručnika Nidrigena“ i „Ubistva u Orijent ekspresu“. Igra u dečjem komadu „Aladin“, te mjuziklu „Cigani lete u nebo“.

Filmska i televizijska karijera

Stefan Bundalo se prvi put na televiziji pojavio 2003. godine i to u različitim ulogama u komičnoj seriji „Bez pardona“ koju je Radio Televizija Republike Srpske (RTRS) emitovala do 2006. godine.

Igrao je bolničara u trećem nastavku popularne komedije „Mi nismo anđeli“, a potom je snimio kratke filmove „Doba nevinosti“ i „Između sna i sna“. U ratnoj drami „Turneja“ reditelja Gorana Markovića je igrao ađutanta Đorđevića.

Da se dobro snalazi u ulogama medicinskog radnika ponovo je pokazao ulogama bolničara u filmu „Kao rani mraz“ i omnibus filmu „Neke druge priče“.

Reditelj Dejan Zečević mu je poverio ulogu Guzice u horor trileru „Neprijatelj“ koji je svetlo dana ugledao u martu 2011. godine.

Iste godine je sa Milanom Kalinićem, Andrijom Miloševićem i Milanom Vasićem snimao humorističnu seriju „Pevaj, brate!“ nastaloj po motivima istoimene predstave.

Pripala mu je uloga Herkula u crnoj komediji „Crna Zorica“ u kojoj su glavne junake tumačili Ljuma Penov, Branislav Trifunović, Mirjana Karanović i Nikola Kolja Pejaković. Stefan je iste godine utelovio lik Laleta u kratkom filmu „Uloga moje porodice u ratu svetova“.

Dve godine kasnije je igrao Keca u antiratnoj melodrami Bobana Skerlića „Top je bio vreo“, te Brajana u crnoj komediji „Mali Budo“.

Tokom 2014. i 2015. godine tumačio je lik Miška u seriji „Urgentni centar“, srpskoj verziji istoimene američke hit serije.

Sa Borisom Isakovićem, Nadom Šargin, Nikolom Rakočevićem i drugima je 2015. godine snimio biografsku ratnu dramu „Nebo iznad nas“ koju je režirao holandski reditelj Marinus Gruntof (Marinus Groothof).

Reditelj Jan Predan Zvonar mu je poverio glavnu ulogu u kratkoj komediji „Okidač“ koja se u bioskopima pojavila 2015. godine. Iste godine je sa Petrom Benčinom i Dejanom Ćirjakovićem snimio komediju „Hoću kusur, neću žvaku“.

Usledila je manja uloga u humorističnom sitkomu „Andrija i Anđelka“, te saradnja sa rediteljem Srđanom Dragojevićem i kolegama Nikolom Kojom, Zoranom Cvijanovićem i Natašom Ninković na komediji „Mamurluci“.

Odigrao je epizodnu ulogu u seriji „Glavom kroz zid“, a iste, 2017. godine je bio Dante u komediji „The Books of Knjige: Slučajevi pravde“.

Glumio je veterinara u drami „Horizonti“ koja je premijerno prikazana na 39. Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu krajem novembra 2017. godine.

Utelovio je lik Leonarda Tjepola u istorijskoj dramskoj seriji „Nemanjići: Rađanje kraljevine“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) premijerno emitovala tokom 2018. godine.

Pojavio se u dve epizode humoristične serije „Državni posao“, a potom je sa Lukom Cvijovićem i Andreom Dobrić snimio kratku komediju „Plaču“.

Ljubitelji TV serija ga pamte po ulozi Srđana u dramskoj komediji „Mama i tata se igraju rata“ čiju prvu epizodu je RTS emitovala u oktobru 2020. godine.

Tokom 2020. i 2021. godine tumačio je lik Đunte u kriminalističkoj seriji „Klan“.

Bio je direktor firme u kriminalističkoj drami Nemanje Ćeranića „Lihvar“ koja se u bioskopima pojavila 2021. godine. Iste godine se pojavio u jednoj od epizoda serije „The Outpost“. Igrao je Bokija telohranitelja u drugoj sezoni popularne kriminalističke serije „Besa“.

Odigrao je epizodnu ulogu u seriji „Azbuka našeg života“, a od kraja avgusta 2022. godine publika ga može gledati u ulozi Fešn mace u tinejdžerskoj seriji „U klinču“.

U fantastičnoj romantičnoj komediji „Ala je lep ovaj svet“ igra Olia, dok su glavne uloge pripale njegovim kolegama Anđelki Prpić i Andriji Kuzmanoviću.

Stefan je igrao Milosava Grozdanovića i portira Ljubomira Despića tokom tri epizode serije Branilac“, a u toku 2022. i 2023. godine publika ga je gledala u ulozi Olia u komičnoj seriji „Šetnja sa lavom“.

Najavljeno je da će sa pevačicom Majom Bajamić voditi rijaliti šou program „Selo“ na komercijalnoj Televiziji „Una“.

Privatni život

Stefan Bundalo je rođen 1998. godine u Gradišci, ali je veći deo detinjstva proveo u Kozarskoj Dubici. U ovom gradu je završio osnovnu školu i Srednju mešovitu školu „Nikola Tesla“, a potom je školovanje nastavio u Beogradu.

U jednom intervjuu je kazao da ne razdvaja film i pozorište, te da su to obe strane jedne lepe medalje. Savetuje mlađim kolegama da ne jure popularnost, nego zanat, zato što ovo prvo brzo prođe[1].

Filmografija

Filmovi i serije

2003. Bez pardona

2006. Mi nismo anđeli 3:Rokenrol uzvraća udarac

2007. Dečak koji je bio suviše nevin

2008. Turneja

2008. Između sna i sna

2010. Kao rani mraz

2010. Neke druge priče

2011. Neprijatelj

2011. Turneja (TV serija)

2011. Pevaj, brate!

2012. Crna Zorica

2012. Uloga moje porodice u ratu svetova

2014. Mali Budo

2014. Top je bio vreo

2014. – 2015. Urgentni centar

2015. Nebo iznad nas

2015. Okidač

2015. Hoću kusur, neću žvaku

2015. Andrija i Anđelka

2015. Mamurluci

2016. Glavom kroz zid

2017. The Books of Knjige: Slučajevi pravde

2017. Horizonti

2018. Nemanjići: Rađanje kraljevine

2019. Državni posao

2020. Plaču

2020. – 2021. Klan

2020. – 2023. Mama i tata se igraju rata

2021. Lihvar

2021. The Outpost

2021. Besa

2021. – 2022. Branilac

2022. Azbuka našeg života

2022. Ala je lep ovaj svet

2022. U klinču

2022. – 2023. Šetnja sa lavom

Sinhronizacije

2016. Angry Birds

2018. Zec Petar

Predstave

„Figarova ženidba i razvod“, „Nova Stradija“, „Otelo“, „Gospođica“, „Unosno mesto“, „Sna letnje noći“, „Ukalupljivanje“, „Noćna straža“, „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“, „Homo Faber“, „Valcer poručnika Nidrigena“, „Ubistva u Orijent ekspresu“, „Aladin“, „Cigani lete u nebo“ i druge.

Nagrade i priznanja

2019. Nagrada za glumačko ostvarenje na međunarodnom festivalu pozorišta za decu „Kotor art“, za ulogu u predstavi „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“
Reference

[1] https://www.euronews.rs/kultura/aktuelno-iz-kulture/72652/glumac-stefan-bundalo-pozoriste-je-kuca-a-film-kuca-na-moru/vest

Stefan Bundalo na društvenim mrežama

InstagramStefan @ Instagram
IMDBStefan @ IMDB