Andrija Kuzmanović

Kratke informacije

Ime i prezimeAndrija Kuzmanović
Datum rođenja5. jun 1984.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac
Visina-
Težina-

Biografija

Andrija Kuzmanović je srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac koji se proslavio ulogom golmana Milovana Jakšića Jakše u filmu „Montevideo, Bog te video“. Rođen je 5. juna 1984. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Privatni život

Andrija Kuzmanović je rođen 1984. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu.

Posle srednje škole, Andrija je polagao prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti. Profesor Dragan Petrović Pele ga prvi put nije primio, ali sledeće godine je uspešno položio prijemni ispit i bio je u njegovoj klasi. Diplomirao je 2014. godine.

Andrija je oduvek želeo da postane glumac i zbog uloge je spreman na svaku vrstu transformacije. Jednom prilikom je izjavio da bi voleo da glumi u francuskom, nemačkom ili italijanskom filmu, ali da ne razmišlja o internacionalnoj karijeri. Svoj posao doživljava kao igru, a ukoliko se to ikada promeni, napraviće pauzu ili će prestati njime da se bavi.

Najveća podrška su mu roditelji koje smatra svojim životnim uzorima. Posebno je zahvalan Draganu Bjelogrliću koji mu je pružio šansu da pokaže sve što ume. On za njega predstavlja nešto između oca i starijeg brata i znači mu to što na Bjelu uvek može da se osloni. Andrijin kum je glumac Nenad Heraković, a dobar prijatelj mu je i kolega Viktor Savić.

Andrija živi povučeno i najradije sa društvom odlazi u nepoznate kafane gde sluša tamburice. Takođe voli da bude sam sa svojim mislima jer mu se tada javljaju brojne ideje. Uprkos godinama, i dalje je zadržao dete u sebi koje mu pomaže da razume ljude iz okruženja.

Neke od aktivnosti koje praktikuje u slobodno vreme su igranje igrica sa sestrićima, čitanje knjiga Mome Kapora, gledanje filmova i pozorišnih predstava svojih kolega, itd. Prija mu fizička aktivnost pa uglavnom trenira ujutru ili u podne. Ima svog psa, a brine još o dva psa koji pripadaju njegovim sestrama. Podržava članove udruženja „Levijatan“ koji čuvaju pse lutalice.

Njegovi filmski uzori su Zoran Radmilović, Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić i Velimir Bata Živojinović. Veliki je ljubitelj srpske kinematografije i žao mu je što su danas serije mnogo popularnije od filmova. Omiljena serija mu je „Vruć vetar“, a filmovi „Nacionalna klasa“, „Balkanski špijun“, „Dečko koji obećava“ i „Miris poljskog cveća“.

Smatra da glumci ne bi trebalo da se bave politikom jer je njihova publika narod koji je politički podeljen. Pošto su mnogima idoli, njegov stav je da ne smeju politički da se „uprljaju“.

Ljubavni život

Krajem 2017. godine glumac je izjavio da nema ozbiljnu vezu, ali da bi voleo da nađe srodnu dušu i da osnuje porodicu. Kod devojaka prvo primeti fizički izgled, ali najvažnije mu je da im se energije poklope.

Premda je često izbegavao da govori o svom emotivnom životu, u jednom intervjuu koji je dao polovinom 2021. godine, glumac je priznao da je „ludo zaljubljen“. Tom prilikom je kazao da je često bio tužan zbog ljubav, međutim, dodao je da će se možda već sledećeg leta oženiti. Ni ovog puta nije krio da priželjkuje porodicu[1].

Fudbal i humanost

Andrija je u detinjstvu trenirao fudbal i bio je golman prvog tima FK „Radnički“ iz Beograda. Da može da vrati vreme, igrao bi u Juventusu, a od zarađenog novca bi kupio pozorište. Glumac je kapiten srpske umetničke reprezentacije „Art Fudbal Srbija“. Učestvovao je u mnogim humanitarnim akcijama i igrao je humanitarne utakmice.

Trežnjenje u policijskoj stanici

U julu 2014. godine Andriju je, nakon noćnog provoda, zaustavila policija i izmerila mu je 1.4 promila alkohola u krvi. Proveo je 13 sati u policijskoj stanici, a sudija mu je odredio novčanu kaznu. Roditelji su ga kritikovali, a sestre nisu htele nekoliko dana da pričaju sa njim. Andriji je ovo iskustvo poslužilo za nauk i više nije ponovo istu grešku.

Vožnja gradskim autobusom

Glumac je prodao svoj automobil, a novac je potrošio na letovanje koje je trajalo dva meseca. Kada se vratio u Beograd, putovao je autobusom i imao je brojne anegdote. Smatra da čovek u gradskom prevozu može da stvori najrealniju sliku društva u kome živi.

Karijera

Svoju prvu filmsku ulogu Andrija je ostvario 2010. godine u jednom od najgledanijih srpskih filmova svih vremena, „Montevideo, Bog te video!“. Bio je golman fudbalske reprezentacije kraljevine Jugoslavije koji je zbog odličnih odbrana ostao upamćen kao „El Grande Milovan“.

Istu rolu je tumačio u drugom i trećem nastavku filma čiji su naslovi „Na putu za Montevideo“ i „Montevideo, vidimo se!“.

Ovaj period je trajao četiri godine i on za Andriju predstavlja neprocenjivo iskustvo. Za potrebe filma je išao na obuku kako bi naučio neke od osnovnih lekcija dresure majmuna.

Nakon toga su usledile uloge u serijama „Jagodići: Oproštajni valcer“, „Žene sa Dedinja“, „Sumnjiva lica“, i drugima.

Glumac se 2014. godine pojavio u spotu za pesmu „Ponekad“ pevačice Saške Janković, a godinu dana kasnije je imao glavnu mušku ulogu u spotu za pesmu „Treba mi“ benda Beso de loco.

Andrija je 2016. godine započeo snimanje serije „Senke nad Balkanom“ koju je režirao Dragan Bjelogrlić. Uloga inspektora Stanka Pletikosića mu je obezbedila epitet jednog od najomiljenijih glumaca mlađe generacije.

Pošto u seriji ima dosta erotskih momenata, Andrija je izjavio da je glumcima bilo lakše nego glumicama da snime te scene jer će one biti majke.

Iste godine je prvi put igrao ulogu negativca Bate u seriji „Ubice moga oca“. Andrija je u julu sa Ninom Janković vodio školu glume u letnjem kampu za decu „Mija Partija“ koji je osnovala supruga Dragana Bjelogrlića, Maja.

U komediji Milorada Milinkovića „Patuljci sa naslovnih strana“ koji je premijerno prikazan 2018. godine Andrija je igrao pomoćnika rijaliti programa.

Radio Televizija Srbije (RTS) je od oktobra do decembra 2018. godine emitovala seriju „Jutro će promeniti sve“ u kojoj Kuzmanović tumači jednu od glavnih uloga.

U televizijskoj seriji Milana Karadžića pod naslovom „Biser Bojane“ igrao je Orhana, a u seriji „Švindleri“ Fiću Jelenkovića.

Reditelj Darko Bajić mu je poverio ulogu Jaše Tomića u njegovom filmu i seriji „Ime naroda“ koje je publika širom regiona mogla da pogleda tokom 2020. godine.

Sa Tamarom Krcunović, Milutinom Mimom Karadžićem i drugima tokom 2020. i 2021. godine gledali smo ga u humorističnoj seriji „Zlatni dani“, dok je u filmu i seriji „Toma“ utelovio lik menadžera Drnde.

Trenutno (septembar 2021. godine)  je u postprodukciji film i serija „Zlatni dečko“ u kojima je Andrija takođe našao svoje mesto. Bioskopska i televizijska premijera ovih projekata zakazana je za 2022. godinu.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2010. „Montevideo, Bog te video!“ (film) – Milovan Jakšić Jakša;
 • 2012. „Montevideo, Bog te video!“ (serija) – Milovan Jakšić Jakša;
 • 2013. „Na putu za Montevideo“ (serija) – Milovan Jakšić Jakša;
 • 2013. „Montevideo, vidimo se!“ (film) – Milovan Jakšić Jakša;
 • 2013. „Do you believe in love after love?“
 • 2014. „Montevideo, vidimo se!“ (serija) – Milovan Jakšić Jakša;
 • 2014. „Jagodići: Oproštajni valcer“ – Jocika;
 • 2014. „Mio&Drag“ – Džoni;
 • 2015. „Žene sa Dedinja“ – Duka;
 • 2015. „Komšije“ – Laza;
 • 2016. „Dojc Caffe“ – Ramko;
 • 2016. „Pobednik ostaje pobednik“ – Morg;
 • 2016. „Ubice moga oca“ – Bata;
 • 2016-2017. „Sumnjiva lica“ – Velja;
 • 2017. „Senke nad Balkanom“ – Stanko Pletikosić;
 • 2018. „Patuljci sa naslovnih strana“;
 • 2018. „Jutro će promeniti sve“;
 • 2019. „Biser Bojane“;
 • 2019-2020. „Švindleri“;
 • 2020. „Ime naroda“;
 • 2020-2021. „Zlatni dani“;
 • 2021. „Toma“ (film);
 • 2021. „Toma“ (TV serija);
 • 2021. „Aleksandar od Jugoslavije“;
 • 2021. „Složna braća – Next Generation“;
 • 2022. „Zlatni dečko“ (film);
 • 2022. „Zlatni dečko“ (TV serija).

Pozorište

Od 2009. godine Andrija je član Beogradskog dramskog pozorišta. Smatra da je rad u pozorištu značajno iskustvo za svakog glumca. Voli da komunicira sa publikom od koje odmah dobija povratnu reakciju.

U dosadašnjoj karijeri je tumačio uloge u predstavama „Anđeli čuvari“, „Čovek, zver i vrlina“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Tri klase i gospoda Nušić“, „Ožalošćena porodica“, „Ludi od ljubavi“, „Tajna jedne lutke“, „Drekavci“, „Buđenje proleća“, „Zojkin stan“, „Hotel 88“,  i drugima.

Reference

[1] https://www.hellomagazin.rs/celebrity-news/vesti/205677/devojka-andrije-kuzmanovica-uskoro-bi-mogla-da-postane-gospoda-kuzmanovic